Domnul Traian Băsescu a început campania electorală pentru preşedinţie

De ce spun asta? De asta. Domnul Preşedinte s-a dus la Athos. De ce? De ce acum?

Trebuie să punem lucrurile în context. Domnul Traian Băsescu este preşedintele unei ţări în care majoritatea religioasă este ortodoxă, majoritatea din această majoritate trăieşte în mediul rural, majoritatea din toată majoritatea este puţin îndreptată spre analiză raţională. Mai degrabă românitatea rurală, care reprezintă votantul majoritar, este aplecată spre scuipatul în sîn, se teme de pisica neagră, de blestemele popii, dacă vreun cartof are vreo deformaţie o vede pe Fecioara cu pruncul şi îi răsare crucea de după orice tufiş, în acelaşi timp îşi bate nevasta cu sîrg şi înjură de cruci, candele şi cristoşi în restul săptămînii, inclusiv Duminica şi de Sfînta Vineri.

Sîntem un neam superstiţios, nu religios, fără curaj, dar plin de tupeu, temător de pedeapsa divină, cunoscător al obiceiurilor şi datinilor (ştim ce trebuie făcut cu morţii), dar necunoscător de Crez şi Biblie, ignoranţi în ce trebuie făcut cu vii. Morţii şi vii au lumînări asemenea şi învecinate. Am mai scris despre asta, încercînd să îmi păstrez respectul totuşi pentru valorile româneşti autentice, dar criticînd pentru efectul de pendul un naţionalism naiv de un optimism deşănţat de genul lui Puric şi altora care văd mîntuirea întregii Europe cu pornire de la Carpaţi. Despre vocaţia mesianică a neamului românesc şi despre faptul că Mîna Domnului a rămas amprentată în Carpaţi atunci cînd a desăvîrşit de creat lumea vom scrie altă dată.

Ei, într-un asemenea context, cei de la Podromu îi dau un toiag preşedintelui, care a stat frumos ca orice preşedinte pe tron (!!!!).

În ţara înrudită prin religie doamna Elena Udrea a dat acatiste la Salonic. Sper că nu pentru bunul mers al campaniei electorale, în acelaşi spirit probabil în care Gigi Becali s-a rugat în muntele Athos pentru reuşita Stelei. S-a dovedit că Dumnezeu nu este stelist, cum probabil se va dovedi că Dumnezeu nu este nici PDList, nici Liberal, nici măcar Conservator sau PSDist, nici baptisto-liberal. Cine citeşte să înţeleagă!

Ce s-a întîmplat de fapt?

Un biet călugăr emoţionat că se întîlneşte cu reprezentantul puterii lumeşti, rău lucru, dă un toiag preşedintelui cu îndemnul de a conduce în continuare. Acesta este un fapt divers interesant şi dovadă de puţină dreaptă cumpănă, dacă este un eveniment privat, iniţiat de însuşi monahul. Dacă este făcut „la ascultare”, adică la îndemnul şi cu binecuvîntarea superiorilor, atunci este altceva.

De asemenea, dacă acest evenimenţel se transformă în ştire care ajunge la poporul ortodox român, credul, manipulabil, superstiţios, cu mare respect (încă) pentru Biserica Ortodoxă care se îngrijeşte să îi construiască catedrală pentru Mîntuirea întregului neam, dacă acest eveniment scapă ca ştire, atunci campania electorală a început şi pentru domnul Băsescu, indiferent de prostiile pe care le face şi mai ales le spune domnişoara care îi poartă numele EBAnizat în sus, dar mai ales în jos prin oraşele ţării.

Ce se poate întîmpla de fapt?

Daţi-mi voie, dacă chestiunea este programată, să admir din nou intuiţia politică şi geniul lui Traian Băsescu, acest Decebal al tuturor urmaşilor daco-romanilor elenizaţi de mai sus de Dunăre. Uite că principelui Duda nu i-a trecut prin cap aşa ceva, nici sfătuitoarei lui de campanie care ar trebui să se informeze mai bine asupra caracteristicilor fundamentale şi de bază ale poporului român.

Se putea refuza un asemenea cadou? Probabil că da, tocmai pentru a refuza implicaţiile politico-electorale.

