Un prieten mi-a spus şi trebuie să verific că proporţia dintre profesorii conservatori şi cei liberali în universităţile nord-americane este de 300 la 1. Asta, se înţelege, în numele diversităţii. Să presupunem că prietenul meu exagerează. Unii spun că proporţia este de 87% profesori liberali. IAtă AICI, Aici,
O realitate trecută sub tăcere este că unii profesori s-ar declara gay numai ca să obţină un post, pentru că, spre exemplu, dacă pentru un post vine cineva „de dreapta” şi are 15 cărţi scrise, fiind un creştin-conservator declarat, şi vine, pentru acelaşi post un liberal, cineva foarte de „stînga”, de preferinţă gay cu 2 articole, sînt multe probabilităţi ca al doilea să ia postul. Am văzut-o cu ochii mei în Oxfordul anului 1999.
Ai foarte mari şanse dacă te declari cu vederi creştine tradiţionale să fii considerat homofob, extremist etc. În acelaşi timp, curios lucru, un extremist musulman ar fi ascultat în numele diversităţii la tribunele unora dintre cele mai mari universităţi ale lumii, universităţi cu un trecut creştin solid. Sînt acele universităţi în care Soljenitin a fost huiduit, iar un preşedinte care încurajează teroarea aplaudat. Drept lucru amintea Ravi într-una dintre prelegerile sale, citînd un evreu, următorul holocaust va fi împotriva creştinilor. (Iată AICI un articol interesant de H.R. PAtapievici legat de acest lucru. )
Universitatea este locul în care… pardon, universitatea ERA sau ar fi trebuit să fie locul în care diverse idei ar fi conlocuit împreună. Nu mai este aşa. Discriminarea este la ea acasă. Un anumit tip de uniformitate ia locul diversităţii şi, odată cu asta, diformitatea unei noi generaţii care nu mai poate gîndi decit uniform, plictisitor de uniform, este vremea în care intoleranţa devine singurul păcat într-o lume a toleranţei. (Ca intolerant aş vrea să fiu tolerat de toleranţi, de ce nu?). Diversitatea de opinii, paradoxal lucru, diversitatea de opinii într-o societate care proclamă diversitatea este interzisă.
Un asemenea context nu face decît să producă generaţii diforme, oameni nu numai fără piepturi, fără inimă, ca să îl parafrazăm pe C.S. Lewis, ci şi fără minte… fără perspectivă şi, finalmente, pierduţi pentru creativitate.
Maestre v-ati pus pe treaba? Jucati la dublu cu Paul Negrut. Cercul patratosilor se largeste?
Semne interesante anul are!!!
Marturisesc ca deschid google reader la 10 minute dimineata sa vad ce va mai coace mintea… 🙂
Cineva mi-a spus ieri: Marius Cruceru acest Howard Stern al baptistilor.
Dece s-a facut asemanarea asta?
Este ascultat la fel ca H.S pentru ca
You don’t know what is gonna say next
Am ras cu lacrimi
Intr-un context mult mai delimitat, aceasta este o relitate absolut greu de suportat, pe care Ben Stein o surprinde excelent in „Expelled”.
Din pacate in America, de frica de a nu fi catalogat intolerant, se compromit percepte morale; ca nu cumva sa se ofenseze practicantii altor religii, oamenii isi ureaza de Craciun „Happy Hollidays” si nu „Merry Christmas”… si totusi mai sunt oameni care stau in picioare pentru adevar. Am cel putin trei prieteni care au fost concediati pentru ca le predicau la bosii lor homosexuali Cuvantul lui Dumnezeu
Mie mi-a fost teama la un moment dat ca as fi putut sa intru in conflict cu politica academica, atunci cand o colega de-a mea (care s-a declarat adepta unui stil alternativ de viata=lesbiana)s-a simtit ofensata ca am incadrat-o intre criminali si sex offenders intr-o remarca pe care am facut-o referitor la societatea nostra toleranta. Nu mi-am cerut scuze – eu vorbeam de responsabilitatea nastra ca si crestini de a nu accepta ca in scoala, copiii nostri sa fie invatati ca familiile pot fi formate si din tata+tata, sau mama+ mama. Vorbeam pur si simplu despre responsabilitatea noastra de a afirma adevarul Bibliei, atunci cand avem ocazia sa o facem.
Desi risc sa fiu incadrat intr-o tabara sau alta nu pot deca sa constat din nou (aproape ca e caricatural acum) cum crestinii nostri indignati (impiegati la statii culturale) mai fac cu mana la inca un tren care a plecat deja din gara : cel al post-modernismului.
