Roumeinia ză l-end of ciois

Am ascultat mai întîi cu mare curiozitate, ca unul care vreau să îmi invit prietenii în România, ţara mea de vis, dar apoi, după primele acorduri, am continuat să audiez îngrozit imnul anunţat al României turistice sau imnul turistic al României sau româneasca ratată melodie a României turistice.

Absolut penibil, versuri simple, stupide… A întrebat cineva pe vreun vorbitor nativ de limbă engleză cum i se par versurile cu pricina?

Dacă acesta este imnul turistic al României, nici măcar turişti din Coreia şi Hindia nu vor veni la noi, vor rămîne numai nord coreenii care au fugit, chinezii care au scăpat de la ei şi au devenit turişti permanenţi la noi. Fie bineveniţi!

De ce seamănă toate melodiile cu Mamaia sau Cerbu de aur? Parcă toate melodiile astea sînt compuse de Marius Ţeicu. Sau .. de ce seamănă toate melodiile de la Mamaia între ele şi toate cu imnul turistic al României? Dacă e vreuna mai răsărită descoperim că e calchiată după vreun şlagăr internaţional.

România, the land of choice? Alegere între ce şi ce? Între un hotel în care îţi cîntă o discotecă prin Mamaia pînă la trei noaptea muzică uşoară şi un alt hotel, care are la subsol discoteca, dar cîntă numai pînă la 2, dar manele?
The choice of mici sau ciorbă de burtă sau mîncare chinezească sleită şi făcută cu plictisitorul şi monotonul amestec de legume de la vreun supermarket autohton?
The choice of drumuri cu gropi. Drumuri cu serpentine, cu curbe care sînt înclinate în sensul invers celui care ar terbui să se opună forţei centrifuge?
The choice of Bucureşti cu cîini şi Casa Poporului şi mănăstiri fără ghizi care să vorbească engleză, franceză sau germană?
The choice of Biserica neagră cu un concert de orgă amînat că nu-i curent, apoi că nu-i organist?

Dragii mei, dacă România alege ca slogan „România the land of choice”, atunci eu aleg Croaţia. La mare în Croaţia ajung mai repede, este mai ieftin, sînt tratat mai bine, au mîncare mai bună, nu au seminţărese pe plajă, topless-ul nu este aşa de popular ca la Mamaia, unde nu îmi pot duce fiul de 12 ani.

Pentru munte aleg Austria, mă costă la fel ca la Sinaia, ba chiar ajung mai repede de la Oradea şi fără nervii de la traversarea Clujului şi fără spaima radarelor fixe dintre Piatra Craiului şi Cluj.

Come to Romania the land of … OFFF!

***

Update

Şi mai îngrozit am notat apariţia unui răspuns, alt imn intitulat de această dată Romania, The End of Choice. Acest al doilea imn-pamflet mi-a stîrnit o şi mai mare revoltă. Ne dă de înţeles că România este rai pentru cei care vor să abuzeze copii, că fetele noastre sînt trotuariste şi că România ar fi o destinaţie excelentă, pe lîngă alte locaţii din Orientul îndepărtat pentru turismul sexual. Extremele: perspectiva roz-bomboneasco-păşunistă asupra piciorului de plai şi gurii de rai, care se numeşte România şi perspectiva golăneasco-suburbano-vulgară a celui care vede din Rromânika numai un picior şi-o gură.

De ce?

Pentru că, isterici cum sîntem, nu avem posibilitatea de a gîndi decît în extreme: ori trecem la idolatrie ori la flegmă. Nu putem să ne hotărîm patriotismul între hotarele decenţei, ori scuipăm în sus în văzul lumii ori scuipăm scuipăm pe unde şi pe cine apucăm dacă ne atacă onoarea de români cumsecade.

Nu poţi fi preţuit dacă nu te preţuieşti, nu poţi fi respectat, dacă nu te respecţi. Noi dorim să atragem vizitatori în România. Foarte bine! Cum?