Ce se face cu o asemenea „întîmplare” acum? Dacă aş fi şef de campanie pentru domnul Băsescu, aş răspîndi cît mai repede informaţia, pozele, iar toiagul şi tronul ar deveni simbolurile pentru un nou mandat autoritar aproape monarhic cerut poporului român.

Rîsu-plînsu! Avem un prinţ care candidează la preşedinţia Republicii şi un preşedinte care primeşte toiag şi stă pe tronul destinat monarhilor cu vreme în urmă.

Multe se pot spune despre Rromînika noastră, dar un lucru nu i-l putem refuza: este dulce!

Ce să-ţi doresc eu ţie, dulcică, naivuţă, manipulabilă şi superstiţioasă Românie? Preşedinte-monarh sau prinţ-preşedinte?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Biserica Baptista, dulce Românie, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

38 de răspunsuri la Domnul Traian Băsescu a început campania electorală pentru preşedinţie

 1. alterema zice:

  Intrebarea care nu ne da pace nici mie, nici colegilor, este urmatoarea: ce e de facut? Ca unii sunt multi dar…__________. In asteptarea unui raspuns zic doar „noroc ca mai exista Dumnezeul care ridica si rastoarna posesori de sceptre”.

 2. gamaliel zice:

  Asta se intampla cand biserica in loc sa se ocupe de menirea ei de-a fi o ambasada a lui Cristos…se apuca de impartit sceptre si de promovat imaginea …Cezarilor ( vechi si noi). Din pacate nu numai in biserica ortodoxa vedem asemenea imagini. Si evanghelicii mai fac ” poante” de acest fel. Doamne-ndura-te de noi!( ca ei… nu au asemenea preocupari)…

  • Marius David zice:

   Draga Gamaliel acum avem si politicieni crestini. Avem bucatari crestini, sportivi crestini, scriitori crestini, frizeri crestini etc. Biserica face temenele unora si ii foloseste pe altii.
   Eu am o problema cu aceste chestiuni de cind ma intreb daca exista o teologie crestina sau crestini fac teologie, o filozofie crestina sau crestinii fac filozofie, politica crestina sau crestini care fac politica.
   Eu nu cred ca exista politicieni crestini, n-ar trebui sa existe, ar trebui sa fie crestini care sint implicati in politica. Este o mare diferenta intre una si alta.

 3. nicu zice:

  Marius,
  Apreciez ce scrii, si sunt de acord cu ultimul tau comentariu, ca mai degraba sunt crestini care fac politica decat politicieni crestini. Cred totusi ca ar trebui sa ne rugam sa avem mai multi politicieni care sa devina crestini.
  Sunt departe de tara, chiar azi la noi (Canada), se sarbatoreste ziua romano-canadiana. Noi ne gandim la Romania, ne rugam pentru tara si dorim Romaniei un presedinte competent si crestin, care sa nu isi faca campanie de crestin mergand la Athos.
  Dumnezeu sa binecuvante Romania!

  • Marius David zice:

   Nicu, nu stiu daca este bine pusa problema asa.. sa ne rugam pentru politicieni care sa devina creștini.. s/ar putea ca unii sa nu mai poata face politica la fel cum faceau inainte, succesul in politica tine de arta compromisului de cele mai multe ori, de aceea vad absolut imposibila struto/camila pastor/politician.
   Fac pastorii destula politica eclesiala, ce le mai trebuie si cea a Agorei.

   Scuza-mi scepticismul, NU EXISTA ASA CEVA, candidtat la presentidie competent si crestin.
   cei care sint crestini nu sint competenti, pentu ca Domnul a ales cele proaste ale lumii si nu din cei din neam inalt, cum spune Apostolul…
   cei care sint competenti in a deveni presedintele unei tari ca Romania de azi trebie sa faca niste chestii care sint dincolo de morala crestina.
   trebuie sa pupe multi porci si sa inghita multe broaste (au americanii niste proverbe ale lor pe tema asta. )
   uita-te la ultimele alegeri.
   Dumnezeu cu mila! De la El ne vine nadejdea, nu de la politrucii nostri .

