Dintre avantajele circumciziei: apărarea bărbaţilor „inocenţi”

Nu este prima oară cînd auzim şi din gura medicilor ce ştiam deja din Biblie. Ştim că porcu-i rău, „ducă-s-ar pi gît”. Să nu mîncăm carne de porc că trăim puţin, dar gustos. Între a muri de bătrîneţe şi a muri din cauza colesterolului „is more fun wih colesterol” 🙂

O bunică de-a noastră avea următoarea logică: „De ce să mîncăm carne de porc. Să mîncăm peşte, pentru că peştele a fost înmulţit de Domnul şi binecuvîntat, dar în porci Domnul a băgat dracii… ”

Acum vine la rînd circumcizia. Aflasem ceva dintr-o broşurică, Boli evitabile, cred că se găseşte pe internet. Poate o găseşte cineva şi ne trimite link-ul.

Acum au descoperit nişte medici că circumcizia ar fi bună. Dar pentru ce?

Unii sînt entuziaşti, alţii nu sînt de acord cu acest optimism, iată de ce:

„In plus, permite barbatilor care nu vor sa-si schimbe comportamentul sexual iresponsabil sa se culce cu oricine le apare in cale fara sa foloseasca vreodata prezervativul”.

Din cîte înţeleg unii îşi pun speranţa că cel mai bun rezultat al circumciziei este „liber la sex”, naivi fiind. Sper să se facă un lot experimental prin care să se demonstreze dacă Sida se intimidează la tăierea împrejur. Dacă nu, propun sterilizarea prin fierbere.

Lucrul interesant în discursul celor „pro-circumcizie” este conceptul de „bărbat inocent”. Oare ce se înţelege prin asta? Vă rog să mă lămuriţi.

Apostolul spune: s-au crezut înţelepţi şi au înnebunit, dar şi că au primit în însăşi carnea lor pedeapsa pentru nelegiuire.

Romani 1.22  Zicându-se pre sine a fi înţelepţi, au nebunit;
23  Şi au mutat Slava lui Dumnezeu celui nestricăcios, întru asemănarea chipului omului celui stricăcios, şi al păsărilor, şi al celor cu patru picioare, şi al celor ce se târăsc.
24  Pentru aceea i-a şi dat Dumnezeu pre ei întru poftele inimilor lor întru necurăţie, ca să se spurce trupurile lor întru sineşi.
25  Care au mutat adevărul lui Dumnezeu întru minciună; şi au cinstit, şi au slujit făpturii decât Făcătorului, carele este binecuvântat în veci Amin

Trad RONT

Dumnezeu doreşte o tăiere împrejur a inimii. Aşa să ne ajute El.

Romani 2:29  Ci Iudeu este acela care este Iudeu înăuntru; şi tăiere împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în slovă; un astfel de Iudeu îşi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Dintre avantajele circumciziei: apărarea bărbaţilor „inocenţi”

 1. Marius, un cunoscut domn care se plimba prin Bosfor, lunile trecute, promitea ca, la întoarcerea acasă, să lămurească mioriticii despre noutăţi în studiul SIDA. Omul e doctor, dar în altceva, alta e „doctoria” lui… 🙂
  Acum, în zilele Conferinţei Naţionale ale Baptiştilor la fel de mioritici, văd că te roade problema circumciziei, o chestie extrem de actuală, dacă e să vorbim metaforic.
  Uite un punct de vedere actual care, deşi nu e doctoral, măcar e medical 🙂 E un rezumat al unei postări de-ale mele mai vechi, loc unde sunt eu popă tuns 🙂 :

  Încă din deceniul nouă al secolului XX, s-a recunoscut rolul benefic al circumciziei în prevenirea îmbolnăvirilor cu HIV. Dar de acolo şi pînă la datele comunicate săptămîna trecută de o mare revistă de medicină americană, este o cale lungă.

  După cercetări pe ani de zile, în ţările din Africa cele mai atinse de către flagelul secolului XX-XXI, s-a constatat că circumcizia efectuată la heterosexuali, deci la bărbaţii cu un comportament sexual normal, reduce numărul de oameni contaminaţi cu 60%. N-aş vrea să intru în explicaţii anatomice, dar vă pot spune că nu este nimic miraculos în asta, deoarece, prin intervenţia menţionată, contactul mucoasei cu virusul este scurtat.

  Dar nu tot ceea ce pare simplu, este şi uşor de realizat. Circumcizia este o procedură chirurgicală dură, care implică unele riscuri, cînd este făcută la o anumită vîrstă- peste 14 ani, în cazul de faţă; costurile, de asemeni, sunt de ordinul a multe milioane, estimîndu-se că, doar pentru început, sunt necesare 26 milioane de dolari pentru a pune în aplicare metoda pe un eşantion de populaţie în 13 ţări africane: Botswana, Kenya, Rwanda, Zambia, South Africa, Lesotho, Malawi, Mozambic, Tanzania, Uganda, Namibia, Ethiopia şi Swaziland.

  Ştiind că SIDA este boala care decimează populaţia Africii, alături de foamete, tuberculoză şi războaie tribale, circumcizia ar putea reprezenta un ajutor nesperat, deşi această “terapie” este cu totul neobişnuită şi atinge un întreg comportament social; fiind vorba de un act chirurgical, ea este cu atît mai greu de acceptat de către populaţie.

  Bibliografie: “Circumcision — A Surgical Strategy for HIV Prevention in Africa”, in New England Journal of Medicine 359;23 4 dec 2008

 2. Anonim zice:

  Tata, iarta-i caci nu stiu ce fac…

 3. Pingback: Avantajele circumciziei, tovarăşa balerină, crai îmbrăţişat, « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.