Steinhardt la 100 de ani

Steinhardt, Chesterton, Lewis în mintea mea sînt înrudiți de același raft.

sursa reteaualiterara.ning.com

Astăzi Steinhardt ar fi împlinit 100 de ani. Tot astăzi ne amintim și de moartea Mariei Ștefănescu. Ea este necunoscută, dar îmi aduce aminte de figura tatălui lui Steinhardt. Am scris ieri despre o stare pe care Steinhardt ne-a înfierat-o ca nimeni altul, opusul cărei stări am văzut-o în Maria, bucuria și seninătatea mîntuirii în locul sictirului și bîzdîcului, marcă națională.

Nu-i zi mai bună să ne amintim despre bucuria mînturii decît astăzi, zi de amintire a unor trecuți la Domnul, care vor fi înțeles că există cale de a ne depăși urile ascunse bine prin veacuri.

Iată din aceeași sursă modalitățile lui Steinhardt de a rezista sistemului. Poate ne ajută în aceste zile.

Trei moduri de a învinge sistemul, conform recomandărilor lui Steinhardt:

  1. Să-ți spui mental în clipa asta chiar am murit. Și nimeni nu te mai poate amăgi, șantaja sau duce în ispită.
  2. Soluția a doua e a zurbagiului, care nu a intrat niciodată în sistem, prin refuzul său de a munci. El rostește adevăruri pe care altul nu le poate spune. E liber.
  3. Pe măsură ce ei te lovesc, tu, înveselește-te!

sursa

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Cărţi de citit, lacrima din colțul ochiului, Oameni, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Steinhardt la 100 de ani

  1. 2nan zice:

    Şi poate ne ajută încă şi mai mult gândurile din urmă ale Crezului său:

    „Aştept, mort de spaimă şi plin de nădejde, Judecata de Apoi, ştiu că nu ştiu nimic, n-am nici o dovadă, nici un argument şi nici o îndreptăţire şi singurul lucru pe care-l ştiu este că Domnul e Calea, Adevărul şi Viaţa. Aflat pe Golgota în vremea răstignirii sunt sigur că nu l-aş fi cerut Domnului să coboare de pe cruce spre a crede că e împărat. Ci, odată cu Dostoievski, cred că măcar de-ar fi adevărul altceva decât Hristos, eu tot voi rămâne, orice s-ar întâmpla, cu Hristos.

    …strigând cu lacrimi ca la Marcu 9, 24: „Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele”.

  2. Ati citit vreo carte de a lui ?

  3. Daniela zice:

    E extraordinara poza asta cu Steinhardt!! E unul dintre oamenii pentru care ii multumesc lui Dumnezeu ca a exista si am aflat de el.

  4. Andrei C. zice:

    E incompletă soluţia trei. Despre ultima soluţie Steinhardt spunea: „soluţia aceasta, fireşte, presupune o tărie de caracter excepţională, o concepţie militară a vieţii, o formidabilă îndârjire morală a trupului, o voinţă de oţel înnobilat şi o sănătate spirituala adamantină. E probabil că presupune şi un duh sportiv: să-ţi placă bătălia în sine – încăierarea – mai mult decât succesul”

  5. Alex zice:

    Un om extraordinar! Admirabile cuvinte ne-a mai lăsat. Tare faină poza de mai sus!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.