„Lăutari” români

Am o nouă pasiune: lăuta. Lăuta este un fel de stră-străbunică a chitarei. Interesîndu-mă de lăute în România şi de luteniştii români, am descoperit o lume absolut fascinantă. Lutieri (constructori) români, lutenişti (interpreţi la lăută), o comunitate de oameni minunaţi care construiesc bijuterii, adevărate capodopere. Lităa sfîrşitul acestei luni sper să ajung să mă întîlnesc cu cîţiva dintre ei. Lutierii şi luteniştii români sînt împrăştiaţi peste tot în lume şi în ţară, din Statele Unite pînă în Elveţia, din Tîrgu-Mureş, Satu-Mare pînă la Iaşi.

Cred că merită promovat acest instrument şi muzica scrisă special pentru lăută şi în România. Aş vrea să îmi dau concursul pentru acest lucru. Merită să îi sprijinim pe aceşti entuziaşti, prin organizare de concerte, prin promovarea instrumentului în şcoli generale, în conservatoare.

Pe cînd oare timpul în care Hora S.A. va produce aceste instrmente in serie şi copiii noştri vor învăţa la lăută aşa cum învaţă la pian şi la chitară. Cobza pe care o produc este un bun început. Eu cred că ar reuşi.

Iată cîteva date interesante:

Cel care a făcut lăuta pe care a cîntat Sting la Bucureşti, una dintre lăute, este un român, Cezar Mateescu.

Unul dintre cei mai căutaţi şi cunoscuţi lutieri din Europa este în Tîrgu Mureş. Voi face o  trimitere spre lucrările sale şi îi voi dezvălui identitatea imediat ce voi avea acordul lui.

Căutînd după lăute, am descoprit cîteva pagini foarte interesante.

Iată un site spectaculos AICI.

Un site pentru începători în ale lăutei. AICI.

Iată şi exerciţii pentru începători AICI.

Şi unul dintre cele mai complete şi complexe site-uri AICI.

Iată şi acordajul. AICI, deşi, dacă se face un compromis între lăută şi chitară, o guitar-lute, atunci acordajul rămîne cel de la chitară, ţinta leneşului.

Cred că lăuta este treapta superioară, visul oricărui chitarist… a păţit-o Sting, Jan Akkermann…

Sper ca pînă la 60 de ani să fac şi eu tranziţia….

Pînă atunci…. bine că există youtube. Voi reveni şi voi continua cu recomandări, lutenişti celebri şi chitarişti care interpretează bucăţi pentru lăute.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Chitara, Muzica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la „Lăutari” români

 1. Alex zice:

  Marius, mulţumită ţie am aflat despre acest instrument fascinant. L-am tot reascultat pe acel maestru – Karamazov – pur şi simplu minunat.
  Şi cum, există şi în România lutenişti şi lutieri care fac lăute? De ce oare oameni care fac lucruri minunate sunt atât de puţin promovaţi_?
  Cu adevărat merită făcută o promovare serioasă.

  • Marius David zice:

   Draga Alex, nu-i aşa că sînt instrumente minunate, unde mai pui că se pare că ceva de genul ăsta vom întîlni în ceruri.
   Mă ofer să-ţi dau primele lecţii de „lăutărie” prima sută de ani după ce vom fi ajuns Acolo 🙂

   Voi reveni cu o promovare a acestor extraordinari oameni. la sfîrşitul lui Martie sper să mă întîlnesc cu un astfel de grup.

   • Vasile Gîtu,Tg.Ocna,jud. Bacău zice:

    Vă salut,stimate domn!
    Sunt profesor și sunt foarte interesat să pot învâța elevii mei să cânte la acest instrument.Vă las mai jos e-mailul meu și după ce veți avea amabilitatea să-mi răspundeți,vă voi detalia proiectul meu.
    Vă mulțumesc anticipat!

    • Marius David zice:

     Vă salut cu respect,
     Din păcate instrumentele de acest tip sînt extrem de scumpe.
     Vă recomand o soluție alternativă și chair mai patriotică, COBZA!
     Tocmai am cunoscut un cobzar excelent, domnul Dron, vă pot pune în legătură cu dînsul.
     vă doresc mult succes în activitate!
     mc

 2. Alex zice:

  Mersi Marius pentru „ofertă”! La cât sunt de …priceput, cred că după vreo 2 ani de încercări, mă vei pasa la un …contrabas, mult mai aproape de gabaritul meu! Bun şi ăla! 🙂

  Aştept şi alte articole despre acei oameni extraordinari despre care numai aici, la tine, am citit.

  Felicitări pentru ideea minunată de a-i prezenta.