 4. alterema zice:

  multumesc pentru sfaturi. Ambele :). Intr-adevar e nevoie de crestini care sa fie implicati in diversele „bresle” de pe lumea asta. Daca nu ma insala memoria prin secolul al II-lea crestinii „nu aveau voie” parca sa fie soldati sau magistrati? Bresle interzise? Trebuie sa mai studiez problema.

 5. gamaliel zice:

  Frate Marius de acord cu ce spuneti.Biserica ar trebui sa fie preocupata de formarea de caractere…care sa se implice in viata cetatii ( inclusiv in politica). Asta insa nu inseamna ca biserica sa fie folosita pentru promovarea unui ” escu” sau a unui partid ” X”. Aici e chestiunea.

  • Marius David zice:

   GAmaliel, Biserica nu se ocupa in principal cu formarea de caractere, se ocupa cu mintuirea si cu edificare celor mintuiti. Da, biserica n-ar trebui sa se implice in campania electorala, dupa parerea mea. Mare capcana.

   Alterema, de ce e nevoie de crestini implicati in deiferite bresle? De crestini nu este nevoie. Oamenii au nevoie de crestinism, sa se mintuiasca, lumea ne uraste sine va uri pentru ca zace in cel rau, lumea are nevoie de vocea profetica a crestinilor… dar cred ca s-a exagerat participarea crestnilor la viata cetatii.
   Este simpatica cehstia cu mecanici auto crestini, frizerite crestine etc.

   Este o bataie de joc si din ideea de crestinatate si din profesiile respective.
   Ma intereseaza ca un instalator sa isi faca treaba bine nu sa imi spuna crezul cind trebuie sa schimbe mufele sau garniturile de la rezervorul de apa de la toaleta.
   Daca se intimpla sa imi fie si frate in CRistos… da, ii dau de lucru cu mare bucurie, numai sa imi faca treaba bine.

   Problema cu unii meșteșugari creștini este ca sint ispititi de mediocritate si superficialitate.

 6. Claudiu zice:

  Frate Marius, dumnevoastra spuneti: „Ma intereseaza ca un instalator sa isi faca treaba bine nu sa imi spuna crezul cind trebuie sa schimbe mufele sau garniturile de la rezervorul de apa de la toaleta.”

  Sa inteleg ca nu sunteti de acord cu ideea ca un crestin trebuie sa fie „marturisitor” si la locul de munca?

  • Marius David zice:

   Claudiu, ba sa fie, dar sa nu marturiseasca in loc sa schimbe garniturile, pentru ca atunci nu este o marturie buna deloc,
   sa nu marturiseasca in timp ce schimba prost garniturile, la fel de mare deserviciu face Evangheliei,
   sa marturiseasca printr-o buna prestare de servicii si apoi sa spuna si cu gura…

 7. elisa zice:

  Uitatul nostru Spurgeon spune ca nu e bine ca sa ne implicam in politica…
  In fata bisericii din Caransebes,este o pancarta mare:
  Votati pe Ardelean Ben Oni la parlamentarele europene nu suna bine,
  la fel nici pancarta asezata nu sta bine…cu fata catre biserica,in loc sa fie ca toate celelalte deasupra soselei.
  Mi se pare dezagreabil sa nu te deranjeze acest soi de campanie..cand iesi din adunare,dai cu ochii de
  domnul Ardelean
  De ce ne miram de domnul Basescu,el macar nu cuoaste pe Domnul.
  La Athos a fost si fiul meu,timp de o saptamana,exact in aceasta perioada\insa nu a aflat despre toiag,chiar s-a mirat,ca i s-a dat.

 8. Claudiu zice:

  Asa da…ca ma cam speriasem oleaca. Perfect de acord cu dumneavoastra. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 9. gamaliel zice:

  Frate MArius de acord ca biserica nu se ocupa in principal cu formarea de caractere…da si acest aspect ar trebui sa fie o preocupare a bisericii ( chiar intr-un plan secundar). Personal nu cred ca biserica isi poate indeplini menirea daca nu are ” oameni de caracter”. Oamenii din jurul nostru nu-l vor identifica pe Cristos in noi ” daca cacterul Lui” nu ne inunda fiinta.

