În-carnare, în-trupare sau în-omenire?

Ce s-a întîmplat de fapt la „primul Crăciun”? Domnul nostru S-a încarnat, S-a întrupat, S-a înomenit? Care este termenul teologic potrivit? Toţi trei, dar, dacă privim în timp, în istoria formării dogmelor creştine, cînd unul, cînd altul.

De fapt cei trei termeni pot fi studiaţi diacronic de la ultimul spre primul. Dacă analizăm istoric, unii termeni pot apărea ca nepotriviţi.

Cel dintîi este inspirat de capitolul 1:14 din Evanghelia după Ioan: kai o logos sarx egeneto (Καὶ ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν). Şi Cuvîntul S-a făcut carne, lit. Nu trup, carne. Trup în limba greacă este swma.

De aici expresia încarnare. Absolut corect şi utilizabil, dcă nu ar fi fost ereziile cristologice.

Athanasius a dezvoltat doctrina întrupării, pornind de la întrebarea De ce a fost nevoie să se întrupeze Fiul? Pentru noi şi pentru a noastră mîntuire? Accentul soteriologic a fost esenţial în combaterea lui Arius.

Şi această frază ne-a rămas în Crez! Ar fi putut să ne mîntuiască un om? Numai Dumnezeu, dar întrupat.

Corect pînă la provocarea primelor erezii cristologice, referitoare atît la trupul Domnului cît şi la structura Sa sufletească.

Astfel că nici termenul întrupare nu a mai fost de ajuns şi potrivit, atunci cînd Apolinarius şi eutihienii au negat faptul că Isus ar fi avut suflet (psyhe) precum omul, logos-ul fiind în-trupat, loc de suflet ţinînd.

„Ceea ce nu este asumat nu poate fi mîntuit” au spus învăţătorii Bisericii. Dacă aşa stau lucrurile, atunci Cristos trebuie să fi fost deplin om, asumîndu-şi trupul (swma) şi sufletul (psyhe) deopotrivă.

Atunci vom spune că Fiul şi-a asumat doar carne? Dar ce fel de carne, vor sări docetiştii? Doar trup? Dar ce fel de trup? Vor sări ceilalţi ereziarhi?

Dumnezeu a devenit Om. A fost numit Fiul Omului. Dumnezeu S-a înomenit.

Anselm scrie un tratat pe care îl intitulează „Cur Deus Homo?”, „De ce a devenit Dumnezeu Om?”

Dumnezeul adevărat din Dumnezeu adevărat a venit la noi şi pentru a noastră mîntuire a luat nu numai carnea, carcasa, aparenţa, păstrîndu-şi vreun trup nesuferitor sub piele, ci trup deplin, în toate ca al nostru, dar fără păcat. Cristos nu s-a împieliţat, ci s-a întrupat. Dar mai mult decît atît. N-a luat doar trupul cu ale sale funcţiuni biologice, ci şi-a asumat tot ceea ce înseamă omenescul, cu toate trăirile, oboselile, extazele şi descurajările, pătimirile şi aplecările, dar fără de păcat. Carne şi sînge (sarx kai aima, σὰρξ καὶ αἶμα), trup şi suflet (swma kai phyhe, σῶμα καὶ ψυχή).

Nu şi-a luat doar cortul de carne, aşezîndu-se în mijlocul nostru în chip văzut, ci a umplut cortul trupesc de slava Sa, preot fiind în trup, depunîndu-şi sufletul pentru noi (expresia grecească chiar aş sună… şi-a pus, de-pus sufletul), în locul nostru, în favoarea noastră.

PS. Acest tip de postări vor face parte dintr-o serie: theologia in nuce (teologie într-o coajă de nucă)

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Biserica Baptista, Patristica, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la În-carnare, în-trupare sau în-omenire?

 1. In cartea Evrei se vorbeste despre intrarea lui Cristos in lume – El venind ca sa implineasca voia lui Dumnezeu in a se intrupa, fiindca I-a fost pregatit un trup.

  Intruparea presupune preexistenta Celui care se intrupeaza. Intruparea implica si participarea celui care se intrupeaza la intruparea in sine. Daca S-a intrupat Fiul, atunci, in trup, Fiul este tot Fiul, fiindca El S-a intrupat.

  In Ioan se subintelege preexistenta lui Cristos, dar acolo e Logosul care se face carne; trimite spre alt set de intelesuri in ce priveste Dumnezeirea (Ioan pune foarte mult accentul pe faptul ca Cristos a venit in carne, in trup, in sensul ca a putut fi atins, vazut, nu a fost un duh, ci cat se poate de real).

 2. viorelmihai zice:

  Oare a fost singura intrupare a Mantuitorului? Veti spune ca da, dar aveti argumente? Ati accepta o propunere de dezbatere vizavi de reincarnare? Multumesc.

