Acești ”mirceabadea” evanghelici ai exegezei biblice …

Am auzit că un oarecare ”comentac” de la o oarecare televiziune, prizată în special de telespectatori cu un anumit nivel de ”almanahe” citite, a luat bătaie.

Pe bună dreptate, zic eu, deși organizarea meciului, faptul că un luptător antrenat se luptă cu unul care doar pretinde că este antrenat, toate acestea și altele sînt discutabile.

Sursa Facebook

Pe scurt: un tupeist, care are foarte bune impresii despre sine, îl provoacă o primă dată pe un cetățean la bătaie. Din ce pricină? O banală altercație în trafic, care s-ar fi putut încheia altfel: scuze, zîmbete, schimb de numere de telefoane pentru despăgubiri sau o cafea compensatorie. Nu, românul verde nu poate așa! Înjurături, amenințări, tupeu de cartier mărginaș. Provocare la pumni și cu public. Imagine! Reclamă!

S-a ajuns la primul meci. Omul nostru (de fapt al lor) ia bătaie. Cu public. Ani mai tîrziu și zeci de antrenamente la boxat sacul (sac inert, care nu răspunde niciodată cu picioare și pumni), acest zgomotos obraznic îl provoacă din nou pe fostul partener de joacă.

Ce iese? Un K.O. rapid, generos, blînd, fără complicații, fără daune prea mari pentru figura de prezentator T.V., cu o ușoară pierdere de ”cunoștință” (paguba nu era mare, că oricum cunoștințele dînsului sînt destul de reduse, atît în domeniul artelor marțiale cît și în alte domenii paralele și colaterale).

Ce iese? Penibilitate, rușine, rîsete și cele mai multe glumițe, meme-uri, calambururi, unele de foarte bună calitate, material care trădează umorul nesfîrșit al bunului și blîndului popor român.

Eh, dar lucrurile stau așa și în alte domenii …

După cum avem cunoștință deja: românul se pricepe la multe lucruri. După cum am văzut recent, chiar și la alte marțiale. Se pricepe de minune la agricultură, fotbal, politică, agricultură, muzică … de ce nu? (chiar dacă nu știe să cînte la niciun instrument muzical. Porniți o discuție despre muzica în bisericile evanghelice și să vedeți atunci opiniomani nemelomani! Șir! Gros! Grup!)

Românul autentic și care are impresia că este cel mai deștept din Europa, nu ezită, mai ales dacă a citit Noul Testament pe sărite de vreo două ori, să se erijeze în specialist exeget, mai ales în probleme delicate.

sursa Facebook

Mi se întîmplă uneori ceva de genul:

Omul vine, el inițiază discuția, pare frămîntat cu adevărat:

Frate Marius, ce părere aveți de … cutare și cutare problemă?

Îi spun!

Se întîmplă însă ca problema să îl preocupe personal. Dacă este bețivan, are aplecare spre textele despre vin și băuturi, dacă este curvar, este specialist în textele despre David, Solomon, curvii și alte îndeletniciri, dacă este în pragul unui divorț, nimic nu-l ține departe de textele din Predica de pe Munte, 1 Corinteni 7, Matei 19 și Marcu 10. Am observat o curioasă suprapunere între problema individului și preferința pentru un anumit gen de text.

Da, dar eu nu sînt de acord cu dvs. … 

De ce? întreb eu senin.

Pentru că … cutare și cutare spune așa (și îmi citează niște predicatori populari, un fel de disk-jockey de amvon, niște glumeți, care înșiră povești și închipuiri, dar sînt youtubizați la greu), iar în altă parte spune așa … (și îmi citează un verset cu totul scos din context …. )

Aici încep să mă enervez puțin, încerc să îi spun că nu este legitimă interpretarea lui, încerc să îi spun care sînt regulile de interpretare, de ce anume trebuie ținut cont, dar așa … încerc să explic pentru ”ochișori micuți”.

Nu, omul insistă și aici vine delicatesa:

VREAU SĂ VĂ SPUN CĂ ÎN LIMBA GREACĂ ARE ALTĂ SEMNIFICAȚIE ȘI SPUNE AȘA … (și aici vine cu o traducere aberantă, un fel de repovestire a textului, haotică, dezastru, groapă, jeg!)

Aici îmi pierd cumpătul și încerc să evit cuvintele care s-ar putea apropia de imprecație, dar nu înainte de a deschide aplicațiile pe care le am pe telefon cu textele biblice în limba greacă și ebraică și îl pun să citească.

Nu poate! Dar caută să mă convingă în continuare de … limba greacă. Îl întreb dacă, atunci cînd îl doare măseaua, și-o tratează sau și-o scoate singur sau merge la specialist.

He, he, îmi răspunde, replică care îmi aduce aminte de un alt personaj destul de meme-zat în ultimul timp.

Păi bine, băi frate, eu mă ocup cu limba greacă de 30 de ani, predau la nivel universitar materia asta și altele în legătură cu asta (exegeza și hermeneutica) de vreo 25 de ani și matale vii să îmi dai lecții? Este meseria mea! Din asta îmi cîștig pîinea! Am scos peste 20 de generații de studenți care citesc fără dicționar Noul Testament în limba greacă și matale vii să îmi dai lecții … ?

Omul nu ezită, nu se dă înapoi, și fără pic de rușine îmi spune:

Frate, ești mîndru! Mîndria stă înaintea căderii! Nu te lăuda atîta!

Vă întreb: uneori este chiar o virtute să uit că odată am pășit și eu pe tatami?

Ce să mai spui? Maybe he is wrong, but never in doubt!

Rețelele de socializare, internetul, google, oferă unora o siguranță izvorîtă doar din faptul că tastatura nu plînge, ecranul suportă și nu ripostează, precum sacul lui mirceabadea.

Acești mirceabadea ai mediului evanghelic există! Mișună printre noi. Se bagă prin cămările noastre. Manîncă tot. Se organizează în haite. Buzele lor țuguiate amușină tot și devorează fără simțire orice urmă de autoritate epistemică.

Ei n-au complexe și o confruntare intelectuală nu îi lasă fără simțire, ca pe Mircea Badea în K.O.. Fiind fără bunul simț, căderea în necunoștință nu-i afectează cu niciun chip. Spune-mi ce problemă morală are și îți voi spune imediat textul despre care îți poate conferenția fără complexe ore în șir!

Să ne trăiască! Se înmulțesc!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Acești ”mirceabadea” evanghelici ai exegezei biblice …

 1. Un taran zice:

  De ce lui Mircea Badea i se permite sa se bata cu un campion iar “doctorului “ italian nu Ii este ingaduit sa profeseze? Dublu standard!

 2. Mary zice:

  Poza aia cu media IQ-ului, luată de pe feisbuc, e jenantă. Irlanda vs. România! Serios?!

 3. Adi zice:

  Total de acord cu fondul problemei. La partea de formă, aș putea comenta că buzele nu prea pot să amușine, eventual nasurile 🙂 Dar nu vreau să fiu căutător de nod în papură.
  Ce recomandați celor sincer interesați să cunoască mai mult despre un anume pasaj sau un anume termen? Alte traduceri în limba română, traduceri în alte limbi înțelese de respectivul, comentarii biblice…?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.