 10. Dinu zice:

  Frate Marius,
  si atunci ce facem? Il votam pe Ben Oni Ardelean, ca suntem indemnati de fratii nostri dintr/o comunitate baptista din V tarii? Ei spun ca o sa vegheze asupra legislatiei europene, ca un evanghelic, si ca acum e momentul ca noi evanghelicii sa ne spunem cuvantul. Probabil ca sustinerea acestei pozitii poate fi fundamentata pe texte din Estera, Neemia, Daniel, unde credinciosi ai lui Dumnezeu au slujit la curti pagane. Cu toate acestea nu sunt favorabil implicarii in politica a credinciosilor.

  • Marius David zice:

   Dati-mi voie, draga Dinu, sa spun: PROSTII!
   Nu mai vreau sa continui. Nu mai vreau sa stirnesc iar o discutie inutila. Este o slabiciune de-a mea, probabil. Nu cred intr-o astfel de implicare in politica si gata. Asta si basta.
   Am vazut cum oameni buni sint inraiti de politica de toate felurile si sint sceptic.

 11. vio zice:

  Nu stiu ce sa cred despre crestini si politica. Parerea mea este ca e nevoie de sfinti in fruntea unei comunitati.Poporul evreu calca pe urmele imparatului pe care-l aveau.
  Cand Iona a strigat impotriva Ninivei, initiativa pocaintei si smereniei a pornit de la imparat.
  Romanii au un proverb :”Cum ii popa asa-i poporul”

 12. eMi zice:

  Aici in Arad, experientele politice trecute si actuale (ma gandesc la patru crestini politicieni; nu as vrea sa spun invers…) au fost si sunt un total esec; nu in privinta realizarilor, ci a marturiei.

  • Marius David zice:

   eMi, îmi pare rău! Încă o dovadă că, dacă te plimbi cu doamna Politică prin tîrg, nu scapi nepătat.
   De ce oare Revista Cultului a dedicat atît de mult material campaniei electorale. Nici marilor eroi ai credinţei baptiste nu li s-a dedicat o poză pe o pagină întreagă în niciunul dintre numerele pe care le ştiu? Asta este întrebarea care este pe buzele şi în minţile multora.
   Daţi-mi voie să o verbalizez pentru voi!
   Eu am nişte răspunsuri, dar nu sînt de acord cu ele.

 13. Alex zice:

  Mi-a placut mult ideea cu „mecanici, instalatori, frizeri crestini”. Pai da, poate intre acesti oameni simpli intalnim mai multi crestini sinceri, autentici, decat intre cei cu discrusuri sforaitoare.
  Frizerul la care merg are mereu Biblia pe masa din fata oglinzii. Cand mai are putin timp liber, il vad citind din ea. Este un om simplu, dar cu mult bun simt, nu face nimic ostentativ, intr-un mod deranjant. Asa simte el. Si-si face treaba bine, cu seriozitate, mai bine decat multi dintre „mai marii nostri”!
  Marius, ultima fraza din articol ne pune si ne lasa pe ganduri…

 14. gamaliel zice:

  E nevoie de crestini autentici si in politica. Avem insa o problema…sub ce sigla? Sigla e legata de ideologie. Incorporarea sub o „culoare sau alta” il pune pe crestinul implicat in politica ( de cele mai multe ori) intr-o situatie penibila.( de-a vota ce/i cere partidu). Ce-i de facut?

 15. elisa zice:

  Baptistii sunt”cam liberali”,daca ar vrea sa se implice cu adevarat,crezand ca nu-i va molipsi microbul dragostei de putere,ar trebui sa faca parte dintr-un partid crestin neaparat,bazat pe principii crestine,nu in amestec „lumesc”cu ceilalti care au alte valori,sau nu le mai au deloc.
  Oricum tot ceea ce se face fara calauzire de sus,este
  contrar voii lui Dumnezeu.Trebuie sa ai certitudinea ca Domnul te vrea acolo,altfel va fi o catastrofa,
  daca nu esti foarte bine ancorat in Hristos.

 16. elisa zice:

  „fiti alaturi de mine
  bani europeni pentru Roamania”..

  asta scrie langa poza fratelui Ardelean B.

  Bani,,dragii nostrii frati..bani vrea Domnul sa ne dea..bani europeni,pe care ii va aduce fratele daca il alegem…
  Suna bine?

