Valsul 2 – Dedicaţie de 8 martie

8 martie este o zi ciudată. Am înţeles că există un istoric al acestei zile mai întîi a mamelor, apoi a femeilor, apoi, ca să nu facem discrimanare şi să fim „corect politic” a tuturor fiinţelor de sex feminin.

Peste doi ani va trebui să le dăm flori şi mărţişoare şi transexualilor, travestiţilor şi oricăror bărbătuşi care-şi vor fi pierdut masculinitatea şi ne zîmbesc galeş, ca să fim „corect politici”. Anyway, 8 martie este o ciudăţenie, este ziua în care unii bărbaţi îşi amintesc că au fete şi soţii şi cumpără buchetul obligatoriu pentru a-l avea în dotare la momentul potrivit.

8 martie este ziua în care obligatoriu trebuie să fim gentili.

Cu ce o voi asemăna oare? Cu ce este asemenea o zi ca aceasta?

O voi asemăna cu o piesă care îmi dă coşmaruri. Este o piesă ratată. Mă urmăreşte de 20 de ani. Am ratat-o într-o „producţie” la Iaşi, am reluat-o şi de atunci încolo o cînt aproape zilnic, dar tot acolo mă poticnesc, la poziţia a VII-a, în acordul de SiM şi în notele descendente pentru trecerea în poziţia a II-a şi I. Dar piesa îmi place, mă fascinează şi de cîteva ori chiar am reuşit să o cînt mulţumitor. Este o spaimă-atracţie, fascinaţie-emoţie.

Este vorba de Valsul nr. 2 al lui LAuro, Andreina.

La fel este cu această zi. În fiecare zi ar trebuie să fie 8 martie pentru noi bărbaţii. Să fim gentili obligatoriu, dar ratăm şi ziua următoare, urmăriţi de acest coşmar care ne atrage ca o vedenie plăcută.

Ar trebui ca în fiecare zi să încercăm a ne arăta cu emoţie dragostea şi, dacă rătăm, să o luăm de la capăt, 20-30-72 de ani…

Pentru mine în fiecare zi este 8 martie, de fiecare dată cînd e Valsul lui Lauro… În felul acesta 8 martie se diluează în toate zilele şi valsul lui Lauro iese întotdeauna perfect pentru că îl cînt de 20 de ani şi încă n-am terminat piesa.

Este săltăreţ-trist, cu schimbări de ritm şi rapid, ai impresia că durează prea mult, dacă îl cînţi, prea puţin, dacă îl asculţi.

Să împrăştiem 8 martie în toate zilele şi să nu ni se termine iubirea pentru mamele şi soţiile noastre. În felul acesta, desfiinţăm 8 martie pentru ceva mai bun…. sau precum Legea, îl împlinim în fiecare zi.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Chitara, Meditaţii, Muzica, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Valsul 2 – Dedicaţie de 8 martie

 1. Cristi B zice:

  nu numai ciudata,dar si de neinteles.Unii o sarbatoresc in familii,altele in grupuri exclusiv feminine,altii in biserica.Unii o numesc ziua mame altii a sotiilor altii ziua internationala a femeii(?) etc.Cineva a recitat o poezie in biserica, pe care a dedicat-o tuturor mamelor,exista o confuzie generala asupra acestui eveniment de 8 martie,ori este influenta unei culturi cu radacini in socialism.Istoricul pe care l-am citit eu reda aceasta zi din perspectiva inceputului miscarii de emancipare a femeii,care este realitatea?

  • Marius David zice:

   Cristi B. Cum crezi că se explică seria mea despre avorturi de azi şi mîine? Şi acest lucru se „celebrează” de 8 martie, drag prieten, numai că sîntem spălaţi un pic pe creier la fel ca atunci cînd le cumpărăm copiilor iepuri de Paşte şi brad de Crăciun.

 2. Pingback: un trandafir pentru fiecare « Trezire Spirituală

 3. viorica zice:

  Femeia a fost sarbatorita de toti barbatii de-a lungul veacurilor .Ea merita cinstita si iubita .Redau mai jos cum a fost vazuta ,de citiva oameni ai credintei .
  CLEMENT…–Harnicia aduce femeilor frumusetea fireasca…….o frumusete propie,incercata si tesuta prin mainile ei. Sf. IOAN GURA DE AUR: ..Nimic nu poate modela sufletul unui barbat, ca femeia PRUDENTA si PIOASA.. La femeie DRAGOSTEA, MODESTIA si BLINDETEA CARACTERULUI sint semnele FRUMUSETII ADEVARATE. Femeia este LIMAN si CEL MAI PUTERNIC MEDICAMENT DE VESELIE. Domnul sa va binecuvinteze si sa va ajute sa dobinditi CUNUNA VIRTUTIILOR. Sf. MAXIM Marturisitorul a spus: RUGACIUNEA este CUNUNA VIRTUTIILOR. . Ma rog sa va dea Domnul toate acestea.

 4. Pingback: Dedicaţii de 8 martie: ziua femeii, o sărbătoare stupidă? « La patratosu

 5. Pingback: Să vorbim cu îndrăzneală despre … timiditate … | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.