De ce a plecat Isus cu barca? (P)

În Matei 13 ni se descrie o scenă curioasă.

Isus este îmbulzit de mulţimi.

Atunci ia o hotărîre foarte comentată mai ales în textele patristice. E fascinantă problema.

Se depărtează cu barca de la ţărm şi abia apoi începe să vorbească. În textele părinţilor corabia este Biserica şi depărtarea de ţărm arată faptul că Isus doreşte să împărtăşească aceste adevăruri tainice numai credincioşilor, idee care este consecventă textului, care vorbeşte despre poporul Israel care este de faţă şi care are urechi, dar nu pentru auz, are ochi, dar nu pentru văzut, are minte, dar nu pentru înţeles.

Se depărtează de ţărm, care simbolizează lumea, şi vorbeşte din corabie despre adevăruri tainice, ascunse de la facerea lumiii (vezi contextul).

Da, make sense, dar ar mai putea fi o explicaţie.

Isus, cînd vede că este îmbulzit, face acelaşi lucru ca în Predica de pe Munte, cap.5, primele versete. Vă rog să observaţi simetria dintre cap. 13 şi cap. 5,6,7.

Isus acolo se suie pe o colină. Toată mulţimea se aranjează dup o ordine pe care o voi descrie într-un post următor.
Aici se depărtează de la ţărm într-o corăbioară de pescuit, care arată ca o scoică.

Vă imaginaţi efectul?

Un amfiteatru natural. Lopuhin, un comentator rus, care a scris un comentariu consistent prin 1930 şi ceva, tradus în 1948 de Patriarhul Nicodim (bun comentariu,d bună alegere, deşi primiseră ordin să îi traducă pe ruşi din pricini lesne de înţeles), descrie cadrul de acolo. În spate munţii stîncoşi, Isus în corabie. Sunetul se amplifică în corăbioară şi se loveşte de stîncile din faţă.

Mulţimea este pe ţărm, iar Isus este într-o cochilie care îi amplifică vocea în mod natural. Barca este goală, vocea este amplificată de lemnul care funcţionează ca lemnul din cutia de rezonanţă a unui instrument muzical.

Nu-i aşa că şi asta ar putea fi o explicaţie?

Sînt sigur că atunci cînd ne vom întîlni în veşnicie îmi va spune cu un zîmbet condescendent:

„Da, te-ai prins, şi de-aia, dar nu numai …. a avut dreptate şi Hilarius şi… Lopuhin” 🙂

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Greaca, In-text-esant, Meditaţii, Periegeza, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la De ce a plecat Isus cu barca? (P)

 1. naomi zice:

  Apa are rezonanta si probabil si pentru asta.

 2. stefan zice:

  Minunata atentia pe care o aratati si in ultima carte pentru circumstantele predicarii lui Isus. Scenariul asezarii in cercuri concentrice a auditorului de la Predica de pe Munte m-a cucerit. Abia asteptam sa ne vizitati si sa tineti o conferinta la masterat, la Carturesti (vor fi conferinte publice). Vor incepe din 17 decembrie cu Moshe Idel. Pe de alta parte chiar ieri l-am auzit pe domnul Plesu vorbind despre Parabola semanatorului. Si s-a referit si la circumstantele predicarii. Et dixit ca urcarea pe o corabie si parasirea tarmului constituie o parabola per se. Pentru ca Isus prefera garantiei stabilitatii pe care o reprezinta uscatul, terra firma, dinamica riscanta a marii, valuri, unduire, miscare etc. Cu alte vorbe, discursul si mesajul lui Cristos nu garanteaza stabilitatea in termenii pe care ii cunoastem. De unde si o minunata definitie a parabolei, ca discurs care se refera la un registru strain lumii acesteia in termenii lumii acesteia. Mi-a placut treaba cu negarantarea stabilitatii. In ultima vreme, vad ca dl Plesu e prins de discursul meta-parabolic al Evangheliei. Cursurile sint extraordinare, ca pe vremuri.

  • Marius David zice:

   draga Sfefan, cuvintele tale sînt balsam pe sufletul meu. Îţi mulţumesc pentru cuvintele de apreciere.
   Foarte interesanta abordarea cu metafora urcării în corabie, în pur spirit patristic.

   Mă bucur de bucuriile spiritului pe care le aveţi acolo. Aş veni la Cărtureşti, dar nu să vorbesc, numai să ascult, nevrednicul de mine.

