„Boala Lyme pentru persoanele care nu o au (încă)”

Am gasit articolul asta dintr-o intamplare navigand cu sarguinta in oceanul internetului. Desi tonul lui ar putea sa para pesimist, lipsit de speranta, totusi aduna ”intr-o coaja de nuca” destul de bine cam tot ce inseamna Lyme asa cum ar trebui vazut din exterior de oamenii sanatosi.  Oameni care vor intelege rapid ce si cum si vor sti sa se fereasca (pe cat posibil) sa repete greselile pe care prea multi bolnavi de lyme le-au facut.

De asemenea, cred ca parcurgerea articolului ar putea sa aduca un inceput de informatie si pentru aceia care vin dupa un lung drum cu diverse “sentinte” ale multor altor boli pe care Lyme le mimeaza. Nu de putine ori am auzit fosti ‘bolnavi’ de SM ca-s fericiti si usurati ca au aflat in sfarsit ca nu au SM si ca au Lyme. E drept, fericirea ar trebui sa fie doar pentru ca au scapat de imunosupresoare. In rest, seriozitatea bolii Lyme e cel putin asemanatoare cu SM daca nu chiar mai serioasa.

Un alt aspect pervers al bolii il reprezinta in sistemul medical american interesele companiilor de asigurari care se bat cap in cap cu interesele bolnavilor de Lyme. Subiect cu atat mai actual cu cat zilele astea tocmai la aceasta metamorfozare a sistemului medical romanesc asistam. Daca vreti sa va vedeti viitorul ca ‘somer’ sau ‘fara loc de munca’ in Romania anilor viitori, uita-te la sistemul american care te lasa sa mori acasa daca nu ai o asigurare medicala optionala (pe care putini si-o permit financiar) si daca nu reprezinti o urgenta (iar ca bolnav cronic nu esti o urgenta).

Articolul e cu atat mai valoros cu cat sunt convins ca multi dintre voi veti recunoaste propria voastra poveste iar in viata de dinainte de lyme veti recunoaste propriile voastre ganduri.

Textul este preluat de aici si este tradus de ‘goagle‘ si adaptat de mine. Enjoy!

“Old Lyme este un oras american, în Connecticut si pentru ca a fost descoperita pentru prima data acolo, boala poarta numele orasului: Lyme.

Boala lyme era prin preajma  inainte ca orasul Old Lyme sa fie infiintat.
De fapt, stramosii bacteriei care provoaca boala Lyme au fost pe meleagurile astea de mai bine de 2 miliarde ani.

Bacteria este cunoscuta sub numele de Borrelia burgdorferi (Bb), numita asa dupa omul care a descoperit-o, Willy Burgdorfer.  De atunci, mai multe specii de Borrelia ca Borrelia Garini sau Borrelia Afzelli au fost descoperite.

Exista tot felul de bacterii. Unele atat de slabe, incat n-ar reusi sa infecteze nici macar un pacient imunodepresiv/SIDA în faza terminala, altele sunt asa numitele bacterii benefice (bacterii care traiesc în intestine) exista bacterii la care într-adevar trebuie sa fii foarte atent cum ar fi streptococul, si exista niste ‘gandacei’ foarte foarte infricosatori cu care nu ai vrea sa te pui cum ar fi bacteria care cauzeaza Sifilis, Treponema Pallidium. Sifilisul este tot mai greu de tratat, deoarece acesta devine foarte rezistent la antibiotice.

Citeşte şi comentează AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Oameni, Perplexităţi, utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.