Ne pleacă tinerii din biserici! Ce-i de făcut?

Mai sînt cîteva zile pînă la conferința pastorală de la Universitatea Emanuel. Mai multe detalii AICI. Voi avea două intervenții. Iată temele și o scurtă descriere.

1. Ne pleacă tinerii din biserici? Ce-i de făcut? 

În urma a 30 de ani de lucru cu tinerii, 20 de ani de lucru pastoral, 2 ani de frustrări imense în întunericul unei experiențe personale, mi-am pus întrebarea: ce se întîmplă? de ce ne pleacă tinerii din biserici? Fie pleacă în lume, unii dintre ei se declară atei, alții rămîn în biserică cu trupurile, dar gîndurile, etica lor, preocupările lor sînt departe de cele ale unor tineri duhovnicești.
Așa cum spunea unul dintre ei, m-am botezat la presiunea părinților și pentru că s-au botezat toți cei de la trompeta I, unde cîntam și eu. Am rămas în biserică de rușine, dar am regretat apoi că m-am pocăit prea devreme. Aș fi vrut și eu să urmez calea lumii, măcar de curiozitate. Avem din ce în ce mai multe pierderi. Biserica suferă din cauza fracturii dintre generații și soluțiile platării unor biserici „relevante”, „contemporvante”, cu trupe de laudă și închinare, cu slujbe din ce în ce mai lumești și firești nu par a fi o soluție nici măcar temporară pentru menținerea unora în biserici. Noile tehnologii sînt un alt motiv pentru care tinerii preferă să se hrănească spiritual din cu totul alte surse decît din spațiul liturgic.

Ce este de făcut? Astăzi, dacă aș avea un copil de 12 ani, la începutul a ceea ce noi numim adolescență (curios, în biblie nu există adolescenți și nici adolescență), aș face mai multe lucuri cu totul diferit. Și în viața personală și în biserică.
Ce anume? Aceasta aș dori să vă împărtășesc, să nu mai treceți pe calea pe care am trecut eu și alți pastori.

2. Locul pastorului de tineret în bisericile evanghelice. 

De cîțiva ani în organigrama bisericilor noastre a apărut o nouă poziție. Pastorul de tineret. Este această poziție biblică? Este necesară? Este un mod în care acoperim ceea ce ar trebui să fie de fapt stagiatura, perioada de ucenicie pentru un pastor începător? Poate călăuzi un orb pe alți orbi? Sînt necesare orele de tineret? Sînt acestea eficiente? Ne țin tinerii în biserici sau doar întrețin hemoragia de tineri în afara bisericilor locale?
La aceste întrebări aș dori să răspundem împreună în cadrul unui seminar bazat pe dialog și brain storming.

sursa http://www.emanuel.ro/

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Conferinte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

44 de răspunsuri la Ne pleacă tinerii din biserici! Ce-i de făcut?

 1. Dana zice:

  Pot spune de ce am plecat eu. Pentru ca nu am gasit nimic acolo in biserica mea baptista care sa ma tina. eram prea doar noi grozavi si lumea nu, eram prea eltitisti si nu neaparat intr-un sens bun, simteam doar fatarnicie acolo. Ni se cerea sa credem in ceva care de multe ori nu intelegeam , nu se explica cuvantul prea bine si daca aveam intrebari eram certati ca avem acele intrebari pentru ca nu credem sau nu suntem salvati. Nu stiu daca sunt mantuita, nici nu stiu sigur daca e corecta dogma asta a mantuirii unice, te rogi te pocaiesti si gata aia raiul asigurat dupa poti face ce vrei loool, tu ramai copil al domnului.
  Am facut-o si pe asta si eu ca toti baptistii mi-am cerut iertare, m-am botezat ca asa se face la noi, cum la ortodocsi o fac cu bebeii noi o facem ca adulti ceva ce trebuie facut. Eu nu sunt sigura ca dincolo stau cu Isus desi mi-a parut rau de pacatele mele si cred ca Isus e fiul lui Dumnezeu a murit pentru noi pe cruce si a inviat. Cred ca ar fi prea simplu doar pentru un moment de pocainta sa pimim viata vesnica, sunt versete in biblie care afirma altceva si drumul catre mantuire e un proces care dureaza toata viata. Asta m-a nemultumit pe mine cel mai mult nu mi s-a explicat nimic aproape dar certuri am primit. Multi dintre cei mai piosi din biserica nu duceau o viata conforma cu reguli normale ale lumii nu ale bisericii, nu puteam sa imi imaginez cum acestia doar pentru ca s-au pocait vor ajunge la Isus dar altul mult mai cumsecade care insa e ateu nu va fi in rai. Poate marturia mea va ajuta sa intelegeti de ce am renuntat la biserica. Eu nu m-am schimbat prin plearea in lume, nu ma port altfel pentru ca sunt aum in lume, doar biblia o citesc mai rar, atat. Uneori imi e dor de activitatile din biserica dar cam atat.

