„Femeia să se teamă de bărbat…” (P)

Aşa spune Apostolul Pavel, dar el era celibatar, nu? Ce-o fi voit să spună cu asta? Cum să se teamă femeia de bărbat?

Eph 5:33 πλὴν καὶ ὑμεῖς οἱ καθ᾿ ἕνα, ἕκαστος τὴν ἑαυτοῦ γυναῖκα οὕτως ἀγαπάτω ὡς ἑαυτόν, ἡ δὲ γυνὴ ἵνα φοβῆται τὸν ἄνδρα.

De ziua soţiei mele am fost la o nuntă. Mi-a căzut la împărţeală să predic din textul din Efeseni 5:15-33.

M-am gîndit la ce se întîmplă cînd dragostea nu se maturizează, ci numai se învecheşte, îmbătrîneşte. Ce se va întîmpla acestui cuplu cînd vor avea 20 sau 30 de ani de căsnicie? Iată la ce mi-a fugit gîndul.

Textul din Efeseni este un pasaj care poate fi interpretat în contextul comunităţii creştine, în contextul relaţiilor, dar spre sfîrşitul capitolului 5,

1. Cînd dragostea îmbătrîneşte nu mai sîntem atenţi unul cu celălalt. Expresia este pleonastică: „luaţi seama să umblaţi cu băgare de seamă”… Dragostea autentică, pururi proaspătă păstrează intactă capacitatea de atenţie. 5:15.Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi.

2. Timpul petrecut cu iubirea vieţii tale nu este timp pierdut. Fură timpul din alte lucruri şi dăruieşte-l nevestei tinereţii tale. Dragostea care nu se învecheşte este gata să dăruiască tot timpul timp, şi la bătrîneţe. 5:16 Răscumpăraţi vremea, căci zilele sînt rele. Nu-i profesie prea solicitantă, nu-i pasiune prea acaparantă ca să nu petrecem timp cu cei mai dragi: familia.

3. Dragostea autentică ne determină să căutăm voia lui Dumnezeu pentru amîndoi şi unul pentru altul. 5:17 De aceea nu fiţi nepricepuţi, ci înţelegeţi care este voia Domnului.

4. Dragostea care nu se învecheşte nu abuzează de celălalt şi nu-şi dă drumul pulsiuniilor şi instinctelor în defavoarea celuilalt. Cred că textul nu se referă numai la vin, ci la orice fel de lăcomie şi abuz. 5:18 Nu vă îmbătaţi de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiţi plini de Duh.

5. Dragostea care rămâne dragostea ca în prima zi comunică. E greu să determinăm cuplurile care au ceva ani vechime să comunice, ce să mai comunice cu psalmi, să comunice pur şi simplu… şi dacă nu mai au subiecte de discuţie după 20 de ani de căsnicie, să îşi citească Scriptura unul altuia. Tot este mai bine decît ea în faţa telenovelelor, el la table „cu băieţii”5:19 Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cîntări de laudă şi cu cîntări duhovniceşti, şi cîntaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului.

6. Cuplurile învechite şi îmbătrînite îşi pierd capacitatea de mulţumire. Ai putea să mulţumeşti pentru ridurile soţiei şi pentru perii albi? Le-a făcut suportîndu-te. 5:20 Mulţămiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl, pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Hristos.

7. Da, ştiu este o problemă controversată, supunerea soţiilor faţă de bărbaţi, dar, dragi bărbaţi, vă rog să observaţi o chestie, contextul supunerii este dragostea unul faţă de altul şi frica lui Cristos. De asemenea, nu săriţi peste versetul care spune, unii altora, adicătelea, şi eu ascult de Natalia în multe lucruri. Imaginaţi-vă ce-ar fi să cumpăr perdele pentru casă singur şi să asortez roz cu verde. 5:21- 22 Supuneţi-vă unii altora în frica lui Hristos. Eph 5:22 Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului;

