DEX-ul nostru „creştin” sau „pervers”

Am mai afirmat şi cu altă ocazie, pricină de mari mirări, că nu le dau voie studenţilor mei să treacă DEX-ul la bibliografie. Nici Wikipedia, dar din motive diferite. Acum DEX-ul şi Wikipedia au ceva în comun. Fiecare amator le poate modifica după voie şi după preferinţele ideologice. Cu DEX-ul se putea chiar mai devreme după preferinţa ideologică.

Iată AICI noutăţile.

Am discutat cu alte prilejuri, cînd am fost amendat de necunoscători în ale lexicografiei, cum că nu iau ca baza fundamentului temeliei pentru orice semnificaţie DEX-ul. „Cum, nu există în DEX?”, păi DEX-ul este reperul, punctul de plecare şi de sosire pentru orice discurs pe înţelesul tuturor, nu-i aşa?

DEX-ul, ca orice dicţionar, este scris de oameni şi este manipulat ideologic. Nimic nou. Nu înţeleg de ce ne scandalizăm atît cînd încă de pe vremea lui Ceauşescu DEX-ul a raportat cuminte definţiile convenabile regimului. Acum s-au schimbat doar stăpînii.

Mi se pare inutilă şi sterilă orice discuţie legată de faptul că DEX-ul nu mai defineşte „creştineşte” noţiunea de „iubire” ca fiind iubire între persoane de sex opus, la fel de inutilă ca lupta pentru intrările „ţigan” versus „rrom”. Exemplele pot continua.

A propos, vorba poetului Foarţă… deci cum vom spune de acum Ţiganiadei? Rromaniada?

Sînt utile dicţionarele? Da! Mai ales cele de specialitate. Este util şi necesar sau … invers… necesar şi util un Dicţionar. Da! Dacă se limitează la definiţii restrînse, la acumulările de sinonime, la descrierea semantemelor.

Un dicţionar va fi manipulat oricum. Dacă înţelegem acest lucru este un pas înainte şi vom folosi dicţionarele cu prudenţă şi fără a le trata ca pe un fel de tabele ale lui Mendeev pentru sensurile finale.

Deci DEX-ul nu s-a stricat în niciun fel. S-a acomodat vremurilor. Să-l folosim cu prudenţă şi să ne relaxăm. Este oricum stricat.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Dezbatere, dulce Românie, Meşteşugăreşti, Perplexităţi, Pătrăţoşenii, Recenzii-critică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la DEX-ul nostru „creştin” sau „pervers”

 1. gh80iulian zice:

  una di scenele „tari” din filmul biografic „malcom x” e momentul in care , in inchisoare intalneste un detinut care-i deschide ochii(din nefericire pt. al „conduce” mai apoi spre ura rasiala, nu doar spre self esteem si islamism) asupra modului in care a fost dintotdeauna manipulat si conditionat chiar(sau mai ales) cu ajutorul cuvintelor si il ajuta sa faca primii pasi in gandirea critica folosind un dictionar
  f. interesanta postarea

 2. $@m! Cociorvan zice:

  Super postarea! 🙂

 3. $@m! Cociorvan zice:

  Reblogged this on Vanitas Vanitatum and commented:
  Atenţie!

 4. iSori zice:

  La dexonline n-au ajuns modificarile 😀

  Iubire: Sentiment de afecțiune față de o persoană de sex opus; dragoste; amor

 5. Parca va deranja cand acelasi DEX ii definea pe baptisti „sectari”; noile definitii sint mult mai neutre, de fapt. ceea ce face greu de inteles scopul acestei tirade.

  • strongindependentwoman zice:

   Cand limbajul nu iti perimite sa ai decat o atitudine neutra fata de diferite aspecte, nu mai ai cum sa ai o opinie. Pentru ca si daca o ai, nu o poti exprima si nu o poti sustine. Exact asta e problema, neutralitatea.

  • Marius David zice:

   pe mine m-a deranjat în principiu idolatrizarea unui biet instrument de studiu.
   Tirada are alt sens şi altă directţie în care bate, bate, bate.

 6. @ „Este (era) oricum stricat.”
  Dar foarte util! 🙂

 7. strongindependentwoman zice:

  Persecutia ne paste.

 8. strongindependentwoman zice:

  Cineva spunea „Doar pentru ca sunt paranoic nu inseamna ca nu ma urmareste nimeni.” 🙂 In Anglia deja daca predica o persoana impotriva „minoritatii homosexuale”, primeste notificare scrisa pentru ca sa cenzureze mesajul in cazul in care il difuzeaza mai departe (audio, video), si avertisment sa nu mai spuna asa ceva.
  E numai o chestiune de timp.

 9. Pingback: Joia Înălţării, între drapel, soluţii prigonitoare şi comemorări legionare | tudorvisanmiu

 10. Pingback: De ce am spus că îmi depunctez studenții dacă îmi trec la bibliografia eseului Dex-ul și Wikipedia? | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.