Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Omul e grobian si nu protejeaza berzel!
şi crezi că la chestia asta trebuie răspuns?
ideea e ok..in sensul k l-a adus barza pe unu si dupa multi ani a venit sa vada ce mai face :-s
dar nu inteleg legatura dintre poveste si firma careia ii este facuta reclama 😕
se pare că tu ai înţeles din prima, eu am fost mai greu de cap.
e un raspuns ironic? 😕
nu, chiar te-ai prins mai repede decît mine, am povestit ezitările mele, pur şi simplu nu m-am prins din prima, de asta am şi fost interesat de reclama respectivă.
nu este ironic
ok 😛
ma scuzati..nu am vrut sa par obraznica :d pur si simplu am vrut sa ma conving ca mi se pare :d
nu, nu ironizez decît în cazuri de rotunjisme majore, atunci îmi ascut armele 🙂
din păcate nu prea am cu cine… nu se potriveşte lancea cu ACul. Scuze că iar mă distrez. Boala!
m-am mai gandit la o chestie:D
cred k reclama e o comparatie: asa cum barza se lupta muuuuult pana aduce copilul la parinti, face si compania respectiva pentru a gasi omului un loc de munca 😀
da! 🙂
Schimbare de-a lungul timpului…sau evolutionism !
Acidutule, asta este replica săptămînii 🙂
Monster este o companie recunoscuta de plasare a fortei de munca in US/CA/UK/IRL.
http://www.monster.com/geo/siteselection.aspx
este o parodie nostima la efortul pe care il fac cei care ne aduc pe lume ca noi sa traim plictisiti facand ce nu ne place.
ceea ce spun ei, este ca ai o chemare mai mare sa fii implinit, deci nu sta acolo unde nu esti chemat sa fii, ci urmeaza-ti chemarea.
am putea spiritualiza putin, insa nu aici.
Draga VAsile, n
da, știu cu ce se ocupă compania.
nu-i vorba de spiritualizare,
este vorba de simțul umorului, de creativitate și, de ce nu, de ideea de a face lucrul potrivit de către omul potrivit, idee care nu este chiar atît de spirituală pe cît este de practică.
in tinerete am avut aceasta idee (mentionez ca nu eran crestina in adevaratul sens al cuvantului): menirea oricarui om este sa nu faca umbra degeaba pamantului. daca nu esti savant, artist sau un geniu care sa aduci lumii ceva care sa-i fie de folos, cel mai normal lucru este sa faci copii care la randul lor sa faca la fel crescand astfel sansa sa ai un urmas care sa faca ceva pentru aceasta omenire. cred ca ceva de genul acesta vrea sa transmita reclama. barza se astepta ca dupa o vreme acel baiat sa primeasca si el copii in dar, se pare ca barza asta cunostea Biblia si aducea copii doar in familii. baiatul se vede ca era mai preocupat de calculator sau de servici (nu stiu exact) deact sa-si intemeieze o familie de aceia era trista barza 🙂
da, la asta m-am gîndit şi eu prima dată… barza a venit să vadă dacă este familist.. .:)
a doua idee a fost că este vorba de mai mulţi copii,
mi-am dat seama că este vorba de un singur copil adus prin deşert, munţi, peste mare
barza a venit să vadă dacă s-a meritat efortul de a se lupta cu lupii
hai sa vedem pas cu pas:
barza face eforturi pentru a aduce in familie acest copil.
copilul este plictisit atunci cand familia il primeste.
peste „n” ani copilul devenit este adult dar tot plictisit ramane.
morala si mesajul celor din spatele reclamei este:
„fa ceva in viata nu ramane la acelasi nivel”
noi care suntem crestini am inceput sa vedem lipsa de creativitate si reproducere din viata acestui „plictisit de viata” de la nastere la moarte.
in rest cred ca mai orice parere isi merita efortul si poate fi sustinuta.
corect!
Eu am si un alt aspect. Daca va uitati vedeti ca in fata casei este parcat un Volvo 240. Asta inseamna ca barza l-a adus intr-un climat sigur 🙂
Corect!!!! 🙂 Am rîs cu lacrimi… ştiind că tu conduci un Volvo şi că eşti fan volvo…
MAi bine era cu Saab!
am uitat sa pun: „observat”
Pingback: Tupeu 2011 şi relaţia dintre cauză şi efect la români « La patratosu