8. Noi, bărbaţii sîntem un munte de egoism, femeia un strigăt de indepedenţă, de aceea Scriptura ne înghenunchează pe fiecare. Noi trebuie să ne iubim femeile ca pe noi înşine şi mai mult decît atît şi … care femeie nu s-ar supune unui soţ care îi doreşte cel mai mare bine? 5:23 căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mîntuitorul trupului. 5:24 Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile / citeşte pînă la 5-30

9. Ne părăsim părinţii, da, dar contextul în care vorbeşte apostolul aici este Trupul lui Cristos. Devenim un singur trup în Trup. uitaţi-vă unde este legătura: de aceea, … de aceea ce? Pentru că sîntem mădularele Lui, tocmai de aceea va lăsa omul pe mama şi pe tatăl său… Apelul Apostolului nu mai este către Geneza… că aşa a fost de la început. Contextul este unul eclesiologic… noi sîntem trupuri care devin un trup, un singur trup în Trupul lui Cristos. 5:29 Căci nimeni nu şi-a urît vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biserica; 5:30 pentrucă noi sîntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui şi os din oasele Lui. 5:31 De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mamă-sa, şi se va lipi de nevastă-sa, şi cei doi vor fi un singur trup”. 5:32 Taina aceasta este mare-(vorbesc despre Hristos şi despre Biserică).

10. Şi acum cel mai dificil lucru. În timp de vorbeam despre aceste lucruri mi-a străfulgerat o idee… N-am înţeles niciodată clar ce înseamnă ca femeia să se teamă de bărbat. Nu-i aşa că e ciudat versetul ăsta… 5:33 Încolo fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat.

N-am înţeles cum se poate teme o femeie care este iubită de bărbatul ei mai mult decît acesta se iubeşte pe sine. Noi ne rugăm în fiecare seară ca Dumnezeu să ne ia împreună. De aceea călătorim tot timpul împreună. Vrem să îi dăm toate şansele lui Dumnezeu (accident de maşină sau de avion… ideal 🙂 ) .

Pe cînd vorbeam m-am uitat la soţia mea. Atunci am înţeles cum se poate teme o femeie de bărbatul ei, îndrăgostit acesta pînă peste urechi de ea. I-am văzut fobia, aşa cum spune textul, i-am citit groaza pe ochi. Totdeauna stă dezlipită de spătarul scaunului, cu privirea fixă spre amvon, cu gîtul întins în faţă, foarte foarte atentă… Se relaxează după ce mă aşez.

 

natalia.jpg

 

Totdeauna este crispată, are emoţii, SE TEME să nu spun vreo prostie, să nu ratez cumva, să nu fiu lăsat fără Duhul, să nu mă fac de rîs, pentru a nu-şi pierde slava. Se teme să nu cumva să fac de rîs lucrarea lui Dumnezeu, să nu fac de rîs familia, pe Dumnezeu Însuşi, căci cine mă ştie mai bine, cu toate slăbiciunile mele, în afară de Dumnezeu Însuşi? Cine mă cunoaşte ce pot şi ce nu pot? Cine mă ştie cît sînt de slab şi de sălbatic, cine ştie mai bine cît de îngustă mi-e inima şi largă mi-e gura?

Întotdeauna după vreo predică de-a mea face tahicardie pentru că se TEME DE BĂRBATUL EI, de ce-ar fi putut face acesta, de ce gafe, rateuri şi păcate ar fi putut face.

Natalia se teme de mine şi, îmi pare rău, are şi de ce… că mă cunoaşte, de-aia.

Vreau să ajung să îmbătrînim aşa de mult împreună ca eu să mă fac mai înţelept şi ea să fie mai puţin temătoare, eu mai previzibil, ea mai liniştită… pînă atunci sper să nu o îmbolnăvesc de inimă… se va îmbolnăvi din prea mare dragoste şi grijă.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Eyesavers, Fabrica de barbati, Periegeza, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

53 de răspunsuri la „Femeia să se teamă de bărbat…” (P)

 1. dori`s zice:

  foarte frumos… cred ca aveti o sotie multumitoare.
  gandurile sunt inspirate de Duhul, se simte,de aceea cred ca sunt folositoare.
  si nu in ultimul rand acum m-am luminat de ce sunteti asa indragostit de sotie 🙂 este in adevar frumoasa.

