Carte tipărită sau carte electronică?

Este foarte posibil ca în următorii 5 ani cineva să declare că şi-a scris întreaga lucrare de doctorat numai cu surse electronice.

Cartea tipărită nu se va da dispărută aşa de uşor mai ales din pricina nostalgicilor (ca mine) care iubesc lectura în fotoliu, cu o ceaşcă de ceai sau cafea pe măsuţă şi cu lumina de veioză deasupra, în totală odihnă sufletească. Cînd citeşti cartea tipărită nu te bîzîie tot felul de ping-pong-wong-uri care te anunţă că ai primit un email sau că trebuie verificat blogul :).

Iubesc tipăritura, dar mi-am dat seama foarte devreme, din 1995, pe cînd am văzut primele cărţi integrale în format HTML la George Ille, că acesta este viitorul. Biblioteca mea electronică în PDF sau HTML a oricăruia dintre noi acum ar ocupa rafturi destule cît să ne dea afară din casă.

Rămîne dilema: ori… ori, … şi …. şi,  sau …. numai carte electronică? Dacă vreodată se va opri curentul pe toată planeta şi nu ne vom mai putea încărca bateriile… vor fi cărţile şi lămpile.

Iată un articol pe această temă AICI.

The solution to date, which addresses this legitimate fear, is to “constrain” ebooks. This means that a lot of the things we take for granted on most websites are just not possible with books. Copy/paste, sharing passages, and generally moving files from one place to another is much harder with ebooks than with other digital goods, because of a combination of constraints in the EPUB format, digital rights management, and device/platform lock-in.

ebooks may be built out of the same stuff as the Internet (that is, HTML), but to date we’ve managed to keep them relatively tame, compared to the wild and wooly world of the Web.

This is a good thing if you have an existing business model you wish to protect (and publishers and authors certainly do, rightly so).

But there is a cost to this protection, because in order to achieve this similarity with the past, we’ve intentionally crippled ebooks. We’ve constrained ebooks so they act more like print books and less like the Web.

Here are just some of the things we expect to be able to do with things on the Internet that we can’t do with ebooks:

 • copy/paste
 • link to a specific chapter or page
 • search for text on the Internet and land on the ebook
 • leave a comment or feedback in a central place
 • easily query an API about that ebook
 • easily search and extract geographic data from an ebook
 • etc!

citeşte mai departe AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în In-text-esant, intrebările lui Naum, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Carte tipărită sau carte electronică?

 1. Camix zice:

  Să fim rezonabili, dacă se ia curentul pe toată planeta și situațiunea durează suficient cât să ne scoată din funcțiunea virtuală, nu vom mai avea timp nici să citim, că vom fi prea ocupați să muncim ziua. 🙂 Iar cărțile on paper care vor rămâne vor fi suficiente cât să nu avem destul timp pentru a le citi pe toate. Deci va fi bine oricum!

  • ciprians zice:

   Camix, ba mai mult, in ipoteza unei pene de electricitate, vor fi unii (probabil cei cu carti in PDF 😀 ) care vor fi dispusi sa le arda pe cele on paper pt a „face lumina” ! :))

  • Marius David zice:

   dacă se opreşte cureentul şase luni în lume, umanitatea se va sălbătici, nu va munci, unii vor da în cap altora pe3ntru o bucată de pîine, crime, hoţii, spargeri, violuri, cam de tot ce este în starea carnea.
   Nu de cărţi îi va păsa cuiva atunci.
   Oprirea curentului electric pentru şase luni ar fi cea mai mare catastrofă a umanităţii, mai grea decît cîteva bombe atomice bine plasate

 2. Ana zice:

  Am avut şi eu un timp de gândire pentru a tipări sau nu (cărţile mele).
  Toată lumea din jurul meu mă îndeamnă la cartea electronică, dar adânc în inima mea vreau cartea în mână alături de cafea sau ciocolată.
  Cred că este bine să avem cărţile tipărite chiar dacă nu avem aşa de mult timp pentru citit. Putem purta cu noi o carte şi când avem 10-15 minute (pauze, aşteptare la cabinet medical, parc, vacanţe, excursii, etc.), citim.
  Şi dacă se ia curentul pe toată planeta, atunci vom aprecia cărţile tipărite mai mult.
  ana
  anatatarandras.wordpress.com

 3. durandorina zice:

  Categoric cartea tiparita are prioritate. Cartea electronica o folosesc numai atunci cand imi place mult un citat si vreau sa-l impartasesc cu cineva. Comoditatea bat-o vina 🙂

  • Marius David zice:

   de ce „categoric?”
   vor fi obiecte de muzeu precum sulurile din piele

   • dori`s zice:

    Eh, atunci probabil ca nu vom mai fi noi pe aici, iar generatia viitoare se va obisnui sa citeasca pe suporturi electronice. Oricum nu va mai avea acelas farmec asa cum termotecile nu au acelas farmec cu un semineu. Daca ma tine Domnul, la pensie asta este visul meu sa stau in fata unui semineu autentic (nu electric 🙂 ) si sa citesc Biblia sau o alta carte buna.
    Categoric, era pentru optiunea mea pro carte tiparita.

