Dărnicia în timpul crizei economice

Gata ne-am obişnuit cu ea, dar nu va trece uşor. Specialiştii (cine oare mai poate aspira la acest titlu? ) spun că prin iunie -iulie ne va lovi valul crizei cel mai greu.

De ce şi cum s-a produs? Este o criză generată, este capodopera unia ca Soros (aşa cum am înţeles că se lăuda?). Mai contează?

Ne-a afectat veniturile criza economică? Sigur.

Ne va afecta şi dărnicia?

Depinde ce înţelegem prin dărnicie, zeciuială. Cîteva precizări pe scurt.

1. Este o diferenţă între dărnicie şi zeciuială. Zeciuala este a 10 parte din venituri (nu numai din salariu) şi aceasta este destinată Casei lui Dumnezeu. Prin Casa lui Dumnezeu înţelegem mai mult decît clădirea, mai mult decît administraţia, mai mult decît salariile personalului de cult. Casa Domnului este Biserica lui Cristos, Clădirea Vie cu oamenii, care sînt Pietrele vii. Din aceste zeciuieli trebuie să fie purtarea de grijă şi pentru văduvă şi pentru orfan şi pentru acţiunile caritabile ale Bisericii, ajutorări intereclesiale, manifestări extraexclesiale, către societatea civilă, tot ce ţine de Biserică. Zeciuala este minimum minimorum, limita de jos a dărniciei. Peste zeciuială vin dărniciile. Acestea sînt personale, este manifestarea personală, dialogică a dragostei creştine. Nu pot considera zeciuială caciucurile pe care le-am dăruit unui misionar, nici pomana pe care am făcut-o unui sărac în dreptul meu. Zeciuala se manifestă în relaţiile create în comunitatea creştină, exclusiv în Biserică. Dărnicia se poate manifesta şi faţă de cei din afară.

Galateni 6:10 Aşa dar, cât avem prilej, să facem bine la toţi şi mai ales fraţilor în credinţă.
Matei 5:42  Celui ce-ţi cere, dă-i; şi nu întoarce spatele celui ce vrea să se împrumute de la tine.

Luca 6:35 Voi însă, iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi ceva în schimb. Şi răsplata voastră va fi mare şi veţi fi fiii Celui Prea Înalt; căci El este bun şi cu cei nemulţămitori şi cu cei răi.

2. Este o diferenţă între ceea ce dăruiesc copiii Domnului şi ceea ce dăruiesc prietenii Bisericii. Nici unii nici alţii nu sînt obligaţi să dăruiască după Legea Noului Legămînt. Cei care sînt membrii ai Bisericii îşi manifestă în acest fel dragostea într-o relaţie care are temei şi fundament dincolo de un aspect contractual, ritual. Dumnezeu nu aşteaptă să-I dăruim pentru că Îi sîntem datori, nici nu aşteaptă vreo pomană din partea cuiva care nu este într-o relaţie personală cu El. Contează? Este primită o pomană către biserică din partea unui ateu, spre exemplu? Dumnezeu nu are nevoie de banii noştri, ci de inima noastră. Generozitarea este rodul unei inimi schimbate de har, nu un reflex al omului religios instituţionalizat. Fiecare trebuie să dea cum a hotărît în inima lui, dar această inimă trebuie să fie cu totul şi cu totul totului tot a Domnului.

2 Cor 9:7 Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci „pe cine dă cu bucurie, îl iubeşte Dumnezeu.”

3. Dărnicia este limitată de inimă şi de purtarea de grijă pentru familie. Se poate dărui peste puteri? Da, iată ce au făcut nişte fraţi:

2 Cor 8:1 Fraţilor, voim să vă aducem la cunoştinţă harul pe care l-a dat Dumnezeu în Bisericile Macedoniei.
2 În mijlocul multelor necazuri prin care au trecut, bucuria lor peste măsură de mare şi sărăcia lor lucie, au dat naştere la un belşug de dărnicie din partea lor.
3 Vă mărturisesc că au dat de bună voie, după puterea lor şi chiar peste puterile lor.
4 Şi ne-au rugat cu mari stăruinţe pentru harul şi părtăşia la această strângere de ajutoare pentru sfinţi.
5 Şi au făcut aceasta nu numai cum nădăjduisem, dar s-au dat mai întâi pe ei înşişi Domnului şi apoi nouă, prin voia lui Dumnezeu.
6 Noi, deci, am rugat pe Tit să isprăvească această strângere de ajutoare pe care o începuse.
7 După cum sporiţi în toate lucrurile: în credinţă, în cuvânt, în cunoştinţă, în orice râvnă şi în dragostea voastră pentru noi, căutaţi să sporiţi şi în această binefacere.
8 Nu spun lucrul acesta ca să vă dau o poruncă; ci pentru râvna altora şi ca să pun la încercare curăţia dragostei voastre.