 3. calin zice:

  De ce noi contemporanii stim sa complicam lucrurile?
  Ganditi-va ca Isus era cu un picior in apa si cu unul pe uscat, 100, 200 … de oameni erau in jurul Lui. ca sa-i vada pe toti trebuia sa se dea in spate. Si unde? numai in corabie. dar ne place noua sa scriem carti despre un singur verset a scripturii. Dar muuulte alte nu sunt scrise in Cartea asta despre ce a facut Isus, cum spune apostolul, tocmai ca sa nu ne-ncurce. Spunea cineva ca astazi adevarul ajunge la noi nu prin sfinti, ci prin sumedenia de randuri intortocheate, dar frumos scrise, in pagini alese, si sfarsind citirea sa spui : totusi adevarul unde este?

 4. michael zice:

  propun modificarea amvoanelor!

  • Marius David zice:

   Michael, bătrînii noştri aveau o înţelepciune extraordinară,
   baptisteriile funcţionau ca o cutie de rezonanţă, erau curbate, exact în spatele vorbitorului,
   acesta vorbea ca dintr-o cutie de rezonanţă, ca o cutie de lăută.
   Era extrarodinar să vezi ce puteau intui în anii 40.
   am predicat în astfel de biserici, se aude impecabil.

 5. Luciul apei propaga sunetul intr-un mod surprinzator, amplificandu-l, asemenea pietrelor saritoare cand sunt aruncate la un anumit unghi, printr-un fenomen de refractie. Temperatura mai rece de la suprafata apei face ca sunetul sa se curbeze in jos in mod repetat prin „sarituri” in loc sa se disipeze in aer, cum s-ar intampla daca s-ar transmite peste o suprafata care radiaza caldura, cum ar fi pamantul incalzit de soare in timpul zilei.
  Se pare ca din acelasi motiv sunetul se propaga mai bine noaptea.
  Sursa:
  http://www.santafevisions.com/csf/html/lectures/004_sound_III.htm

  • dorin zice:

   Nu numai momentul comentat in postare pune unora probleme legate de sonor. Sunt unele momente care din acest punct de vedere ar trebui remarcate ca adevarate miracole. La momentul arhicunoscut al „inmultirii piinilor” Isus a vorbit, fara amplificare unui numar de 5000 de barbati la care se adauga restul lumii (copii, femei, robi, etc). Se pare ca majoritatea au auzit ce spunea caci altfel plecau. Am fost in situl despre care se spune ca a gazduit scena, undeva la 200 de metri mai la vale de Muntele Fericirilor , care de fapt este un deal. Peisajul nu ajuta de fel dezvoltarea, chiar amplificarea sunetului vocii umane. La fel de interesant, din acelasi punct de vedere este momentul predicii lui Petru in ziua de Rusalii. Daca 3000 s-a pocait inseamna ca cel putin 5000 au auzit…..
   Ar merita o discutie ceva mai ampla si cu niste profesionisti intr-ale sunetului.

   • Marius David zice:

    aha, aici m-aţi prins, miracolul.
    Da, mai degrabă pariez pe asta.
    Eu cred că structura acustică se modifică totuşi cînd valea cu pricina este plină cu oameni, îmbrăcaţi cu haine împăturite pe ei.
    Cu totul şi cu totul diferit.
    Am avut o experienţă de acest gen în Sîngeorz băi.
    am predicat pe nepusă masă (nepus amvon) la cîteva sute de oameni de pe nişte scări.
    Scările de beton din spatele meu (mă aflam pe treapta de odihă, scări în faţă, vreo 15, scări în spate, vreo 20) funcţionau ca un rezonator.
    S-a auzit impecabil şi la distanţă mare, fără amplificare.
    Este adevărat, Dumnezeu mi-a şi dat o voce de pot sparge pahare mai slăbuţe cu ea, dar oricum…
    am fost a doua zi acolo… structura fonică era cu totul diferită. Secretul? Absenţa oamenilor.
    La fel este repetiţie cu sala goală, după cum bine ştiţi, concert cu sala plină.

  • Marius David zice:

   ai astă explicaţiune îmi place! Foarte interesant.
   Doamne, cîte lucruri îmi dai să învăţ!

 6. elisa zice:

  @Barca este goală, vocea este amplificată de lemnul care funcţionează ca lemnul din cutia de rezonanţă a unui instrument muzical.
  V-am prins!. 🙂
  tot la instrumente muzicale am ajuns. 🙂
  Ma mingaie gindul ca ACOLO sus nu se va cinta ca aici jos!
  daca ar fi asa nu mi-as dori sa fiu acolo.

  • Marius David zice:

   vei fi surprinsă, dragă Elisa, citeşte Biblia, te vei întîlni cu instrumente muzicale, mai precis cu ALĂUTELE LUI DUMNEZEU.
   El este proprietarul şiprobabil chiar MARELE LUTIER,
   Genitivul acela este atît de greu de interpretat, are nenumărate posibilităţi de relaţionare.
   Aşa că… apucă-te urgent de un instrument muzical. Preferinţă mandolină. Este accesibilă ca preţ şi structură didactică şi este strănepoata lăutei după mamă.

