Dintr-o închisoare mai strîmtă în una mai largă… nu știm ce ne așteaptă

Acum la împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Steinhardt am recitit cîteva dintre rîndurile sale. Nu mă mai satur și descopăr atît adevăr pentru zilele de azi. În beția noastră cu referendumul și tot circul acesta nu ne dăm seama că am intrat dintr-o închisoare mai largă în una mai strîmtă și iarna care vine va fi vremea plății pentru groapa de peste 5 miliarde de euro. Putem să rîdem și să ne bucurăm de concedii, dar nu ne imaginăm ce ne așteaptă.

Cel care vine dinspre viitor ne-ar putea spune vorbele bătrînului Steinhardt către fiul său.

sursa Adi Leahu

„Fostul ofiţer rănit la Mărăşeşti Oscar Steinhardt îşi îmbărbătează cu ironică luciditate fiul în preajma arestării acestuia: «Nu te întrista, pleci dintr-o închisoare largă într-una mai strâmtă, iar la ieşire nu te bucura prea tare, vei tr

ece dintr-o închisoare strâmtă într-una mai largă…» – şi: «nu fi jidan fricos». […] În august 1944, înfuriat să-şi vadă fiul cum cască gura la intrarea tancurilor ruseşti în Bucureşti, printre cei care le ovaţionau, îl «blagosloveşte» aspru cu un «DOBITOCULE», adăugând: «Stai şi te uiţi, tâmpitule, staţi şi vă uitaţi cu toţii şi nu ştiţi ce vă aşteaptă, uite-i cum râd, or să plângă lacrimi amare, şi tu la fel… Hai acasă…».”

Virgil Bulat, „Lecţia Jurnalului fericirii” (studiu introductiv)
N. Steinhardt, „Jurnalul fericirii”, Editura Polirom, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Seria de autor N. Steinhardt, 2008, Ediţie îngrijită de Virgil Bulat

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Citate, In-text-esant, Lecturi, Mitraliera cu cărţi, Oameni și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Dintr-o închisoare mai strîmtă în una mai largă… nu știm ce ne așteaptă

  1. cornel zice:

    Inchisoare, inchisoare, dar Eliberarea este pe drum… in cuvintele lui Tony Campollo, „It’s Friday, but Sunday’s coming!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.