România, țara cu WC în curte

Știu, rîdem de națiune! Avem încă WC-ul în curte! Majoritatea caselor din zona rurală încă au un WC în curte.

Și ce dacă?

și…

De ce nu?

Astăzi am participat la construirea unuia. Este fascinant de simplu și util.

De ce, pe lîngă baia din casă, dacă stai la casă, să nu ai și un WC în curte?

Avantaje?

  • Dacă este prea aglomerat în casă (o agapă, o petrecere, cele două băi sînt deja ocupate), ai încă o rezervă în curte?
  • Dacă lucrezi la grădină, ești plin de noroi pe cizme și nevoile sînt năvalnice … de ce să nu ai ceva mai aproape?
  • Dacă vrei liniște și aer curat … și nu-ți dorești ca anumite zgomote să se răspîndească în toată casa…
  • Nu întotdeauna vrei să îți îmbogățești casa cu propriile mirosuri pricinuite de o biologie decadentă cu vîrsta…
  • Dacă este un WC turcesc, este ușor de curățat, ușor de întreținut, dai cu un furtun sub presiune și … gata!
  • Dacă este WC turcesc, de asemenea, este cea mai sănătoasă poziție pentru defecație, științific vorbind. Nu insist, căutați și singuri …
  • Dacă este în spatele grădinii și este și frumos ornamentat, bine ascuns de vegetație, atunci nu deranjează pe nimeni, ba încă poate fi un bun depozit de scule, încape chiar și o roabă în plan vertical.
  • Copiii au încă un loc pentru jucat ascunsa!

Am cunoscut un ierarh ortodox în urmă cu vreo 9 ani. Eram la un congres de patristică și … nu știu cum a venit vorba despre astfel de lucruri, dar am fost surprins să aflu că a cerut neapărat undeva pe lîngă locuința episcopală să i se construiască un asemenea ”dispozitiv”.

Sînt un biet băiat crescut la țară, din mulți copii, ce să facem, preacinstiților, eu așa m-am învățat. Nu mi se pare cuvenit să spurcăm casa … aceste treburi trebuie făcute în afara casei. În casă ne rugăm …

Interesantă perspectivă, dar acolo unde era născut dînsul iarna cade de obicei într-o joi după-amiază și în ianuarie-februarie noaptea sînt și -20 de grade afară.

Curajos, mai ales după vîrsta de 50 de ani, dar … iată de ce nu trebuie să rîdem de nație. Există motive și motive. Nu o dată am întîlnit cunoscuți care, în ciuda faptului că aveau două băi la parter, o baie la mansardă, nu și-au desființat latrina din curte.

Dacă îl aveți, nu-l dărîmați, dacă nu-l aveți, luați-vă copiii și învățați-i să bată cuie într-o scîndură care oricum nu trebuie să fie prea frumoasă! Apoi învațați-i să îl vopsească și să-l lăcuiească, pentru că oricum … nu este concurs de mobilier după ce îl terminați!

Spor și nu mai rîdeți de românii cu WC în curte! Sînt alte motive pentru care putem rîde unii de alții, dar nu de asta!

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în CASA, utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la România, țara cu WC în curte

  1. Bine tintit!

    Am remarcat ca în ziua de azi trendul este de a face o anexă gospodărească în toată regula: toaleta din curte cu apă curentă și racordat de canalizare sau fosă. Altfel, pentru populația emancipată din secolul XXI, numai gândul mirosului de vara te îndepărtează de o astfel de soluție…
    Într-un fel sau altul, o astfel de construcție este foarte utilă pentru o familie cu copii care alege să locuiască la casă nu pentru a resepcta un trend ci pentru a se bucura de aer, mișcare și libertate!

    Spor în toate!

    • Marius David zice:

      da, mirosul apare la o folosire intensivă. Dacă este ocazional … cînd te trece fiind prin curte sau o dată la cîteva luni, cînd ai mulți musafiri sau … numai cînd ai chef. S-ar putea ca o dată la an să ai chef să îți amintești de vremurile din copilărie. Atunci mirosul nu este o problemă. În rest va fi folosită ca magazie de unelte de grădină.

  2. Ca varianta la o toaleta din casa, este binevenita. Desigur, binevenita este si intretinerea ei ulterioara, ceea ce in RO, cazurile sunt 0,00001 %, adica infime, ceea ce le face insalubre.

    Ca singura toaleta a unei case, asta tine un pic de Evul Mediu. Cu stiinta, spurcaciune sau orice bagaj motivational ar duce dupa ea 😊

    • Marius David zice:

      Da, bătrînii noștri procedau foarte simplu. Cînd se umplea, o acopereau și mutau … toaleta. Sigur, în toate lucrurile ne trebuie dreaptă cumpănă și echilibru, un fel de aurea mediocritas horatiană.
      În fond și astăzi m-am deplasat prin oraș cu mașina nu cu calu …

  3. Subiect important! Trebuie dezvoltat! 🙂

  4. Am fost învăţător un an la o şcoală a fraţilor menoniţi. De la ei am învăţat o soluţie deosebit de utilă pt wc-urile din curte. O găleată cu praf de var cu un polonic în ea. După fiecare utilizare acoperi cu praf de var. Igienic, dezinfectant…. nicio muscă, niciun miros. Folosim metoda de mulţi ani şi în taberele de corturi.

  5. Nu stiu cum să zic, dar, cumva, sînt nevoit să mă gîndesc, în mod condescendent-recunoscător (drept obligaţie morală), şi la darul constructorului de căcăştioară „de curte”!, fiindcă în chestiune se pune şi o problemă de reflecţiune asupra meritului constructorului, care, în anumite cazuri (pe care eu le cunosc bine) îşi revendică în mod EXPRES, prin propria semnătură aplicată fix pe scîndurile supuse grozăviei, dreptul de mare „meşter căcăcios”, care vede în closetul pe care l-a construit un fel de oglindă, adică un fel de corp frumos în care domnia sa constructoare se reflectă pe sine, closetul construit fiind o reflecţie a meritului său, exact ca o floare care miroase frumos chiar şi în mijlocul împuţişeniei pricinuite de finalitatea edificiului!
    Nu a existat un moment de surîs mai afectat decît atunci cînd intram, cumva siluit, într-un astfel de corp pătimaş în care, atunci cînd simţeam nevoia menajării singurătăţii şi mă găseam cu mîinile ocupate, eram tocmai izbit drept în faţă de semnătura vărului meu constructor, aplicată pe una din scîndurile closetului, cu iscălitura, R.D., la 17 august 1987…! Parcă mă simţeam atunci un fel de suveran al insultei dezgustului contra lecturii impuse a fi înghiţite în acel mediu nevoiaş, de-altfel respectabil!
    Dar vărul, D.R., a rămas totuşi autorul citit al multora, un fel de gimnast supravieţuitor al vremurilor celei mai mari libertăţi, adică ale căcăcioşeniei! 🙂

    • Marius David zice:

      Am rîs cu spasme la un moment dat 🙂
      Da, oh, se pot face teze de doctorat, avînd în vedere subiectul postat astăzi, se pot face teze de doctorat pe așa ceva… inscripționările de pe scîndurile wc-ului. Constipații sînt avantajați. au mai mult timp de stoarcere a … minții spre a crea texte de inscripționat pe scînduri.

  6. Pingback: Wc In Curte La Tara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.