 2. zoltybogata zice:

  Tinerii pleacă din mai multe motive
  1. În unele Biserici este un fel de dictatură, toți trebuie să asculte de Păstor sau Prejbiter, aceștia pot avea probleme cu capul și tinerii se poticnesc în ei.
  2. Se acceptă ori ce, important ca omul să facă botezul. La noi în Bogata, Cluj, două persoane au fost practic împinse din spate, erau vizitați de Prejbiterul Biserici zilnic, ajutați, ect, dar înainte de botez cu o săptămână, au înjurat pe Domnul foarte urât, sau certat cu frații de sânge și tot au fost botezați, ba mai mult, ca spectacolul să fie complet, au fost și împărtășiți, cu toate că nu erau curați, Domnului Îi plac astfel de fapte?
  3. Sunt Biserici unde Păstorul nu dă voie tinerilor să se împlice în diferite lucrări, omul trebuie să își pună talantul în ……..
  4. Sunt tineri obligați de părinți să se boteze, ce faci din obligație, nu e ca cea din plăcere
  De asta pleacă tineri din Biserici, înainte de 89 erau mult mai uniți, acum ………Multă sănătate

 3. Silviu Leseanu zice:

  As aprecia daca interventiile dumneavoastra (si ale celorlalti pastori/invatatori care vor discuta pe tema aceasta) ar putea fi urmarite (accesate ulterior daca sunt postate pe internet) cumva si de cei ce nu sunt in Romania.

 4. claudiu zice:

  Teologia bisericilor a incetat sa mai tina pasul cu „vremurile” in care traim. Daca acum cateva secole, biserica era institutia ce detinea secretele, tainele cunoasterii, acum se afunda in irelevanta. Refuza sa discute serios despre orice subiect actual, ramanand inchisa in teologia ei deficitara.
  Tinerii pleaca din cauza bisericii si nu a lipsei de duhovnicie a lor insisi.

 5. nick zice:

  Mi-a placut expresia ” tatal nedesavarsit a lui…” . Unul din raspunsuri la intrebarea cu plecatul tinerilor din biserica este ca am mizat prea mult pe doua lucruri ” cheie ” : biserica ca locatie si activitatea pastorala . Am mers pe biserici mari ,frumoase si elegante ..pe pastori stilati ,educati si licentiati iar concluzia va apartine …tineretul pleaca .
  Poate ar trebui sa ne intoarcem la alte lucruri mai simple ..familia de acasa si autoritatea parinteasca in apecial a tatalui [ nedesavarsit ]. Cel mai important personaj din biserica nu este pastorul tau [ de tineret ] ci tatal tau sau sotul tau . Slujba de preot in familie n-o poate inlocui nimeni si nimic ….Doamne ajuta !

 6. Din biserici pot pleca cei nenascuti din nou, cei care nu cred Evanghelia (nu vorbim despre cei plecati la munca in strainatate), caz in care nu avem ce face si nici nu cred ca trebuie sa facem mai mult decat a predica Evanghelia, schimbarea inimii fiind numai lucrarea lui Dumnezeu. Nu inteleg de ce ar fi nevoie de pastori de tineret. Pastorul unei biserici ar trebui sa predice Evanghelia foarte simplu si foarte clar, incat sa poata intelege si un copil, si un tanar, si un adult, si un batran, el trebuie sa fie pastorul tuturor, nu numai al batranilor sau numai al tinerilor.

