Dragostea în timpul gripei porcine

Este gripă. Porcină sau Mexicană? Încă nu ne-am hotărît, dar este gripă cu un potenţial pandemic foarte mare. S-a spus că este un virus creat în laborator împotriva hispanicilor, ba că este o modalitate de a potoli criza economică prin „plivirea” oamenilor, rărire controlată, ba că este un virus scăpat din laboaratoarele militare.

Şi dacă este aşa, ce dacă?

Iată ce mă preocupă acum.

Azi mergem la Biserică. Soţia mea se va întîlni cu surorile şi în biserica noastră surorile se sărută suroreşte pe amîndoi obrajii cînd se întîlnesc. Toţi dăm mîinile. Totul se petrece fără mască.

mother_teresa

Ba, mai mult. Fraţii mei creştini după evanghelie vor lua Cina Domnului şi, aşa cum este tradiţia în bisericile lor, vor lua din acelaşi pahar. O comunitate de 200-300 de oameni chiar va roti buza paharului, dar cu toţii vor atinge aceeaşi buză şi ei nu cred în transubstanţiere.

Mîine poate că prin mănăstiri vor fi împărtăşiri. Lingura de argint şi Trupul Domnului vor anula virusul, dacă acesta a ajuns acolo?

Ce vom face oare?

Vom da mîinile ca şi înainte, surorile se vor îmbrăţişa cu dragoste creştină, dar şi cu o conştienţă umbrită de primejdie.

Oare nu aici este eroismul dragostei? Să ştii că te poţi infecta oricînd şi să rişti gestul de dragoste. Ce-ar spune sora căreia i-a ars casa săptămîna asta, dacă n-am îmbrăţişa-o cu dragoste, ce-ar spune dacă i-am întinde mîna cu prudenţă şi am respinge-o?

Dragostea are riscurile ei. Este aşa de îngustă graniţa între un fanatism de tipul: „eu nu mă infectez, Domnul mă va păzi” şi atitudinea hiperprudentă cu mănuşi, mască şi şerveţele.

Cum mă voi purta cu cineva pe care îl văd în tramvai şi dă semne evidente de boală? Mă voi feri din faţa ploii de stropi atunci cînd strănută. Ce voi face mîine la uşă (trebuie să spun că obiceiul în bisericile baptiste este ca la sfîrşitul slujbei pastorul să dea mîna cu toată lumea care iese din sanctuar)? Voi da mîna cu toţi, ca de obicei?

Şi cu cei suspecţi? Cu toţi fraţii şi surorile, parte din Trupul lui Cristos. Asta e, dacă Trupul are mădulare care poartă gripă porcină…

Apostolul spune: Dragostea „toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă”. 1 Cor. 13:7

Dragostea, dacă trebuie, poartă şi gripa porcină, crede că nu se va îmbolnăvi, nădăjduieşte că nu va lua strănutul ucigaş şi rabdă pe aproapele în apropiere.

Dragostea suportă mirosul de transpiraţie, mirosul fetid al gurilor cu parodontoză, dragostea duce şi aduce, pentru că oricum avem credinţa că vom muri la timpul nostru. Nici un fir de păr nu ni se va mişca din cap fără ştirea Lui. Mai de preţ este preţuirea fraţilor în Cristos decît preţuirea propriei noastre vieţi, nu-i aşa? Nu-i mai senin să ne păzim cu grijă, dar mai dihai să ne încredem în suveranitatea lui Dumnezeu deopotrivă decît să trăim cu frica-n sîn?

Să ne amintim de Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, ce femeie bărbată, şi cum muta şobolanii care îi mîncau de vii pe leproşi cu mîna, fără mănuşi.

Fanatism? Şi oare nu se merită mai bine să trăieşti viaţa aşa decît cu obsesia lui Michael Jackson pentru bacterii. Ea a trăit pînă la 97 de ani, lui îi cade nasul la 40 de ani.

