Lucruri care ne enervează: leul cu două cozi din Oradea

De multe ori trec pe lîngă acest leu. Cineva drag mie lucrează chiar în clădirea în fața căreia este așezată statuia. Apoi e banca la care am conturile, o cafenea bună și un parc excelent în proximitate. Vis a vis este Lotusul, unul dintre mall-urile din Oradea.

Cred că o singură dată am trecut și cu Noah pe acolo. Am înghețat cînd am văzut că una dintre cozi, cea din stînga, îi ajunge exact în față. Naum, celălalt fiu al nostru mai mare era pasionat de skate, peste tot se deplasa într-o anumită perioadă rulînd cu viteză pe placă, fiica noastră, Neriah, mergea tot timpul pe patine cu rotile. Noah este biciclist. Fiecare dintre ei au luat-o uneori cu viteză nedorită înspre direcții nedorite. 

M-au trecut fiori pe șira spinării gîndindu-mă la un copil care ar putea nimeri cu fața, cu gura, cu gîtul (ce părere aveți de jugulară?) cu pieptul în zona lamelor îndreptate amenințător spre spatele statuii. Dar un adolescent sau adolescentă care se uită în telefon în timp ce merge? La circa 3 km/h este destul de puternic impactul în zona pieptului. Un astfel de impact se plătește cu greu mai tîrziu. 

Da, s-ar putea spune că sînt obsedat de siguranță, sînt prea prevăzător. Mi-am observat acest ”defect” acum, cînd la 50 de ani cresc un copil de 6 ani. Înainte nu eram așa. Cu ceilalți copii am fost mult mai relaxați și eu și Natalia. Acum însă? Parcă a trecut prea multă viață peste noi, am văzut prea mult, imaginăm prea multe și proiectăm posibile nenorociri mult mai ușor decît la tinerețe. 

Pe facebook s-a pornit o adevărată dispută în jurul postării mele. Cei care mă amendează cel mai dur că nu apreciez arta și că locul de joacă al copiilor nu trebuie să fie pe acolo …. în general nu prea au copii și habar nu au ce înseamnă să ai un copil plin de energie pe lîngă tine, nu au habar ce înseamnă JOACĂ pentru copii. Copiii se joacă oriunde, oricînd, cu orice. Nu îi poți programa să se joace în locuri special amenajate, numite locuri de joacă

Iată marturia unei mame:

Intr-adevăr nu e loc de joaca, dar pt copilași întreaga suprafața globală e locul lor de joaca. Da, ca părinți ii protejam dar chiar și copiilor celor mai atenti părinți li se pot intampla accidente. Am fost in Oradea anul trecut și am ajuns de câteva ori și pe acea terasa de lângă leu. Din depărtare l-am “simțit” ca fiind periculos, mi-am luat gemenii de mânuțe și le-am spus ca nu alergam când trecem pe lângă leu. Cu toate astea, m-au rugat sa le fac o poza cu leul. I-am dus de mânuțe pana lângă leu, i-am pus in poziții “safe” fata de leu și m-am depărtat rapid cât sa fac poza. In timpul asta, ei s-au îmbrățișat, s-au dezechilibrat, și fetița a căzut ușor pe spate. Ii pusesem la destula distanta de leu ca sa nu existe nici un risc dar cu toate astea in timp ce o ridicam, băiețelul a pornit-o ca din pușca inspre leu, a ridicat mânuța inspre el și a dat cu ea intr-una din lămi 🤦🏻‍♀️. Au fost câteva lacrimi și putina roșeața dar situația putea sa fie sigur mai tragica. Concluzia: și copiilor părinților paranoici de atenti li se pot intampla accidente și oricât de buni am fi sa depistam și sa ocolim ceea ce prezintă risc, tot se pot intampla chiar si tragedii. Fiind spațiu public, și intr-o zona foarte circulată și chiar leul fiind un fel de atracție pt copii și pt poze in acea zona, și eu cred ca ar fi bine sa fie frumos împrejmuit. Nu numai asta, dar ar și ajuta leul ca l-ar evidenția și mai mult…in my humble opinion based on my “lucky” experience…

Nu am nimic cu estetica și semnificațiile, cu simbolistica sau realizarea artistică, dar îmi pot imagina structura aceasta pe un piedestal de cam 1,5 m pentru a evita întîlnirea cu sulițele din coada stîngă a leului. 

Am scris și pe facebook și pe blogul meu că … poate sesizează cineva cu anume competențe în domeniu și se întîmplă ceva cu fierătania. 

 

https://www.facebook.com/marius.cruceru/posts/3620084991348211

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Dezbatere, dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Lucruri care ne enervează: leul cu două cozi din Oradea

  1. Ionut Popa zice:

    Cred ca ar trebui ingradit cumva leul. Arata foarte bine, dar este intr-adevar periculos.

  2. Pingback: De ce îmi place în Oradea: cazul leului cu două cozi | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.