S-a încheiat votul pentru concursul de microeseuri din anul acesta.
Titlul propus pentru acest an a fost ”Un bărbat ratat?”.
Premiul este un arc tradițional cu accesorii.
A fost diferit de concursurile din anii trecuți. A fost un experiment foarte, foarte interesant!
Am avut și ceva “evenimente” 🙂
Dar s-au rezolvat fericit!
Ce s-a petrecut de fapt?
După aproape o săptămînă în care votarea a mers normal, în același ritm ca în anii trecuți și am avut un oarecare control asupra procesului (menționez că fiecare votantă trebuia să ceară parola personal și în felul aceasta am avut un inventar al parolelor distribuite – într-un singur caz am făcut excepție, am permis unei petente să dea parola mai departe altor doritoare care nu m-au putut contacta direct), în ultimele două zile, mai întîi în dreptul unui eseu, apoi în dreptul altui eseu, au început să crească “anormal” voturile, fără ca eu să fi dat mai multe parole ca de obicei. Am fost sesizat și am trecut la căutarea cauzelor.
Cauza?
- Unii dintre autorii eseurilor, deconspirîndu-și identitatea către persoane apropiate (verișoare, mătuși, surori, prietene de facebook, colege de muncă), le-au motivat pe acestea să voteze pentru eseul lor. Deși nu era precizat în micul regulament, mi se pare că era la îndemîna oricui să înțeleagă că, dacă am ascuns identitatea autorilor, am făcut-o cu scopul unui vot cît mai obiectiv. Îmi asum lipsa de precizie, iar dînșii nu au făcut nimic greșit.
- Apoi s-a distribuit parola în devălmășie (probabil chiar fără știrea autorilor – eu am distribuit în jur de 200 de parole – la ora 16.00 astăzi erau aproape 400 de voturi! La ora 22.00 erau 448!, la ora 23.59, 475!). Aceasta explică, de asemenea, creșterea numărului de voturi în foarte puțin timp. Nu am convingerea că respectivele au citit TOATE eseurile și au mai votat în deplină responsabilitate. Scenariul de genul ”vezi că particip la un concurs, vreau să cîștig, votează eseul nr. … ” mi se pare că nu ține de spiritul în care am dorit a se desfășura acest concurs.
Ce am decis?
- Am avut o discuție în privat cu cei în cauză. Doi autori au recunoscut bărbătește, și au toată admirația mea pentru acest lucru, că da, și-au motivat prietenele să voteze și probabil ele nu au mai citit toate eseurile. Sînt gata să se retragă din concurs, fără niciun fel de pretenție. Am stabilit că nu au făcut nimic condamnabil. Am căzut de acord că au interpretat mai larg îndemnul meu la consultare cu apropiații. În fond cel mai mare cîștig al acestui experiment este atitudinea de fair-play, lupta onestă, transparentă.
- Îmi voi asuma greutatea delicată, alături de dînșii, de a scoate din competiție eseurile care au avut acest parcurs (repet, nu este o DESCALIFICARE!!!), fără a deconspira identitatea autorilor lor. Vom căuta pe viitor modalități de vot mult mai sigure și mai eficiente. Dacă aveți idei, vă rog să îmi spuneți! Așa cum am precizat, îmi asum scăpările sistemului de vot, singurul pus la dispoziție de platforma wordpress.
- Dintre toate eseurile care au mai rămas în competiție, eseul 4 s-a detașat ușor din primele zile, și-a continuat un parcurs normal și este cîștigătorul din anul acesta.
- Pagina de vot va fi trecută la ”privat”.
- Voi deconspira doar identitatea cîștigătorului. Este invitat să își ridice premiul și eseul său va fi publicat separat.
Vă mulțumesc tuturor celor care ați participat la acest experiment.
Îi mulțumesc în mod special domnului E. M., care a sponsorizat cu suma de 300 de ron (accesoriile) premiul din acest an.
Am fost întrebat ce gîndesc eu despre temă. Iată ce gîndesc:
”Un bărbat ratat?”. Există vreunul care nu este? Există vreunul dintre noi care să nu simtă gustul ratării, fie profesional, familial, ca soț, ca tată? Există vreunul dintre noi care să nu plîngă după țintele ochite și apoi ratate? Strig și eu alături de Apostol ”Binele, pe care vreau să-l fac, nu-l fac și răul, pe care nu vreau să-l fac, iată ce fac!”, dar ”nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine”. Dacă este ceva bun, atunci este din pricina Lui, dacă este ceva rău, atunci numai din pricina mea. El este cel care și-a atins ținta! Eu încă mă lupt …
LATER EDIT:
După preparativele finale pentru atribuirea premiului, autorul eseului cîștigător m-a anunțat că ar dori să reatribuie premiul, considerînd că și dînsul a interpretat mai larg decît trebuia regulamentul concursului. Am descoperit, prea tîrziu, că și dînsul publicase pe blogul dînsului eseul. Este adevărat, că aceasta n-a influențat în aceeași măsură ca în celelalte cazuri creșterea numărului de voturi, dar oricum nu este ceea ce aș fi așteptat.