025jacksondm_468x561

Iată cuvîntul de curaj al Sfintelor:

Psalm 91:1  Cel ce stă sub ocrotirea Celui Prea Înalt şi se odihneşte la umbra Celui Atotputernic,
2  zice despre Domnul: „El este locul meu de scăpare şi cetăţuia mea, Dumnezeul meu în care mă încred!”
3  Da, El te scapă de laţul vânătorului, de ciumă şi de pustiirile ei.
4  El te va acoperi cu penele Lui şi te vei ascunde sub aripile Lui. Căci scut şi pavăză este credincioşia Lui!
5  Nu trebuie să te temi nici de groaza din timpul nopţii, nici de săgeata care zboară ziua,
6  nici de ciuma, care umblă în întuneric, nici de molima, care bântuie ziua în amiaza mare.
7  O mie să cadă alături de tine şi zece mii la dreapta ta, dar de tine nu se va apropia.
8  Doar vei privi cu ochii şi vei vedea răsplătirea celor răi.
9  Pentru că zici: „Domnul este locul meu de adăpost!” şi faci din Cel Prea Înalt turnul tău de scăpare,
10  de aceea nici o nenorocire nu te va ajunge, nici o urgie nu se va apropia de cortul tău.
11  Căci El va porunci îngerilor Săi să te păzească în toate căile tale;

12  şi ei te vor duce pe mâni, ca nu cumva să-ţi loveşti piciorul de vreo piatră.
13  Vei păşi peste lei şi peste năpârci şi vei călca peste pui de lei şi peste şerpi.
14  „Fiindcă Mă iubeşte, zice Domnul, de aceea îl voi izbăvi; îl voi ocroti, căci cunoaşte Numele Meu.
15  Când Mă va chema, îi voi răspunde; voi fi cu el în strâmtorare, îl voi izbăvi şi-l voi proslăvi.

16  Îl voi sătura cu viaţă lungă, şi-i voi arăta mântuirea Mea”.

***

Pastorul Al Mohler are o meditaţie excelentă pornind de la această idee. Iată şi varianta audio.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Gînduri, Meditaţii, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Dragostea în timpul gripei porcine

 1. wes zice:

  Prin clasa a 2 a a fost o epidemie de scarlatina de am ramas in clasa un sfert la ore . PS 91 ramane valabil . Pazindu-ne si Dumnezeu ne va pazi ! Fratele Cenusa a lucrat printre leprosi cativa ani si nu s-a contaminat . Daniel Branzei a fost la Tichilesti in vizita si cu toate emotiile avute e bine si azi 🙂 .
  Ps . ( Pe la Crestini se pare ca n-ai mai dat de mult ? 🙂

 2. Marius, comentez două întrebări de-ale tale(şi chipul Maicii Tereza):

  „Ce voi face mîine la uşă?… Voi da mîna cu toţi, ca de obicei?”

  Canonizarea la catolici presupune să faci minuni şi să mori ca martir. La Maica Tereza a fost mai complicat cu moartea de martir, dar s-a considerat că şi-a jertfit viaţa celor săraci şi bolnavi, indiferent că moartea i-a fost cauzată de un infarct.

  Cu tine lucrurile par mai simple, deşi să pătimeşti din cauza gripei porcine sună cam ciudat. 🙂
  Deoarece ai spus că Agnesë Gonxhe Bojaxhiu muta şobolanii fără mănuşi, îmi vine greu să cred că-ţi vei pune mască, la uşă.

  Oricum, noi te vom beatifica pentru lupta cu virusul menţionat care, fie vorba între noi, e un fel de alba-neagra iar tamiflu-ul nu face decît să-i mai îmbogăţească pe creatorii de iluzii… 🙂

  • Marius David zice:

   Draga Rasvan, n-am facut-o Sfinta pe Maica Tereza, nici macar nu i-am dat numele de calugarita, ci numele de buletin.
   Sper si eu sa mor tot de infarct si tot la virsta dinsei, daca Domnul imi va ingadui luciditatea, decit fara minte si batrin, mai bine tinar si mort devreme.
   Nu ma tem de gripa porcina. Saminta rea nu moare asa de repede, da… se chinuie..

 3. gamaliel zice:

  Daca Dumnezeu va ingadui o pandemie de gripa porcina ( haios nume) cu siguranta ca are El antidot pentru ai Lui. De altfel ” nici un fir de par din cap” nu piere fara Voia Lui. Credeti ca acest adevar nu se aplica si in cazul unei pandemii? Si apoi Dumnezeu are pentru fiecare dintre noi numai sageata care ne apartine… ea ne culca la pamant. Si pe langa toate astea are in fiecare zi in Scriptura un …” nu te teme”…nici chiar de gripa ….mexicana!

  • Marius David zice:

   GAmaliel, nu te stresa prea tare în Biblie pandemia vine de sus 🙂

   uite ce scrie în biblia mea

   Asta înseamnă că vreun meteorit cade, infectează apele,ne aduce un virus la care nu avem anticorpi şi gata, o treime din lume, adică exact cît dau domnii care studiază pandemiile se duce …

   Apocalipsa 8:11  Şi numele stelei se cheamă Absintos. Şi a treia parte din ape s-a făcut ca pelinul şi mulţi dintre oameni au murit din pricina apelor, pentru că se făcuseră amare.

