Cîteva avantaje ale faptului că Ortodocșii și Catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite

Avertizare: Acest text (fără simțul umorului) este oarecum un pamflet, dar nu întru totul … Am simțit cîteva astăzi pe propria piele și vom simți pînă săptămîna viitoare cîteva dintre cele enumerate mai jos …

Am toată simpatia și respectul pentru prietenii și apropiații mei care sărbătoresc acum Paștele! Sper să nu îi supăr cu nimic. Atac alte aspecte decît cele care v-ar părea de atacat la o privire superficială.

și … tututor vă doresc Paște sufocat de Isus.

Sărbătorirea la distanță de o săptămînă a Paștelui Catolic față de cel Ortodox oferă cîteva avantaje evidente:

sursa felicit.eu

sursa felicit.eu

 1. Neoprotestanții pot sărbători cînd doresc dînșii. O parte a baptiștilor din România sărbătorește săptămîna viitoare, baptiștii maghiari sărbătoresc acum, evanghelicii din diaspora tot acum. Deci … două bătăi strică, două sărbători, nu!
 2. Aglomerația din orașele cu mare diversitate etnică nu se manifestă în același sfîrșit de săptămînă. Puhoiul de pe străzi și magazine se împarte conform proporțiilor și statisticilor demografice în două. Oradea este un oraș binecuvîntat din acest punct de vedere.
 3. La fel se întîmplă în marile magazine, ceea ce este foarte bine pentru situația economică a orașului, este bine pentru cei care lucrează la casele de marcat și în general pentru toți lucrătorii în comerț. Afaceri duble și întinse pe 10 zile, aglomerație disipată în două week-end-uri. Orașul crește. Macarale, macarale …
 4. Consumatorii de carne de miel din România nu văd acest produs așa de des precum australienii, spre exemplu, dar dacă se sărbătorește de două ori Paștele, piața aduce miei de două ori, aprovizionarea este dublă, se fac rezerve. Congelatoarele sînt pline.
 5. Se spun prostii în două episoade, ceea ce ușurează cumva presiunea asupra pămîntului, asupra atmosferei, plantele suportă mai ușor avalanșa de urări goale, cu mari emisii de dioxid de carbon. În loc să lozincărim toți într-un singur week-end, împărțim poluarea fonică a urărilor fără inimă, a sms-urilor fără suflet, în două părți.
 6. Produsele nevîndute în acest week-end vor fi reambalate și revîndute în weekend-ul următor. Ouăle au garanții destul de mari, mai ales cele din ceară sau cele din lemn. Este bine din nou pentru afaceri și pentru salvarea planetei.
 7. Papa poate spune de două ori ce dorește dînsul, lumina adevărată tot de la ordodocși va veni și va fi purtată cu aeroplanul. Neoprotestanții vor comenta cu sîrg și cu superioritatea argumentării biblice și într-un week-end și în altul, ceeea ce le oferă prilejul de a fi cetate așezată pe munte, sare și lumină chiar la puterea a 2-a.
 8. Anumiți politicieni își vor aduce aminte că au în familie și catolici și reformați și vor încerca să își facă cruce într-un sens și cu patru degete în acest week-end, pentru ca în week-endul următor să schimbe sensul și să pună numai trei degete la un loc. Chiar și neoprotestanții vor încerca să își facă cruce, deși habar nu au cum!
 9. Elevii și studenții se vor bucura cel mai mult de o vacanță prelungită.
 10. Cunoștințe, prieteni, rudenii ne vor aglomera inbox-urile cu tot felul de felicitări și urări. Unele foarte chicioase (precum cea de mai sus!). Avantajul despărțirii în sărbătoare constă în faptul că tsunami-ul de iepurași-ouă-golomoaze-de-tot-felul va veni în două valuri mai mici, ceea ce ne lasă neuronul stressat să respire și să facă undfriend-urile sau block-urile care se impun. Ahh, iubesc felicitările alea cu 1000 de destinatari. Mor să mă văd în astfel de liste!
 11. Discuțiile teologice, aparent serioase, despre data reală a Paștelui vor continua, cîștigul intelectual fiind evident și de o parte și de cealaltă. Date fiind argumentele de mai sus, probabil la unul dintre conciliile următoare se vor propune date alternative și pentru Crăciun și pentru Rusalii, pentru a nu fi avantajați doar lipovenii, rușii de rit vechi, cîțiva moldoveni care fac Crăciunul și după calendarul vechi și după cel nou. Să se bucure toată lumea. Dată find aplecarea poporului român spre tot felul de sărbători, chiolhanuri, chermeze, petreceri, bairame și alte manifestări din aceeași familie, nu cred că se vor întîmpina greutăți.
 12. Finalmente, din pricina corectitudinii politice, a progresului, mai trebuie rezolvată o chestiune minoră: eliminarea oricăror referiri la Persona non grata a acestui soi de manifestări. Nu știu cum, nici nu putem să Îi spunem pe Nume, un biet evreu care va fi făcut obiectul pentru prea multe secole al acestui soi de celebrări. Se spune că ar fi ceva coincidențe cu Nașterea Sa și Sărbătorile de Iarnă și Moartea Sa și Sărbătorile de Primăvară … Cu timp și răbdare se vor rezolva toate aceste incoveniente!

Multe ouă roșii vă dorim și o primăvară verde!

La fel și dumneavoastră! Primăvară verde!

Iepurașul a mustăcit!

Adevărat c-a mustăcit!

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în inventarul stricaciunilor spirituale, zîmbetu din colţu gurii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Cîteva avantaje ale faptului că Ortodocșii și Catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite

 1. OlD zice:

  Fain articol. Mai ales referirile la manifestarile viruale de la punctele 5 si 10. Mediul online da efectiv sansa oricui sa isi promoveze prostia.

 2. wes zice:

  Dacă cei o mie din listă sunt de talia ta aș fi onorat să fiu în ea. Iar dacă sunt în lista ta de o mie și eu abia aștept o felicitare de Paști să-mi trimiți în fiecare an ! M-aș bucura cântând „Scris e și-al meu nume…”🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.