Să anesteziem călăul!

Thomas Morus moare spectaculos. Demn. De văzut filmul A man for All Seasons. Voi reveni asupra acestui film.

În scena de la sfîrşit, Thomas Moore, aşa cum este obiceiul, se uită spre călău, îi spune „Te iert!” şi îi dă o monedă pentru slujba făcută. Moare fără anestezie, dar rapid, din cauza priceperii călăului. Victima este demnă, călăul este plătit de însăşi victima. Victima acordă iertarea prin viu glas.

***

Azi.

Anesteziem porcul ca să nu sufere cînd îi băgăm cuţitul în beregată. Nu mai zburdă porcul, rîsu-plînsu, cu şişul împlîntat în beregată cum am văzut acu vreo 15 ani prin curte ca să se chinuie că Gicu era beat cînd s-a apucat de tăiat animalul. Gicu era anesteziat de ţuică, porcul suporta totul pe viu. Azi porcul este anesteziat, Gicu este treaz.

Anesteziem porcul şi eutanasiem cîinii.

Tot azi, anesteziem călăul cu plete.

Tot călăul plăteşte banul pentru pricepere.

Victima aleargă în pîntec şi încearcă să se ferească de forceps. Nu poate ţipa pentru că este scufundat în lichid, dar nu nu i se face anestezie, nici măcar cît unui porc. Criminala nu trebuie să sufere, porcul nu trebuie să sufere, Gicu nu suferă, dar copilul poate să suporte secţionarea membrelor pe viu, decuparea şi secţionarea bucată cu bucată.

Azi.

Călăul plăteşte, călăul este anesteziat, victima mută este fugărită, dezbrăcată fiind de demnitate, ciopîrţită de vie şi chinuită fără milostivire.

Călăului anesteziat i se plînge de milă, victima este vinovată, călăul nu trebuie „pedepsit cu o sarcină pentru o clipă de plăcere”, vorba obămănească.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în filme de văzut, Gînduri, Meditaţii, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Să anesteziem călăul!

 1. Desi avortul e o chestiune literal de viata si de moarte, care ma ingrozeste de cate ori ma gandesc la ea, ma tem ca radicalizarea discursurului anti-avort ma tem ca nu ajuta nici pe cei anti, nici pe cei pro avort. Am citit azi, din intamplare, o opinie a lui Trevin Wax despre un documentar legat de avort, Lake of fire. Merita vazut si cum abordeaza el scriitura.

  • Marius David zice:

   Draga Vasile, voi citi postul lui Trevin. Seria mea este cu creionul rosu chimic, in trasaturi de penel rapide, din citeva cauze
   1. Biserica in general este destul de timida vis a vis de aceasta chestiune in Romania, fata de Statele unite unde exista deja o traditie
   2. Biserica baptista este absenta din astfel de dezbateri. Vocea noastra nu se aude de nicaieri. Pare ca traim intr-o alta lume. Nu la fel este in State, uita-te la pastorii-blogeri de la ei sa vezi cit de inradacinati sint in realitatea curenta.
   3. La noi, tocmai din cauza absentei unei voci consecvente, coerente si consistente in aceste chestiuni, lumea s-a nesimtit destul de tare, asa ca trebuie sparta carapacea prin astfel de posturi. Asta este parerea mea. Sotia mea nu este de acord cu asta. Crede ca am fost prea dur.
   4. Nu terbuie sa uitam nici o clipa ca atunci cind discutam aceste chestiuni noi sintem la fel de pacatosi. Nu exista om mai pacatos ca altul. Consecintele pacatului sint diferite numai. Nu vorbesc de pe pozitia voi, aia, homosexualii, voi, aia, criminalii.
   5. Cred ca radicalizarea este de multe feluri. Nu sint pentru aruncarea in aer a clinicilorin care se fac avorturi, nici pentru omorirea cu pietre a medicilor. Sint pentru discurs in primul rind, discurs de toate felurile, literar-artistic, documentar, film. Cred ca sabia este mai slaba decit condeiul.
   am primit pe privat niste comentarii foarte virulente la care nu le-am dat drumu si emailuri pe care nu le-am scos in public, care tradeaza o mentalitate deja invatat cu raul la noi in tara.
   Deci… sa nu uitam, Vasile, traim in niste balcani care au nevoie pentru inceput de un discurs in culori mai vii inainte de a ne aseza la talk-show-uri.

 2. Anonim zice:

  Daca ar fi sa asociez o melodie acestui film ar fi aceasta –
  Yanni – For All Seasons

  • Marius David zice:

   Asocierea nu cred că este cea mai potrivită… stilul lui Thomas Morus nu se potriveşte cu cafe concertul si jazz-rock-ul progresiv, daca am incadrat eu bine…
   Mai pe scurt, Yanni este uşurel de tot, prea uşurel pentru un asemenea film cu asemenea mesaj.
   Am intrebat la un interviu
   – Cam ce muzica ascultati
   – muzica clasica de obicei
   – da? cam ce compozitori
   – pai, Vangelis, Jean Michel JArre…
   🙂

 3. Marius David zice:

  A propos, Anonim, daca vrei sa vezi ceva intre Yanni, dar de o cu totul alta calitate si profunzime cauta
  Karl Jenkins,

  The Armed Man,

  Sanctus, spre exemplu

  Benedictus

  Adiemus

  Dies Irae

  Oare Song of Tears?