 7. Tinerii pleaca din biserica pentru ca nu mai gasesc relevanta teologia invechita si neadaptata realitatilor zilnice. Subiectele din predici sunt expirate, activitatile organizate sunt doar praf in ochi. Banii se scurg in programe si in construirea de biserici. Oamenii nu sunt vazuti decat ca o marfa ce trebuie adusa in corabia salvatoare. Numai ca acea corabie salvatoare este corupta pana in maduva oaselor.

  • Marius David zice:

   Bun, atunci de ce pleacă și din bisericile updatate? Stau un an, doi acolo, după care pleacă din nou și din nou și din nou. Cunosc o biserică de acest fel care s-a fragmentat de vreo 5 ori în ultimii 10 ani. De ce? O parte dintre tineri tot plecau. Făceau altă biserică, așa… precum clătitele. Apoi o luau de la capăt.

 8. Adi zice:

  Frate Marius,

  Biserica nu sufera deloc, eventual Biserica Baptista sufera si foarte bine ca sufera.

  Ce rost are sa ne punem noi impotriva voii lui Dumnezeu?
  Daca discutiile se vor purta in baza sablonului folosit in a descrie problema, mai bine nu tineti conferinta…timp pierdut.
  ce e de facut? nu se mai poate face nimic…baptismul are doar drum la vale, nu se mai vede nici macar un deal in cale.
  Pleaca tinerii si nu doar ei, pentru ca s-au spart burdufurile vechi.
  Poate ca Dumnezeu e in spate a tot ceea ce se intampla, nu v-ati gandit niciodata sa puneti problema si in modul asta?
  Probabil e chiar El care vrea sa va comunice ceva si prin aceasta „problema.”

  Imi aduc aminte de Marius Cruceru din anul I si II, om al lui Dumnezeu, independent, liber si plin de bucurie, om ce traia doar pentru gloria lui Dumnezeu.
  Acum se vede doar un Marius Cruceru, baptist. v-ati asezat intr-o barca (gandire) care nu vi se potriveste, si chiar nu va sta bine, sincer va zic.
  baptist e secundar a tot ceea ce vrea Dumnezeu de la noi sa fim si sa facem.

  va recomand sa plecati si dumneavoastra din biserica baptista, cu siguranta ati inviora putin peisajul adormit al baptistilor.
  macar cu inima si gandul, daca nu cu trupul.

  nu exista reforma fara un pret platit, nu exista nastere fara durere.
  o samanta trebuie sa moara, sa crape in doua ca sa dea nastere la o floare.

  e ciudat ca imi inchei mesajul in durere si lacrimi…

  cu drag, dragoste si respect,

  Adi

  • Marius David zice:

   Draga Adi,
   1. nu numai biserica baptistă suferă. Întreabă-i și pe ceialți. Suferă și bisericile tradiționale.
   2. nu, n-a fost în șablonul la care te gîndești conferința.
   3. despre baptism și viitorul acestuia încă nu s-a spus ultimul cuvînt și n-am primit niciun cuvînt profetic desprea aceasta. Nici prietenii mei profeți.
   4. am rămas liber și plin de bucurie. Acum chiar mai plin de bucurie cu Noah 🙂 . Sînt creștin. Ultimele trei conferințe am fost la biserici penticostale. Prin numărul copiilor chiar mă calific în unele dinter aceste biserici. O confesiune nu înseamnă o barcă de gîndire. Sînt membru într-o biserică locală față de care dau socoteală. Aceasta este mai mult decît o jhaină. Judeci în termenii în care judecăam pantofii și paltoanele. Spui: nu mi se potrivește, nu=mi stă bine. Biserica nu-i cravată ca să ți-o asortezi cu baptistuța. Dacă gîndești în termenii aceștia, atunci îmi explic amărăciunea ta.
   5. nu știu unde ai aterizat tu, dar se pare că plecarea nu ți=a făcut bine.
   Cu precauție,
   mc

 9. ani zice:

  Daca ati sti ce tare ma ARDE intrebarea ,,Dece plaeca tinerii din biserica ?,, Am intrat pe blogul dv.hotarata sa va cer un sfat personal in legatura cu asta.Ma rog ca Domnul sa va lumineze ! Ma bucur nespus de mult ca abordati acest subiect .