   Ia uite ce frumos

   Apocalipsa 9:14  Zicând către îngerul al şaselea, cel ce avea trâmbiţa: Dezleagă pe cei patru îngeri care sunt legaţi la râul cel mare, Eufratul.
   15  Şi au fost dezlegaţi cei patru îngeri, care erau gătiţi spre ceasul şi ziua şi luna şi anul acela, ca să omoare a treia parte din oameni.
   16  Şi numărul oştilor era de douăzeci de mii de ori câte zece mii de călăreţi, căci am auzit numărul lor.
   17  Şi aşa am văzut, în vedenie, caii şi pe cei ce şedeau pe ei, având platoşe ca de foc şi de iachint şi de pucioasă; iar capetele cailor semănau cu capetele leilor şi din gurile lor ieşea foc şi fum şi pucioasă.
   18  De aceste trei plăgi: de focul şi de fumul şi de pucioasa, care ieşea din gurile lor, a fost ucisă a treia parte din oameni.

   Aia-i!

   Cînd aud că o treme din omenire poate pieri din cauza unei pandemi, mă buşneşte rîsul!

 4. Dragă Marius, am observat că ai dat numele ei albanez, aromân, dar ceea ce mi-a plăcut în aranjamentul postării tale este faptul că Maica Tereza se uită într-o direcţie, iar Michael Jackson, în direcţia opusă. Fiecare îşi îndreptă faţa spre locul veşniciei sale, care nu pare să coincidă.

  Mă bucur că ai scăpat, deşi nu ştiu cît e incubaţia de lungă… 🙂

  • unstudent zice:

   Salutare.
   Daca tot veni vorba despre Maica Tereza, ma intreb oare cum de prima data cand am vrut sa aflu ceva concret despre ea am ajuns la concluzia ca e in zadar sa ridici in slavi mila cuiva care la sfarsitul vietii afirma:

   „Where is my faith? Even deep down … there is nothing but emptiness and darkness … If there be God—please forgive me. When I try to raise my thoughts to Heaven, there is such convicting emptiness that those very thoughts return like sharp knives and hurt my very soul … How painful is this unknown pain—I have no Faith. Repulsed, empty, no faith, no love, no zeal, … What do I labor for? If there be no God, there can be no soul. If there be no soul then, Jesus, You also are not true.”

   (Sursa)

  • Marius David zice:

   Ai observat bine, am căutat muilt pozele alea, Rasvan!
   Deja încep să tuşesc. E de bine!

 5. Cristi B zice:

  Subiectul,,Maica Tereza”a fost mult si intens dezbatut si pe la noi,iar acum iata-l apare din nou.De ce tocmai ea?

  • Marius David zice:

   Eu nu-i spun Maica TEreza, sau Tereza de Calcutta.
   De ce? pentru că a avut o biografie foarte itneresantă şi un mod aparte de a înţelege chemarea lui Cristos pentru îngrijirea celor săraci.
   Cu asta nu adopt teologia catolică şi nici teologia sfinţilor.

 6. Cornel zice:

  Draga Unstudent,
  Te rog sa reciteşti sursa, nu doar pasajul din Wikipe… Un text luat din context…
  A avea frământări în diferite etape ale vieţii este un lucru, a sfrâşti fără credinţă în… este altceva.

  • Marius David zice:

   Cornel şi Unstudent,
   aceste jurnale erau cunoscute, tocmai asta dovedeşte autenticitatea trăirii lui Agnes, aceste lupte, îndoieli etc.
   Scriptura ne arată spre sfîrşitul lor de vieţuire, nu spre ezitările din mijloc.

   Ce părere ai, dacă luăm cuvintele Domnului din Grădină : „Depărtează de la Mine paharul acesta….” şi le scoatem din context?

 7. daniel p. busan zice:

  Pentru cei care au nevoie de putin umor:

  It was once said that a black man would be president one day when pigs fly. Sure enough, 100 days into Obama’s presidency, swine flu.

 8. Pingback: This is it, Michael! « Marius Cruceru

 9. Pingback: Dărnicie, Dragoste, Obrăznicie, Tupeu, Rebel, Borcanul cu religie murată « La patratosu

 10. Pingback: Dragostea în timpul gripei porcine – Blog Creștin Ardelean Viorel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.