Unde este limita maximă?

1 Tim 5:8 Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios.

Nimeni nu trebuie să dăruiască Bisericii sau fraţilor în credinţă sau oamenilor atît încît să îşi primejduiască financiar familia. Dumnezeu ne dăruieşte înţelepciune ca să putem lucra şi să ne întreţinem familiile. Tot El are grijă să ne dea nu numai pîinea de fiecare zi, ci ne umple paharul de să dea peste el.

Ce facem atunci cu dărnicia în aceste timpuri? Scade, creşte?

 • Dacă dărnicia este legată de hotărîrea inimii,
 • Dacă dărnicia nu este direct proporţinală cu veniturile,
 • Dacă dărnicia nu este în relaţie cu istoria economică,

Atunci înseamnă că vom dărui în măsura în care inima ne este legată de Casa lui Dumnezeu, de Trupul lui Cristos, dar, finalmente, vom dărui din dragoste pentru Dumnezeu.

Întrebarea finală este dacă suveranitatea lui Dumnezeu este limitată de criză, dacă dragostea noastră pentru El scade precum salariile noastre, dacă generozitatea, bunătatea şi credincioşia sînt lepădate aşa cum lepădăm bijuteriile de la gît (Proverbe 3).

Generozitatea nu ne este proporţională cu salariul, dărnicia, cu veniturile, nici dragostea nu se schimbă cu vremurile.

Seara trecută am încheiat cartea întîi a Cronicilor. Ce frumoasă încheiere: David îi lasă moştenire fiului său nu tronul în primul rînd, ci tot ce adunase el pentru CAsa Domnului, aur pentru ceea ce era de aur, argint pentru cele de argint, lemn pentru cele de lemn şi tot poporul l-a urmat şi a dăruit din toată inima pentru Domnul.

Ce-a urmat? veselie şi bucurie înaintea Domnului. Mai ferice este să dăruieşti decît să primeşti, ne spune Isus.

Fapte 20:35  În toate privinţele v-am dat o pildă şi v-am arătat că, lucrând astfel, trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Isus, care însuşi a zis: „Este mai ferice să dai decât să primeşti.”

De ce? pentru că Dumneezeu face vreun contract cu noi că ne va da îndoit, înzecit sau însutit? Uneori se întîmplă, dar se poate chiar în urma dărniciei să răbdăm de foame. Ce nu ştiu zgîrciţii este bucuria lepădării şi risipirii.

***

Iată aici un articol despre criza financiară, o încercare de diagnostic.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Gînduri, Meditaţii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Dărnicia în timpul crizei economice

 1. dorin zice:

  Intrucat zeciuiala nu o gasim nicaieri ca practica a bisericii noutestamentale, consider ca definitia pe care o dati dumneavoastra nu corespunde adevarului biblic.Dealtfel nici zeciuiaala vechitestamentala nu era destinata in exclusivitate casei Domnului. O buna parte era consumata tot de cei care o aduceau la templu in timpul sederii lor acolo cu prilejul sarbatorii. Oricum ce-am scris n-as vrea sa fie luat ca o incurajare la zgarcenie, ci fiecare copil al Domnului sa dea cu bucurie caci este rasplata pt tot ce facem

  • Marius David zice:

   Ai dreptate, Dorin, nu găsim zeciuiala in NT, vorba cîntecului, Legea dă a zecea parte, dragostea le dă pe toate… Nu găsim pentru că în
   NT nu mai era nevoie de o astfel de limitare, Dragostea celor din Macedonia, după cum vezi depăşea uşor cele 10 procente.
   Ce definiţie am dat eu care nu corespunde adevărului biblic? Nu prea am dat definiţii, dacă citeşti cu atenţie. Definiţia, după definiţia lui Aristotel, înseamnă sădai genul proxim şi diferenţa specifică. Eu nu am dat aşa ceva.
   De asemenea, nu cred că vei găsi un text în NT care să anuleze SPIRITUL în care au fost poruncite zeciuielile, aşa cum nu vei găsi un text care să anuleze SAbatul.
   de ce nu sînt adventist? pentru că înţeleg spiritul Legii şi nu litera ei, căci slova omoră, dar Duhul dă viaţă.
   În Duhul ţin şi SAbatul şi zeciuielile şi tăiereea împrejur a inimii.

