Vîrsta intrării în politcă: între Eba şi Coposu

    5. Realizările economice. Sînt oare importante? Oare nu ne-am săturat să tot auzim că politicienii noștri sînt acolo numai ca să fure? Să își facă plinul? Vin unii și tocmai cînd își vor fi umplut conturile, se schimbă cu alții, flămînzi. Stau pe tușă cei îmbogățiți pînă cînd vin din nou cei care au flămînzit între timp. Este grosieră descrierea, dar mă tem că are ceva adevăr. Politica nu este o meserie ca să o începi de tînăr, cînd buzunarele, conturile sînt goale și cînd foamea este proaspătă și chinuitoare. Politica nu este pentru tînjitori de 4X4 și nici de curioși pentru călătorii exotice. Da, poți fi implicat în politică de tînăr, în ucenicie, în organizații de tineret, de cartier etc., dar politica mare, de București și de Bruxelles, se face cu foamea potolită, după ce te-ai boierit, după ce ai făcut plinul, cu mașini și case, cu vacanțe scumpe nu pe banii publici, ci prin alte competențe. Foamea politicianului arivist îi distrage atenția de la chestiunile esențiale. Politica aristocratului bogat avea o patologie, dar cred că era mai puțin periculoasă decît a politicii vanghelizatoare a lui nea Goagăl de Buchale și altor reușiți DOAR prin politichia cu mărgăritare.


    6. Problema bătrînii ăștia comuniști. Nu au fost numai iliești, am avut și un Coposu și Ticu Dumitrescu. Vă mai amintiți care era acuza împotriva lui Coposu? Boșorogul ăsta? Îl caută moartea pe-acasă și el face politică. Și așa a exilat încă o dată România un politician de geniu, format în marea școală politică, un politician care ajunsese în sfîrșit la maturitate. Ah, că am vorbit de domnul Iliescu, dar nu prin asta a cîștigat respectul tuturor… chiar și el? Anii, experiența, formarea (în cazul lui, una proastă) nu se pot realiza prin shortcuts. Bătrînii, oricare ar fi ei, buni sau răi, nu mai au multe lucruri de pierdut, dar nici de cîștigat. La bătrînețe, dacă vor fi îmbătrînit frumos, se vede preocuparea lor autentică pentru binele celorlalți și pentru cetate. Spunem: să le dăm șanse tinerilor, să facă politică cei care n-au fost atinși de comunism. Vai, ce naivitate! Generația care este acum la 20 de ani este la fel de stîngistă ca generația lui Iliescu, dacă n-am observa o confuzie programatică și ideologică totală. De la cine vor fi învățat aceștia politică, mecanismele mersului cetății? Nu tot de la comuniști? Eba de la cine a învățat? De la tăticu! Ben-Oni Ardelean de la cine să fi învățat? De la Crin? Să învețe ce? Iată că retorica de genul: tinerii sînt buni, au potențial și sînt promițători, să îi lăsăm pe ei, are un sens. Da, să îi lăsăm, dar nu acum. Dacă îi lăsăm acum nu le facem decît rău, lor în primul rind, dar și nouă. Dacă ar fi reușit acum Ben-Oni am fi pierdut un bun politician de viitor, dar, poate că l-am fi pierdut și ca tată și ca viitor doctor în politologie sau ce studiază dînsul… Dacă învață bine lecția acum și dacă se întoarce la ucenicia autentică la bătrînii buni, poate că în momentul în care va împlini 50 de ani va fi tocmai bun și copt.

VA URMA

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Gînduri, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Vîrsta intrării în politcă: între Eba şi Coposu

  1. alterema zice:

    articole necomentate ale lui Marius Cruceru :)? Or fi in vacanta oamenii..:) O fi de vina doar Times New Roman =)). However, multumesc muuuuult pentru cele 6 pericope de pana acum. Si pentru cele ce urmeaza. Raspund la multe…Inca o data „multumesc!”