 3. guitarschizofrenic zice:

  sal! stateam si ma intrebam (!) daca e vreo legatura intre Marius Cruceru pastorul si Marius Cruceru pasionatul de lauta! si mi am amintit ca v am auzit cantand la chitara foarte frumos! apropo de lutieri romani nu stiu de cine e vorba de la Targu Mures (desi am o banuiala) dar as vrea sa stiu! sunt foarte pasionat de aceasta „arta”. un alt lutier exceptional este domnul Constantin Dumitriu din Focsani, construieste in special chitare acum, insa a construit tot felul de instrumente, inclusiv clavecine. insa e foarte modest cand vine vorba de alte instrumente decat chitare, e o persoana deosebita! fratii zamfirescu, Ioana Gandrabur si alti chitaristi romani si straini canta pe chitarele dumnealui.

  • Marius David zice:

   Guitar, schizofrenic între ce si ce?
   da, la tg mues este cineva,
   pe domnul Dumitriu il cunosc personal. A fos la mine acasa am baut un ceai si mi-a prezentat o chitara facuta de dinsul.
   Domnul BAbii la Chicago are o chitara dumitriu.
   Stiu si clavecinul de la Hora. este expus acolo. Acum merge dinnou la Frankfurt la expozitie, este foarte reuist si apreciat.
   am scris despre chitarele dinsului.

 4. guitarschizofrenic zice:

  ma bucur ca a ti reusit sa l cunoasteti pe domnul Dumitriu, am fost si eu odata la dansul in atelier si am stat o zi intreaga timp in care tasta o chitara si finisa gatul, iar la alta ii mai dadea un strat de french polish din cand in cand! a fost o zi magica. nu cred ca isi mai aduce aminte de mine totusi! la tg mures am auzit de Gyorgy Nemes stiu ca a facut chitare pt. festivalul Transilvania si am vazut si o chitara electrica de a dumnealui (pe un site de vanzare), am auzit ca face si laute si chiar foarte reusite. am gasit pe un forum de lutieri international pe cineva din bucuresti Alexandru Marian daca imi aduc aminte bine, dar nu am reusit sa l contactez cu toate ca as vrea. din cate am inteles e mult mai tanar decat maestri de mai sus! apropo, mi am adus aminte ca am descoperit ca si Dale Kavanagh detine – sau a avut – o chitara Dumitriu, stiu ca are un sistem de constuctie inventat de dansul, derivat din Dammann (ma refer la constructia soundboardului) si chiar mi a aratat chitare construite asa si mi a zis ca ii place sa experimenteze. va felicit inca odata pentru topic, sunt putini „chitaristi” care se intereseaza de domeniul lutieriei in tara noastra, ce faceti e foarte frumos. ar trebui amintiti si cei ce nu mai sunt care au „inceput” aceasta arta in Romania cum ar fi Roman Boianciuc. cand mai veniti pe la Ploiesti as vrea sa va aud cantand. toate cele bune!

  • Marius David zice:

   Guitar, este dorinţa mea să ajung şi eu în atelierul domnului Dumitriu. Mă îmbată mirosul de lemn proaspăt şi de lac, adezivi. Poate că azi voi ajunge într-un atelier de lăutărie în Tg. Mureş. Îţi voi spune atunci.
   Da, chitările Dumitriu au altă structură internă, de emitere a sunetului, de conducere a sunetului în cutia de rezonanţă.
   Am văzut două chitări Boianciuc la doi dintre prietenii mei în şcoala de chitară de la Iaşi.
   Nu ştiu cînd voi mai ajunge la Ploieşti.
   dar voi mai pune cîteva bucăţi cîntate modest şi amatoriceşte aici
   https://mariuscruceru.ro/lautda/

 5. Marius David zice:

  Guitar, am fost, venit, văzut, cîntat chitara baroca.
  L-am intilnit si pe Gyury Baci.
  De asemenea, l-am intilnit pe domnul NElu SAbau, profesorul de chitara.

  Excelent!!!!!

 6. guitarschizofrenic zice:

  ce bucurie cand aud de asa intalniri! sunteti binecuvantat ca aveti acces in asa „cercuri”. chitara baroca in Ro? e o noutate, este cineva care este specializat in constructia de asa ceva? am auzit ca s au facut insa nu e nimeni specializat, trebuie research mult pentru ceva autentic. in zona asta de tara mai slab cu lutieria sau cel putin eu nu am auzit, si nu am acces. am fost la un recital de chitara clasica saptamana trecuta la festivalul Nikita Stanescu dar slab…. un trio … exista un fenomen interesant printre tineri chitaristi – nu stiu daca doar romani – stiu si ei doua piese de carcasi si se cred maestri, si se comporta ca atare. am vazut „a gift of a life” povestea lui Manuel Barrueco, mai apar in film si david russell, sergio si odair assad, david tanenbaum ce e frumos e cata modestie si colegialitate la cel mai inalt nivel in chitara clasica. pentru cei interesati de lauta site ul lui David van Edwards istoric in constructia lautei si lutier deasemenea. are si ceva cd cu procesul constructiei dar din pacate costa! http://timothymotz.com/Lute_Building.html un alt site dragutz! iarasi un site extraordinar de frumos este http://www.cincinnatiearlymusic.com/instrument_making.html astea sunt doar pentru cresterea apetitului! cine e interesat poate invata multe daca foloseste internetul cu intelepciune!

