O nouă licitație: Photocina lui Voicu (P) – UPDATE: LICITAȚIE ÎNCHEIATĂ

UPDATE: LICITAȚIA S-A ÎNCHEIAT. OBIECTUL A FOST ADJUDECAT. BANII OBȚINUȚI AU FOST DEJA TRIMIȘI SPRE REPARAȚIILE INSTRUMENTELOR PENTRU BURSA NICULAE MOLDOVEANU.

………………………………………………………………………………………

Cu permisiunea lui Voicu Bojan, scoatem la licitație pentru proiecte de binefacere, bursa Moldoveanu și Școala de Muzică (în special pentru acoperirea costurilor legate de organizarea producțiilor muzicale din această primăvară) seria sa de fotografii intitulată Cina cea de Taină. Fotografia finală a fost imprimată pe coperta unei cărți produse de Editura Aquaforte.

Printurile sînt mari, 100 cm x 35 cm (inițial scrisesem în mm. Fotografiile sînt enorme 1 metru pe o treime de metru. Îi mulțumesc Rodicăi B. pentru veghere și corectură), așezate pe material cartonat, profesionist lucrate.  Întreaga serie ar merge pe holul unei instituții așezate în liniea indicată de autor, cu textul fotografului sub fiecare imagine. Prețul de pornire pentru licitație: 350 ron (7 printuri x 50 ron).

Costurile expedierii coletului vor fi în dreptul destinatarului. Nu îmi asum responsabilitatea trimiterii coletului în afara țării din pricina complicațiilor legate de declarațiile vamale referitoare la obiectele de artă și din cauza complicațiilor legate de protecția unui material atît de fragil.

Mai jos aveți comentariile lui Voicu în dreptul fiecărei imagini.

1. Cine va sta pe scaunul de domnie? Pentru cine s-a întins această masă? Ce spiţă regească va ocupa acest jilţ? De unde şi când se va ivi oare? O faţă de masă albă, întinsă – o potenţă, un ospăţ în devenire. Un jilţ în mijlocul mesei – o promisiune tăcută. Aşteptare şi linişte.

2. Bucatele umplu masa, dar misteriosul personaj întârzie să apară. Va fi un ospăţ, e o certitudine. Prilejul poate va fi o nuntă. Sau o înmormântare. Dar cine sunt mesenii, vor apărea oare cei chemaţi la cină? În aer se risipeşte deja aroma bucatelor. Vinul îmbie. Străinul întârzie. Aşteptare şi freamăt.

3. Iată-l, a sosit. Dar poartă o cămaşă a morţii. Un Mire trist, prezent la cina ce vesteşte propriul său prohod. Deznădăjduit, întinde braţele arătând bucatele, chemând mesenii. Are palmele întinse în sus, prefigurând parcă stigmatele. Înainte îi stă un pahar, ce pare cu neputinţă de îndepărtat. Este vremea Cinei de taină. Aşteptare şi chemare.

4. Prietenii Mirelui. Nişte străini ca şi el, nişte pierde-vară înfometaţi. Adunaţi ca o turmă împrejurul păstorului. Printre ei un vameş, nişte pescari, un vânzător. Deveniţi ucenici ai acestui rabbi trist, care i-a fermecat cu pildele lui despre apa vieţii. Sau despre cea a unei împărăţii fabuloase, cu multe locaşuri. Unul dintre ei întoarce capul, priveşte pieziş. Paharele sunt pline. Aşteptare şi tensiune.

5. Unul dintre voi mă va vinde, anunţă în treacăt Mirele. Banchetul mesianic se transformă într-o sală de judecată. Cine, eu? Poate tu! Ba tu, ba tu! El, celălalt. Mereu altul. Ca întotdeauna. Mâinile zboară prin aer, vinul tremură în pahare, miroase a pâine, dar taina cinei se risipeşte. Palmele Mirelui rămân întoarse spre cer. Privirea spre pământ. Aşteptare şi trădare.

6. Pâinea se frânge. Binecuvântarea coboară. Se face linişte. Toţi mănâncă, ascultând îngânduraţi. Prietenul lor le ţine o ultimă lecţie din cursul său despre fericire. Lecţia iubirii, a slujirii totale. Se preface în servitor, de dragul lor. E ospătar la ultima sa cină, cea dinaintea morţii. Aşteptare şi slujire.

7. Oare când se va întoarce Mirele pe scaunul său de domnie? Pe cine va mai găzdui această masă? Oare de ce au rămas acolo pâinea şi vinul? Şi mai ales, ce căuta el, ca un străin, în drum spre Emaus? Cum mai ardea inima în noi, ascultând cum tălmăcea Scripturile… Înviere şi aşteptare.

…………………………………………………………………………………………………..

Mulţumiri:

Acest proiect a fost realizat pentru coperta cărţii Evanghelia vagabonzilor, autor Brennan Manning (Editura Aqua Forte, Cluj, 2006). Proiectul nu ar fi existat fără ajutorul nepreţuit al următorilor: Rezidenţii Azilului de noapte Ruchama în rol de apostoli, Prison Fellowship Romania, Marty Caffee Cluj (ospăţul), Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul UBB, Filarmonica oraşului Cluj (locaţia), Erno Bartha Ciupe (Mirele), Lehel Makara & Ciprian Moldovan (lumini, making off), lector dr. Doru Pop (regia), pr. Sorin Benchea, Editura Aqua Forte.

…………………………………………………………………………………………………..

Notă: Fotografiile aparţin lui Voicu Bojan. Textul aparţine lui Voicu Bojan.

Printurile au fost achiziţionate, cu drepturile aferente, de mine pentru prezentarea de la şcoala de vară. Ca urmare, toate aceste fotografii au drepturile rezervate şi nu vor putea fi folosite fără acordul proprietarului acestui blog.

Acestă serie a fost prezentată în format mare în cadrul unei expoziţii temporare. Se caută un loc potrivit pentru o expoziție permanentă.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Eyesavers, Imagine-aţie, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.