Nu esti intelept daca te miri ca lucrurile merg inspre rau zicea cineva in Biblie.
Simpatizez cu cei care sufera pentru convingerile lor si le doresc mai multa putere sa mearga pana la capat si sa sar de bucurie cand sunt persecutati. Desi Isus din Cuvantarea de pe munte nu ar prinde loc la ICR banuiesc daca ar fi printre noi
draga Patrix,
1. nu sint maestru, nici macar la arte martiale…
2. depinde ce intelegi prin patratosenie. Este un concept foarte larg, asa cum s-a dovedit chiar recent. A fost bagat acolo si John Piper. In sensul asta, da, se largeste Patratul.
3. ma simt jignit de apropierdea cu H.S. N-am nimic in comun cu el. Nici macar suprriza…
Rahela… ştiu Expelled, dar nu l-am vazut tot,
mi-e mila de tine… dar si de colega ta, pentru motive diferite..
Sam,
nu te incadrez in nici o tabara, numai ca esti departe de adevar prin metafora trenului.
Tocmai asta este problema, intr-un sens, ca biserica haladuieste bine merci in trenul postmorn, ar fi fost bine daca ar fi ramas pe peron. Dar nu. A prins trenul. Fii pe pace!
Depinde iarasi cum intelegi postmodernismul.
TOCMAI pnetru ca traim intr-o cultura postmoderna AR trebui ca fiecare sa poata crede si spune si face ce crede si vrea… NU, paradoxul este ca Biserica este mai postmodernizata decit banuiesti, iar societatea, care se presupune a fi postmoderna, este mai radical-extremistă decit o societate medievala. VAlorile de izolare sint diferite, atit, Este aceeasi Marie cu alta palarie. TRaim intr-o societate Medievala, rugurile au fost inlocuite cu Tabloidele, stilpul infamiei cu Presa, Inchizita cu Tribunaul Civil, traim sub teroare, de la teama de a nu fi acceptat, pina la groaza de a nu spune ceva despre vreun homosexual, ceva care te-ar putea duce la despagubiri de l sute de milioane de lei…
Asadar, salutari din Evul Mediu… pentru biserica care ne face de mina din trenuletul postmodernist care se invirte-n cerc… 🙂
Daca face vreo diferenta, e interesant de stiut ca procentajul de profesori liberali este cel mai mare in facultatile cu profil uman si stiinte sociale. Cei mai multi profesori conservativi se gasesc in facultatile de business. Cred ca majoritatea americanilor sint conservativi .
Dvs. ati vazut-o in Oxford-ul anului 1999. Eu vad aceste lucruri in Coventry-ul lui 2009. Din pacate nu cred ca s-a schimbat nimic de atunci; dimpotriva cred ca este mai dificil. Peste tot pe unde merg vad angajati de toate felurile posibile (fizice si psihice). NU sunt rasist, ii iubesc pe cei creati de Dumnezeu. Insa Dumnezeu da si intelepciune la oameni; si uneori aceastia angajeaza pe post de receptionist un om cu aparat auditiv si balbait.. incat trebuie sa-i zbieri in trompa lui Eustache si sa contorizezi indelunga rabdare pana sa afli un „y..yy…ye..ss.s..”. Cred ca unor astfel de oameni li se potrivesc multe alte job-uri. Cum sunt reprezentant al studentilor in board-ul facultatii si consilier la uniunea studentilor am aflat ca fonduri importante se investesc pentru studentii homosexuali, transexuali, etc… Am lipsit cu cea mai mare usurinta de la vot-ul pentru aceste posturi.
Aici in UK oamenii astia au o obsesie, sa angajeze cat mai multi oameni „diferiti” de teama sa nu fie acuzati de rasism. Exact cum descria fr. Marius, un homosexual care balbaie 3 vorbe intra pe postul de „Senior Lecturer”, iar un englez cult, rafinat, care e facut pentru acel post, e norocos daca prinde un post de suplinitor…
E adevarat ce se spune… urmatorul Holocaust va fi al crestinilor (adevaratii crestini). Se simte in fiecare zi.. cand spun ceva de Dumnezeu sunt privit cu atata ura.. daca le-ai taia mainile si picioarele tot ar fi mai impacati.
Sper sa nu ajunga valul prea repede in Romania, caci acolo ca de obicei se va manifesta mult mai rau…
Ttati.. insa nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiesti!
Cristina, da, foarte interesant ce spui tu, am putea avea de undeva statisticile exacte? Ar fi interesant de studiat fenomenul.
Nu cred că mai este adevărată fraza aceasta mai ales după ultimele alegeri, nu mai este o majoritate conservatoare în Statele Unite.
