Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Aporpo de bordeie.Daca vreti sa vedeti bordeie adevarate,va recomand sa faceti o vizita in Ocna Sibiului.Bordeiele se afla la iesirea din oras spre drumul care duce la Toparcea.Sunt sapate in varful dealului.Nu stiu cat de sigure o fi bordeiele si cat de bine izolate.Cert e ca de fiecare data cand merg al bunici si trec pe acolo,bordeiele sunt in picioare si sunt locuite.
O tehnica asemanatoare, de acoperire a caselor cu strat vegetal gros, se practica in arhitectura vernaculara a tarilor nordice si acolo pare a fi destul de eficienta.
Batranii nostri au fost foarte intelepti cand si-au facut case din „vaioaga”. Expertii germani au numit-o ca fiind una dintre cele mai calduroase case (izolate termic). Intrebati-va arhitectul preferat 🙂 si veti avea o surpriza.
Noua tendinta este casa sub pamant. O forma a casei mai sus prezentate.
arhitectul preferat_ Augustin Ioan 🙂
Interesant, multumim!
Cred ca nici nu e nevoie de avize, autorizatii pentru asa ceva, nu?
Doar ca toti vecinii se vor alarma ca se muta satra langa ei … 🙂
bordeiul sau Earth sheltering este unul din cele mai vechi tipuri de adapost. o constructie de tip earth sheltering/bordei poate rezista la temperaturi scazute extreme din acest motiv a fost si este folosit in tarile scandinave. casele „taranesti” celtice sunt in sine tot un fel de bordeie. pamantul e cel mai bun izolator!
aşa mă gîndeam şi eu
am văzut unul în Dobrogea, trebuie să pun poza aia pe blog cumva
Un astfel de tip de casa, „earth-sheltered” pe nume, a ales si Bill Gates 🙂 Bine, nu a fost chiar asa ieftin, in jur de 150 milioane dolari 😉 Oricum, sunt cateva info aici, dar se gasesc multe fotografii pe het.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates'_house
Arata foarte frumos bordeiul; e bun de vizitat asa din cand in cand..dar nu de locuit.
Stie cineva cum s-ar face curatenie si igienizare? Cum se curata panzele de paianjen si cum se sterge praful acolo?:)
Crestini nostrii de pe vremuri ,pe sub pamant altar aveau
Si pe furis la miezul noaptii ,veneau si-acolo se-nchinau. Ps .va pregatiti pentru asemenea evenemente?
Cu o asemenea casa, nici macar hobbitii nu mai pot canta
„Doar o coliba aici jos imi ajunge,
Argint si aur n-am in casa mea ;
Dar in orasul stralucirii divine
Numai in aur eu voi umbla…
Eu am locasul dicolo-n marire…
Acum chiar ca inteleg de ce unele trupe de cantareti au modificat textul acestei „demodate” cantari…Pentru ca nu se incadreaza cu realitatea !
Nici hobbiti nu exista dar nici noi nu mai locuim in colibe !
Oare de ce n-or fi schimbat si refrenul ?
Aur aici, aur si-n cer ?
Este prea de tot !
Adica, „Cine poate, oase roade ! Cine nu, nici carne macra !”
Totusio atat Domnul Isus, cat si apostolii au fost de alta parere : „Dumnezeul lor este pantecele !”
(Pantecele si…haznaua ! Parerea mea !)
interesant, daca e izolata termic poate pleaca si hotii astia de la EON tg.mures din Romania :)))