Jesus Terv – UPDATE (cover+link)

Voicu Bojan, Proiectul Iisus, Jesus terv, Jesus Project, Koinonia, Cluj-Kolosvar, 2009.

Albumul lui Voicu Bojan poate fi interpretat şi ca un răspuns în imagini la încercările securistice de a ne pune pe români împotriva ungurilor. Proiectul Isus, proiect mai vechi al lui Voicu, este un astfel de răspuns de creştin încăpăţînat la stimulii urii şi la strategiile resentimentare.

Albumul apărut în condiţii impecabile conţine fotografiile lui Voicu însoţite de texte spumoase, explicaţii, pagini de jurnal, meditaţii, poveşti.

Cartea PĂTRATĂ ( 🙂 ) de 87 de pagini nu este nici album, dar nici jurnal. Este din toate cîte puţin. Răsfoind lucioasele, am impresia că aud vocea lui Voicu agăţată de mărul lui Adam, de acelaşi măr de care are agăţat întotdeauna tunul nikonesc prin care ne vede chipurile.

Un Iisus al contextelor: al religiosului, al mundanului, al derizoriului. Un ready made object exhibat în piaţa de vechituri. Un construct după chipul şi asemănarea noastră, tot mai golit de sens. La ce bun să-l mai cauţi?

Totul a început în ziua în care un bărbat necunoscut, purtînd o bască pe cap şi o jachetă maro de fîş cu mînecile cam scurte, şi-a făcut o cruce în faţa sinagogii de pe strada Horea din Cluj….

Sau poate a început în ziua în care m-am trezit cu un email … de la Jesus. era vorba de cineva care, bănuiesc, doar semna Jesus şi care, de fapt, încerca sî-mi vîndă ceva…

…..după o clipă de ezitare m-am gîndit: dar daă o fi adevăratul Iisus? A doua venire a lui Mesia, cea despre care vorbeşte Scriptura, de ce n-ar putea avea loc pe internet? Discret, printr-un mesaj pe email trimis aleşilor. Doar se spune că nimeni nu ştie nici ceasul acela, nici forma venirii… am respins iute ideea…

o fi pornit totul chiar în dimineaţa în care un martor al lui Iehova mi-a pus în mînă, la pachet cu zîmbet tîmp, revista Treziţi-vă! avînd pe copertă un Issisus straniu, atîrnînd nu de o cruce, ci legat strîns cu o frînghie, avînd braţele întinse în sus, prinse de un lemn vertical.

… Adevărul e că nici nu mai ştiu bine ziua cînd am decis că trebuie să-l caut pe adevăratul Iisus, acest personaj străin şi totuşi familiar de care ne lovim mereu la răspîntii de drum, pe care îl zărim cu coada ochiului ici colo: în vitrinele magazinelor, la ţară, prin biserici şi cimitire, agăţat de lănţişorul aurit al unei fete, care doarme legănat în tren. Sau reactivat de gesturile unor pasageri din autobuz care îşi fac cruce ca la comandă, tocmai cînd şoferul bagă în a treia, în dreptul catedralei. Mă întreb pe unde o fi azi de găsit acest Iisus rătăcit printre noi? ….

mai mereu răstignit, deşi la fiecare Paşti ni se reaminteşte că femeile au găsit mormîntul gol.

AICI se poate comanda albumul.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Cărţi de citit, Imagine-aţie, In-text-esant. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.