  Sau Song of the Spirit

  din Cantata Mundi
  Lacrimosa din Requiem

  Sa imi spui care iti place!!!

 4. Anonim zice:

  E interesant… insa:
  – Uitati-va in ochii celor care canta. Vezi veselie, viata, pasiune, iubesc ceea ce fac. Chipurile lor exprima asta. Acest lucru ma frapeaza.. Chiar in link-urile ce le-ati dat mai sus.. ca in toate concertele dirijorii si cantaretii sunt extrem de seriosi… daca va uitati de exemplu la Yanni – The Storm sau Yanni – Rainmaker … e o diferenta mare…
  – Dintre cele de mai sus, sincer, nu prea imi place niciunul. Prefer mai degraba vioara lui Samvel Yervinyan din The Storm…

  „Nu mă-ncântaţi nici cu clasici.
  Nici cu stil curat şi antic —
  Toate-mi sunt de o potrivă,
  Eu rămân ce-am fost: „Yannic”

  • Marius David zice:

   Anonim, de acord, interesant, si eu am ramas tot la vioara armeanului. Este cel mai bun tehnician.
   Referitor la „veselia” lui Yanni. Este un dirijor foarte prost, de fapt nici nu dirijeaza. Face „scheme”. Distanta dintre show-man si tehnician autentic este uneori mica, la Yanni este mai mare… 🙂
   Muzica usoara se cinta „usor” 🙂
   Oricum, multumesc de recomandare. Stiu Rainmaker. Am ramas cu aceeasi impresie. Yanni face muzica de condus masina. A se asculta la volan!

 5. Dan H. zice:

  Optez pentru „sSanctus” si „Dies Irae”.
  As fi curios ce preferi tu…?

 6. Dan H. zice:

  Ce parere ai despre Hans Zimmer?

 7. Anonim zice:

  „Along with Slim Whitman, Ray Stevens, and Kenny G, New Age artist Yanni is one of those inexplicable music curiosities who rode to the top of the charts on a sea of critical incredulity. Dismissed by one reviewer as a „musical Fabio,” Yanni is known not so much for the music he makes as the sensation he creates. His albums and videos have sold multiple millions worldwide, and he has personally saved more than a few public television stations with his prodigious pledge-drive potency.”

  Asemenea criticului de mai sus – il privesc mai mult ca pe o curiozitate… ceva aparte. Muzica din link-urile ce le-ati dat dumneavoastra nu este unica, se aseamana foarte mult cu muzica multor interpreti / compozitori.
  La Yanni e ceva diferit. Intradevar gusturile difera, insa cred ca e pe drumul bun mai ales cu noul album Yanni – Voices.

  • Marius David zice:

   Exact, Anonim, cred ca acel critic are dreptate.
   Ai si tu dreptate. Muzica este ceva de gust.
   Jenkins nu este preferatul meu, am spus doar ca este „intre” yanni si muzica clasica, ceea ce nu este deloc un compliment pentru jenkins, dar este cu mult mai articulat decit Yanni, care ne da culori, artificii, ecrane, la fel ca JEan Michel Jarre.
   Asta este „muzica cu fumigene”. Nu stiu noul album.
   Imi poti da un link sa vedem un exemplu?

 8. Anonim zice:

  Pe pagina lui personala sunt cateva melodii
  http://yanni.com/index.aspx

  Lansarea oficiala a albumului va fi in 24 Martie 2009.
  Insa in 10 minute voi avea primele 9 melodii (din 17).

  • Marius David zice:

   Anonim, iartă-mă, dar tot nu m-a dat pe spate. Previzibil, uşurel. Îmi pare rău că sînt atît de tare de urechi şi insensibil la YAnni, dar realmente nu este genul meu.
   poate că diferenţa este prea mare între ce am acum înainte Benny Goodman şi Artie Shaw, doi regi ai clarinetului, instrument care m-a vînat prin copilărie.

   Ia un pic de praf de stele

   uite şi Benny Goodman cu un an înaintea morţii, la 76 de ani.
   să mai spună cineva că muzicienii se senilizează.

 9. Anonim zice:

  Se prea poate.. nu spun ca Yanni e rupt din soare.
  Doar ca am o afinitate spre muzica lui (nu neaparat spre dirijatul lui); linia melodica a ceea ce compune el vibreaza putin mai deosebit in mine fata de alte melodii. Nu sunt un extaziat/fanatic Yanni.

 10. elisa zice:

  Nu-s prea priceputa in ale muzicii,dar intre B.Goodman si Yanni…e vorba de doua lumi total diferite.
  Cerul si pamantul!

 11. Pingback: Scrabble, Abwoon, Călăul anesteziat « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.