 4. Nu pot să îmi scriu cronica decât răsfoind cartea despre care scriu. O răsfoiesc, o miros, o pipăi. De obicei, când citesc îmi notez foarte multe idei, dar nu într-un caiet separat, ci de-a dreptul pe cartea pe care o citesc (recunosc, asta sună ciudat, dar parcă numai așa relaționez cu cartea împricinată). Cartea electronică este rece, nepipăibilă. Citesc și cărți în format electronic. Dar numai pe cele pe care le editez sau pe care le scriu. 🙂

 5. iSori zice:

  Cu eReaders puteti sta in fotoliu citind 😀

 6. Rodica Botan zice:

  Depinde si „cine” va citi in viitor…Noua generatie are alte obiceiuri…
  Ma intreb cum este „Cartea vietii”…?!

 7. Indraznesc sa intreb aceasta intrebare aici, deoarece este despre un cuvant si cartile, fie ele de hartie, fie on-line, contin cuvinte:

  Am un prieten care locuieste in Franta si incearca sa isi aminteasca un posibil cuvant in lb romana care este posibil sa faca parte din vocabularul religios crestin (posibil ortodox, dar sper ca e OK sa intreb si aici, deoarece totusi comentatorii de aici cunosc multe cuvinte religioase crestine), si care incepe cu litera B, si care sa insemne ca sens posibil: milos, caritabil, benevolent, sau binevoitor.

  El a luat o data cu masina un tanar din Romania care facea autostopul si acel tanar i-a multumit si i s-a adresat in lb romana folosind acest cuvant fata de el in aceasta multumire. El stie lb romana, insa nu mai auzise acest cuvant vreodata inainte, i-a placut, i-a sunat melodios, si povesteste ca i s-a parut ca el continea destul de multe vocale, atat O, cau si I, cat si U, dar efectiv, nu isi aminteste cuvantul, nu l-a auzit rostit pe undeva de atunci, dar ar fi fost curios daca se poate cineva gandi la vreo posibila varianta ! Si in conversatia lor a parut ca acel tanar folosea destul de multe cuvinte de terminologie religioasa crestina, de aceea s-a gandit ca si acest cuvant sa fi facut parte din acest fel de vocabular.

  Desigur, imi dau bine seama ca este posibil ca acel cuvant sa nu fi fost neaparat unul de vocabular religios crestin (fie el ortodox sau de alta ramura), ar fi putut sa fie doar un arhaism sau regionalism oarecare, sau chiar, posibil si asta, desi mai rar, un cuvant „inventat”, un fel de pseudo-neologism…se mai intampla uneori, desi astea sunt de obicei cazuri mai rare, poate uneori la persoane cu inclinatii artistice literare. Din pacate nu stiu regiunea respectiva de unde a fost luat acel tanar cu auto-stopul, nici de unde ar fi putut fi el de origine, (ca nu e neaparat nevoie sa fie aceleasi regiuni.) Dar, oricum, am zis sa incerc si aici, cine stie ?

  • adrian zice:

   probabil tanarul i-a multumit cu „bogdaproste”. Este frecvent utilizat in ortodoxia populara, atunci cand cel care face o fapta buna refuza o rasplata materiala. Nu e propriu-zis un „mulumesc” (vine de la „Bogu da prostiti” – Dumnezeu sa-l ierte), dar a capatat astfel de conotatii. Este un fel de „sa fie primita (de catre Dumnezeu) jertfa ta”.

   • Am intrebat ! Nu era o interjectie, ci un adjectiv sau poate un substantiv, si precis avea multe vocale. Am mai aflat ca nu e neaparat sa fi fost crestin ortodox, pt ca mai tarziu a venit vorba de Papa in acea conversatie, deci o fi fost catolic. Prietenul meu a zis ca e pe cale sa se reconcilieze cu gandul ca nu va afla niciodata. (Eu sunt mai optimist + incapatanat, de aia am incercat sa mai intreb prin jur !)

 8. CBCB zice:

  uite si un ajutor pt a citi mai usor articole sau bloguri http://www.evernote.com/clearly/
  Evernote Clearly,. cu plugin pentru Chrome dar şi pentru Firefox. Un clic şi articolul ales e curăţit de tot “cadrul”: rămâne doar ce e esenţial pentru citit.

 9. Iusephus zice:

  În trei situaţii ebook-urile sunt o binecuvântare:
  1. te muţi şi îţi dai seama că ai de pus în saci mii de cărţi, iar apoi ai de cărat sutele de saci (am experimentat şi asta m-a convins să prefer un ebook în locul cumpărării unei cărţi…trist, dar sănătos pt. şale);
  2. eşti într-o deplasare de lungă durată, în care ai de făcut o lucrare: trimis prin poştă? Vezi măgăria numită „greutate volumetrică” a DHL-ului, care s-ar putea numi mai degrabă furt pe faţă. Luat în bagaj? Oricât ai vrea, mai mult de 20 nu prea cred că te sacrifici să iei (am experimentat şi m-am convins);
  3. ai de făcut un studiu în care te interesează mai ales ocurenţe. Search-ul pdf-ului e o nouă binecuvântare.

  Dincolo de acestea, e clar că ebook-ul te face să citeşti mai puţin şi să remarci mai puţine. Obligaţia de a scrie totuşi articole duce la finalitatea pe care o deplângea cineva: sunt azi cercetători care scriu mai mult decât citesc. Oricum am da-o, tot rău iese pt. cultură.

 10. pentru facultate clar pdf sunt mai practice acum dar pt relaxare cartea clasica ramane baza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.