Din nou Linkomandări: limitele realităţii, intenţia autorului, whoof and whorship, the blur of gender, declaraţia Manhattan

Revin cu o listă de lecturi interesante, ca să mai uităm de tensiunea politică din aceste zile:

When You Don’t Feel Like It, Take Heart

When You Don’t Want to Do What You Ought To

O recenzie la cartea lui NT Wright. vezi aici cartea.

Despre limitele realităţii.

Art is limitation; the essence of every picture is the frame. If you draw a giraffe you must draw him with a long neck. If in your bold creative way you hold yourself free to draw a giraffe with a short neck you will really find that you are not free to draw a giraffe. (Orthodoxy, 71)

De ce să căutăm intenţia autorului?

Woof ‘n Worship? Seriously?

The Therapeutic Evasion

The Blur of Gender — Is The New York Times Trying to Tell Us Something?

De a semnat Al Mohler Declaraţia Manhattan

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Linkomandări. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Din nou Linkomandări: limitele realităţii, intenţia autorului, whoof and whorship, the blur of gender, declaraţia Manhattan

 1. narcis zice:

  Cateva intrebari:
  Declaratia de la Manhattan face parte din miscare ecumenica?
  Ati semna aceasta declaratie daca vi s-ar fi cerut?(va rog si cateva argumente pentru raspuns)

 2. marcel cosma zice:

  Mi-a venit o idee citind recenzia la cartea lui Wright din Themelios. David Mathis critica, printre altele, modul in care acesta face exegeza.

  Oare n-ar ajuta periegeza 🙂 la apropierea celor doua tabere: unii care privesc la text de deasupra copacilor (Wright et al), altii stau strict la firul ierbii (Piper et al)? Binenteles, am simplificat pozitiile de dragul claritatii.

  Alta intrebare – legata de o acuza (mai voalata) a lui Mathis – este cata greutate ar trebui sa dam scrierilor extra-biblice in discernerea intelesului biblic?

  • Marius David zice:

   Marcel, bine ai revenit!
   Mulţumesc pentru intervenţia ta şi epntru sugestie. Uite că nu m-am gîndit.. poate!
   Hmmm, eu cred că sursele extrabiblice sînt uneori indispensabile pentru înţelegerea textului biblic.
   Cîtă greutate? Sînt texte care fucnţionează singure, sînt texte, aparent simple, care nu se deschid decît atunci cînd ai pricput contextul istoric, geografic, etic, de ethos etdc.

 3. Lucia zice:

  Da, cred ca pastorul J. Piper a structurat foarte bine cele 5 strategii, foarte cuprinzatoare. Ne ramane sa ne intrebam fiecare dintre noi pe unde ne situam, in cadrele carui tipar din cele prezentate ? Cred ca prelucrarea noastra, slefuirea pe care ne-o aplica Dumnezeu fiecaruia are scopul tocmai de a ajunge in stadiul in care poti spune fac ceea ce trebuie, pentru ca aceasta doresc cu toata inima. Este de fapt ascensiunea in asemanare cu Hristos. Daca Sfantul Augustin a facut o asemenea afirmatie, oare cum stam fiecare dintre noi? Slava Domnului ca prin har putem aspira la aceasta conditie.
  Si J. Bloom sintetizeaza foarte bine aspectele luptei zilnice a crestinului si perseverenta. Se pare ca merita efortul.
  Sunt de acord si eu ca arta este limitata, si in general toate creatiile. Prin analogie, ca niste creaturi ce suntem, si noi suntem limitati de rama unui tablou, o rama de o anumita marime, care ne impune anumite limite stabilite de Creatorul tabloului. Cel mai greu de potrivit in tablou este gatul girafei din exemplul pe care l-ati dat.
  CS Lewis – intentia autorului
  Se spune ca la un test de intrebari, pe care vrei sa-l rezolvi, intotdeauna primul raspuns care-ti vine in minte, este cel corect. Daca stai si te gandesti mai mult risti sa bifezi alt raspuns ca fiind corect. Tot astfel, cu privire la intentia autorului, prima strafulgerare care-ti trece prin minte s-ar putea sa fi fost intentia autorului. Ex. Al Domnului este Pamantul cu tot ce cuprinde el. La prima citire, oricine intelege ca Pamantul este al Domnului. Daca insa prea mult exegetam textul am putea interpreta ca a Domnului este roca, stanca, minereul de fier, alte straturi din adanc impreuna cu toate furnicile si insectele… Ceea ce de altfel e foarte adevarat, dar nu face obiectul afirmatiei facute in verset. Parere personala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.