Dacă Steve Jobs ar fi fost pastor …

sau lucrător creştin sau director al vreunei fundaţii caritabile…

“Being the richest man in the cemetery doesn’t matter to me…Going to bed saying we’ve done something wonderful…that’s what matters to me.”

Iată un excelent articol care ne solicită pe de o parte imaginaţia, pe de altă parte ne oferă o amară lecţie despre excelenţă.

De multe ori m-am întrebat de ce creştinii lucrează în dorul lelii. Dacă este vreun lucru pe care îl apreciez la colegii mei în mod deosebit este că, spre deosebire de multe organizaţii în care lucrează în majoritate creştini, în instituţia în care lucrez s-a dezvoltat o etică a muncii. Am colegi care ar putea fi plătiţi de cinci sau şase ori mai bine în alte instituţii, dată fiind calitatea pe care o oferă.

Iată cîteva lecţii pe care le putem învăţa de la un … budist despre calitatea muncii, ucenicie etc. Citiţi, vă rog, articolul legat de ucenicie, lîngă care am mai pus şi eu cîteva gînduri proprii şi personale 🙂

 

1. Probabil că Steve Jobs sau oameni ca el ar face ucenicie diferit decît ne-au obişnuit tratatele (multe dintre acestea inutile după părerea mea) despre cum ar trebui să lucrezi cu oamenii etc. Se ştie că Steve Jobs nu prea avea relaţii bune cu toţi angajaţii, dar ştia să lucreze şi cu oamenii care nu îl plăceau şi pe care nu îi plăcea. Mare lucru. De asemenea, se ştie că îi întreba tot timpul la ce lucrează, ce mai inventează… îi ţinea din scurt şi comunica în cele profesionale tot timpul cu ei. Noi considerăm că nu putem avea „părtăşie” decît cu cei care cîntă în aceeaşi gamă cu noi. Mare greşeală. Sacrificăm de multe ori calitatea pentru o falsă comuniune. De fapt avem nevoie de yesmen. Şi încă ceva, nu cred că ar urma sfaturile stupide ale teambuilderilor, ieşit la iarbă verde cu toţi angajaţii ca să se simtă „familie”. Familia este familie, slujba este slujbă. Punct.

2. Probabil că Steve Jobs n-ar fi atît de politicos şi de relaxat pe cît sînt unii dintre conducătorii de instituţii creştine. Acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea instituţiilor creştine ar fi falimentare fără sponsori generoşi. Sînt puţine intreprinderi private cu angajaţi exclusiv creştini care dau randament economic. De ce? „Lucrăm la fraţi”. „Să ne oblige să stăm noaptea, să facem în plus? dar … sînt fraţi… ” A lucra pentru „fraţi” estem, în traducere liberă, un sinonim pentru mediocritate, lene şi chiuleală. La fel cum este şi „a lucra ca pentru Domnul”. Steve Jobs şi-a ţinut din scurt angajaţii, le-a cerut loialitate şi bine a făcut.

3. Dacă Steve ar fi devenit creştin şi ar fi condus una dintre instituţiile creştine de prin România sau de pe aiurea, ar fi încurajat creativitatea subordonaţilor, ar fi spus unora… „intereasant, dar…neaplicabil”, altora „foarte bine, uite aici noul proiect”. Dumnezeu ne-a făcut după chipul şi asemănarea Sa. Mă întreb de ce tot mai puţini lideri creştini înţeleg faptul că şi creativitatea este parte din asemănarea cu Domnul şi aceasta trebuie încurajată, da, chiar şi la locul de muncă. Pentru unii locul de muncă devine loc de munci şi caznă, prin faptul că angajaţii sînt „încurajaţi” mai degrabă să asculte ordine venite pe linie ierarhică fără putinţa de a se exprima şi de a pune propriile idei în aplicare.

4. Viziunea. Unul dintre lucrurile pe care mi le spunea un prieten care a lucrat pentru o vreme într-o companie care a lucrat la rîndul ei pentru Apple este că diferenţa mare dintre angajaţii Apple şi cei de la alte companii stă în faptul că ideile şi viziunea lui Steve au coborît pînă la nivelele inferioare ale angajaţilor. Fără sesiuni de training speciale, fără „spălări pe creier” etc. Cum o fi reuşit omul acesta să-i convingă pe aceştia să credă în aceste proiecte.. şi chiar toţi. Cine n-a reuşit să prindă viziunea … a lucrat la Microsoft 🙂 . De unde acest concep… „îi vreau pe cei mai buni, dar cel mai mult contează să se îndrăgostească de Apple… după aceea vine şi competenţa.”.

5. Steve n-ar angaja doar entuziaşti voitori, ci i-ar angaja pe cei mai competenţi, pe care i-ar ademeni apoi să fie cei mai volnici şi entuziaşti.

