De ce cred? Ultima sesiune la Iris Duminică 15 iunie, începînd cu orele 18.00

Ne vom reîntîlni Duminică seara pentru a 9-a și ultima întîlnire din Seria de prelegeri DE CE CRED? din Biserica Iris – Cluj, începînd cu orele 18.00.

De această dată programul va fi puțin diferit. L-am rugat pe sculptorul Liviu Mocan să își explice singur sculptura.

Apoi ne vom referi la ultimul text din această serie, încheierea Evangheliei și interesantul epilog, scena pescuirii minunate, ultima fotografie de grup pe care Ioan o contemplă la ani de zile după ce toți cei cadru vor fi mers către Domnul, așteptînd totuși ca Acesta să revină pînă cînd el însuși, Ioan, va muri.

Ioan capitolul 20:30 Isus a mai făcut înaintea ucenicilor Săi multe alte semne cari nu sînt scrise în cartea aceasta.  31 Dar lucrurile acestea au fost scrise, pentruca voi să credeţi că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; şi crezînd, să aveţi viaţa în Numele Lui.

Ioan are pretenția ca una dintre cele mai tainice trăiri ale ființei umane, cea însurorată cu Dragostea, Credința, să se nască dintr-o serie de narațiuni, integrate într-o narațiune mai largă, și aceasta incompletă. Ioan pretinde că povestea poate naște credință. A selectat doar anumite narațiuni, portrete, evenimente pentru ca noi să CREDEM că un evreu, care a trăit în urmă cu 2000 de ani, executat de romani, este Dumnezeu.

scara lumii sursa Liviu Mocan

scara lumii sursa Liviu Mocan

Și mai pretinde că această înlănțuire de evenimente lăuntrice acum și aici poate să genereze viață dincolo, acolo și pentru eternitate. Eternitatea este improbabilă, Dumnezeirea lui Isus, discutabilă, viața spirituală, subiectivă, narațiunile incredibile.

Cum de poate fi un autor atît de naiv să creadă că urmașii vor crede în zeul lui doar pentru că ne povește despre el?

O serie de dialoguri, o altă serie de portrete, făcute, e adevărat, cu un talent scriitoricesc de remarcat, o serie de întîlniri și povești demne de aventurile unui fel de Don Quite, ne vor putea acestea toate schimba paradigme și perspectiva despre lume și viață, vor putea acestea toate să genereze o relație personală cu un mort de 2000 de ani, o relație personală salvifică spiritual? Și toată această relație să se adune în jurul unui sentiment-trăire-percepție care scapă analizei, Credința?

Vom încerca Duminică seara să facem un scurt survol asupra temelor discutate pînă acum, pentru ca apoi să încheiem evocînd cele două scene din jurul acestui text, scena întîlnirii lui Toma zis Necredinciosul cu Isus și ultima poză de grup a lui Isus cu ucenicii.

O pretenție imposibilă despre povești între alte două povești. Putem crede adevărul despre Adevăr din narațiuni? De ce credem? Pentru că ne plac poveștile, pentru că sîntem ființe narative, pentru că prin poveste descoperim adevărul? Povestind ne descîlcim sufletele și găsim calea spre lăuntru și dinspre lăuntru spre afară?

Duminică seara ne vom aminti pe scurt istorisirile despre Cel care S-a pretins Calea, Adevărul și Viața, încercînd să vedem dacă merită să acceptăm pariul pe poveste pe care ni-l propune Ioan.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Evanghelia dupa Ioan, Greaca, Periegeza, serile Iris, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la De ce cred? Ultima sesiune la Iris Duminică 15 iunie, începînd cu orele 18.00

  1. napoleonus zice:

    S-a pretins?
    pariu de poveste?
    e mai mult decat atat…vb aici de Dumnezeu care Se revelraza, Cel care este Realitatea ultima si Creatorul celor ce tocmai vorbesc! Mai este atunci pretindere si poveste?
    Mai degraba noi suntem cei care pretind a fi ceva si decidenti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.