Dispreţuindu-i ca principele Radu? Dispreţuindu-ne cum face acel grupuscul muzical cinic?

Oare cînd ne vom putea găsi echilibrul între patriotismul autentic şi dragostea de ţară fără lozincăraie goală, cînd oare ne vom putea iubi cu adevărat, pentru a putea iubi?

Cristos ne-a spus: „Iubiţi aproapele ca pe voi înşivă!” Nu putem iubi aproapele, dacă nu ne acceptăm mai întîi pe noi înşine. Nu putem face nici un bine aproapelui, dacă nu vom fi încercat să ne schimbăm pe noi înşine.

Haideţi, înainte de a invita turişti în ţara noastră de vis, să ne facem mai întîi nouă un bine, să încercăm să ne educăm pe noi înşine şi pe cei care ne înconjoară.

Nu ştiu cîţi ne vor vizita, dar cert este că noi ne vom simţi un pic mai bine în pielea noastră şi unii faţă de alţii.

Poate că ar trebui să renunţăm şi la ideea că trebuie să vină turiştii la noi pentru a-i jecmăni. Ospitalitatea românească atît de vestită are rădăcini în educaţia creştină, întreruptă brutal după 1948. Ca să recuperăm bunăvoinţa şi căldura sufletească pentru care am fost atît de lăudaţi, căldură şi bunătate care pot acoperi defectele unor hoteluri de 3, 4 sau 5 stele, ar trebui să recuperăm lucruri mult mai importante, vîna creştină a acestui neam.

Mă tem că ceea ce tocmai am scris mai sus cu ceva rînduri este mult prea idealist.

România nu are multe alegeri: dispreţuită de noi, dispreţuită de ei, între un pragmatism economic sălbatic şi o şmecherie balcanică de ţepuitori, România poate deveni o destinaţie turistică, dar cam atît.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Roumeinia ză l-end of ciois

 1. Irina zice:

  Come to Romania the land of … no roads, vorba lui Badea :))

 2. Marius David zice:

  Irina, am scris despre gropi, acum mi-a venit o idee să scriu şi despre curbele de pe şoselele din România.
  Este o întreagă taxonomie, o enciclopedie putem scrie.

 3. Robert zice:

  Am fost recent intr-un scurt concediu in tara. Am facut un mic inel interior al Romaniei (Bucuresti – Brasov – Sfantu Gheorghe – Baile Tusnad – Lacul Sf. Ana – Targu Secuiesc – Miercurea Ciuc – Lacul Rosu – Cheile Bicazului – Lacul Bicaz – Toplita – Borsec – Reghin – Targu Mures – Turda – Medias – Sibiu – Paltinis – Balea Cascada – Fagaras – Zarnesti/Bran – Campulung – Targoviste – Bucuresti).Nu sunt sofer cu experienta, pentru prima oara am facut o calatorie mai serioasa.

  Am stationat in Tusnad, Turda, Paltinis si Zarnesti. In rest pe drum.

  A fost foarte frumos.

  Gospodariile din Harghita si Covasna, si zonele de acolo sunt foarte frumoase. Drumul pe malul lacului Bicaz (Izvorul Muntelui) destul de greut dar frumos.

  La lacul Rosu si chei a fost impresionant, dar asa puhoi de lume era incat ne-am schimbat planurile si, negasind un loc unde sa ne placa sa stam, am ajuns pana la Turda in aceeasi zi.

  Dar a trebuit sa trecem prin Toplita. In zona Toplita pe un sector de peste 50 km (as zice 60 – 70) este imposibil sa eviti gropile mari si late sapate spre astupare (dar neastupate), si daca nu iti permiti sa mergi in viteza a doua, risti sa iti spargi masina. Este zona in care ‘defileaza’ Muresul. Splendid.

  Platinisul este minunat si mioritic. Fagarasii, impunatori si impresionanti, cu o personalitate aparte. Cheile Zarnestiului, o comoara ascunsa.

