A sosit Șarpele! O întîlnire cu pictorul Iurie Cojocaru

Ieri am reîntîlnit doi oameni dragi: pictorul Iurie Cojocaru și sculptorul Liviu Mocan. Voi reveni la Liviu, pe care l-am mai revăzut în ultima perioadă. Cu Iurie nu m-am văzut de vreo 13 ani. E la fel! Senin! Seninătatea lui pătrunde sau explodează în toate picturile lui. Același lucru se întîmplă în arta vizuală a Marianei Sain-Morar, despre care am mai scris.

Ieri i-a făcut Nataliei, pentru că eu știam deja, o surpriză nemaipomenită. A venit împreună cu soția sa, Lucreția, și ne-au adus împreună Șarpele. Aflasem deja de duminica trecută că ni l-au dăruit și au dorit neapărat să ni-l aducă personal. Este bine că Beni Pop mi-a spus acest lucru după conferențiere. Dacă mi-ar fi spus înainte n-aș fi putut spune un cuvînt din pricina emoției.

M-am prins sufletește de șarpele acesta de la prima vedere.

M-am pierdut în albastrul acela în trei registre. L-am admirat întotdeauna pe Iurie pentru seninătatea culorilor lui. Este atît de pașnic-vesel, atît de calm-săltăreț, atît de bonom-trist, atît de fragil-întemeiat! Precum copacii lui cu rădăcinile în ceruri, precum clovnii lui, veseli cu zîmbetul întristat.

Dar acest tablou este cu totul altfel. Are ceva din verticalitatea pomilor lui, are ceva din profunzimea de cîmp a scenelor din natură și un contrast între sîngeriul tulburător și albastrul împăciutor dinspre capătul de sus al tabloului. Aduce împreună sîngele din rana putrezitoare în urma mușcăturii și albastrul păcii pe care Dumnezeu a făcut-o prin Cel înălțat la Cruce.

I-am spus lui Iurie că mi-a dat de lucru. Va trebui să ne rearanjăm toată casa, dar nu cu părere de rău vom face mutarea. Printre instrumente muzicale își va face loc acest tablou imens, care ne va fi un fel de poartă de dulap lewisian, un fel de fereastră către credință. Va fi un stîlp de aducere aminte să ne rugăm pentru cei care nu doresc să privească la Isus-Șarpele înălțat pe cruce.

Așa cum spunea azi Liviu Mocanu, șarpele este una dintre creaturile blestemate la orizontalitate, dar este ridicată spre salvare vertical, reprezentînd soluția lui Dumnezeu pentru toți cei mușcați de șarpe. În Isus s-a adunat blestemul nostru, pus pe umerii lui, blestemul orizontalizării, iar prin înălțarea Lui, ne-a dat dreptul să ne verticalizăm, să ne numim copii de Dumnezeu.

Probabil că acest tablou va fi parte din coperta următoarei cărți în favoarea căreia am abandonat toate celelalte proiecte publicistice. Este o frămîntare legată de credință, o autoinvestigare în jurul întrebării de ce cred? Șarpele din pustie adună în sine multe dintre componentele acestei frămîntări.

Lui Iurie i s-a datorat și coperta seriei.

Unul dintre cei mai frumoși copaci ai lui Iurie.

Iată și imaginea șarpelui la rezoluție mai mare.

In realitate arată cu totul diferit. Culorile sînt mult mai profunde.

Ce se va întîmpla cu șarpele lui Iurie? Probabil va fi poartă spre Scripturi pentru toți cei care vor veni în sufrageria noastră, și vin destui. Va fi motiv de întrebări și frămîntări, pretext de ajuns la Evanghelia după Ioan. Încă un cîrlig în care ne vom agăța textul sfînt scris pe ușiori, pe pereți, pe portic.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Conferinte, Imagine-aţie, Oameni, serile Iris. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la A sosit Șarpele! O întîlnire cu pictorul Iurie Cojocaru

  1. Pe cel cu copacul il vreau eu! 😀

  2. Ermiona Pop zice:

    Exista multa ”adancime” in opera lui Iurie Cojocaru, insa nu este o profunzime superficiala, ci este una care isi are radacinile adanc infipte in solul Adevarului, de aceea rodeste in afara panzei, fara cuvinte, Cuvantul.

  3. Pingback: Expoziție de pictură Iurie Cojocaru | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.