Ce ne trebuie ca să putem învăţa limba greacă veche? (P)

1. Bunăvoinţă. S-ar putea crede că se găseşte pe toate drumurile. Nu! Nu confundaţi focul de paie al entuziasmului de cîteva săptămîni cu bunăvoinţa. Bunăvoinţa este o voinţă bună. Deci, voinţă şi aia trebuie să fie bună. Dacă trebuie explicaţii, dau, dar numai după scurtul şi aşteptatul concediu.

2. Bunăînvoire. Un asemenea exerciţiu este o intreprindere comunitară. Adică se întîmplă între oameni. Între oameni trebuie să fie bunăînvoire. Merg oare doi oameni împreună dacă nu se învoiesc? cum spune profetul Amos (3.3). Sper ca micuţa noastră comunitate să fie dăruită cu bunăînvoire. Discutăm, parlamentăm, rîdem, tragem de timp, ne mai şi grăbim, facem exerciţii mai uşoare, mai grele, dar să fie bunăînvoire.

3. Timp. Nu mult. Vreo 10 minute zilnic. Nu mai mult. Vă rog eu! Aşa este şi cu rugăciunea. Se apucă cîte unul să se roage două ore. Oboseşte şi nu mai poate să se roage doi ani de zile. Firea omului fuge de greutăţi şi plictiseală. “Vă interzic” să petreceţi mai mult de 10 minute, dar, mai ales în primele săptămîni să fie zilnic.

4. Un text. Uşor de procurat. Foarte uşor. Am pregătit un text didactic pentru voi. Este AICI. Vom învăţa cum se umblă cu el. Deocamdacă trebuie să îl descărcaţi în computerele voastre şi să vă obişnuiţi cu el. Trebuie să ne uităm ca “mîţa-n calendar la el”, străin fiind de noi textul, necunoscute literele. Abia atunci, cînd nu ştii alfabetul observi cele mai multe lucruri. “vă interzic din nou” ) (hai că mi-am intrat în rol) să vă uitaţi pe un alfabet grecesc pînă pe 1 septembrie. Este mult mai util să săriţi direct pe text. Veţi descoperi că toate semnele le ştiţi deja de la matematică. Nelu, inginerul nostru scump, totul este acolo. Dacă ai făcut matematici superioare în facultate, nu-i nici o problemă.

5. Răbdare. Dacă începeţi să vă uitaţi peste text, nu să-l citiţi, “să vă uitaţi peste”… atunci vă trebuie răbdare şi chiar îndelungă răbdare. Aş dori să observaţi orice chichiţenie de pe text: liniuţe, accente, şerpişori, puncte, virgule, absolut tot.

6. Perseverenţă. Dacă vă apucaţi de privit textul, atunci vă trebuie un pic de stăruinţă pentru a inventaria toate semnele acelea. Le puteţi grupa? Le puteţi trece pe coloane diferite. De cîte tipuri sînt? Ce fel de semne sînt deasupra litereleor, ce fel de semne sînt sub rînduri? Ia să vedem? Cine termină primul. Am încredere în Lenuţa, că la goblenuri şi la croitorie îţi trebuie răbdare, trebuie să vezi toţi puricii ăia şi să îi înţepi în cap.

7. Un mic dicţionar. O listă de cuvinte. Cum traducem, cum puneţi semnificaţia în dreptul cuvîntului. Ce nu veţi putea învăţa voi 233 de cuvinte noi? Sînt sigur că puteţi. Iată. Descărcaţi şi această listă. Puneţi-o bine într-un dosar. Iată AICI o altă listă. Foarte importantă. Tot timpul o vom folosi. Veţi nota fiecare cuvînt, după ce îl vom fi găsit în dicţionar. În 12 săptămîni puteţi învăţa dacă vă ţineţi de lista ASTA, absolut toate cuvintele din Prima Epistolă a Apostolului Ioan. Veţi zburda, fără nici un fel de dicţionar. Mai adăugaţi un pic şi puteţi citi şi Evanghelia după Ioan.

