Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Teleenciclopedia… hmmm… am crescut cu emisiunea asta. 🙂 Da, lumea întreagă e de o frumuseţe extraordinară. Iar ţara noastră e de două ori mai frumoasă pentru încărcătura emoţională care i se suprapune.
Te face sa-ti fie dor de casa !
ce emisiune! Avea trei sau patru părţi, scurte, de cîte 6 minute. Mai toate erau penetrate de spiritul evoluţionist, dar erau şi chestiuni extrem de interesante. Mai ţii minte vocea lui Florian Pittiş?
Da… mai rar aşa voce! Oare acum nu mai există emisiunea? Eram mic şi abia aşteptam sâmbăta (parcă atunci se dădea) să văd teleenciclopedia. Îmi plăceau mai ales episoadele cu animale. 😛 Am învăţat o mulţime de lucruri. Cum nu erau atâtea programe ca acum…
Super..cum spun cei mici…SUPERB!
detalii despre melodie: http://ro.wikipedia.org/wiki/Momentul_muzical_(Kirculescu)
Mulţumim!
Buna ziua,
Va contactez pentru a va propune un link exchange cu http://info.onmysite.ro INFOrmatii ROmania | Tot pe scurt. Astept un raspuns pozitiv sau negativ pe blog/mail/ym.
Va multumesc.
draga Onmysite, din păcate sau din fericire, nu fac shimb de link-uri. Deloc!
multumesc de intelegere
m c
multumesc si eu, mi-am facut doar datoria sa intreb
cu placere,
oricind aici este deschis. Ma voi uita si eu din cînd în cînd după informaţii.
Numa bine!
Foarte frumos! Mi-e dor de tara!
vino!
si mie imi este dor de casaaa!!!dar eu mai am doar cateva zile si merg ACASA!!! Intradevar,,,tara noastra este una foarte frumoasa,Dumnezeu abinecuvantat-o cu multe frumuseti!Vorbeam cu un strain din alta tara si imi spunea ca Roamania noastra este superba,si este pacat de ea pentru noi nu ne stim aprecia si ingriji propria noastra tara!Sunt multi turisti care ar dori sa viziteze Roamania,si de ce nu o fac? Rasunsul lor e simplu…din cauza drumurilor si a preturilor umflate!
Si eu imi aduc aminte de aceasta emisiune. Ma fascina. Acum m-a fascinat filmuletul acesta. Abia astept s-ajung din nou pe meleagurile natale. Imi este dor de Romania !
Vino, este tot aici, acum primăvara este chiar frumoasă!
Vine vara, bine-mi pare/Ca ma-ntorc si eu la mare 😛
Mi-ar placea sa revin in dulcea Romanie; deocamdata, locul meu este aici 🙂
Adaugati functionalitate deosebita site-ului dumneavoastra prin posibilitatea de traducere a fiecarei pagini in peste 30 de limbi de circulatie internationala. Foarte simplu si eficient, prin inserarea unui mic cod pe care il puteti gasi la adresa EDITAT veti oferi fiecarui vizitator posibilitatea traducerii instantanee a oricarei pagini, intr-una din cele 35 de limbi de circulatie internationala. La aceiasi adresa puteti gasi si un exemplu de functionare al codului.
draga Adnana Amelia Sarbu, am lasat comentariul tau, editat de link, numai pentru că ţi-ai dat numele şi adresa de email cu toata onestitatea, ceea ce este exemplar.
Nu sînt interesat de „îmbunătăţirea” în acest fel a site-ului meu.
Mulţumim de ofertă.
Pingback: Imnul regal, ziua Regelui, Cuba, Dulce Românie, Miracole de vînzare, Discovery « La patratosu