Da! Dragostea ca stres!
Aceasta este tema pe care v-o propun pentru această seară, începînd cu orele 18.00, la Biserica Baptistă Emanuel din Oradea, sala de nunți, și mîine, sîmbătă, 20 aprilie, începînd cu orele 15.00, la Biserica Creștină Baptistă Sfînta Treime din Aleșd.
Spuneam recentissime că nu prea recomand utilizarea Dex-ului în lucrări științifice. Dar pe bloguri se poate! 🙂
STRES s.n. 1. Factor (sau ansamblu de factori) de mediu care provoacă organismului uman o reacție anormală; (p. ext.) ansamblul reacțiilor fiziologice prin care organismul uman răspunde unui agent stresant, încercând să se apere și să-și mențină echilibrul de bază. 2. Efort, încordare, tensiune neuropsihică. ♦ Ansamblu de perturbații organice sau psihice. 3. (Geol.) Presiune laterală care se produce în sinclinale, cauzând formarea cutelor sistemelor muntoase. [Scris și stress. / < engl., fr. stress].
Doriți să vedeți mai multe definiții. Iată AICI.
De ce dragostea ca … stres?
Da, are dreptate Herman Hesse, parțial. Oare nu despre asta este dragostea: ieșirea în întîmpinarea celuilalt? Nu așa sîntem în viață, ieșind între ceilalți?
Dacă stres este ”numele dat oricărui factor (sau ansamblu de factori) de mediu care provoacă organismului uman o reacție anormală”, atunci, da, dragostea este stresantă. Adevărata dragoste trebuie să fie stresantă neapărat, pentru că cel care iubește va deveni incomod cu vechiul sine, va trebui tot timpul să se readapteze în prezența celuilalt față de care se va apropia ca să devină una.
În general orice alteritate este generatoare de reacții nenaturale din partea noastră. Credem că sîntem singuri într-un spațiu, cîntăm sub duș, vorbim singuri … ne simțim liberi să fim noi înșine în toate modurile posibile. Dintr-o dată ne dăm seama că cineva ne observă. Celălalt devine incomod, oricît de simpatic și iubit ți-ar fi fost, pentru că te obligă la ajustarea libertății și în măsura în care iubești și mai mult, cu atît vrei să te cioplești spre a-l face pe celălalt acceptat, comod, confortabil în prezența ta, dorind să îți dorească prezența. Este ușor? Este natural? Este firesc? Mă tem că, dacă sîntem cumva sinceri cu noi înșine, răspunsul este NU!
4 Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, 5 nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, 6 nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, 7 acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul.
1 Corinteni 13
Nu vedeți că unele dintre cele enumerate mai sus sînt intensive? ÎNDELUNG răbdător? Dar eu vreau să fie fericit, nu vreau să rabd pe nimeni, vreau să fiu suportat! PLIN de bunătate? Dar eu vreau să fie satisfăcut, nu să fiu Maica Tereza a căsniciei!
Invidios, să mă laud? față de cine, în competiție cu cine? Ea trebuie să mă urmeze, să mă facă fericit, să stea supusă, el trebuie să aducă salariul acasă, să fie tată bun, să mai stea și el cu pruncii și măcar să nu rîgîie după masă și să își stăpînească flatulențele … măgar atît!
Ah, am renunțat deja la minimele politețuri după luna de miere? De ce? Ca să fim … NOI ÎNȘINE…. Pentru că, așa ne imaginăm noi, căsnicia are ca scop fericirea, satisfacția, bunăstarea fizică, materială, intelectuală și emoțională a …. NOASTRĂ! Mai trebuie să ne purtăm … cuviincios? Ce, căsnicia este curs de bune maniere?
Este cumva căsnicia despre crucificarea EGO-ului, de predicați voi … nu caută folosul său? Dar ea nu mă mai face fericit: există alte prospături, fără celulită, cărora gravitația nu le face așa de mult rău, fără pete de după naștere, fără urme de păr alb … EU VREAU SĂ FIU FERICIT! Ce să rabd, ce să acopăr, ce să sufăr …. SĂ SUFĂR???? ÎN CĂSNICIE? CU EA? CU EL?
Și mai spuneți că dragostea nu este frustrantă și stresantă? Dragostea este stresantă, dar există dystress și eustress. Să vedem care este diferența dintre acestea! Dragostea este stresantă, dar poate fi din categoria eustres-lui.
Vom încerca astă seară și mîine după amiază să încercăm cîteva răspunsuri la aceste frămîntări!
Nimic de adaugat, doar de practicat. Multuim fr. Marius pentru sinceritate si pentru o lectie importanta! Ne sunteti foarte drag, va mai asteptam!
Slavă Domnului! Sigur, data viitoare, dacă va fi o dată viitoare, vom vedea 7 lucruri pe care, dacă le pierdem acum, generațiilor următoare le va fi foarte greu să le mai recupereze!
Mulțumesc de încurajare și apreciere!