 7. Eli zice:

  Este important sa spunem totusi faptul ca in jurul Lacului Ghenezaret sau Marea Tiberiadei nu prea sunt stanci atat de mari incat cuvantul rostit sa revina prin ricoseu in urechea auditoriului. Nici vai care sa fie atat de apropiate de mare incat sa creeze un ecou suficient de puternic incat sa fie auzit de o mare multime. Pe de alta parte trebuie sa ne gandim la multimile care erau prezente acolo. Poate acolo erau prezente 5000 sau 3000 sau 1000 de oameni. Ori pentru 1000 de oameni este totusi nevoie de un anumit spatiu. (Uitativa la demonstratiile sindicale de prin tara Este greu sa-l auzi pe cel ce vorbeste la porta-voce daca te afli in spate de tot).
  Eu cred ca Domnul Isus a vorbit rar si clar in asa fel incat cei asezati in cercuri concentrice sa poata rosti „in valuri” cuvintele spuse de Isus. Adica cei care se aflau in randurile din fata repetau cuvintele Domnului Isus in surdina in asa fel incat sa fie auziti de cei din spate.
  Nu cred ca un om cu vocea lui se poate face auzit de un public de cel putin 5000 de oameni intr-un loc in care valurile se spargeau de stanci sau de mal dupa caz. (Asta in cazul in care acolo ar fi fost un mal stancos si destul de inalt. De asemenea nu cred ca Domnul Isus era o persoana voluminoasa din punct de vedere fizic. Prin urmare nici capacitatea Lui de a vorbi mult si puternic nu cred ca era foarte mare. Un alt aspect este faptul ca intotdeauna lui i-a placut sa-i implice si pe altii.

 8. Eli zice:

  Daca asa stau lucrurile cei prezenti au fost implicati in transmiterea mesajului. Astfel ei se slujeau reciproc pentru a se bucura de cuvantul rostit de Isus.
  Multimile ii sorbeau cuvintele…prin urmare cred ca acestea faceau ceva de genul a ceea ce facea poporul cand EZRA citea cartea Legii.

 9. elisa zice:

  Doamne ce interpretare personala!
  E posibil sa rasucim cit mai tare cu putinta totul..ca unii si-au transmis altoracuvintele Domnului ?
  Unde scrie frate asa ceva?
  Unde scrie?
  Domnul Isus a vorbit a zis Scriptura, multimilor adunate…nu ne-a spus sa interpretam dupa voia noastra, cum au auzit toti…ca doar Domnul nu avea asa o voce///
  De unde stii omule draga?
  Dumnezeu L-a pus sa le vorbeasca multimilor, si nu pe noi sa-L ajutam ca sa fie El auzit!
  Si…in mod sigur glasul Sau de Dumnezeu s-a auzit pina la ultimul.
  De unde stiu?
  Prin credinta stiu c a asa este Dumnezeu.
  Da-ne Doamne intelepciune, ca nevoie avem.

 10. elisa zice:

  @De asemenea nu cred ca Domnul Isus era o persoana voluminoasa din punct de vedere fizic. Prin urmare nici capacitatea Lui de a vorbi mult si puternic nu cred ca era foarte mare.

  unde am ajuns oameni buni!!!!!
  Domnul era Dumnezeu…vorbim de vocea Lui, de fizicul Lui…mi se pare penibil.

 11. calin zice:

  si inca ceva.
  nu credeti ca Hristos cunostea legile fizice, atomice, mecanice tot ce este in univers si cum sa se foloseasca de ele? doar El le-a creat .

  • Marius David zice:

   Tatăl PRIN Fiul le-a creat ÎN Duhul le-a creat.
   toată Treimea a participat la creaţie, dar Ioan ne spune că Fiul este agentul creaţiei, PRIN EL, di autou… au venit toate în fiinţă.

 12. guitarschizofrenic zice:

  eu nu cred ca barca are vreo legatura cu amplificarea/rezonanta etc. instrumentele muzicale cu cutie functioneaza altfel. poate stancile sau apa (cum zicea cineva aici) cu efectul de ecou au ajutat, asta nu stiu…

  • Marius David zice:

   draga GS, am experimentat eu cu guriţa mea. Stînd în barcă. Da, ştiu despre ce vorbeşti, lipseşte placa de rezonanţă de deasupra bărcii, şi totuşi ecoul se formează înauntru ca atunci cînd pui mîinile în jurul gurii ca să formezi un portavoce improvizat.
   Data viitoare cînd mergi în Bucale, la Herastrau sau pe un lac, suie-te într-o barcă de lemn şi strigă, vezi ce se întîmplă.
   Curată staţie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.