  • Marius David zice:

   Draga Guitar, abia astept sa pun pozele. Da, exista o chitara baroca in Romania.
   am cintat la ea si suna superb.
   Scoala de chitara din Romania este buna, dar trebuie ajuns la adevaratii maestri.
   Daca imi scrii, iti voi spune pe privat cum ajungi la o chitara Lorinczi.
   Multumesc pentru link-uri.

 7. guitarschizofrenic zice:

  abia astept si eu sa puneti pozele!!!!!! revizuiam a nu stiu cata oara pozele de la conferinta GAL (guild of american luthiers) sper sa traiesc sa vad si eu pe viu odata ceva de genul asta in RO! am descoperit un site deosebit de frumos referitor la numele pe care l ati amintit. acum visez sa ajung la tg. mures! imi cer scuze pentru postarile de pe celalat topic, a fost prima si singura data cand mai ma angajez in asemenea discutii in spatiul virtual. mi a ajuns! linkurile le am pus in speranta ca vor „intriga” (in sens pozitiv) pe cei care din greseala sau dintr un search repetat dupa informatii au sa descopere aceasta pagina de web.
  adresa mea de mail o aveti cred pentru ca e obligatorie pentru a posta pe blog, daca vreti sa mai vb.
  maine am si eu o expeditie speciala si in acelasi timp de rutina! ma duc sa caut „ceva” molid la un tamplar mai batran pe care l am cunoscut de curand, slabe sanse insa nu se stie niciodata.

  • Marius David zice:

   Da, aseara le-am incarcat, sper sa am permisiunea domnului Lorinczi sa pun si cele luate de pe situl de discutii.
   Pentru ce vrei molid?
   Daca vrei molid de calitate pentru instrumente…. nu cauta la intimplare.

 8. guitarschizofrenic zice:

  molidul de calitate este foarte dificil de gasit, cu toate ca e „plina” Romania de el! in primul rand nici nu ma gandesc sa lucrez acum cu asa ceva, mi ar fi frica sa nu stric, si in al doilea rand nu as avea cu ce sa l „cuplez”. daca ma uit la preturile de pe stewart macdonald sau luthier mercantile la palisandru mahon sau cedru abanos (etc) ma ia cu lesin!!!!! si nu mai vb de taste, clei, serlac, tuning machines, si altele etc etc etc…. bugetul este deci foarte limitat, dar nu ma plang. o alta problema este a taierii radiale (quartersawn) daca spun cuiva sa mi taie o bucata de lemn radial se uita la mine si primesc o privire „‘aide domle’ fugi da’ aci!”
  un lutier imi povestea inceputurile intr ale constructiei si cat de greu a fost si mai ales cat de putine resurse informationale avea. multumim lui Dumnezeu pentru internet! eu nu am tinte inalte ci este doar o pasiune.
  pentru inceput stau destul de binisor, cred eu! in weekend daca nu plec pe munte ma apuc de o matrita (solera)

  • Marius David zice:

   Da, molidul de calitate se găseşte, dar uscarea? Apoi paltinul…
   Dacă te apuci de montat te ia apa.
   Acum mi-au venit nişte idei, tocmai lucrez la salvarea a două chitări. Am salvat două şi mai am două de salvat. Muncesc la ele din pasiune şi mă bucur de asta. Sînt chitări de la noi de la biserică pe care le-am găsit într-o stare jalnică din pricina trecerii timpului.
   Poate le voi arăta la un moment dat.
   Dar ideea care mi-a venit azi cred că merită pusă în aplicare. S-ar putea să fie bună.

 9. Pingback: De pus în agendă: Concert Caius Hera la Oradea « Marius Cruceru

 10. Pingback: Concert de lauta renascentista in Oradea | MuzicadeVest.ro

 11. Pingback: Concert cu Caius Hera la Oradea « Trezire Spirituală

 12. Pingback: Cum m-am vindecat în mod miraculos IV | Marius Cruceru

 13. Pingback: Casa ideală, Hora reloaded, născut profesor, lăutari români « La patratosu

 14. Pingback: Alte 8 chitare de vis și o veste bună: a sosit chitara “Dumitriu” pentru concursul Mihai Babii. | Marius Cruceru

 15. Pingback: Alte 8 chitare de vis și o veste bună: a sosit chitara “Dumitriu” pentru concursul Mihai Babii « Concursul de Chitară Clasică "Mihai Babii"

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.