Paşi exegetici

Mai mulţi prieteni m-au întrebat ce fel de metodă de studiu biblic folosesc.
Grea întrebare. Este ca şi cum l-ai întreba pe nea Gicu sculeru cum face de-i ies piesele la freză.
Am numit „metoda” asta periegeză. Complicat. Scriu despre asta, dar peste vreo doi ani iese o chestiune teoretică mai complexă. Deocamdată lucrez la o serie de tip „vademecum”, exemplificări, aşa cum este „Întoarcerea din Oglindă”. A doua carte în serie stă să iasă. Mariana mi-a dat acceptul pentru a folosi una dintre picturle ei pentru copertă.

Exegeza este o artă şi o ştiinţă în acelaşi timp. Partea de ştiiţă poate fi teoretizată, arta… ţine de talent, intuiţie, creativitate, puterea de a crea asocieri, sinteze etc. Nu toţi teologii sînt exegeţi, nu toţi pastorii sînt exegeţi (asta se simte imediat în amvoane, nu-i aşa?), dar asta este realitate.
Noi la şcoală îi învăţăm pe toţi studenţii cum se face, dar unii nu vor face niciodată pentru că Dumnezeu nu le-a pus talantul în traistă. E simplu. Şi Iacov ne sfătuieşte: Să nu fiţi mulţi învăţători.

Acum există totuşi un fel de protecţie a muncii cînd te apuci de textul biblic. Este ceva ce poate face aproape orice student la teologie în anul I cu puţine instrumente, aproape orice om interesat cu o conecţie decentă la internet.

Sînt cîţiva paşi care trebuie făcuţi pe rînd uneori, dar cu întoarceri, ca la Piticot. Faci primul pas, te întorci, corectezi, retuşezi…

De mîine voi comenta pe scurt fiecare dintre aceste etape ale apropierii de textul biblic. Menţionez că nu sînt deloc original, cel puţin la primii patru paşi pot fi găsiţi şi în alte manuale de exegeză.

Vezi

Gorman, J. Michael, Elements of Biblical Exegesis, A basic Guide for Students and Ministers, Hendrickson Publishers, 2002.

Fee, Gordon, Exegeza Noului Testament, Un Manual pentru studenţi şi pastori, Logos, 2006. Felicitari pentru traducere lui Emanuel Contac.

Klein, W W., Blomberg, C.L., and Hubbard, R.L., Jr. Introduction to Biblical Interpretation. Dallas: Word, 1993.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Periegeza. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Paşi exegetici

  1. Pingback: Cum îmi pregătesc predica? | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.