Vă voi ține la curent cu cele ce am decis împreună.
Sincer…sistemul de votare nu a fost unul bun. Ati spus ca dânsii nu au gresit cu nimic, atunci de ce i-ati descalificat? …cred ca aveati deja un castigator de la inceput ales…
Stimata Cristinescu C., da, se poate, este posibil, este singurul pe care l-a oferit platforma wordpress by default. Dacă aș fi găsit unul mai bun, aș fi folosit. În celelalte ediții a mers bine același sistem de votare, dar se pare că ne schimbăm de-a lungul timpului cu toții. A fost un experiment interesant totuși referitor la natura umană și la modul în care înțelegem anumite lucruri, în care dorim să înțelegem anumite lucruri.
În al doilea rînd. NU I-AM DESCALIFICAT. s-au retras cei doi.
În al treilea rînd. Nu aveam un cîștigător deja ales. Era arcul meu, puteam face ce doresc cu el. Eu l-am plătit. Suma nu este mică. 1300 ron. 1000 de ron arcul, 300 accesoriile.
Ce vă face să credeți că aveam deja un cîștigător ales?
Puteam să fiu eu singur la vot și gata, puteam să arbitrez singur, dacă doream.
Nu, am încercat să vă implic și pe dvs., doamnele și domnișoarele, și văd că am stîrnit chiar mai multe pasiuni decît la domni.
Ce va face sa credeti ca voturile 80 sunt „corecte”?
Sînt cîteva criterii: modul în care au crescut voturile din prima zi, reacțiile pe privat, modul în care s-au distribuit parolele.
Dau sa intru pe link sa văd si eu dacă is un barbat ratat si ce crezi, nothing found. Adica sunt 🙂
După cum am precizat, am trecut la privat, odată cu încheierea voturilor, celelalte eseuri.
Dacă desemnarea câștigătorului s’a stabilit ca se va face în urma unor voturi,trebuia sa respectați asta…în cele din urma singurul vot de care ati tinut cont a fost al dvs…nu stiu ce vreti sa demonstrati:ca e greșit sa ai prieteni,sau ce?
Cu siguranță eseul care a obținut cele mai multe voturi,a fost si cel mai bun…a acorda premiul altcuiva,făcând uz strict de dreptul dvs de organizator,demonstrează multe,mai puțin corectitudine din partea dvs…daca eseul care v’a placut dvs mai mult,nu a obtinut cele mai multe voturi,nu trebuie sa schimbați regulile doar pt a va susține „gustul literar”……Orice modificari voiati sa faceți,era normal sa vină într-o ediție viitoare….este foarte dezamăgitor cum ati procedat….cred ca v-ar fi util sa mai cititi din când în când prin Matei 5,în special versetul 37
Stimate Hoha Danuț,
1. vă rog să citiți postarea din seara aceasta. Vă va surprinde deznodămîntul.
https://mariuscruceru.ro/2019/05/11/deznodamint-surprinzator-cu-privire-la-premiul-pentru-concursul-de-microeseuri-din-anul-acesta-fabrica-de-barbati-2019/
2. nu este greșit să ai prieteni, data viitoare voi împărți niște numere aleatoriu, după ce vom trage niște scobitori între noi și vom face un concurs, cine convinge pe cei mai mulți prieteni să voteze numărul care vă aparține dvs. sau altuia, fără vreun alt merit, va cîștiga.
De data asta s-a votat un TEXT, nu un nr.
Nu este greșit să ai prieteni, dar vom face concursuri și pentru capacitatea unora de a-și convinge vecinele de bloc, mătușile, verișoarele, surorile, cumnatele, colegele de clasă din primară, gimnaziu și chiar grădiniță ca să voteze cu ei, adică numărul de la pantofi eventual. Vom pune numărul de la pantofi on line în dreptul numelor și dăm drumul la vot. Asta doriți? În fond și aceasta este o capacitate masculină, capacitatea de persuasiune a unor reprezentante ale sexului frumos … sau slab, cum preferați dvs.