 10. pop silvia zice:

  Florian, Domnul sa te binecuvanteze pentru claritatea viziunii ,din nefercire o viziune radical diferita este predominanta si asta pentru ca se vorbeste de nasterea dinou in dreptul unor persoane care n-au trecut niciodata prin acest proces.

  • Domnul sa fie binecuvantat pentru toata lucrarea lui pe care o face in noi. Intradevar, cred ca este greu pentru un pastor si cu atat mai mult pentru adunare, sa stie exact daca boteaza un om nascut din nou, dar eu vad ca fiind mai periculos sa botezam oameni neregenerati, decat sa nu-i botezam pe aceia care sunt nascuti din nou dar de care nu suntem siguri ca sunt ai Domnului. Nicaieri in Noul Testament nu se vorbeste despre numarul celor dintr-o adunare, ci numai despre calitatea lor. O adunare in care sunt membrii si oameni nemantuiti, va fi in pericol, dar o adunare, chiar cu putini membrii, dar cu un procent foarte mare de oameni salvati, va fi o adunare bine cladita pe temelia apostolilor si va putea infrunta mult mai multe primejdii fara sa se clatine.

 11. nick zice:

  Un medic poate sa-ti salveze viata , o secunda poate sa-ti salveze viata , o decizie poate sa-ti salveze viata….acesta este sensul la care eu m-am referit , nu cel teologic iar, in contextul acesta ,un parinte poate salva viata copilului sau . Apreciez lucrarea si chemarea de pastor , sunt pentru pastorul de tineret , imi place noua generatie de pastori ….mai ales de cei care stau pe prima banca in biserica, dar cel mai mult imi place expresia …”tatal nedesavarsit a lui….”
  Doamne ajuta !

  • Aaaa, asa da. Si eu am salvat viata copiilor mei de cateva ori. Odata cel mic s-a inecat cu un jeleu si am inceput sa-l scutur tinandul de picioare cu capul in jos, dupa alte multe incercari de a-i debloca caile respiratorii. Si de mai multe ori cand aveau temperatura mare, le-am dat paracetamol. Chiar puteau muri. 🙂

   • nick zice:

    Majoritatea parintilor trec pe aici ,prin astfel de experiente insa , mai tarziu , le ve-ti salva viata prin sfaturi si indemnuri asa cum invata si Cuvantul lui Dumnezeu . Cu siguranta , pastorul si biserica influenteaza , informeaza copiii nostri dar , personal cred , ca am lasat totul in seama lor . Asta am vrut sa spun in primul meu comentariu …daca despre casatorie Biblia spune ca este o taina , inseamna ca viitori parinti sunt foarte aproape de un mister …..Doamne ajuta !

    • Sigut ca rolul parintilor in educatia unui copil nu poate fi luat de nimeni. Nici de scoala, nici de biserica. Daca dvs ati lasat totul in sema pastorilor si in seama bisericii in ce priveste copii dvs, foarte rau ati facut. Noi nu facem asa ceva. Avem serviciile de inchinare in biserica unde copii nu intotdeauna sunt foarte atenti, asa ca avem scoala duminicala unde li se explica Biblia mult mai pe intelesul lor. Dar nicidecum nu lasam educatia lor cu totul in seama bisericii, nici cel putin in ce priveste credinta noastra. Domnul sa va indrume!

     • nick zice:

      ” Noi nu facem asa ceva ” …o atitudine foarte categorica , ferma si hotarata , chiar va doresc sa duceti pana la capat aceasta chemare . In textul de mai sus , tocmai se spunea despre un tanar de la trompeta intai care , probabil a trecut si pe la grupele de copii si la tineret si totusi…..Lupta este foarte mare ….