 2. omsalvat zice:

  Multumesc de gandurile pline de inspiratie divina. O delectare intr-adevar. „Doamne, binecuvinteaza casniciile noastre cu dragostea venita de la Tine!!”

 3. mnobineknume zice:

  de ce scrie ca barbatul sa-si iubeasca femeia… dar femeii nu ii zice sa il iubeasca?

  • Pomisor zice:

   Pentru ca noi barbatii in MOD NATURAL suntem mult mai reci afectiv decat voi in sensul ca noi tratam totul in mod practic, principial si logic si putin sau deloc sentimental. Voi exact opusul… Ganditi sentimental, subiectiv si nu de putine ori ilogic…

   Nu ne credeti ca suntem si indiferenti afectiv, de fapt suntem foarte sensibili afectiv dar noi intre noi nu ne place sa aratam acest lucru. De aceea noua ni se cere sa fim mai afectivi (si sa aratam aceasta) iar voua care in MOD NATURAL sunteti sentimentale vi se cere sa fiti supuse pentru ca NATURAL nu sunteti. Pe noi nu ne incalzeste deloc o tona de afectiune lipsita de supunere. Noi nu ne putem increde in voi daca voi nu sunteti supuse. Si cand zic supunere ma refer la o atitudine (un mod de gandire) de supunere.

   Domnule Marius eu cred ca aceasta expresie delimiteaza limita minima (pentru nota 5… 🙂 ) sub care o femeie nu are voie sa treaca. Daca nu isi iubeste sotul macar sa il respecte de frica daca nu gaseste alte motive (principiu bazat pe faptul ca in ierarhia spirituala un barbat este intotdeauna superior femeii). Pentru ca vor apare imediat probleme grave daca se trece peste aceasta limita minima.

 4. Gugu zice:

  Pentru sinceritate si toate celelalte (nu putine)… un zece cu doua zerouri!

 5. Esential zice:

  Ce faine ganduri…interesanta corelare pe care ati facut-o cu sotia dumneavoastra si versetul acela „femeia sa se teama de barbat”…

 6. mitica zice:

  …e mult de cand am retinut de la un frate in varsta aceasta ,,originala”interpretare .
  -de obicei laptele se pune la foc mic sa fiarba …si cu toate astea se intampla sa dea in foc .
  Ce se intampla cand da in foc laptele ?

  1]-miroase pana la al 3-lea vecin .!!!
  [uneori si vocile celor doi se aud tot cam asa departe]

  2]-se pierde ce-i mai bun adica -grasimea .

  Ce face o gospodina precauta ?
  Are teama[este atenta ] sa nu dea laptele in foc !
  De ce sa se teama de barbat? –sa aiba grija sa nu piarda ce-i mai bun in relatia cu el.

 7. Dor zice:

  excelent, pur si simplu excelent. Adica un motiv in plus ca, pe viitor, Natalia sa se teama inca si mai mult de barbatul ei 🙂

 8. viorica zice:

  Unde santeti surorilor?
  In Mai voi implini 50 de ani de casnicie .Nu zic ca a fost numai bine ,dar Dumnezeu nu a ingaduit sa-mi pierd nadejdea ci m-a ajutat sa-i fiu supusa Lui .Prin supunerea mea lui Dumnezeu automat se reflecta si asupra barbatului .Sant legate una de alta .fr.Mitica aveti dreptate ,ma tem ca sa nu pierd ce e mai bun in relatia cu sotul meu .Fr Marius ne spunea ca S.Natalia se uita atenta ,ii e frica ,sa nu greseasca ,sa nu calce in strachini sau mai stiu eu ce slabiciuni ar avea .Deci e o frica plina de dragostea ,care vine de sus .

