„Greaca pentru Ghiţă, Nelu şi Lenuţa” într-o nouă fază

„Greaca pentru Ghiţă, Nelu şi Lenuţa”  este un proiect de „popularizare a ştiinţei” început de ceva timp, parţial pe web, parţial faţă către faţă. Este un mod în care am adunat experienţa de peste 20 de ani de învăţare şi predare a limbii Noului Testament (de 16 ani predau la nivel universitar această materie, alături de altele înrudite, Exegeza Noului Testament în limba greacă, spre exemplu). Iniţial totul căpătase un aspect ludic, fără prea multă convingere asupra reuşitei.

Ideea s-a născut din pricina faptului că am primit tot mai multe cereri pentru a preda greaca Noului Testament şi „pentru ochişori micuţi„, „pe înţelesul tuturor”, cum se intitula o traducere a Noului Testament apărută cu ani în urmă.

Ghiţă, Nelu şi Lenuţa sînt nişte personaje fictive, o croitoreasă, un inginer, un lăcătuş mecanic sau ce doriţi dumneavoastră, adică un fel de „greaca Noului Testament pentru amatori”, în sensul etimologic al cuvîntului amator (iubitor de … ).

Cu timpul, din multiple pricini, dar mai ales pentru că totul a fost transferat în pagini de hîrtie, CD-uri, proiectul web a înţepenit. Aşa s-ar putea să rămînă. Am fost de la început sceptic asupra conceptului în sine (învăţarea unei limbi moarte fără o pregătire filologică minimală şi fără profesor), dar vreo doi prieteni ingineri mi-au dovedit că se poate depăşi cel puţin primul obstacol, fiind mai ştiuţi şi mai harnici decît unii dintre studenţii la filologie sau la teologie.

De ce? Unele lucruri necesare pentru a învăţa limba greacă nu ţin neapărat de pregătirea filologică sau de timpul petrecut cu profesorul de greacă, ci de cu totul altceva.

Am rămas sceptic la faptul că o limbă străină se poate învăţa „fără profesor„. Din acestă pricină proiectul a căpătat o nouă formă.

Despre ce este vorba?

Cu ajutorul vrednicului meu ucenic, masterand Corneliu Jităreanu, neobosit lucrător, cu o atenţie la detalii datorată şi primei sale formaţii, dar şi geneticii (ceea ce eu nu am structural), am reuşit să punem pe hîrtie două cursuri, unul de Morfologie, al doilea de Sintaxă. Fiecare dintre aceste cursuri pleacă de la text spre gramatică şi nu dinspre uscatele paradigme spre textul sfînt.

Conceptul este diferit faţă de manualele clasice de limba greacă. Plonjăm direct în citire, în text, şi apoi, parcurgînd deopotrivă şi drumul învăţării deductive, dar şi pe acela al învăţării inductive, mergem spre gramatică şi în 28 de ore trecem prin Prima Epistolă a lui Ioan pentru a învăţa Morfologia.

În alte 28 de ore trecem prin cîteva texte selectate din Evanghelia după Ioan pentru a învăţa Sintaxa.

În următorul modul parcurgem Epistola lui Iacov pentru a face primii paşi înspre Exegeză elementară.

Apoi mergem spre Efeseni, un text paulin, pentru Exegeza avansată. Fiecare dintre module ar fi undeva la 28-30 de ore.

Primul experiment de acest fel va avea loc la Iaşi, între 18 şi 19 noiembrie, la iniţiativa unor entuziaşti, soţii Peia (Titus Peia). Toate locurile sînt deja ocupate, ceea ce este extrem de îmbucurător.

După un „baptism” (scufundare) în textul biblic şi în gramatica grecească, vom parcurge mai departe paşii învăţării cu ajutorul mijloacelor tehnice aflate la dispoziţie: net, mess, chat.

Sînt extrem de curios cum vom reuşi să parcurgem textul lecţiile. V-am ruga să ne ţineţi pumnii împreunaţi a rugăciune.

Dacă lucrurile merg bine, proiectul poate fi multiplicat în cîteva oraşe mai mari din ţară. Sînt sigur că Ploieştiul va fi o posibilă locaţie. Ştiu eu de ce 🙂

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Greaca, Periegeza. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la „Greaca pentru Ghiţă, Nelu şi Lenuţa” într-o nouă fază

 1. adrian zice:

  Stii bine ce stii! 🙂
  Da, sigur trebuie sa fie si Ploiestiul! Eu unul te astept ca pe un cires copt.
  Acum ca ai spus-o public, nu mai scapi!

 2. Doru Motz zice:

  Primiţi şi elevi trecuţi binişor de 63 de ani?

  Doru Motz

 3. isac filip zice:

  treci si pe la bucuresti

 4. Daca va fi in Ploiesti as fi bucuros daca as putea veni si eu:D

 5. Pingback: Curs de grecă intensiv pentru amatori la Iaşi | Marius Cruceru

 6. dorel zice:

  Si Timisoara?

 7. IT zice:

  In ce perioada ar fi acest curs la Ploiesti? M-ar interesa si pe mine.

 8. adrian zice:

  Pentru cei care doresc sa participe la cursul din Ploiesti, ii rog sa ma contacteze la aiosif@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.