 12. tanarconfuz zice:

  Pleaca multi tineri din biserica de dragul lumii. Sau cel putin isi fac biserici dupa chipul si asemanarea lor. Dar exista o minoritate mica de tineri seriosi care pleaca catre catolicism sau ortodoxie datorita incertitudinilor din mediul evanghelic. Problema autoritatii pare uneori de nerezolvat. Cu Sola Scriptura ca principiu fiecare spune ca ce crede el este ce spune Scriptura. Ne tot dezbinam, dezbinam si iar dezbinam. Sola Scriptura, pe hartie pare credinciosie fata de Dumnezeu. In practica insa, inseamna cand nu imi convine ceva spun ca Scriptura spune altceva si voi nu o respectati… Protestantismul pare prin el insusi o serie de rupturi si dezbinari care nu pot fi oprite. Uneori ma gandesc sa devin catolic… pe zi ce trece ma tot satur sa aud ca autoritatea finala e Scriptura de la 10 pastori care imi spun 10 lucruri diferite. Parca e mai de preferat o biserica catolica unde desi exista o libertate de gandire si multe idei diferite, lumea sta unita si nu tot se fragmenteaza ca la noi…

 13. valentin zice:

  De folos ar fi sa observam ca Domnul Isus nu isi facea reclama.Oamenii veneau de buna voie la El,Il asaltau.Dece??Pt ca raspundea nevoilor lor.Atat.Daca nevoile tinerilor si problemele lor si-ar gasi rez. la biserica de care apartin,ar mai parasi oare biserica?

  • Unii oameni cred ca veneau la Domnul Isus numai asa, sa mai vada cate o minune, din nevoia de divertisment.
   Altii veneau din nevoia de a se face sanatosi.
   Altii din nevoia de a scapa de handicapul pe care il aveau.
   Altii veneau la El in speranta ca Domnul Isus ii va elibera din robia romanilor.
   Altii veneau ca sa gaseasca un motiv de a-l acuza si de a-l ucide.
   Altii nu veneau deloc.
   Domnul Isus a venit pe pamant si s-a jertfit pentru nevoia oamenilor de a fi eliberati de pacat si de a se impaca cu Dumnezeul fata de care erau razvratiti. nevoia de a fi mantuiti.
   Nu erau prea multi cei ce veneau la El din dorinta de a fi salvati de mania lui Dumnezeu.
   Biserica (adunarea) lui Cristos Isus este altceva. Biserica pe vremea Domnului erau acei oameni care stateau langa El pentru ca ei credeau ca El le va da o viata vesnica in Cer in prezenta lui Dumnezeu, asa cum promitea cu putere prin cuvinte si prin fapte.
   Biserica de astazi trebuie sa raspunda acestei nevoi a oamenilor, cea de mantuire, prin porunca lasata de Domnul Isus, si anume propavaduirea Evangheliei. Biserica este adunarea sfintilor. Sfintii isi gasesc toata placerea in Dumnezeu, in Cuvantul Lui. Tinerii care constientizeaza aceasta nevoie de a fi mantuiti nu vor pleca din bisericile care prezinta mesajul mantuirii, mesajul Evangheliei.
   Divertismentul trebuie sa fie in cu totul alta parte.

  • Marius David zice:

   Da, noi nu sîntem Domnu Isus.
   Aveți alternativă?

 14. Pingback: Webinar – De ce ne pleacă tinerii din biserici? | Marius Cruceru

 15. Darius zice:

  Eu cred in existenta lui Dumnezeu, dar va spun sincer ca nu mai am rabdare sa stau 2 ore in adunare si sa merg saptamanal. Pe zi ce trece ma simt tot mai strain de acel loc, iar daca n-as avea internet pe telefon, timpul petrecut acolo ar fi o corvoada. Motivul participarii mele sunt parintii, nu vreau sa-i supar asa ca merg aprox de 2 ori pe luna. Mentionez ca si alti tineri cu care am mai vorbit sunt cam la fel

 16. Darius zice:

  De asemenea ma deranjează diciplica exagerata a celor mai in varsta, ex: noi nu avem voie sa dansez PUNCT. Chiar daca nu exista nimic in Biblie legat de asta. Nu-i voie alcool, nici macar o bere sau vin. NU si gata, daca nu esti de acord, pleci!

 17. Pingback: Exodul tinerilor … din biserici | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.