
sursa facebook
Am revăzut ieri cu Natalia și Neriah filmul Lista lui Schindler. Acest film nu poate fi vizionat mai mult de o dată în 10 ani. L-am văzut prima dată la apariție. Neriah era mică, avea vreo 2 ani cred. Acum l-am revăzut.
Puternic film. M-a motivat și mai mult să îmi pun în aplicare o hotărîre mai veche, și anume să merg cu bicicleta pînă la Auschwitz și înapoi. O voi face împreună cu doi sau trei studenți și cu cine mai dorește. Lista este încă deschisă. Nu-i greu! Sînt doar 500 de km pînă acolo.
Iată traseul:
Inițial am dorit să folosesc o bicicleta elvețiană care a făcut războiul, un Condor Motorvelo din 1937.
Cred că m-am răzgîndit. Va fi prea greu de trecut munții Tatra cu 25 de kg de fier. Voi folosi o bicicletă germană sau cel puțin fabricată în Germania, un Kettler sau un Univega, dacă nu voi putea folosi o bicicletă de concepție românească, bicicletă despre care voi mai vorbi.
Aș dori să facem acest lucru pentru a aduce un omagiu victimelor din lagărele naziste, dar și ca un exercițiu de ucenicie peripatetică.
Generația Facebook trebuie să afle ce s-a întîmplat atunci. Generația Facebook trebuie decuplată de la internet, de pe Google, de pe toate site-urile unde pot vizita virtual orice muzeu. Cred că este o lecție de neînlocuit să plătești prețul efortului pentru a putea vedea ceea ce va rămîne amprentat în minți pentru toată viața. Vizita mea la Mauthausen mi-a rămas ca o lecție pentru viață despre viață. Vezi și AICI și AICI.
Nu se poate înlocui cu nimic experiența tridimensională, mirosul, pipăitul, așezarea în spațiile în care au murit oameni. Camera cu păr uman, camera cu proteze și ochelari… Acestea trebuie văzute cu ochiul liber de opreliștea ecranelor.
Pentru antrenament vom merge mai întîi la Sighetul Marmației, la Memorial, pentru exact aceleași scopuri.
Așteptăm căldura! Nu ar fi acesta un bun proiect de Paștele anului 2014, la împlinirea a 70 de ani din anul 1944, cel mai plin de fum de carne umană an din istoria lumii?
UPDATE
UPDATE 1
Iată traseul posibil. Patru opriri, în medie 125 de km pe zi, cu o etapă mai grea, dar suportabilă.
Nu reusesc sa gasesc acest film online…imi puteti da un link, ceva?
Nu știu, poate un centru de închiriat?
sau o biblioteca
așa, așa…. să citim cărțile, documentele, să vedem fotografiile istorice… apoi filmul 🙂
Iată ce recomandă Cristian Jugariu: eu as fi stat pe ruta Kosice – Presov – Poprad – Spisska Bela, iar de acolo as fi mers prin trecerea de la Lysa Polana – Zakopane – Poronin – Nowy Targ… e o panorama mai frumoasa prin Lysa Polana – Zakopane.
Ce parere aveti?
Cand am vazut ruta aleasa, si eu am vrut sa recomand traseul pe la Poprad – Spisska Bela – Novy Targ, doar ca se poate trece granita si pe acel drum care are legatura cu 49 din Polonia, de asemenea cu panorama deosebita, si fara elevatie prea mare. Si ca un pont, exista o scurtatura, de la Kezmarok (chiar inainte de Spisska Bela) catre stanga, prin Rakusy – NU o recomand. Rakusy e o colonie de rromi, fara prea multa ocupatie, care populeaza marginea drumului si ar putea crea probleme.
Foarte interesanta propunerea. Pe cate zile o sa se intinda acest pelerinaj?
cam 10-12 zile, cu ceva antrenamente inainte
Imi place foarte mult ideea!
Totusi de ce ai estimat la 10-12 zile? Ma gandesc ca deplasarea dureaza 4 zile, o zi drumul inapoi, vreo 2-3 zile antrenamentul = 7-8 zile. As vrea mai multe detalii daca se poate. Multumesc.
Estimasem 10-12 zile pentru că inițialmente ne gîndeam la drumul dus-întors. Va fi o săptămînă, cu o zi de odihnă la mijloc, după trecerea Tatrei mari.
Maxim o săptămînă tot proiectul.
Detaliile vor fi fixate imediat ce vedem care este numărul maxim de participanți.
Pingback: Hotărîri de Anul Nou … ca biciclist | Marius Cruceru
și cine poate să vi se alăture?
Oricine are o bicicletă bună și condiție fizică, circa 200 de euro bani de cheltuială pentru nevoi personale, analizele făcute la zi, pașaport, responsabilitate și dorință de a învăța. Ritmul va fi destul de alert. nu mergem la plimbare, orice zi întîrziere înseamnă bani cheltuiți aiurea.
Orice defecțiune la bicicletă ne ține în drum pe toți.
poate vin si eu. Mai vorbesc cu familia.
te aspteptam,
nu este riscant, este riscant doar pentru orgoliu pentru ca va fi un traseu greu si s-ar putea sa cedezi,
dar oricum… avem nevoie de asistenta rutiera ca parte din echipa,
ne-ar trebui cineva cu un microbuz.
Si mie mi-ar placea sa vin, doar sa-mi permita programul.
Cu programul se rezolvă, condiția fizică să fie bună și bicicleta.
Pingback: O tură omagială la Poiana Horea pentru specia pe cale de dispariție, adevărații bărbați | Marius Cruceru
Pingback: Astăzi începem înscrierile oficiale pentru călătoria cu bicicletele spre Auschwitz (Omagiu Evei Heyman) | Marius Cruceru
As dori si eu sa ma inscriu… Am vazut lista lui Schindler… si am facut de doua ori traseul Cluj-Constanta pe bicicleta (o data pe Transfagarasan)… Sper sa ma pot califica. Voi veni cu o bicicleta CONTINENTAL…
Ești foarte bine primit. Vezi că am pus în celelalte comentarii conturile de facebook pe care vom comunica.
Eu am o dubă wv transporter, tip marfă (3 locuri), și aș vrea să vin pe parte de asisitență. Mașina mea e puțin veche, dar are cârlig și putem atașa și remorca de 750 kg. Mă pricep și cu mecanica. Am vorbit deja cu câtiva din echipa din Cluj și aș fi bucuros să pot veni și eu.
Excelent! Asta da ofertă! este o ofertă de nerefuzat.
Mulțumim, sigur vom apela la ajutorul tău.
eu astept inca ce mi-ai zis ca imi trimiti pe email…
raspuns deja
Pingback: Posibil inventar pentru o călătorie (mai lungă) cu bicicleta | Marius Cruceru
Pingback: Miercuri, 9 aprilie – Claudiu Moga Dan (180.000 km pe bicicletă) la Oradea (în atenția celor care merg la Auschwitz) | Marius Cruceru
Salut, cam care ar fi media de viteza in excursia asta?
cam 17 km la oră.
Pingback: Ce trebuie să știi, să ai și să faci pentru călătoria la Auschwitz cu bicicleta? Episodul 1 – AMR 14 | Marius Cruceru
Pingback: Ce trebuie să știi, să ai și să faci pentru călătoria la Auschwitz cu bicicleta? Episodul 2 (Ce trebuie să ȘTII?) – AMR 13 | Marius Cruceru