Gigi Becali şi Radu Duda la post şi rugăciune

Există vreo legătură între ei? Unul crede despre sine, celălalt a crezut despre sine. Unul tocmai a început să-şi dea în stambă, celălalt începe să revină, din cîte se vede, cu picioarele pe pămînt şi cu mîinile la mulsul oilor proprii şi personale. Eu cred că unul ar trebui să continue să postească şi să se roage, celălalt trebuie trimis urgent la asta. 

Domnului Gigi Becali i-a folosit arestarea, din cîte se vede. I s-a corectat imaginea despre lume, viaţă, creaţie, Dumnezeu şi chiar şi despre el însuşi. Războinicul luminii a coborît de pe cal şi, sper eu, îşi va mai calma un pic discursul. Iată la ce folosesc rugăciunea şi postul. Se pare că gîndurile i se îndreaptă acolo unde trebuie, spre familie, Biserică. 

Pe de altă parte, domnul Radu Duda începe să-şi dea drumu la gură. Dacă tăcea, principe rămînea, sau cel puţin prezidenţiabil. Cu fiecare declaraţie de genul acesta nu face decît să-şi reducă din optimistul număr de voturi pe care l-am prevăzut ieri. 

Nu discutăm faptul că dînsul poate irita o anumită parte a românităţii prin declaraţiile sale vis-a-vis de autonomia economică a Ţinutului Secuiesc, dar dînsul dovedeşte ori că nu are viziune sau cel puţin imaginaţie, ori că trebuie să-şi aleagă consilieri mai înţelepţi. 

Poate că cel mai bine îi stă unui politician, în momentul în care i se pun probleme dificile, să dea inteligent din cap cu mîna la bărbie. Postura aceata l-ar fi prins cel mai bine pe domnul Duda. 

Luciditate, naţiune, se pare că unii dintre comentatorii ştirii deja l-au amendat crunt pe straniul prezidenţiabil. Iată un rezumat:

Să spui că o naţie are mai puţine pretenţii ca alta dovedeşte lipsă de respect şi, dacă aş fi ministrul turismului în India sau Coreea (de Nord?, de Sud?), aş trimite o scrisoare de protest la prostioara tocmai scoasă. Dacă vreo ţară vrea să intre în turism cu adevărat, trebuie să îşi scoată din cap ideea că există turişti second hand. Uitaţi-vă la turci, şi pe maneliştii noştri îi tratează ca pe nişte regi sau ca pe nişte bulibaşe, dacă doresc. Serviabili, carne de porc vrei, carne de porc ai, ţuică vrei, o găsesc şi în Antalya. Servicii de transport, masă, stele, muzică, tot ce vrei. Putem noi face aşa ceva cu atitudinea asta de dispreţ „monarhic” de tipul: noi dăştepţi, ei proşti, tragem ţeapa o dată la ei, gata

Dînsul n-a călătorit foarte  mult sau a uitat probabil dimensiunile globului pămîntesc. Din India şi din Coreea (oricare dintre ele) durează. Un bătrînel indian care are nevoie de băi pentru reumatism nu va călători 20 de ore şi ceva înţepenit într-un scaun îngust şi cu picioarele strîmtorate, cu mai multe schimbări de avioane, cu autocar de la Tîrgu-Mureş, cu multe controale de securitate şi de vamă, ca să vină într-o zonă unde să nu manifeste „pretenţii atît de exagerate”, adică să fie tratat ca un turist de mîna a doua şi mai prost ca un neamţ sau ca un franţuz. 

Apoi, dacă tot poate călători atît, ce anume l-ar determina să aleagă fascinanta Românie şi nu alt loc mai apropiat cu gheizere şi sare şi unde va fi tratat ca un turist premium. Poate să o ia pe partea aialaltă a pămîntului. Ce l-ar costa mai mult să se ducă în Turcia sau în Africa de Sud sau … spuneţi dumneavoastră unde. Eu îi invit la Felix! (A propos, e pustiu şi gol ca la începutul creaţiei cu această criză economică. Nemţii şi evreii care veneau în mod tradiţional la Felix acum stau cuminţi acasă.) 

Domnul Duda ar trebui să ia toţi bucătarii şi toţi chelnerii din staţiunile cu pricina şi să îi ducă la training pentru a pregăti mîncarea cu curry.  Dînsul nu ştie oare că un om poate uita multe lucuri, dar nu poate uita cum mănîncă. Vă imaginaţi un indian mîncînd mici şi bînd bere la noi pe terase, ascultîndu-l pe Adi Minune? Ah, cel puţin un lucru bun s-ar întîmpla. Cîinii comunitari şi pisicile vagaboande ar dispărea ca în Triunghiul Bermudelor. 

Japonia??? Clienţi de mîna a doua??? Rafinamentul şi luxul simplu al japonezilor este dispreţuit de un necunoscător al culturilor orientale. Un japonez la băile jegoase şi în căzile cu smalţul sărit, pătate de rugină şi pe mîinile unor măcelari care se numesc maseuri, în nămolul românesc şi în parafina refolosită din generaţie în generaţie? Aţi văzut cumva cum arată un izvor la Borsec, cît este de jalnic? Un japonez să îşi pună sticluţa în jegul ăla? Tristă ignoranţă. Nici măcar „sancta simplicitas” nu pot striga în dreptul domnului Duda. 