  • Marius David zice:

   Mulţi înainte, aş vrea şi eu să ajung la vîrsta aia… şi eu a aceeaşi temere…. să nu pierd ce este mai bun… se pare că ce este mai bun vine la sfîrşit ca la nunta din Cana

 9. Moromete zice:

  Cred ca ea nu se teme de tine, se teme pentru tine.
  Si ar trubui din cat am inteles Biblia sa se teama de tine.

 10. Ganditor zice:

  Propun un exercitiu simplu de onestitate: ati vazut vreodata, intr-o relatie autentica de iubire ( apartinere) ca femeia se teme de barbat? Personal,cred ca sansa de a fi pastratorii onoarei Lui Dumnezeu sau a partenerului este o utopie inaintea fetei Lui Dumnezeu. Orice situatie am analiza, singura diferenta pe care o pot face cele mai onorabile reusite ale omului este ca distanta Bucuresti- Brasov sau Bucuresti-Honolulu fata departarea dintre Pamant si Cer sau Rasarit-Apus.
  Mai mult: este cineva care sa provoace frica de un om printr-o cerinta sau porunca? Se poate ” extrage un arbore din samanta” se intreaba Exupery? Chiar daca ar rasari din acea samanta, asta se intampla numai in anumite conditii( semanat, creat conditii, rasarit, ingrijit). Cristos ne-a aratat ca nu exista lucruri ” de apucat” in practica. Se incepe cu a te face asemenea, si celelalte…

  Versetul in discutie trimite evident la temerea de Dumnezeu. Toti o experimentam, stim cum se manifesta. Vine dintr-o superioritate neta a Sa fata de noi. De la acest punct, real, putem porni spre ceva real. Toti barbatii au cinstea de a fi pusi fata in fata cu aceasta provocare, aceasta stanca, ” pe care n-o pot ajunge caci este prea inalta pentru mine” si daca uita o clipa acest lucru, pierd sansa de a fi dusi acolo.

 11. Ganditor zice:

  Referitor la puctul nr.8 al meditatiei de baza,
  N-am nici un dubiu, ca femeia este ” un strigat de apartinere” , nu de independenta. Problema este ca apartinerea, (in Realitate) progreseaza in masura in care primeste respectul pentru libertatea conferita de Dumnezeu fiecarei persoane,sau moare odata cu acest respect. De aici, confuzia.
  Cea mai mare implinire a unei femei este SA APARTINA!!!

 12. Midnight Rain zice:

  Cand iubesti pe cineva cu adevarat, atunci te temi cel mai tare. Sa nu-l pierzi.

  In oglinda, oamenilor li se cere teama de Dumnezeu, insa cred ca e vorba, la fel, de o teama din dragoste.

  Cand iti iubesti Tatal si nu ai vrea sa-l vezi mahnit.
  Cand iti iubesti sotul si nu ai vrea sa-l vezi abatut.
  Cand iti iubesti sotia si nu ai vrea s-o vezi necajita.

 13. Pingback: Cîteva sfaturi despre creşterea copiilor din partea unui tată nereuşit | Marius Cruceru

 14. David zice:

  Superb 🙂

 15. Pingback: Cred în extratereştri! | Marius Cruceru

 16. Pingback: Cateva sfaturi despre creşterea copiilor din partea unui tată nereuşit! « Daniela Delibas

 17. Cornel M zice:

  Fiti binecuvintati aici si vesnic fericiti in Raiul Lui unde este loc pentru toti cei dragi.

 18. Kinga T zice:

  Opinia mea,
  Sa iubesti presupune sa asculti, sa te supui.
  Sa-ti fie teama, inseamna tot sa asculti, sa te supui.
  Nu este o exigenta diferita fata de femei comparativ cu barbatii.
  Unii barbati crestini inteleg prin dragoste (fata de sotiile lor) implinirea nevoilor de adapost si hrana ale acestora in timp ce ei au posibilitatea implinirii intelectuale, profesionale, spirituale, etc.

