De Ziua Unirii la români …

Motto: „V-am lăsat săraci si proști, v-am găsit și mai săraci, și mai proști” CONSTANTIN BRÂNCUȘI via Andrei Bădin  ‎

De Ziua Unirii se cîntă „Deşteaptă-te, române!”

Este ironic, pentru că românii au multe calităţi, dar capacitatea de a lucra împreună, de a face echipă, ne este cu totul străină genetic. Poate că 1 decembrie, dincolo de anamneza actului istoric, poate însemna o tînjire după ce vom fi putut fi, dar nu am fost niciodată.

Nu este din cauza comunismului, nu este din pricina suspicionitei dezvoltate între 48-89, nici din pricina tensiunilor din ultimii 22 de ani. Dezbinarea la români poate fi urmărită de-a lungul istoriei şi în perioada interbelică, diacronic pînă la Decebal şi Burebista. Ne stă în fire, cum se spune, şi firea nu se poate schimba… fireşte.

Emigraţia română de la Paris? Intelectualitatea din exil? Ei ar fi putut scăpa de condiţionările istorice de care ne plîngem noi. Dacă am face un efort şi i-am imagina pe Cioran, Eliade şi Ionesco la aceeaşi masă, cu greu ne putem imagina intelectualitatea sau clasa politică românească adunată în jurul unui proiect minor: supravieţuirea ţării în aceste condiţii de criză cînd se vorbeşte deja de eurocalipsă. Cultele?

În urmă cu ceva timp, în campania electorală, îi spuneam domnului Mircea Geoană în cadrul unei întîlniri private la Bistriţa: „Domnule preşedinte, două lucruri: vă rog nu ne subestimaţi inteligenţa, între evanghelici există şi creiere, dar nici nu ne supraestimaţi unitatea. Nu sîntem uniţi şi evanghelicii nu pot da o comandă de vot nimănui. S-au mai înşelat şi alţi colegi de-ai dumneavostră, crezînd că pot găsi butonul unei mişcări unitare. Este o pistă greşită!”. De ce? Pentru că şi noi sîntem românij, adică … dezbinaţi. Priviţi la ce se întîmplă în cultul baptist, în cultul penticostal … între evanghelici în general.

Scena politică? Credeţi că avem vreo şansă ca aceşti domni să se gîndească la binele naţiei acum în pragul dezastrului?

Nu! Ponta şi Antonescu vor capul, fie acesta şi chel, al lui Băsescu. Băsescu îi vrea fripţi pe amîndoi. Dacă aceştia vor reuşi, cu ajutorul lui Voiculescu, să îl ardă pe Băsescu, îşi vor da foc la valiză unul celuilalt…. Acelaşi lucru şi pe Dîmboviţa şi pe Prut, dar şi pe Crişuri.

Mă chinui să îmi amintesc, atît de puţin cît ştiu istoria patriei, de un moment în care românii să fi fost uniţi măcar în faţa primejdiilor.

Românii uniţi? Un mit!

Alt mit: „românii e deştepţi!” Cei mai deştepţi! „Ce, bă, dacă îi trimitem noi pe olimpicii noştri… le dă lecţii la ăia la toţi… ce fac ei în clasa a XI-a, pruncii noştri fac în clasa a V-a… e nişte proşti, bre… n-avem noi banii la ăia că să vezi tu… Japonia ar fi acilea … ”

Nu insist. Nu trebuie să ne ocupăm timpul cu scuipatul în sus. Sîntem români, dar dacă este adevărat că sîntem reprezentaţi de clasa politică, de aleşii noştri (lucru pe care tind să îl cred adevărat) atunci naţia s-a prostit de pe vremea cînd la tribuna parlamentului vorbea Maiorescu şi mai apoi Titulescu. Asemănarea lui Ponta cu Titulescu este numai fizionomică, pentru Maiorescu nu găsesc echivalent.