Un japonez este mai pretenţios decît un german, un francez, un englez la un loc la anumite chestiuni. De exemplu la faptul că o cană cu ceai, chiar dacă are insemnele hotelului puţin umbrite, nu ar trebui să fie ciobită la gură. 

Ca unul care am fost interesat de cultura japoneză vreo 7 ani de zile nu pot decît să rămîn perplex în faţa unor asemenea afirmaţii. 

Probabil că entuziasmul unor blogări-blogăriţe care au susţinut cu o naivitate emoţionantă această candidatură va avea parte şi de alte episoade de genul aceasta, care vor funcţiona ca reductor de presiune. 

Eu cred că şi domnului Duda i-ar folosi vreo trei zile de post şi rugăciune. Cînd scade hipoglicemia şi cînd stomacul este gol, ne creşte luciditatea şi ni se umple capul cu idei…. bune şi de bun simţ. Aşa să ne ajute bunul Dumnezeu!

Nihil sine Deo! 

Nihil sine consilio sapientiaque!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Gigi Becali şi Radu Duda la post şi rugăciune

  1. Daniel Buda zice:

    Extraordinar cretinismul acestui om! Asta ori n-a iesit din casa ori e cel mai cras rasist al Romaniei. Ideea asta ca vesticii sunt asa cunoscatori de lucruri fine si „perfecte” pe cind ceilalti habar nu au este o idiotenie. Fiecare tara indiferent unde te duci are cunoscatori, oameni culti, cu experienta si are „rednecks” (cum se zice pe aici). Pe astia din urma nu ii intereseaza unde se duc ca sunt inculti si de obicei nu se aventureaza mai departe de magazinul local sau in cel mai bun caz economisesc o viata intreaga sa mearga la Disneyland sau Las Vegas (lumi artificiale). Ceilalti sunt de obicei culti, calatori experimentati care se asteapta sa fie tratati corect oriunde se afla. Mentalitatea asta ca romanii nu pot mai mult deci trebuie sa atraga „losers” ca ei ma mira la un „principe”.

  2. daurel zice:

    In orice ar spune Radu Duda ati gasi gafe si neadecvari! orice ati spune dvs. , R. Duda v-ar raspunde regal…Va terbui sa ne obisnuim…

  3. Marius David zice:

    Daniel, n-aş folosi aşa cuvinte, dar înţeleg ideea.
    De acord cu ce spui, cina are bani să iasă din ţară, un indian care renunţă la baia rituală în Gange pentru FElixul nostru are pretenţii.
    Asta poate concura pentru prostia primăverii, după părerea mea.

    Nu cred, Daurel, Duda a spus şi lucruri bune, mai ales cînd a tăcut. Campania electorală are regulile ei şi din cauza stress-ului face prostii şi spune prostii.

    Nu sînt eu aşa important să îmi răspundă domnul Duda, eu optez doar pentru luciditate. Atît.
    Te întreb şi te rog să îmi răspunzi sincer: cum te-ai simţi dacă nemţii ţi-ar spune: am pregătit o piscină specială pentru români că ei fac pipi în ea, aşa cum fac la Marea lor Neagră-gălbioară…
    celelate piscine… pentru elveţieni

  4. daurel zice:

    A gafat si dl Radu Duda, dar vad ca nu i se iarta nimic; isi va cere scuze, sper.Ideea era ca suntem orbiti de un candidat si-i innegrim pe ceilalti; este inutil; aici pe bloguri nimeni , niciodata, nu se va/ nu ne vom/ clinti din convingeri/ prejudecati!O zi placuta!

    • Marius David zice:

      Draga Daurel,
      Sigur a gafat, nu-i o problema, numai sa vedem dacă îşi va cere scuze. Una dintre problemele persoanelor publice (crede-mă că ştiu de pe propria piele 🙂 ) este greutatea de a spune: iertaţi-mă, am greşit, naţiune!
      Nu, îi vedem şi pe ceilalţi, i-am văzut deja. Are rost să ne mai exprimăm asupra lui Crin şi Mircea? Gigi şi Vadim?
      Nu cred.
      RAdu Duda atrage aşa de multe comentarii din mai multe pricini
      1. este noutate
      2. este o noutate de două ori – este un prinţ care participă la alegeri într-o republică prezindenţială
      3. a creat aşteptări de genul… ei sînt aşa, eu altfel.
      4. pretinde independenţa, ceea ce este o mare gogoriţă. TRebuie să îl lauzi cumva pe PAtriciu în toată povestea asta.
      şi aş mai putea enumera şi altele.

      REamintesc, ca nu cumva să se uite: sînt monarhist!

  5. Ionut zice:

    e print `adoptiv` …

  6. Marius David zice:

    Ionut, chiar adoptiv…

    imi pare rau ca am avut dreptate

    chiar adoptat, uite, verisoare, ce-a aparut,
    mai mare rusinica!!!!

    http://www.cotidianul.ro/karl_friedrich_de_hohenzollern_titlul_de_hohenzollern_al_lui_radu_duda_este_o_farsa-87743.html

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.