 19. me zice:

  Imi place mai mult traducerea din NLT ” So again I say, each man must love his wife as he loves himself, and wife must respect her husband”, doar pt. ca in dragoste nu este frica ci dragostea adevarata izgoneste frica/teama
  🙂

 20. Adriana zice:

  Frate Marius, am simtit aceasta teama ieri la sora Natalia, dar ce har sa calatoriti mereu impreuna si ce har sa fie acolo mereu pentru dumneavoastra.
  D-voastra si sora Natalia parca nu imbatraniti!

 21. Pingback: Cîteva sfaturi despre creşterea copiilor din partea unui tată nereuşit | Biserica Penticostala Maranata Vulcan

 22. Pingback: “Femeia să se teamă de bărbat…” (P) | Nuantele Sufletului

 23. Pingback: 25 de ani de … căsnicie??? Nu, noi n-am avut o căsnicie, nici căsătorie! | Marius Cruceru

 24. danafaina zice:

  Nevoia cea mai mare a unei sotii e sa fie IUBITA in timp ce sotul are nevoie de RESPECT ca si de aer. Si ce e si mai interesant e ca la fel cum noi avem nevoie sa fim iubite neconditionat, la fel trebuie sa fie si respectul. Cand am inteles asta, a fost ca o revelatie, caci multa vreme imi ziceam: „pai, respectul trebuie castigat…” Gresit… nici unul dintre noi nu meritam nimic si totusi Domnul ne-a oferit totul. De aceea, si eu pot oferi sotului meu respect neconditionat, chiar cand mi se pare ca „nu-l merita”… In cartea sa „Dragoste si Respect” Dr. Emmerson Eggerichs puncteaza in mod simplu si clar cum ne-a creat Dumnezeu diferiti, cu nevoi diferite si cum putem avea o casnicie infloritoare daca invatam ca de dragul Domnului Isus sa implinim fara rezerve nevoia cea mai adanca a sotulu/sotiei. Este cel mai bun studiu pe teme de familie din cate am parcurs. Din pacate in Romania prea putin am auzut predicandu-se despre nevoia primordiala a sotului de respect neconditionat. Nici nu e de mirare ca e atata confuzie.

  • Marius David zice:

   Înțelepte cuvinte! Mulțumim! Da, din păcate, așa cum spuneți, de prea puține ori ne învrednicim de respect.
   Ce dovadă de înțelepciune și dragoste din partea soțiilor noastre, să CREADĂ totul, SĂ NĂDĂJDUIASCĂ, să ACOPERE, apoi chiar să SUFERE ….
   Toate acestea m-au făcut să o înalț pe soția mea pe un piedestal pe care numai reginele pot sta.
   Supunîndu-se a devenit suverană.

   • TITIDEMIAN zice:

    Construcția unui bărbat (care este un copil matur) seamănă cu fabricarea unei viori: se alege materialul potrivit, se cioplesc elemente, se lipesc unele de altele și se acordează. Adevăratul „sunet” vine la urmă iar calitatea lui depinde de atenția pe care am alocat-o fiecărei etape ale construcției. Teama de a nu se distruge crește odată cu valoarea. Din păcate, în societatea în care trăim, „viorile” (bărbații) de calitate sunt tot mai rari. Prea mulți sunt „dezacordați”, „sparți” sau fabricați „în serie”. Pentru unii trebuie doar un „Lutier” care să rezolve micile probleme și să-i (re)acordeze.
    Femeia se teme de (pentru) bărbat încă de la nașterea lui iar meritul unui bărbat de valoare este că a avut o mamă care s-a „temut” de (pentru) el. Soțiile continuă munca începută de mame în construcția bărbatului. Ferice de fetele care știu să aleagă bărbați de care să se teamă!