    • Marius David zice:

      draga Alterema, nu, oamenii nu stiu ce sa spuna 🙂
      Tu ce spui la asemenea texte?
      nu mai este nimic de spus? Probabil.
      Nu sint pericope, sint simple meditatii, analize etc.
      chesti care au rezultat din discutii cu prieteni

  2. Marius, scrii despre dl. B.O.Ardelean:

    „am fi pierdut un bun politician de viitor”, pentru că în ciuda campaniei „evenghelice”, nu „s-a ales”.

    Întrebare: tu chiar ai fi pierdut? 🙂 Cine este masa care ar fi pierdut dacă dl. politician ar fi fost ales? Cine suntem „noi”? Oricum, ai dreptate: ales, şi-ar fi atins gradul maxim de incompetenţă, chestie universal valabilă şi neplăcută pînă şi pentru el.

    Apoi, B.O.Ardelean a supus alegerii o întreagă listă, din care numai el era evanghelic. A adus voturi… „frăţeşti” pentru ceilalţi candidaţi. Eu spun că este destul de copt pentru specia lumească numită „om politic.” Cine a spus că „scopurile scuză mijloacele?” Isus în nici un caz! EBA s-a folosit de taică-său, exact ca dl. Ardelean de Alianţa Evanghelică- vezi blogurile de Timişoara şi Hunedoara- „evanghelice”-.

    • Marius David zice:

      Rasvan, eu n/am pierdut nimic. Bine ca nu s-a ales. Eu ma bucur pentru el.
      Noi, cine sintem? ma refeream la evanghelicii din Romania, adica cei de la care Dl. Ardelean a asteptat voturile, nu?
      Nu ma intereseaza reclama electorala pe blogurile evanghelice, indiferent cum se numesc acestea.
      reclama pe un astfel de blog este ca si nula la numarul de accesari ale unor astfel de bloguri.
      Bloggingul este o meserie. Unii stiu cum sa o faca, altii nu.
      Sint chestiuni cu miza mai mare de discutat.

  3. don quijote zice:

    Dvs va apropiati de 50 de ani, nu? Dupa ceea ce ati descris pana aici, cred ca ati fi candidatul perfect.

  4. vio zice:

    don quijote, ai glume in program.As scrie ceva la afirmatia ta dar am probleme cu emoticonul si nu vreau sa fiu inteles(a) gresit.

  5. don quijote zice:

    cateodata imi vine si mie sa rad la glumele pe care le fac…

  6. noble zice:

    ma bucur ca vad abordata problema intrarii in politica si inca mai mult ma bucur s-o vad abordata dintr-o perspectiva crestina. cred, totusi, ca actualul context al tarii noastre face lucrurile mai complicate. in general, daca ma gandesc la romania, aproape ca nu pot sa aplic un standard sau un tipar sau o asociere de genul „cu cat esti mai in varsta cu atat iti pasa mai mult de ceilalti”. pentru ca am vazut destul de multe contraexemple incat am ajuns sa ma intreb care e regula si care sunt exceptiile (retoric, evident). una peste alta, cred ca a noastra patrie se afla intr-un abis profund care necesita solutii rapide si consistente. candva credeam ca crestinii ar putea avea un cuvant de spus, insa tot mai mult cred ca propriile prejudecati ne fac niste spectatori impotenti la un dezastru care se accentueaza pe zi ce trece, cu gandul (mai mult sau mai putin intemeiat, cu o doza mai mare sau mai mica de complacere) la binele de dincolo.

    • Marius David zice:

      Draga Noble, se poate să ai și tu dreptate , dar în parte, așa cum spuneam, nu am avut numai iliești, năstăsei și tăriceni, au mai fost și Coposu, Ticu Dumitrescu, Regele Mihai și alții. Cred că trebuie să ne gîndim la oameni, fără să generalizăm prea mult.