Tot de la Andrei Bădin am auzit ce mi se pare că totuşi a fost rostit de altcineva:

„Nu, hotărât; neamul acesta nu e un neam stricat; e numai nefăcut încă; nu e pân-acuma dospit cumsecade“ ION LUCA CARAGIALE

Nu, hotărît, românii nu sînt proşti, numai că nu s-au deşteptat încă. Românii nu sînt răutăcioşi, ba chiar ne laudă lumea că sîntem ospitalieri, numai nu putem coagula în faţa vreunui proiect mai răsărit.

De aceea merită să sărbătorim Unirea, tînjind după unitate, şi în aceeaşi zi să cîntăm pînă se va întîmpla minunea: „Deşteaptă-te, române!”

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la De Ziua Unirii la români …

 1. 2nan zice:

  Cu puţin înainte de a muri, Octavian Goga, pe atunci prim ministru, scria în testamentul lui:

  „Am trăit în vremea proştilor, sub un rege tranzacţionist în chestiuni de morală. Cu ceea ce se întrevede la orizont [mişcarea naţional socialistă germană şi bolşevismul rusesc, n.n.] nu ştiu ce se va alege de noi. Dar am încredere în forţele neamului românesc.”

  Istoria pare să ne dovedească, dacă mai era nevoie, că încrederea aceasta apriorică, nu s-a justificat.

  Nenea Iancu trebuie că era mai realist decât Goga –

 2. marinelblaj zice:

  Nu ştiu dacă a mai spus-o cineva sau dacă mi-a rămas în memorie de pe undeva, dar ştiu că pare a fi foarte adevărat, dacă ne uităm la istoria acestui popor: dacă Dumnezeu ar fi vrut să aleagă un alt popor, n-ar fi găsit unul la fel de încăpăţânat ca evreii în afara românilor. Şanse peste şanse, chemări peste chemări la pocăinţă, îndelungă răbdare… Şi?
  Cât despre evanghelici… vorba cuiva, parcă ar fi fost botezaţi în oţet, nu în apă!
  „Deşteaptă-te, române” conţine o idee ce caracterizează felul nostru de a gândi. Niciodată nu suntem noi de vină! Tot alţii sunt vinovaţi… „Deşteaptă-te, române/Din somnul cel de moarte/În care te-adânciră barbarii de tirani…” Aiurea! Ne-am adâncit singuri… Şi ce ne mai place să dormim în continuare! 😦

 3. marinelblaj zice:

  „Căci înaintea lui Dumnezeu nu se are în vedere faţa omului” (Romani 2:11)
  Poate că acesta este cel mai potrivit verset pentru Ziua naţională a României…
  Nu de alta, dar n-ar strica să ne aducem aminte, ca indivizi şi ca popor, că „machiajul”, „liftingul” şi în general „cosmetica” nu au nimic de-a face cu pocăinţa adevărată. Niciodată!
  „Deşteaptă-te, române”! La pocăinţă!

 4. Alex Pop zice:

  De Ziua Romaniei
  (celor care cred, inca, ca “romanii e destepti” 🙂 )

  “Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte”-
  Se cinta imnul, astazi, in toata Romania
  Dar desteptarea asta… e inca hat, departe,
  Caci “somnul cel de moarte” e, evident, Prostia!

 5. Cei de dinaintea noastră au cîntat , raţional , „uneşte-te române” , noi acum strigăm (nu cîntăm) , în adormire , „deşteaptă-te române” ! asta evocă , într-un fel , un somn românesc , cronic şi adînc , aflat în formă continuă , ceea ce e foarte grav fiindcă , paradoxal , în timp ce unii au sărbătorit unirea , guvernanţii contemporani urzesc , în tăcere , despărţirea ( din cauza incapacităţii lor de a gestiona patrimoniul bogat al ţării ; nu-i vorba de o incapacitate pur intelectuală , ci de una spiritualo-morală ).
  Cred că , nu în foarte mult timp , România va fi DIVIZATĂ ( din cauza nevredniciei crase a guvernanţilor săi ignoranţi-atei ) în regiuni , prilej cu care identitatea naţională se va dilua pînă la estompare totală.
  Şi , totuşi , eu , azi , pentru prima dată , mă bucur de spiritul sărbătoresc al acestei zile ( deşi , niciodată , nu am ţinut/considerat , în forul meu interior , această sărbătoare ).