   • Bogdan zice:

    Te auzi? :)) Sper sa nu afli cat de greata ii este dacă ai asa o atitudine fata de soția ta. Fii bărbat si lasă „statuile” 🙂

    • Marius David zice:

     Stimate Bogdan, v-am moderat celălalt comentariu din pricina limbajului jignitor. Puteți să vă manifestați frustrările sexuale și de altă natură în altă parte, nu aici.
     Dacă vă reveniți, vă aștept și la discuții mai serioase.
     Deocamdată? Dispreț!

 25. Eduard zice:

  Sotia dvs se teme PENTRU barbat, nu DE barbat, (asa concluzionez din lecturarea marturiei de mai sus) ceea ce este foarte frumos, e un caz ideal, fericit.
  Cred ca sensul notiunii de „teama de barbat” este cel de respect (cum s-a spus si mai sus) sau „grija fata de sot” . Pot exista (si exista din pacate) situatii cand barbatul isi iubeste sotia foarte mult, pana la alintare, iar sotia lui – vazand ca are tot ce-si doreste, incepe sa il trateze ca pe un obiect care ii aduce tot felul de avantaje personale, PROFITAND de bunatatea si generozitatea lui. Am vazut femei posesive, „directoare”, „sefe”, care ii alearga pe sotii lor blanzi si iubitori , ca pe niste argati de rand.
  Mutand tema aceasta in zona eclesiastica – si pe noi ne iubeste Cristos atat de mult, incat ne-a oferit si „adevarul care ne face slobozi”. Dar ce sunt eu tentat sa fac cu aceasta slobozenie nascuta din gingasia iubirii Lui? – Foarte probabil – o „haina a rautatii” mele egoiste… De aceea, chiar daca Dl.Isus ma iubeste, trebuie sa ma „tem” de El, in sensul de a-i respecta dorintele pe care stiu ca le are in inima Lui. „Teama de Cristos” ma face ca pe aceste „dorinte” ale iubitului meu Domn sa le numesc PORUNCI. Pe una a denumit-o si El asa, dar pe celelalte nu. Asa ca in pofida faptului ca NU traiesc intr-o stare de „FRICA de Isus”, deoarece „in dragoste nu este frica”, am totusi aceasta „frica” (de mine insumi de fapt…) – pe care o numesc RESPECT fata de El. Pentru „frica de Isus” as mai putea sa folosesc o definitie: „GRIJA de a nu-l face pe Domnul meu sa sufere si sa devina dezamagit de mine, dezamagit in dragoste”. GRIJA aceasta e tot un gen de teama, care ar trebui sa fie foarte mare! Sunt speriat cand vad aceasta frica de multe ori mica in cazul meu.
  Personal, va multumesc pentru aceste meditatii miezoase si folositoare. M-am amuzat la citirea ultimei parti a comentariului dvs, despre grija sotiei de a nu spune ceva gresit la amvon, producandu-i o anumita stare tensionata pe scaun. Asa face si sotia mea si probabil toate sotiile grijulii (tematoare) si iubitoare, atunci cand isi aud sotii predicand :))

  • Marius David zice:

   da, stimate Eduard, sigur, speculația mea de mai sus nu are pretenție de tratat exegetic și nici nu elimină posibilitatea situațiile patologice.
   Cred că ați descris și ați aplicat corect paralela.
   Dragostea de Domnul Isus nu reprezintă teroare, ci dorința de a-I face pe plac Mirelui care și-a dat viața și mă iubește dincolo de orice negociere și condiționare.