      • noble zice:

        pricep ca am avut coposu si ticu dumintrescu
        et al , dar mai mult decat atat ma uit in
        jur si e de ajuns ca sa vad ca respectivele
        nume au fost flori rare rasarite pe un
        maidan de gunoi, asadar parfumul lor a fost (si este)
        insuficient sa anuleze miasma celorlalti.
        cat despre generalizari, ne pasc pe amandoi
        in aceeasi masura, domnule Cruceru..;)

        • Marius David zice:

          sigur ca da, Noble, generalizarea in sine nu este rea, abuzul este rau, si eu generalizez, dar oare nu in orice moment in istorie a fost la fel? au rasarit oameni buni foarte rar, dar au schimbat istoria.
          Parerea mea este ca atiti timp cit avem diletanti, impostori, smecheri. … sintem pe teritoriul normalitatii, si cind acestea sint in majoritate, tot normalitate este intr/o lume cazuta, dar cel mai rau este cind ceilalti nu zic nimic, cind nu amendeaza chestii din astea.
          eu am ales sa nu tac, sa amendez anumite chestii care mi se par ca, daca se perpetueaza ne vor aduce numai miasma si mai rea.
          asa ca spun ce am de spus….

          incerc sa spun si in dragoste, daca se poate.

          • noble zice:

            tot timpul am crezut ca
            discutiile care nu sunt urmate
            de actiune sunt (semi)inutile.
            m-am luptat mult timp (si inca
            ma mai lupt)cu asta, in
            incercarea de a-mi indrepta
            energia inspre actiune sau cel
            putin idei (mai) concrete si
            tangibile spre actiune.
            apreciez intentia dvs de a
            spune ce aveti de spus, dar
            totusi ma
            ingrijoreaza ca subiectul de
            fata este discutat de
            pocaiti doar in cercuri
            restranse si doar ca fapt divers. poate ca (uneori)
            compartimentalizarea vietilor
            noastre intre „biserica” si
            „restul” (a se citi „mult prea
            laic de a privi macar”) e mult
            prea daunatoare..

  7. elisa zice:

    Don quijote,
    atunci de ce mai faci glume proaste ,daca nici tu nu razi. 😦
    Ai vrea sa arati ca cineva de 38 de ani cand vei avea 50! . 🙂
    oricum poanta e nereusita.

  8. Ioan B zice:

    Referitor la pocaiti intrati in politica.
    Cred ca un pocait si mai ales un pastor nu are ce cauta in politica.Cei care intra si pana la momentul intrarii chiar sunt oameni pocaiti cred ca se poate intampla doua lucruri, in scurt timp se scarbesc de aceasta lume in care au intrat cand incep sa o cunoasca din interior si si-ar fi dorit sa nu intre niciodata.Si in al doilea rand sunt cei care sunt corupti de sistem, incep sa se manjeasca si incep sa se asemene cu colegii de breasla.Tentatiile sunt mari si deavolul se ocupa special de acesti oameni.Este greu sa joci corect si sa te mentii pocait pe un teritoriu specific celui rau si unde se misca cam totul dupa principiile lui (coruptie, inselatorie, minciuna, necuratie…)
    Daca ai haine albe este greu sa traiesti printre hornari fara sa te murdaresti.
    Frate Marius cred ca idea sau decizia D-voastra de nu intra in politica este inteleapta.Sa va ajute Domnul sa o tineti.

  9. gamaliel zice:

    Pe ce anume va bazati domnule Ioan B cand afirmati ca un pocait nu are ce cauta in lumea politica? Oare lumea politica nu are nevoie de „sarea si lumina” crestinilor? Ne-a trimis Cristos in lume sa fim niste pustnici, sa fim numai pastori, sa fim numai oameni de afaceri sau numai muncitori? Povara pentru cetate nu este cumva si pe umerii nostri? Coruptia nu e numai in lumea politica ( chiar daca acolo e mai vizibila). Si ma intreb daca Isus ar trai in mod fizic acum printre noi de cine ar alege sa se ocupe de un pocait sau de un corupt? Tentatii? Sunt la fel peste tot! Tentaii sunt si-ntre pocaiti ba chiar si intre pastori.
    Iertati-ma domnule, nu stiu cine sunteti, nu stiu daca sunteti ” un pocait” dar vreau sa va intreb: numai in lumea politica este greu sa te mentii ca un pocait? Numai lumea politica este un teritoriu specific celui rau?. Si apropo hornarii nu sunt numai in lumea politica. Din pacate sunt pline bisericile noastre de hornari.

