„Importanţa crucială a insignifianţei”

Via Discipulus Simplex am descoperit acest extrem de inspirat text. Merită meditaţia noastră în continuarea gîndului că putem trăi fără momentul maxim de glorie în faţa lumii, dar fiecare dintre noi poate avea momentul maxim de glorie în faţa lui Dumnezeu, iubiţi fiind fiecare în parte. Acum, în epoca în care oricine este cetăţean mondial şi orice neştiut poate să vorbească în numele întregii umanităţi, poate că este bine să ne gîndim la dreapta cumpănă în a vorb despre cele neştiute şi cele nexperimentate. Sîntem importanţi şi fără să ne vedem pozele în ziare, sîntem importanţi şi fără să ne vedem numele pe cărţi, sîntem importanţi şi fără prefixe în dreptul numelor (prof. dr. conf. acad. ing.), sîntem importanţi pentru Cel mai Important, aşa că să lăsăm un pic alergarea după deşertăciune şi baia emoţională de recunoaştere la care ne gîndeam dimineaţă aici.

Astăzi, din nefericire, putem vedea o tendinţă aproape universală printre cei ce au încă a învăţa noţiuni elementare despre credinţă, şi care sînt decenii depărtare de maturitatea spirituală. În ce constă tendinţa aceasta? Ei cultivă în sine un sens al propriei importanţe, zbătîndu-se prosteşte să devină importanţi: profesori fără cunoaştere şi experţi fără experienţă. Mai înainte de a fi trăit în credinţă, atari oameni „importanţi“ încep să citească (şi, dacă pot, să scrie) cărţi, căutînd recunoaştere, publicitîndu-şi „cunoaşterea“, instaurîndu-se drept critici ai Credinţei.

Să recunoaştem, unii dintre ei (dar puţini de tot, ca să fim sinceri pînă la capăt) sînt educaţi şi isteţi; cu toate acestea, nu sînt teodidacţi (i.e. educaţi de Domnul). Mai cu seamă de cînd cu Internetul, a apărut o generaţie de diletanţi într-ale cărturăriei şi de farseuri asini, formaţi în lumea profană de către parascovenii precum Wikipedia şi, în lumea cunoaşterii ortodoxe, de OrthodoxWiki. Aceste surse dubioase, amestecînd cunoaşterea cu rumori şi bîrfe, ba chiar, în unele cazuri, de-a dreptul cu prostii pasate drept comentariu cărturăresc, sînt înrădăcinate în şi derivă din noţiunea potrivit căreia opinia şi gîndirea orişicui sînt purtătoare de semnificaţie şi expertiza este domeniul celui mai vocal. Sînt recunoscuţi drept autorităţi unii care nici nu studiază, nici nu lucrează. Au, deci, timp să-şi plimbe opiniile personale pe platforma mondială cea mai amplă pentru promovarea a orice, de la viziunea genuină la idioţenie.

Vezi restul AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Citate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la „Importanţa crucială a insignifianţei”

  1. Alexandru zice:

    Si toate acestea se mai fac si ” In Numele Domnului”

  2. Pingback: Parastas de patru ani, idei utile despre petrecerea sfîrşitului lumii, « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.