 6. Poporul e obosit. Nu va mai face o revolutie decat in conditii extreme. Pare ca nu e in interesul nimanui o astfel de revolutie. Poporul nu se trezeste din senin sa faca miscari de revolta ample. E nevoie de un grup concentrat care sa planifice. Asta nu se va intampla in Romania. S

  Actualul partid va pierde alegerile, vor veni cei din alianta USL si vom vedea. Clasa politica incepe sa se schimbe in sensul ca generatiile care incep sa vina acum la putere sunt ucenicii celor care au fost comunisti cu carnet de partid. Vor mai trece probabil 10, 15 ani pana vor incepe miscarile politice majore care sa faca din Romania o tara cu o politica democrata in care spaga si infractiunile vor si pedepsite mult mai repede si mult mai eficient. Daca va ingadui Dumnezeu, voi avea vreo 45 de ani atunci. Sa vedem daca am avut dreptate.

  • Marius David zice:

   Da-mi voie să fiu mai sceptic decît tine, Ciprian!
   Politica în acestă ţară se va face LA FEL ca în 1848, ca în 1948, la fel şi în 2048. La mulţi ani!

   • adrian zice:

    Nu ca la 1848! Ce bine ar fi daca am avea acum o generatie ca cea de la 1848: niste boieri care si-au pus pielea si averile in joc pentru o idee! Sa vrei sa faci ce au incercat ei, cu trei imperii in coasta, nu e putin lucru. Visul unei altfel de Romanii atunci a aparut.
    Ca nu a iesit mare lucru, asta e alta poveste…

    • Marius David zice:

     N-ai cu cine, Adriane, n-ai cu cine. Contextele istorice ne-au fost prielnice de mai multe ori…
     Sper ca în cinci ani de acum înainte să sărbătorim ziua României pe 10 mai şi să spunem ceva de genul Nihil Sine Deo! 🙂

     • Maestrul Djuvara propune ca ziua nationala sa fie sarbatorita pe 10 mai.

      • Marius David zice:

       sînt de acord în totalitate. Dacă avem România şi cît o avem pînă acum începătură la Carol I

       • Dar, se fac alegeri comasate. Sa vedem, poate ramanem cu aceeasi indivizi de sapte ani pana acum. Traiasca votul la romani!

       • Marius David zice:

        aşa va fi, Ciprian, vezi cumva vreo alternativă în opoziţie. Băsescu pare foarte capabil şi chiar simpatic, bine instruit şi decent în comparaţie cu alternativele.

       • daca ultima propozitie este o ironie, atunci e foarte bine.
        mi se pare incredibil si inacceptabil ca un drept castigat sa fie redus cu 25% si impozitare pentru pensii si asa mici. Apoi, tot la fel de inacceptabil mi se pare si coplata in sistemul de sanatate. Si asa CAS-ul este mare, acum se adauga si co-plata: 5 lei la o vizita la medicul de familie, 10 lei la un medic specialist, 100 de lei pentru o saptamana de spitalizare. Dupa ce ai cheltuit 600 de lei, primesti asistenta medicala gratuit. Avand in vedere ca salariile in Romandria sunt undeva la 250 de euro…mai e ceva de spus?