 26. Janeth zice:

  „Fură timpul din alte lucruri şi dăruieşte-l nevestei tinereţii tale. ”
  „Nu-i profesie prea solicitantă, nu-i pasiune prea acaparantă ca să nu petrecem timp cu cei mai dragi: familia.”
  La fix mi-ati dat aticolul !!! Abia astept sa vina sotul de la munca sa-i citesc cu voce tare… Ca el are o pasiune cu schiatul, cu ” baietii”, pe muntii Romaniei sau Ucrainei. Pe dv va lasa sotia la pedalat? 🙂
  (Asta cu muritu nu-i buna. Daca eu mor, sa moara si ea. Si copiii? Orfani de ambii parinti deodata? Stie Dumnezeu care poate sa reziste fara care… )

  • Marius David zice:

   Da, soția mă lasă la pedalat, știe că așa avem mai multe șanse să murim împreună 🙂
   Altfel. … eu aș muri mai devreme.
   LA noi este mai simplu. Copiii sînt mari și … ăsta micu poate fi luat de cei mari, dacă… Doamne ferește!
   Dar Psalmul 139:16 este încă valid: toate zilele mele erau scrise în cartea Ta mai înainte de a fi fost vreuna dintre ele

 27. florian zice:

  Este deosebit , foarte frumos : Bunul Dumnezeu sa-ti deschida toate orizonturile vieti si Duhul Dumnezeului celui vesnic sa-ti umple viata ta si a familiei tale.

 28. mecanick zice:

  Cred ca pastorii vor avea o rasplata speciala impreuna cu sotiile lor .. nu este usor nici pentru pastor si nici pentru sotia lui in viata de slujire . Privirea sotiei dvs mai sune ceva , daca vreti constienta faptului ca , la randul dumneaei …este privita . Majoritatea vor sa vada acea caracteristica pur feminina si modul in care este exprimata …curiozitatea , intorsul capului in stanga si in dreapta sau masuratul din priviri , imbracamintea , gesticulatia etc . M-ati provocat cu ” n-am inteles -ul ” asta si la fel de sincer si fara rautate imi exprim si eu parerea …N-am inteles de ce majoritatea doamnelor din biserica copiaza mai mult tiparul vestimentatiei din lume si mai putin interesate de modestia invataturilor biblice . Sincer nu inteleg …daca japonezii au creat un nou cuvant – tsunami – cred ca si doamnele au creat unul ..fustami , este ceva de ne-oprit . Cu respect !

  • mecanick zice:

   Stimate mecanick aceasta nu inseamna ca nu trebuie pretuite , ingaduite si iubite . Nu toate sunt la fel …de fapt , ma simt mai elegant in prezenta dumnealor si majoritatea bisericilor evanghelice sunt pline de …culoare . Poate ca ar trebui sa va aduceti aminte mai des , de rugaciunea ” vie Imparatia Ta ” asteptand innoirea tuturor lucrurilor .

 29. Dan zice:

  Cand intr-o familie, intre barbat si nevasta lui nu este dorinta de mai bine, dreptate, facere de bine, bunatate si credinciosie, acei nu pot intelege dece Frica de Domnul, voia lui Dumnezeu „sfintirea voastra”.
  Este un gand impartasit de amandoi dela Domnul care este mai presus de firea, gandirea si cugetul lor pe care nu intotdeauna Il pricep.
  Din pricina maretiei Lui cu greu de vazut, necunoscandu-L intocmai, unul nu ar putea decat sa se tema. Poti iubi cei al tau, caci il cunosti nazuintele, dar numai cinste si respect pentru cel Preainalt.
  Deaceea in ce priveste inchinarea si slujirea lui Dumnezeu intocmita si oranduita de Dumnezeu, femeia se roaga in Duh, insa barbatul este acela ales de Dumnezeu sa aduca in rugaciune si cererile nevestei dupa cum Domnul il calauzeste in rugaciune, nu cum spune nevasta, caci Duhul Sfant mijloceste cu suspine negraite caci nu stim cum sa ne rugam.
  Altfel curatia, sfintirea deci unirea una in trup si Duh dupa invataturile date in Hristos ar fi zadarnicite.
  Dupa cum barbatul trebuie sa se teama de Domnul, tot asa si nevasta de barbatul ei, dupa folosul fiecarei familii si trebuinta lor.Nu este nici o nedreptate facuta nimanui si nici injosire!
  Astfel adunarea se incheaga si se zideste si intareste in Domnul, bucuria si fericirea venind dela Sine. Care vor mosteni impreuna Harul Vietii ?