Marius, înţeleg ce spui, deja sărmanii locuitori ai UK platesc deja acesata politica.
Tocmai asta este paradoxal, din dorinta de a angaja cit mai multi aomeni „diferiti”., angajeaza tot mai multi oameni asemenatori, este ingrozitor cit de mult seamana intre ei acest fel de oameni.
Nu vreau sa dam chestia asta spre un discurs homofob. Eu ii iubesc pe acesti oameni, indiferent de orietarile lor sexuale, asa cum stiu ca si Cristos i-ar iubi, dar urim pacatul lor.
Wow – merci de acest post. Banuiam ca asta e situatia la majoritatea universitatilor, dar a fost interesant sa vad statistici mai exacte. Mi-ai dat o idee acum despre ce sa pun pe CV :):)
draga Evedyahu, nu te-ai întrebat dacă respingerea de care ne-ai povestit nu este bazată şi pe astfel de chestii?
Eşti prea înghesuit, prea „pătrăţos” :), nu eşti destul de aerat, destul de deschis…
Am sa caut sursa de unde am luat informatia.
Ca si partid, da, partidul conservativ este in minoritate. Ca principii insa, nu. Majoritatea oamenilor au principii conservative, chiar daca unii nu-si dau seama. Altfel democratii nu s-ar folosi de principii conservative, nu si-ar ascunde intentiile si nu ar incerca sa duca lumea in eroare sa voteze pentru ei. Democratii si-au facut un canal de radio (Air America) unde au vrut sa arate ca daca expun agenda liberala pe fata vor avea succes. Dupa doua luni au avut doar 3 ascultatori. Au fost obligati sa recunoasca ca daca isi expun ideile pe fata, oamenii nu vor agrea cu ei. Se ascund dupa „pro-choice” ca sa zica „pro-abortion”, zic ca le pasa de saraci dar dau legi impotriva lor, etc.
Draga Cristina, foarte interesant ce spui depsre posturile respoective de radio… chiar interesant. Unde locuieşti, în Statele Unite? După accent, aşa se pare. Înseamna că ai exprientţa asta la prima mînă.
Pingback: 27-28 ianuarie « Info Creştin
Locuiesc in Detroit. Postul de radio este national, se aude peste tot. De aceea vor democratii sa introduca „the fairness doctrine” pentru ca posturile de radio conservative au un succes foarte mare, iar cum ei deja detin monopolul in celelalte ramuri din media, vor sa controleze si radioul. Isi dau seama ca nu pot concura pe fata cu radioul conservativ cu cartile/agendele pe fata si vor sa-i atace sub centura.
Aha, mi-am imaginat. Salutări celor din Detroit!
Să ne rugăm şi pentru ţara voastră şi pentru Europa lor.
Intai salut revenirea lui Marius. A fost cam mult asteptata, dar…toate isi au timpul lor.
Si eu cred, ca si Cristina ca inca sunt multi americani conservatori, si ca nu renunta ei asa usor la valorile lor. Traiesc in California, unde, cum poate stiti – sau nu – este o lupta mare pentru apararea uneia din aceste valori: familia. Sunt uimita cata amploare a luat acea miscare a acelei minoritati, si cum este rastalmacit adevarul si interpretat in favoarea acelor oameni.
De multe ori ma gandeam cand citeam acel text din Matei despre zilele din urma comparate cu zilele din timpul lui Noe, mai precis ca oamenii se casatoreau etc. Am inteles acum mai mult, fiind martora acestor evenimente fara precedent din societatea americana (si nu numai): recunoasterea casatoriilor intre homosexuali cu toate consecintele, legea avortului – sunt doar inceputul agendei noului presedinte american. Ma infior.
Nu cred media americana democratica, este liberala si partiala. Ascult posturi conservatoare de radio – nu neaparat crestine- citesc stiri de pe site-uri crestine si conservatoare.
Americanii vorbesc despre nediscrimare si toleranta, dar de fapt ei discrimineaza si sunt intolerabili fata de cei ce isi pastreaza valorile si principiile bune.
draga Gaby, bine ai revenit şi tu.
Să dea Dommnul să fie aşa cum spui.
Da, ştiu, sînt la curent cu ce s-a întîplat cu homeschooling-ul în California şi cu luupta de a păstra dreptul părinţilor de a-şi educa proprii copii.
Homosexualii sînt minoritari, dar gălăgioşi. Au învăţat asta de la creştini. Creştinii întotdeauna aşa au luptat, dar acum am devenit prea tăcuţi.
Pingback: Diversitate versus universitate, încălzire globală, volnic, mernic şi ispravnic « La patratosu