        Dupa 7 ani presedintele recunoaste cu linistea unui (cum sa-i spun? avid de putere?) ca a pierdut lupta cu baietii destepti pe care a s-a jurat ca ii va arunca in inchisoare. Nu a facut-o in pana in 2009, si nu a facut-o nici pana acum. Dar, acum a recunoscut ca a fost invins. Daca este incompetent, de ce mai sta la Cotroceni? Nu ar fi de bun simt sa isi dea demisia? O demisie pe motiv de incompetenta alaturi de tot guvernul. Ah, apropo de guvern: cand esti furat pe fatza din banii tai si banii altora cu patinoare si alte chestii de genul acesta (terenul de fotbal in panta dintr-o comuna din sud a fost genial!) nu ar fi dus intr-o tara normala la demisia din functie? Bine, poate cu hotia nu merge, dar sa ne gandim la exemple din alte tari. Unul dintre ministri Japoniei si-a dat demisia pentru o mita de cateva sute de euro, sau un altul care a jurat ca nu isi va mai lua salariul pana la finalul mandatului datorita unei erori facute de unul dintre angajatii sai. Mai stie cineva ceva despre fondul de solidaritate pus la punct de cei din guvern? Fondul acela in care se pun bani din salariile parlamentarilor. Da, e un gest mai mult simbolic, dar a fost trambitat si anuntat cu surle si confeti: e gol. Presedintele a cotizat de vreo doua ori.

        In acest context: presedintele este vrednic de demisie, iar alternativa, pentru moment ramane USL. Cand ne vom arde si cu ei, ii vom critica si pe ei. Pana atunci alternativa ramane USL.

        Mi-a fost foarte simpatic un prieten cu care am avut o divergenta inainte de alegerile din 2004. I-am spus ca presedintele viitor, adica Basescu nu va baga pe nimeni in inchisoare din cei pe care i-a amenintat. In 2009 imi spune prietenul: daca ar fi bagat macar pe unul in cei patru ani l-ar fi votat din nou.

        In astfel de momente sunt bune ideile lui Luther, Muntzer, Calvin si Zwingli despre stapanire si criticarea lor sau sustinerea lor. Ar fi interesant si poate chiar de folos un articol despre locul bisericii si al credinciosilor in raportul cu statul.

       • Marius David zice:

        te încurajez să scrii acel articol, Ciprian, este mare nevoie de el. . Pe de altă parte acest preşedinte a băgat mai mulţi în închisoare. Dacă are vreun merit domnul Băsescu este că a interferat foarte puţin cu justiţia şi a dat mînă liberă … în unele cazuri. În celelalte regimuri, justiţia era şi oarbă, dar şi oloagă. Acum are scăunel cu rotile.
        este trimisă cînd ici cînd colo.

     • adrian zice:

      Da, zi cu prilejul careia vom sarbatori si inlocuirea camarilei baronilor cu cea care deja s-a format in jurul fostului(?) actor Radu Duda.

 7. Pingback: 1 decembrie, ziua unei națiuni segregate | Beni Cruceru

 8. ALINA zice:

  Pentru cei care mai cred ca romanii sunt ospitalieri,simpatici si primitori (asta in care credea cineva asa ceva),ii invit sa traiasca pentru un timp in Portugalia sau Italia si sa-i cunoasca pe romanii de acolo…: )…
  Vorba cuiva: nu-i banc da-i buna 🙂

 9. Pingback: De ce e 1 dec? « Schimb de cuvinte

 10. exoligu zice:

  Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie
  La trecutu-ti mare, mare viitor …
  imi plac versurile lui Eminescu, dar de fiecare data cand mi le aduc aminte, si Ziua Nationala constituie un prilej, imi apare in minte o nuanta de ironie.
  Ne place sau nu, trecutul are o amprenta puternica asupra destinului unei natiuni.
  Avem nevoie de un trecut mare pentru un mare viitor? Eu cred ca da. Avem un trecut mare? Fiecare va da, probabil, propriul sau raspuns.

  Pentru mine important este sa facem din prezentul de azi un trecut mare pentru copiii nostri!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.