3. Nu, se întîmplă ca tura asta niciunul dintre eseuri nu se ridică la gusturile mele literare, din păcate. Eu nu am votat! Nu mai comentez aici. Am avut mai multe satisfacții din discuțiile personale cu participanții decît din lectura eseurilor. 5 au fost respinse din prima pentru că scriau precum scrieți dvs.
4. Da, știu, ezitările mele demonstrează multe … Ieri mi s-a spus că NU SÎNT CREȘTIN pentru că nu am acordat premiul din prima cui i se părea unei domnițe că trebuie să îl acord. Mi s-a pus la îndoială credința, mîntuirea, veșnicia și altele numai din cauza acestui concurs. Grav de tot, ce mai! Hei, treziți-vă! Nu este un sfîrșit de lume! Este o jucărie pentru băieți, un arc, o jucărie, nici măcar o bicicletă de deplasat pînă la slujbă. Este o chestie de hobby, de timp liber! Liniști-vă și înghițiți melatonina cu apă!
5. Da, și dacă mi-aș fi folosit dreptul de organizator nu văd nimic greșit în asta. În fond eu mi-am pus banii la bătaie, dvs. doar degețelele pe mouse. Fac ce vreau cu obiectele mele, pe pagina mea, cu concursul meu. Așa cum unii au interpretat regulile CUM AU DORIT DÎNȘII, pot și eu să reinterpretez regulile cum doresc eu (am vorbit în firea pămîntească. dați-mi voie, vorba Apostolului Pavel, dați-mi voie să fac și eu așa măcar de dragul retoricii sau artei. Este clar că nu am făcut așa!)
6. Sigur, data viitoare voi organiza altfel. Voi face un regulament de 20 de pagini pentru un eseuț de 500 de cuvinte. Ca să fie clar pentru tot norodul și să nu fie nicio posibilitate de trișare. Vom invita și poliția locală să ne asiste. TEstarea se va da în spații închise și cu camerele video pornite.
7. Înainte de a scrie comentarii pe bloguri, vă rog să învățați limba română.
Vă mulțumesc!
Hoha Danut, deci e normal să îți dezvălui identitatea în concurs după ce eseul tău a primit un număr (adică trebuie să rămână anonim dacă a primit un număr), ca apoi să fie votat acela și doar acela de către cei dragi?
E normal să fugi după voturi fără să aștepți ca votanții să te voteze pentru că ei consideră în mod obiectiv și fără să știe cine ești CĂ MERITĂ să fie votat?
Păi atunci îmi modific și eu ip-ul pc-ului de vreo 400 de ori ca să votez unul dintre ele, că e același lucru. Nu e ok?
Cine muncește, mai și greșește. Dar nu e corect sa fie tras la răspundere prea aspru!
Eu vă înțeleg și apreciez concursul, motivația cu care ne molipsiți, premiul oferit din resurse proprii…
Am vrut sa scriu și eu eseu dar nu mi-am făcut timp.
Sunteți acum într-o postură puțin dificilă din cauza impreciziei, pe o parte, dar pe altă parte e vorba de forțarea onestității înspre „zona gri”. Probabil cine a influențat voturile nu e condamnat alb-pe-negru de Biblie, ca autoritate infailibila, dar totuși…legea naturii umane (vezi CSLewis) ne spune că nu e corect.
Așa este, cum spuneți. M-am ferit, deopotrivă, să scriu un regulament de 20 de pagini pentru un eseu de 1000 de cuvinte. Așa cum spuneam, toată situația asta m-a dus la l comunicare directă cu participanții, comunicare care mi-a oferit multe satisfacții. Toate arcurile sînt strîmbe, curbate, încovoiate, dar am descoperit în acestă periaoda caractere drepte!
Deci dupa toata tevatura cu concursul mai aveti curajul sa organizati un altul … congrats. Imi cer scuze ca ma bag „ca musca in lapte”, dar m-au amuzat discutiile de mai sus. Succes pe viitor.Atit dumneavoastra cit si concurentilor.
Mulțumesc, da, nu mi-am pierdut curajul. În fond nici Eurovision-ul n-a scăpat de discuții, contestări et c. Știți cîți bani s-au băgat acolo? Și ei n-au cîștigat ce am cîștigat eu și participanții. Deci? Dacă la case așa de mari se poate, noi, niște amărîți plebei …
Acuma atâta-ți trebuie să renunți! 🙂
Păi ce Eurovisionul s-a oprit?