  Apoi zona Moeciu, foarte frumaosa. Insa pe drumul pana la Targoviste din nou iti periclitezi masina pe un drum destul de lung.

  Am tras cateva concluzii pe acest drum, dintre care va impartasesc 3:

  1. Romania este puternic defrisata, este trist, sotia mea si-a pierdut buna dispozitie si de multe ori nu am reusit sa ne bucuram de natura din cauza asta

  2. In orice colt, sub orice copac verde, pe orice inaltime, romanul isi pune gratarul, da drumul la foc si face mici sau gratar; invariabil peste tot am vazut asta; de-a lungul drumurilor, in parcari, pe malul lacurilor, peste tot

  3. „Privelistile frumoase se vad de pe drumurile cu gropi”; mare adevar

  • eMi zice:

   Dupa prima experienta de genul circuit turistic/concediu/vacanta pe carosabil, vrand-nevrand pe viitor trebuie tinut cont ca pretul bucuriei de a admira minunatiilor naturii patriei devine costuri deplasare/cazare/etc. + costuri reparatie autoturism (cumparat anvelopa noua intrucat pana e de nereparat, inlocuire telescoape, revizie directie, reparatie baie de ulei, verificare planetare, caroserie zgariata sub observatie, etc).

   Acum asta e o alegere grea (de unde vine totusi „the land of CHOICE”?): mergem in concediu sau … stam acasa?

   A popos de pierderea bunei dispozitii: de la Balea Cascada, daca treceai dincolo, ajungeai sa admiri si lacul Vidraru – superb! Constructia barajului e uimitoare (vezi ce-a mai pus mana de fier sa faca clasa muncitoare, de care vorbeste M.D.? 😀 aa, chiar si bunicul meu, din Moneasa, Arad, a fost pus la munca acolo!). Te uiti in jos de pe baraj.. si vezi ca nu reusesti sa vezi undele apei mangaind barajul datorita a … 50 de metri de sticle de plastic 0.5L – 2L plutind. No comment.

   Sa nu doresc, atunci, un pamant nou? :O populat de oameni unul si unul! 😀

 4. wes zice:

  I-am aratat la un american clipul cu peisajele din Romania si mi-a spus ca trebuie sa fiu mandru cu o tara asa frumoasa ( pacat ca e locuita ? ). Un pastor din Valea Boului ( Oxford ) dupa ce l-am dus pe la Sinaia , Poiana Brasov , a ramas uimit de frumusetea tarii si mi-a spus ca ar fi mandru daca Anglia ar avea asa ceva . Se va rezolva si problema drumurilor . Eu ma rog ca Domnul Dumnezeu sa binecuvanteze Romania .

  • Marius David zice:

   Wes, si eu ma rog ca Dumnezeu sa binecuvinteze Romania, dar mai ales oamenii care o locuiesc.
   Avem o tara foarte frumoasa, pacat ca nu stim sa o punem in valoare.
   Am ales prost, daca tot este vorba de … alegeri.. de fiecare data am facut alegeri proaste.

 5. gamaliel zice:

  Cred ca nu ne putem compara cu Marea Britanie. Avem locuri mult mai frumoase ca a lor dar nu avem o prezentare pe masura. Ei daca au o casa veche o pun in valoare si in circuit. Noi le lasam in paragina bantuite de paianjeni. Turismul poate deveni ceva profitabil si benefic pentru Romania cu conditia sa abordam aceasta problema profesionist. Cu imnuri de felul acesta ne rade lumea. Mai bine canta Zamfir cu naiul lui si efectul era altul. Cand asculti un asemenea imn e ca un banc cu blondele.

  • Marius David zice:

   Gamaliel, pe unde ai mai umblat, ne-ai lipsit.
   De acord că nu avem prezentarea pe măsură. Tocmai asta este. De ce la locurile astea aşa frumoase, o melodie atît de stupidă, cu versuri atît de proaste.
   De ce transmitem faptl că o ţară atît de frumoasă este locuită de oameni atît de puţin talentaţi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.