  10. Ioan B zice:

    Stimate domn Gamaliel, ma bazez pe ceea ce am vazut si pe ceea ce cunosc si nu vorbesc din ziare sau ce citesc pe net. Lumea politica are nevoie de „sare si lumina” doar ca o mare parte din acea „sare si lumina” care a intrat in politica si-a cam pierdut din puterea de a sara si din luminozitate, in schimb au castigat la capitolul averi personale, si bunuri. Am spus eu cumva ca daca nu intri in politica esti pustnic?Interesant modul D-voastra de manipula si rastalmaci cuvintele mele. Eu nu am spus ca, coruptia este doar in politica, ci vreau sa subliniez ca aici este mult mai prezenta decat in alte domenii sau sfere de activitate. Nu sunt deacord ca tentatiile sun la fel peste tot, sunt domenii unde tentatiile sunt mult mai puternice in comparatie cu alte domenii.
    Va iert domnule si totusi nu cred ca e treaba d-voastra daca sunt „pocait” si cat sunt de „pocait”. Eu personal cred ca nu sunt destul de „pocait” si mi-as dori sa ma pocaiesc mai mult in fiecare zi si sper ca Domnul sa ma ajute.
    Este greu sa te mentii pocait in ziua de azi in orice domeniu, dar personal cred este mult mai greu in politica datorita tentatiilor existente si a „manevrelor” care se pot face din anumite pozitii care pot sa genereze castiguri importante dintr-o semnatura.
    Am spus eu cumva ca hornari sunt doar in lumea politica, sper ca nu doriti sa va enumar toate domeniile unde sun hornari. Referitor la hornarii din biserici cred ca este cam deplasat sa faci o paralela intre biserica si lumea politica.
    Apropos, daca va doriti sa intrati in politica ca si pocait sa stiti ca eu va sustin cu tot ce pot, si chiar mi-as dori sa fiti unul care „sarati si luminati”, pentru ca am vazut putini pocaiti care au facut lucrul acesta. Si chiar mi-as dori sa fie oameni pocaiti care influenteaza pozitiv mediul politic din interior si isi evanghelizeaza colegii pentru ca am vazut destui care au fost ei influentati in mod negativ.

  11. noble zice:

    domnule Ioan B, interventia dvs este una inconsecventa (cel putin). dincolo de inconsecventa, pledoaria dvs se bazeaza pe un argument slabutz- statistica. ceea ce spuneti dvs (doar in primul comentariu, pentru ca apoi deveniti inconsecvent, cum spuneam) se rezuma in felul urmator „pocaitii nu ar trebui sa intre in politica pentru ca toti cei care au intrat au esuat lamentabil in a-si indeplini tinta”. ei bine, domnule Ioan B, statistica poate fi un instrument util in unele cazuri, insa aici nu cred ca este de mare ajutor – e ca si cum as spune ca nu exista vaci fara coarne pentru ca eu nu am vazut asa ceva (exemplul este pueril, dar elocvent). revenind la inconsecventa,doar un exemplu: spuneti in primul comentariu „Cred ca un pocait si mai ales un pastor nu are ce cauta in politica”, pentru ca apoi sa reveniti la sentimente mai bune si sa spuneti „Si chiar mi-as dori sa fie oameni pocaiti care influenteaza pozitiv mediul politic din interior si isi evanghelizeaza colegii pentru ca am vazut destui care au fost ei influentati in mod negativ”.
    asadar…eu cu cine votez??!pardon…