  • Marius David zice:

   da, aş accepta o dezbatere vis-a-vis de reîncarnare, cuo singură condiţie, Dvs. încercaţi primul. Fără experiment nu ne jucăm.

  • viorelmihai zice:

   Multumesc pentru acceptarea propunerii/provocarii, de mult incerc, fara suuces sa am o discutie cu teologi ortodocsi. OK.Deci, de unde incepem? Consider ca fara reincarnare, nu putem discuta despre un Dumnezeu drept. Fara reincarnare, Dumnezeu ne face pe unii prosti, pe altii destepti, unora ne da o clipa de viata, altora 100 de ani, unii se nasc sanatosi, altii bolnavi. Crestinismul actual vrea sa ne convinga ca acestea sunt lasate la voia intamplarii, iar atunci cand un suferind intreaba: de ce copilul meu? de ce eu? Pastorul sau preotul ramane doar cu afirmatii de genul: Asa a vrut Dumnezeu! sau Incurcate sunt Caile Domnului. OK. Asa aa vrut Dumnezeu, dar de ce cu mine?

   • Marius David zice:

    draga Viorel Mihai,
    eu cred că nu ai înţeles ironia. Putem discuta în cadrul revelaţiei. Da? Adică, în presupoziţiile pe care le am în cap acum… în termenii Scripturii, în cadrul Canonului.

    Scuze, dar ca să nu spun prostie, fraza „Consider ca fara reincarnare, nu putem discuta despre un Dumnezeu drept” mi se pare cel puţin deplasată.
    Şi de cînd aştepţi tu ca Dumnezeu să fie „drept”? În ce termeni? Să-ţi dea şanse? de ce? Ai o sigură lumînare! Arde-o şi gata. BA … unii au chiar lumînarea mai scurtă. În asta constă „dreptatea” lui Dumnezeu. Altfel batem cîmpii, dragul meu.

    Da, rămîne la afirmaţii de acest gen şi CE DACĂ!!!!
    aŞA A VRUT DUMNEZEU şi ne smerim. Asta este! Sîntem oameni proşti! El e Înţelept! FAce tot ce vrea! Sîntem turma păşunii Lui.
    TErmină cu prostoarele egalitariste şi vei fi liber… Inegalite, fraternite… Liberte!

    Caius Iulius Neincarnatus

    • viorelmihai zice:

     La Multi Ani!
     Aveti dreptate, ar fi trebuit sa mentionez ca discutia despre reincarnare se poate purta doar in afara presupozitiilor, a Revelatiei si a Scripturii, pe scurt, out-of-the-box thinking. Poate ar fi un exercitiu interesant, cel putin pentru mine, nu practic des acest sport.

     In rest, dintotdeauna am asteptat ca Dumnezeu sa fie drept, iar acum sunt convins ca este un Dumnezeu drept. In afara doctrinei reincarnarii, ma tem ca dvs nu puteti discuta acest concept: o singura viata, o singura sansa la mantuire este ca sa nu spun o mare prostie, o afirmatie cel putin deplasata. Evolutia spirituala impune ca duhul sa imbrace mai multe „haine trupesti” cu care sa faca mai multe „scoli pamantene”.

     Dvs poate considerati ca puterea dvs de intelegere a scriputirilor, puterea de a vorbi limbi clasice, puterea de a vorbi si de a predica sunt „daruri” de la Dumnezeu. Pur si simplu, Dumnezeu s-a trezit binedispus in ziua in care v-ati nascut si a fost mai generos. Sau, pur si simplu, asa a avut el chef in ziua aia, sau i-a placut de fata dvs. Adevarul este ca toate aceste „puteri” le-ati dobandit prin munca grea in multe vieti precedente, sunt „darurile” cu care dvs veniti la viata pe pamant.

     In fata unui Dumnezeu care face dreptate cu pumnul in gura dupa bunul plac, nu te smeresti ci doat te infricosezi. Sau, in cel mai bun caz, te smeresti la suprafata, dar in adancul tau ai aprins focul revoltei. Adevarata smerenie rasare in suflet cand intelegi iubirea care te inconjoara si perfectiunea legilor divine, implacabile dar perfect juste.

     Un an nou plin de Lumina si Iubire,
     Viorel Mihai

     • Marius David zice:

      „Doctrina reîncarnării”? de cînd, de cum?
      Cine a enunţat-o, cine a articulat-o sistematic?

      Nu, dragul meu, înţelegi cu totul greşit povara darurilor spirituale, problema talentelor cu totul greşit,
      dacă îţi imaginezi că acestea sînt nişte favoruri pe care Dumnezeu le-a făcut cuiva… atunci eşti departe de adevăr.
      Modul în care îl imaginezi pe Dumnezeu (drept un idol în opinia mea, tu de fapt lucrezi cu un zeu mofturos, nu cu Dumnezeul Scripturilor) îţi oferă presupoziţiile pentru a crea o asemenea „doctrină”.
      Mă tem că pierdem timpul amîndoi. Se pare că eşti deja cunovins.
      Eu sînt convins că nu ne vom revedea într-o viaţă viitoare.

