Survolul de luni (10 martie) – obiceiuri toxice în familie, despre educația copiilor, sfaturile unui pianist, 10 băuturi, Dumnezeu și timpul, necesitatea filozofiei

Revin, după necazuri și lungi călătorii, cu survolul de luni.

Încă sînt sub puternica impresia a călătoriei în Republica Moldova. Voi reveni cu o postare separată, dacă îmi va permite timpul. Deocamdată aștept să se decanteze amintirile.

sursa Cuvîntul Vieții

sursa Cuvîntul Vieții

Mai întîi despre viața de familie. 10 obiceiuri care îți distrug armonia în viața de familie. Cam generalizator, dar util pentru igienizarea căminului.

Despre copii și școală? Două articole. Iată un interviu recomandat de Mihai Maci și un emoționant articol, care a circulat zilele acestea viral pe internet, vezi AICI (Azi am plîns în brațele fiului meu!) . (Imi pare rau ca nu am salvat textul întreg! Poate îl are cineva! Este de pus în ramă!)

 

 

Azi am plans in bratele lui Andrei. Eu aproape 39, el aproape 11.

L-am dus la baie cu pretextul de a-si pieptana parul blond si m-am asezat pe scaunelul de plastic si am inceput sa plang in hohote. L-am luat inn brate si am plans amandoi in hohote de disperare, de durere si de neputinta. Am plans si i-am spus cat il iubesc si ca stiu ca poate fi curajos. Atat am putut sa fac, sa ii spun sa ia viata in piept.

Dar nu l-am invatat sa fie curajos niciodata. In fata vietii lui plina de scoala, a celor 10 ore de mate, istorie, geografie si trei limbi straine, plina de stres si de invatatoare stricte care nu il apreciaza pentru cine este ci pentru ce trebuie sa stie si sa faca.

L-am obligat sa schimbe 4 gradintite si 4 scoli in ultimii opt ani. Pentru ca am tot cautat, am tot cautat locul cel mai potrivit in care sa poata fi el insusi. Si nu am gasit niciunde acest loc.

Am plans pentru neputinta mea de a-i oferi locul in care sa fie el insusi, bun, curat si plin de veselie.

…………..

Am plans pentru ca mi-e frica sa ii mai schimb inca o data scoala, pentru ca mi-e frica sa fac homeschooling cu el, pentru ca mi-e frica sa il duc la o scoala de cartier cu program scurt, pentru frica de a-l lasa mai liber, pentru frica mea de a ma dedica lui in totalitate, pentru frica de a renunta la facutul si avutul meu ca sa fie el si sa fim noi.

Am plans pentru incapacitatea mea de a-i fi transmis ce este bun si frumos. Si pentru ca l-am lasat in bataia vantului si in bataia de jos a sistemului. Pentru incapacitatea mea de a gandi disciplinat pe termen lung fericirea familiei mele. Pentru incapacitatea mea de a ma desprinde de normele culturale romanesti si de a ne desprinde de ele intru fericirea noastra.

 

Puteți să vă uitați și la acest articol despre modul în care școala americană (atît de hulită că nu scoate olimpici ca ai noștri) încurajează copiii care au probleme speciale. De meditat la un altfel de gîndire, o altfel de abordare.

Despre muzică? Sfaturile unui pianist.

Muzica nu se învaţă la Conservator. Acolo poţi învăţa cum să cânţi, poţi învăţa despre muzică, în general. Muzica o înveţi atunci când te descoperi pe tine însuţi. Studiul la pian seamănă foarte mult cu rugăciunea pe care o înălţăm către Dumnezeu, este asemenea lungului drum al formării duhovniceşti şi al urcuşului continuu al omului. Acest drum este foarte anevoios, dar aşa trebuie să fie. Să nu-ţi fie frică de asta.

Învaţă să nu te bucuri atunci când degetele tale alunecă repede pe clape, nu este lucrul cel mai important. Este bine ca mintea ta să înveţe să gândească mai repede, şi, mai apoi, degetele se vor supune şi ele minţii. Degetele tale nu cântă singure, mintea este cea care le îndrumă. Dar nici mintea nu poate să facă foarte mult de una singură, dacă nu „ascultă” ceea ce îi spune inima. Mâinile tale trebuie să fie curate atunci când ating clapele. Însă şi mai important este ca inima ta să nu fie întinată.

– See more at: http://www.pemptousia.ro/2014/02/sfaturile-unui-pianist/#sthash.guPIgWBf.aYOn9rNu.dpuf

 

Despre sănătate? 10 băuturi sănătoase.

Și ceva hrană tare. Paul HelmDumnezeu veșnic și Dumnezeu în timp. 

Și De ce trebuie să studiem filozofie?

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Survolul de luni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.