Cum ne petrecem timpul?

Petrecerea unor zile afară din spațiul obișnuit, în afara casei, în călătorie, reprezintă o provocare interesantă pentru oricine. Ieșind din ritualurile obișnuite, ieșind din spațiul cunoscut, trebuie să ne reorientăm. În spațiu și timp.

Probabil din această pricină îmi place să călătoresc mult. Călătoria stimulează creativitatea. În fiecare loc nou trebuie să reacomodezi timpul, să îți reiei obiceiurile, de la cele mai simple, igiena, pînă la cele mai complexe, scris-citit.

Nici acasă se pare că nu stăm mai bine.

Împreună cu unii studenți care acceptă jugul uceniciei folosim un instrument simplu de umilire personală și de control al timpului. Iată AICI despre ce este vorba.

Zilele acestea am descoperit un studiu care m-a pus pe gînduri.

The American Time Use Survey is an ongoing program from the Bureau of Labor Statistics that asks thousands of people, as you might guess, what they did during the last 24 hours.

Using the data for 2015, I simulated days for different groups of people so that you can see the hours they typically spend in a 24-hour period. The interactive below shows the results.

Puteți citi AICI restul.

Rezultatele studiului sînt îngrijorătoare. Concluziile sînt, cred eu, asemănătoare și pentru românul urban.

Dormim prea puțin, petrecem prea puțin timp pentru lectură, educație, prea puțin timp pentru autoîngrijire, nimic pentru alții, activitățile caritabile fiind cu totul absente, stăm prea mult la volan, prea mult în trafic (zilele trecute am fost în București – orașul acela mănîncă ani din viață, n-aș mai putea sta acolo!!!), mîncăm prost, muncim prea mult. Vedeți? Lucrurile importante sînt sacrificate și punem viață în activitățile pe care le vom părăsi.

Văzînd acestea, am luat anul acesta niște hotărîri noi, am întărit hotărîri vechi. ”Pierd” timpul cu cel mic, cu Noah, mă împlic mai puțin în activități care îmi consumă sănătatea (comentariul politic zilele acestea? – am fost la un pas de fibrilație după marțea neagră – știu că gestul meu de retragere din această dispută îmi va fi fost considerată lașitate. A fost ȘI un gest de autoconservare biologică, pe lîngă un gest de conservare spirituală), petrec mai mult timp în natură (astăzi am ieșit cu bicicleta și, chiar dacă am rămas în pană prin pădurea Felix, am privit cu optimism un posibil drum pe lîngă bicicletă la -2 grade) … Am trecut la regim semivegetarian tradițional (ovo-lacto-vegetarian de luni pînă sîmbătă, duminica, carne cu perioade îndelungi de vegetarianism intens) și încerc să îmi disciplinez somnul. Aici problema este una de mentalitate: urăsc somnul. Mi se pare pierdere de timp și este una dintre primele întrebări pe care I le voi adresa lui Dumnezeu față către Față, dacă îmi va da ocazia: de ce a inventat somnul.

Timpul este darul cel mai frumos pe care îl putem face celorlalți, familiei, prietenilor, fraților. Timpul este viață. Nu este jertfă mai mare decît să își dea cineva viața pentru prietenii săi. Cum spuneam într-un alt articol: copiii noștri nu așteaptă să le dăm rinichii, inima, așteaptă să le dăm TIMPUL!

Cînd ies din casă să o iau spre birou, Noah mă întreabă:

Undi pleci?

Di ci pleci?

Ai vinit?

Stai cu mine?

Îi răspund:

Stau cu tine, pentru că te iubesc!

Acum mă duc să stau cu el. Predicile pe mîine sînt gata. Facebook-ul ar fi ispititor. La Miting s-a întîmplat nu știu ce. Sînt sigur că vor rezolva ei și fără mine, dar dulceața lui Noah, zîmbetul Nataliei sînt de neratat pentru o sîmbătă seară reușită!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în disciplinele spirituale, Fabrica de barbati, Jurnal de tată imperfect, lacrima din colțul ochiului, zîmbetu din colţu gurii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.