   Deci, aduceau la Templu sau nu? Ah, că se bucurau de ce aduceau, asta este altceva, tocmai asta este spiritul: să aduci Domnului, că arunci în sus, Domnul îţi dă să te bucuri de cele aduse, dar să aduci. Nu văd unde se desfiinţează argumentul meu.

   Exact, fiecare să dea după cum a hotărît în inima lui nu presupune mai puţin de 10% după părrea mea umilă, ci minim 10%, dacă sîntem oneşti cu noi înşine.

 2. Clou Jan zice:

  Ştiu că n-are legătură, dar ce părere aveţi de asta?

  http://www.romanialibera.ro/a152882/cat-costa-duhul-sfant-in-romania.html

 3. MILIOANE DE OAMENI AU OBOSIT “DE VIAŢĂ”.

  Chiar de la începutul anului 2010 am scris un articol: MILITARII NU MAI STAU NICI EI…PE LOC REPAUS ! (ORDONANŢA 230 / Apel la preşedinte).
  http://meritulcetateanuluiputernic.ning.com/profiles/blog/list
  În aceast sens, deja au fost semnalate unele aspecte ale realităţii în Jurnalul National, în data de 14.01.2009, sub următoarea formă: „Un grup de cadre militare în rezervă a trimis ieri o scrisoare deschisă către preşedintele Traian Băsescu pentru a-i cere sprijinul în actuala situaţie de criză, accentuată prin Ordonanţa 230/2008, care interzice cumulul pensie-salariu. Militarii au preferat să rămână în anonimat, temându-se de eventuale “represalii de la nivel înalt” de care, spun aceştia, au mai avut parte de-a lungul carierei profesionale”.
  După nu mult timp, în mass-media, dar în special pe Internet, aceste nemulţumiri ale militarilor, dar în special ale celor în rezervă, se amplifică tot mai mult. Iată cum se încheie un material intitulat: „SCRISOARE CĂTRE UN VIITOR MAREŞAL”, scris pe site-ul: http://viitorul.wordpress.com/2010/05/09/apel-catre-armata-faceti-va-datoria
  “Ţara este la acel moment de criză când numai Armata o mai poate salva, ţara are nevoie de adevăraţi bărbaţi de stat şi nu de păpuşi mecanice, marionete dirijate din spate, papagali cu megafoane şi ciocli naţionali cu mănuşi de import, ţara are nevoie de un real bărbat de stat, de un general Franco, general, colonel sau sublocotenent, care însă dacă vor scoate ţara din această cumplită nenorocire, va primi de la patrie cel mai înalt onor posibil, va fi, nu ridicat, ci înălţat la gradul de MAREŞAL”.
  La începutul lunii septembrie a.c. distinsul prof. dr. generalul în rezervă Mircea Chelaru, a fost invitat la Televiziunea Poporului de către directorul acesteia, domnul Dan Diaconescu.
  Cu acest prilej, fostul comandant al Armatei Române a relatat telespectatorilor OTV-lui faptul că starea naţiunii este deosebită, că cetăţenii României au obosit “de viaţă”.
  La întrebarea moderatorului postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu:
  „ce soluţii găsim pentru ca oamenii să nu ne mai moară cu zilele”, distinsul invitat a răspuns:

  “Nimeni nu a reuşit de la Carol I să se atingă de instituţia militară, dar, totuşi, acum putem spune adevărul în faţă, bazându-ne pe articolul 30 (din Constituţia României), dreptul la libera exprimare.
  Video
  Ne aflăm într-o stare de calamitate publică şi am mandatul generaţiei mele, să-i atrag atenţia domnului Boc că: NE VOM LUA REVANŞA !
  Video
  Erorile istoriei la nivelul unei naţiuni nu se repară cu schimbarea guvernelor. Există în prezent o dezordine fără sfârşit, este nevoie de o nouă orânduială.
  Video
  Atenţie la modelul de moralitate creştină, pentru a preântâmpina abaterile de la regula comportamentului moral public.
  După cum ştim, în acest moment biserica şi armata sunt singurele instituţii credibile cetăţenilor şi de aceea, consider că şi biserica trebuie să se implice activ în viaţa obştei.”
  Video http://milioanedeoameniauobositdevia.blogspot.com

  Sursă: MCP Press Agency, Mihai Georgevici

 4. Case de lemn zice:

  Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

 5. Pingback: Dărnicie, Dragoste, Obrăznicie, Tupeu, Rebel, Borcanul cu religie murată « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.