6. Dacă Steve ar fi şeful unei organizaţii creştine… ne-ar vorbi tot timpul despre bani şi cît de mult trebuie să sacrifice fiecare angajat ca să meargă o instituţie care nu-şi merită oricum existenţa… Instituţiile care merită să existe vor exista, dacă fac ceea ce trebuie să facă şi dacă Biserica-Trupul este slujită. Organizaţiile creştine care se milogesc tot timpul după bani şi cer cu intensitate bani, bani şi iar bani că au o lucrare „mare” de făcut devin suspecte. Steve a făcut bani din calitate şi ne-a convins pe toţi că produsele îi sînt de căutat. Bun. Atunci să învăţăm şi chestia asta.

7. Mi se pare că am mai spus-o. Steve ar şti cînd să se retragă ca pastor sau director de fundaţie, organizaţie creştină.

Vezi restul articolului AICI.

sursa video via Realitatea.

Acest articol a fost scris în Windows 🙂

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Dacă Steve Jobs ar fi fost pastor …

 1. Alin zice:

  mare om, mare caracter, da cred ca prea multa reclama strica…

  apropo, nu-i putin cam interesanta imaginea apple? un mas muscat……

  intreb si eu.

 2. Marinel zice:

  Uf, frate Marius! Cât mi-aş dori ca toţi cei care citesc acest articol să nu se cantoneze în „Dacă Steve Jobs ar fi fost pastor…”, (sau slujitor), ci să gândească ceva de genul „ce-ar fi dacă EU PERSONAL aş fi…”!
  Ce-ar fi dacă mulţi pastori chiar ar fi pastori, iar cei care sunt cu adevărat „păstori” ar fi înţeleşi, ajutaţi, sprijiniţi de cei păstoriţi?
  Cât priveşte organizaţiile care cer bani… bani… aş pune o întrebare cât se poate de tranşantă: dar organizaţiile (sau bisericile) care, sub aceeaşi lozincă a „marii lucrări” îşi sporesc numărul membrilor dintr-o socoteală strict contabilă de genul „N membri x S contribuţii = bani pentru proiecte mari, toate acestea în detrimentul altor biserici şi prin „îngăduinţe” cu care cei slabi sunt tentaţi foarte uşor (podoabe, îmbrăcăminte, frizuri, show etc)?
  Personal, nu mai am atât de mult timp să aştept răspunsul aici, pe pământ, iar când îl voi afla va fi târziu să-l împărtăşesc…

 3. adrian zice:

  Daca Steve Jobs ar fi pastor probabil ca mi-ar cere sa instalez iTune ca sa comunic cu el, asa ca ori as face un jailbreak, ori as pleca din biserica. 🙂

 4. Gaby zice:

  Recent am vazut filmul Master and Commander cu Russell Crowe. Un exempu in privinta leadership! Lectii de viata le poti lua si de la oameni cu care nu ai neaparat ceva in comun. Ne facem prieteni, sau ne asociem cu cei care impartasesc acelasi idei, pareri etc ca si noi, dar uitam ca si ceilalti au ceva de dat, doar noi sa vrem sa invatam de la ei. Daca cineva din afara cercului nostru are o parere mai buna decat a noastra, o respingem automat, ca nu este dintre noi. Suntem plini de prejudecati si prea suspiciosi! Trebuie data o sansa fiecarei persoane.

 5. maricel zice:

  Interesant ar fi un articol cu titlul:
  Daca pastorii ar fi/actiona ca Steve Jobs
  iar subpunctele ar fi rescrise din aceasta perspectiva.

 6. Gabi Bogdan zice:

  Daca Steve Jobs ar fi fost pastor, scriam acest post pe un PC, (posibil MS-DOS versiunea 2011 ).
  Ma bucur ca Steve Jobs nu a fost pastor.

 7. Bogdan Burghelea zice:

  Dacă Steve Jobs ar fi fost pastor, atunci măcar formal era creştin, iar atunci avea posibilitatea de a cunoaşte că opusul păcatului nu e virtutea, ci libertatea (ceea ce pentru restul lumii ar fi fost rău, fiindcă n-ar fi ajutat la inventarea Mac-ului, iPod-ului, iPhone-ului).

  Pe de altă parte, „Şi ce ar folosi unui om să câştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul? Sau, ce ar da un om în schimb pentru sufletul său?
  Căci Fiul omului are să vină în slava Tatălui Său, cu îngerii Săi; şi atunci va răsplăti fiecăruia după faptele lui. „

 8. Acum nu mai ramane decat amintirea despre el. A decedat.

 9. Pingback: Trăieşte-ţi fiecare zi precum ultima, într-o “bună” zi sigur vei avea dreptate – Steve Jobs | Marius Cruceru

 10. Marius S zice:

  Mi-as dori sa vad oameni implicati in lucrare in stilul pe care l-a facut Steve Jobs. Cu bune si rele, in sanatate sau boala, fiind CEO sau somer, a stiut ca are un scop pe care si-l va atinge. Si Dumnezeu i-a dat de toate, incluzand aici ideile care au ridicat compania in top 50 dupa lansarea i-phone-ului. De-ar lucra oamenii lui Dumnezeu cu aceeasi dedicare…

 11. Pingback: Despre Steven Jobs…. din România, la un an după moartea sa (2011 – 2012) « Platforma Radar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.