  …Cred ca Domnul vrea sa ne dea Imparatia,pe care El ne spune sa o cautam..Matei 6 cu 33

 17. ascultareacredintei zice:

  Daca „tineti” cu cineva si vreti sa-l votati, oricum o veti face.

  Dar ce legatura are Biserica cu Politica? Daca politicienii ar trebui sa duca principiile Bisericii, cum spun ei, in zone „sus” puse, atunci de ce Biserica trebuie sa afiseze principiile Politicii in revistele ei, in predici, regizari in fata congregatiei sau caricaturi pe cladiri? Una se spune, alta se face.

  Iar exemplele din Biblie, de oameni pusi in cinste la curtile imparatesti, nu au de-a face cu Politica, ci cu suveranitatea lui Dumnezeu care a vrut ca ei sa fie acolo pentru un scop precis si i-a pus acolo prin mijloace curate.

  • Marius David zice:

   Ascultarea, eu am o teorie a leadership-ului , pe care, dacă am timp, o voi expune mai pe larg, dar nu acum. Cred că există o tipologie a tipurilor de conducere, anumite sarcini de conducere sînt incompatibile cu altle.
   Pe unii Domnul îi cheamă la politica. Admirabil gestul lui Ardelean Ben-Oni că s-a retras din pastorala. Aici îl sprijin sută la sută. Poate de-asta a început să îmi devină simpatic, dar, şi sper că nu este vina lui, a pierdut la puncte pentru multţi dintre credincioşii baptişti prin promovarea în Creştinul Azi. Pacat, un gest neinspirat.

 18. ascultareacredintei zice:

  David Gooding spune in comentariul sau asupra Faptelor Apostolilor (Fapte – credinciosi adevarului, ed. Logos, 2006, p. 26):

  „Nu e nevoie sa mai spunem ca, in secolele ce au urmat, crestinismul a ingaduit de multe ori ca Evanghelia sa se amestece cu politica si filozofia pagane. In unele tari, obiceiuri si sarbatori pagane au fost ‘botezate’ in biserica, dintr-o politica misionara deliberata. In zilele noastre… imbinarea Evangheliei crestine cu marxismul, pentru a o transforma intr-o puternica forta politica. In lumina tuturor acestor tendinte, Faptele ne dau un puternic indemn tacut de a ne cerceta deschis pe noi insine, ca sa vedem daca crestinismul pe care il prezentam si Evanghelia pe care o propovaduim nu sunt compromise si sunt cele instaurate de apostolii Domnului nostru Isus Cristos”

 19. Moromete zice:

  ascultarea credintei , bine zici .

 20. elisa zice:

  Atunci cand Dumnezeu in suveranitatea Lui vrea sa puna
  un om intr-un loc,nu va face campanie electorala cu slogane dracesti:
  Bani europeni pentru romani !
  (radacina tuturor releleor)
  In loc de Evanghelie oferim bani oamenilor . 😦

 21. vio zice:

  Nu banii sunt radacina tuturor relelor ci faptul ca ravnim la ei si suntem gata sa facem aproape orice pentru a-i avea.

 22. vio zice:

  Prea multe jertfe pe altarul lui mamona.
  Prea multe…

 23. Pingback: Europarlamentarele, o prefigurare a prezidenţialelor? De tradus în limba ebă « Marius Cruceru

 24. Pingback: Traian Băsescu … preşedinte « Marius Cruceru

 25. Laurentiu zice:

  Trag nadejde totusi ca nu va invinge in turul II.

  • Marius David zice:

   Laurenţiu eu am alte nădejdi.
   Şi acum permite-mi un joc de cuvinte:
   O nădejde trebuie să te tragă ea pe tine, nu tu să o tragi după tine.
   Spunem… tragem nădejde ca şi cum ne-am trage o povară după noi… sau ca şi expresia … trage să moară… oricum nădejdea-speranţa moare ultima, nu-i aşa?
   Pe mine mă trage nădejdea că se va naşte o nouă generaţie de politcieni, care vor avea mai multă înţelepciune decît aceştia.
   Este responsabilitatea noastră să îi ucenicim…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.