  12. Ioan B zice:

    Domnule „noble”
    Eu mi-am exprimat o parere pe baza unor date si informatii pe care le cunosc personal si nu pe baza unei statistici.
    Chiar nu am datele unei asemenea statistici.
    Ceea ce ar trebui sa se intample este una iar ceea ce se intampla in realitate este de multe ori altceva, iar opinia mea pleaca de la realitate domeniului.
    Eu consider ca mediul politic este unul murdar, macinat de tot felul de interese, un mediu unde nu se respecta nici o regula si pentru atingerea unor scopuri se folosesc de tehnici omenesti si diavolesti (defaimare, minciuna, jigniri, manipulare, santaj…) si cred ca un pocait si-ar chinui sufletul intrand aici.
    Referitor la inconsecventa mea cred ca nu ati inteles f. bine. Mi-am exprimat o parere cunoscand o realitate si am spus ca aceasta relitate mi-as dori sa arate diferit.
    Unde este inconsecventa?Si acel „(cel putin)” ce vrea sa spuna?
    Deci repet, la cum arata mediul politic romanesc nu cred ca este sanatos ca mai ales pastorii dar si pocaiti sa intre in el si in acelasi timp mi-as fi dorit ca acei pocaiti care au trecut prin politica sa fi facut mai mult iar cei care vor intra sa fie „sare si lumina”.
    Motivele datorita carora consider ca politica este un mediu nesanatos sunt multe, dar totusi as dori sa amintesc doar unul. Campaniile electorale se fac cu multi, multi bani. Acesti bani de unde vin? De la cei care au facut deja bani din politica si sunt acolo si din mediul de afaceri. Cei care au dat bani (sponsoizari, la negru …) la un moment dat primesc anumite favoruri (castigare licitatii, contracte …) Acesta este motorul care duce inainte politica. Credeti ca este unul corect?
    Politica si partidele ar trebui sa aiba la baza niste ideologii, dreapta, stanga, liberali, socialisti…
    Doar ca in Romania in politica totul este un talmes-balmes, dreapta face blat cu stanga, traseismul politic este o trasatura a omului politic roman… si totul pentru interese in special materiale.
    Daca Domnul Isus ar fi contemporan cu noi credeti ca ar intra in politica? WWJD?
    Citind postarea D-voastra nu am vazut parerea D-voastra fata de acest subiect ci doar criticile la ceea ce am spus eu. Banuiesc ca aveti o parere fata de acest subiect atins de mine, nu?
    Eu personal sunt scarbit de mediul politic din Romania si in consecinta si opinia mea despre el.
    Si aici ma opresc, ca vorba romanului „vorba multa …”

  13. don quijote zice:

    Eu zic ca ati fi (ati fi este cuvantul cheie aici) candidatul perfect pentru orice pozitie in cadrul celor care fac politica, intelegand ca diabetul se impune ca o conditie celor care vor sa ocupe scaunul Sanatatii.

    Totusi acest lucru nu va obliga sa si incepeti o astfel de cariera atata timp cat nu va doriti, ceea ce cred ca ar putea reprezenta conditia necesara dar nu suficienta, ca in matematica „daca si numai daca”.

    Ceea ce am spus era ceva ipotetic, in tonul in care ati inceput aceasta serie:

    „Eu, daca mi-ar trece prin cap sa intru in politica…”

  14. don quijote zice:

    Hi, hi… mi-a placut raspunsul. Deci posibilitatea nu-i exlusa, sau cum ar spune americanu’:
    So, you never no!

  15. alterema zice:

    se pare ca m-am pripit cu comentariul din capul listei :). Nu comentez meditatiile pentru ca inca ele sunt inca pe drum. drumul spre circumvolutiunea pe care se vor fixa…

  16. don quijote zice:

    erata: „know”

  17. Pingback: Eu aș defila prin conferințele pastorilor evanghelici și i-aș întreba… | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.