      • Marius David zice:

       mulţumesc de recomandare, nu citesc maculatură. Am alte probleme mai importante de discutat şi de disputat. Aici discuţia despre reîncarnare se încheie.
       M-am edificat, mai ales după recomandarea bibliografică.

 3. ACIDUZZU zice:

  Domnule Viorel,
  Nu reincarnarea face parte din atributul lui Dumnezeu atributul lui Dumnezeu si intruparea ! Reincarnarea, este asa cum ati spus, „pentru…prosti si destepti” care „s-au s-au falit singuri ca sunt intelepti si au innebunit” (Romani 1:21-32) si stiti doar ca „nebunul zice: Nu este Dumnezeu !”(Psalmul 14:1-2;Psalmul 53:1-4).
  Tendinta dumneavoastra de a devia discutia pe o cale „placuta doar inimii dumneavoastra” si pe care o marturisiti ca fiind o adevarata obsesie…, face ca si interventia mea sa se incheie aici, inainte de a va mai dechide gura, cu vreo alta „perla” despre reincarnare !
  Este „treaba” dumneavoastra in ce vreti sa va…reincarnati ! Noi abordam aici doar „ce este scris” in Sfintele Scripturi nicidecum dorintele unora de a se..reincarna in „animale, taratoare, dobitoace cu patru (sau mai multe) picioare…” (Romani 1:23). „Boala cercetarilor fara rost” se observa simtomatic de departe, precum si”zadarnicile ciocniri de vorbe care duc doar la pierirea celor care le asculta !”( 2 Timotei 2:14-18a;1 Timotei 6:3-5)

 4. ml zice:

  Ai intrat in casa lui si ai inceput sa-i dai cu cocoloase de hartie in cap – cam asa te-a perceput dl. pastor. Ai intrat in discutie hotarat si pregatit cu argumente, l-ai dus in afara teritoriului cunoscut. Reactia a fost sa se apere atacandu-te. „Modul în care îl imaginezi pe Dumnezeu (drept un idol în opinia mea, tu de fapt lucrezi cu un zeu mofturos, nu cu Dumnezeul Scripturilor).” Din dialogul purtat, este evident ca asa il percepe el, nu tu.
  Eu nu mai discut astfel de teme decat cu oameni deschisi la subiect. Nu ma incrancenez sa demonstrez nimanui ca e asa si nu altfel. Practic, nici eu nici oponentul nu avem dovezi palpabile. Daca intalnesc un Marius Cruceru, inchei repede subiectul spunand cu voce tare sau in gand „cand vom incheia viata asta vom vedea cu totii adevarata realitate”. Pentru mine in calitate de ucenic a fost dezamagitor sa pun intrebari initiatului (preotului) si sa constat ca nu-si doreste nici un pic sa iasa din limitele atat de confortabile ale dogmei. O imensa autosuficienta in ceea ce priveste cunostintele lui, precum si convingerea ca Sfantul Duh numai fata de el se manifesta, poate in ocazii exceptionale Sfantul Duh, la solicitarile preotului se coboara si pe pacatos.
  Sa-i multumim lui Dumnezeu ca acum avem ochii deschisi, si sa-l rugam sa ne deschida si mai mult ochii si inimile, sa absolvim clasele.

  Am completat un formular de inscriere pentru modulul I la Shiatsu. Nu am primit nici un raspuns, poate nu s-a vizualizat inca mesajul.

  • Marius David zice:

   stimată ML, vorbiţi în necunoştiţă de cauză.
   Dacă veţi avea răbdare să citiţi blogul meu şi chestiunile discutate, veţi observa că nu mă feresc de subiecte incomode, nici de dialoganţi incomozi, dar iertaţi-mă, nu pot discuta chestiuni care nu au nici cea mai mică bază bibliografică, ştiinţifică sau filozofică.
   Literatura indicată de respectivul este chiar vrednică de făcut cocoloaşe de hîrtie.
   Veţi observa, de asemenea, că nu prea am spiritul de „popă” de cartier pe care mi-l imputaţi.
   Am eu alte defecte, dar nu acesta.
   În rest, numai bine… vorba mea..”om muri… şi-om vedea!”

 5. ml zice:

  Ma scuzati dl. pastor, am postat din greseala pe acest site. Am sa plasez comentariul pe site-ul corect. Dumneavoastra faceti ce considerati cu acest text.

  Cu stima,
  Monica Lauleanu

 6. Lapugean Iosif zice:

  Frate Marius… Cum vedeti afirmatia „intr-o fire asemănătoare cu a pacatului” din Romani 8:3?! Cred in perfectiunea lui Hristos, cred in articolul scris de Dvs… Nu am o opinie, ci doar astept sa fie convingerea formată pe baza acestei Afirmații! Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.