 30. X zice:

  Buna ziua,
  Este prima data cand comentez pe blogul Dvs., desi v-am citit multe postari in ultimii ani.
  Am apreciat modul in care imbinati lucrurile serioase cu fraze si paragrafe care descretesc fruntea.
  Cred insa ca in aceasta postare ati depasit limita bagatelizand invatatura biblica despre teama pe care femeia trebuie sa o aiba fata de barbatul ei.
  Cand scriu asta ma gandesc la faptul ca Biblia insista foarte mult asupra faptului ca trebuie sa ne temem de Dumnezeu, cu toate ca El are o dragoste desavarsita fata de noi. Banuiesc ca stiti foarte bine sa explicati in ce consta aceasta teama si sunt sigur ca ati reactiona foarte dur daca cineva care s-ar hazarda sa spuna ca trebuie sa ne temem ca nu cumva Dumnezeu sa faca vreo prostioara.
  Nu inteleg insa ce v-a determinat sa bagatelizati in asemenea mod teama pe care sotia ar trebui sa o aiba fata de sot. Invatatura Bibliei arata clar ca sotia trebuie sa aiba fata de sot o teama asemanatoare cu teama pe care barbatul trebuie sa o aiba fata de Cristos
  Prin ceea ce ati scris aici ii sustineti pe cei si cele care promoveaza o societate feminizata in care barbatii sunt prostanaci si au nevoie toata viata sa fie dadaciti de femei. Nu se potriveste cu invatatura Bibliei care spune ca barbatul este cap si preot al familiei.
  Ca sa fie lucrurile clare, nu am probleme cu sotia. Chiar ea mi-a aratat acest articol si mi-a spus ca i se pare nepotrivit deoarece unele prietene il folosesc pentru a-si justifica „teama” pe care o au fata de sotii lor.
  Cu respect,
  X

  PS. Daca doriti numele, pot sa-l dau pe privat, dar nu doresc ca acest comentariu sa aprinda focul printre cunoscuti.

  • Marius David zice:

   Buna ziua,
   1. bine ați venit. Da, mi-ar fi pe plac să știu cu cine discut, este preferabil oricînd o față unui pseudonim.
   2. nu înțeleg de unde vine ideea că aș bagateliza ideea textului. Vă rog să detaliați și să îmi spuneți unde vedeți bagatelizarea. Se pare că majoritatea cititorilor a lecturat chestiunea ca pe o problema foarte serioasă.
   3. Cum înțelegeți dvs. temerea de Dumnezeu. Este groaza de un Dummnezeu care ne vînează tot timpul ca să greșim și să ne pedepsească? Depinde foarte mult de felul în care, pe de o parte, înțelegeți teama de Dumnezeu, apoi, de felul înc are faceți paralela (nelegitimă, după păreare mea) între felul în care trebuie să ne temem de Domnul și felul în care femeile să se teamă de bărbați. Acest soi de paralelă, pe care au maqi dezvoltat-o și alți comentatori, nu-și găsește locul aici. Ascultarea este cu totul altceva, să fie supuse ca Domnului nu presupune neapărat o paralelă în teamă. Sînt chestiuni cu totul diferite.
   4. iarăși nu știu de unde ați scos ideea cu bărbații dădăciți și societatea feminizată. cine ne cunoaște pe mine și pe soția mea numai asta nu cred că arătăm și numai asta nu cred că promovăm.
   5. Nu știu cum anume folosesc prietenele soției dvs. acest articol. Probabil ar trebui să își schimbe prietenele, dacă acelea schimbă sau folosesc greșit, pervertind înțelesuri. Un articol este ca un cuțit. Poți tăia pîine pentru cineva sau pentru tine, ca să te hrănești, poți să îl folosești pentru a răni pe cineva sau chiar pe tine însuți.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.