Deocamdată atît.

Vă rog să vă ocupaţi cu textul! Obişnuiţi-vă cu el. Încercaţi să vă uitaţi literă cu literă, semn cu semn. Dacă se poate, peste tot textul. Nu mai mult de 10 minute pe zi. Ajunge! 11 minute? Prea mult! )

Pentru unii, interesaţi rău de tot, iată o bibliografie. Se găseşte în biblioteca noastră.

Revin eu!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Greaca, Periegeza, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Ce ne trebuie ca să putem învăţa limba greacă veche? (P)

 1. pivoinepage zice:

  Acuma inteleg de ce au scos astia expresia: „it’s all Greek to me!” 🙂 haha

 2. adrian zice:

  Astept cu nerabdare si desperare urmatoarele tale sfaturi…
  Am facut 3 cursuri, cu 3 profesori diferiti (doua dintre cursuri au fost pe bani si nici unul dintre ele nu a fost in vreun pod sau sub vreun pod :-)), am parcurs de vreo cateva ori Tipei (cu Felicia Stef nu m-am „inteles”), mi-am „spart” creierii cu tot felul de exercitii de traducere, am dat un pumn de bani pe tot felul de lexicoane si… rezultatul este ca tot nu stiu mare lucru, tot nu-mi intra cum trebuie in cap. 😦
  Sau poate neuronii mei nu sunt „proiectati” pentru greaca veche… 😦
  Unii zic ca eternitatea a fost inventata pentru a invata limba germana. Si greaca, as aduga eu.

 3. Vasile Ros zice:

  interesant si provocator in acelas timp.

  listele de la punctul 7 nu functioneza (error 404 in pagina emanuel.ro)

 4. mihu zice:

  Mie imi da error 404 in toate cele 3 linkuri din paragraful „mic dictionar”. Daca puteti sa mai trimiteti in vre-un fel, ar fi frumos.

 5. Emil zice:

  Nu functioneaza linkurile 😦 Nici ieri, nici azi

 6. naomi zice:

  Gasiti alfabetul grec pe Goguta. Aveti ce studia pana una alta! 🙂

 7. naomi zice:

  Sas o filos ! 🙂
  Kslispera, inca nu merg linkurile, kalinihta!
  Vine to ftinoporo
  Avrio este pempti. 🙂 🙂 🙂
  Este foarte grea, uf!

 8. Amartolomeu zice:

  Nu functioneaza link-urile, cum facem sa ne fie la toti bine? 🙂

 9. Amartolomeu zice:

  Nu functioneaza link-urile, cum facem sa ne fie la toti bine?

 10. Claudiu Lupu zice:

  Nici nu cred ca vor mai functiona. Dupa cum puteti observa, articolul este mai vechi, preluat de pe „Patratosul”, iar acele pagini la care faceau trimitere link-urile nu cred că mai există.

  • Marius David zice:

   nu ştiu ce s-a întîmplat cu link-urile, acum m-am întors şi verific link cu link, cred că s-ar putea să dureze un pic, pentru că lucrez la celălalt blog blogreaca pentru chestiunea asta.

 11. Mihai zice:

  BRAVO! Imi place cum ai reusit sa simplifici metoda de a invata o limba… E plictisitor sa stai sa citesti Invata … fara profesor in…zile ; Si citesc gramatica, si fac exercitii si citesc o lectie, doua lectii, devine mai greu , trebuie mai multa munca si ma plcitisesc! Dar metoda ta este mult mai buna! Multumesc

 12. Larisa zice:

  Nu pot descarca fisierele de la punctul 7..ce fac?…

 13. Pingback: Păzește-ți inima! | Benny Andone

 14. Vad doar textul Evanghelia după Ioan. Nimic altceva nu exista.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.