Metamorfoza: din tată de copil în tată de adolescent

Copiii noştri se transformă peste noapte. Parcă intră noaptea într-o crisalidă copii şi ies de acolo dimineaţa adulţi.

Fiul nostru în cîteva luni aproape că m-a depăşit ca înălţime (ceea ce nu este neapărat foarte dificil), dimineaţa îi coboară vocea cam două tonuri şi aproape că mă ajunge la Mi-ul de jos, Mi 6 de la chitară (măcar eu ajung la Do de un timp încoace).

Cea mai spectaculoasă tranformare nu este cea fizică, ci aceea din interior. Cele mai dramatice schimbări nu sînt cele familiale, ci acelea spirituale.


Am descoperit asta în urmă cu cîteva luni în care pentru ultima dată am avut un conflict deschis şi dur. Mi s-a opus altfel decît în micile încăpăţînări ale copilului de altădată. Şi-a trasat teritoriul de adult şi mi-a comunicat clar, prin gesturi, atitudini, că vrea să crească şi să îşi formeze o lume a lui.

L-am rugat atunci doar atît: să ne lase un locşor în lumea lui. Îl vom sprijini, îl vom susţine să îşi creeze lumea lui, ne vom ruga pentru el, dar nu i-o vom distruge, aşa cum nici nu i-o vom proiecta noi. Temeliile au fost deja puse, zidurile deja ridicate, nu se mai poate face mare lucru.

Nu-l oblig să aleagă creştinismul, i-am comunicat acum, dar să aleagă decenţa, nu-l oblig să ne iubească, dar aş dori să ne respecte.

Astăzi intrăm într-un nou anotimp. Fiul nostru şi-a terminat copilăria şi noi intrăm într-o nouă fază. Simţim cum nu numai el se transformă, ci, odată cu el, noi ca părinţi ne schimbăm fără întoarcere. De astăzi sîntem patu adulţi în aceeaşi casă şi schimbări majore au loc în tot ceea ce numim creştere, ascultare, relaţii etc.

Ca orice metamoforză are dureri şi de o parte şi de cealaltă. Suferim împreună tranformările. Pe copiii noştri îi dor oasele, care se lungesc, pe noi ne doare capul.

Pînă acum porunceam şi aşteptam ascultarea, acum negociem.

Pînă acum luam decizii împreună cu Natalia, copiii ne urmau, acum discutăm cu toţii, evaluăm, decidem. A fost primul concediu petrecut în acest fel.

Pînă acum am controlat şi supravegheat de aproape, acum încercăm să ne găsim noile limite între libertate şi responsabilitate.

Pînă acum relaţia dintre noi era tată-fiu, acum devine relaţia de prietenie (sper eu) dintre doi bărbaţi maturi.

Nu am aşteptat şi nu aştept ca fiul nostru să se conformeze vreunui model pe care i l-aş fi pregătit, model profesional sau de lucrare, singura noastră dorinţă este să fie transformat după Chipul lui Cristos. Nu avem o agendă pentru el, aşteptăm să îşi descopere singur drumul în viaţă şi nu ne va dezamăgi dacă nu va alege o carieră academică sau eclesială.

Sper numai să devină foarte bun în ceea ce face, fie acest lucru instalaţii sanitare sau construcţii, căci un om priceput în lucrul lui poate sta alături de împăraţi.

A demonstrat că, dacă vrea, poate să fie bun în orice. Skating-ul este acum parte din pasiunile lui. Astăzi ne-a făcut bucuria de a se fi purtat matur într-o discuţie care putea să degenereze.

sursa facebook

Nădăjduiesc, de asemenea, în ziua veşniciei să dea socoteală demn de toate darurile pe care Dumnezeu i le-a dat şi urechile să-i audă: bine, rob bun şi credincios.

Naum este nume de profet, este din radicalul care poartă sensul „mîngîiere”. Ne dorim să fie o mîngîiere pentru mulţi …

Ne-am bucurat să fim împreună în misiune, aşa cum m-am bucurat acum ceva timp să fie el pentru prima dată la Fabrica de bărbaţi. Ne bucurăm să călătorim împreună şi … cu toată activitatea mea intensă, am avut prilejul, pe care tatăl meu nu l-a avut, să îl învăţ eu să meargă pe bicicletă, să prindă primele acorduri la chitară, să schimbe un ştecher sau o priză.

Am încercat să fiu un tată bun. Se pare că nu am reuşit în toate. Am învăţat cumva pe pielea copiilor mei cum se face (ce păcat că nu ne putem întoarce în trecut să putem schimba… sau să o luăm de la capăt… ), neştiind ce şi cum trebuie să facă un tată în casă… dar tot mai nădăjduiesc la harul lui Dumnezeu cel mare, care acoperă şi greşelile pe care le-am făcut noi ca părinţi faţă de copiii noştri.

La mulţi ani, Naum-Lucas!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Fabrica de barbati, intrebările lui Naum, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

40 de răspunsuri la Metamorfoza: din tată de copil în tată de adolescent

  1. BO zice:

    Domnul sa va binecuvinteze si pe dumneavoastra si pe Naum…

  2. Ioan C. zice:

    La mulţi ani fiului dumneavoastră!

  3. Marinel zice:

    La mulţi ani, Naum-Lucas! Spun şi eu, impresionat de rândurile frumoase şi foarte realiste scrise de tatăl tău! Deşi nu ne cunoaştem şi chiar dacă nu se va întâmpla asta acum, urarea mea e să ne cunoaştem cel târziu în Ceruri!

  4. cameliacimpan zice:

    LA MULTI ANI NAUM-LUCAS! – şi din partea noastră – fam. CÎMPAN -ARAD

  5. Am rupt și eu două skate-uri în liceu. Aveam și un pic de plete, așa, mai poetice mai degrabă decât de roacker.

    Am fost binecuvântat cu părinți care nu mi-au impus cu forța deciziile importante în viață.
    Asta mă face să mă mâhnesc când mai văd părinți care uită să crească odată cu copiii lor.

    La mulți ani Naum! Ai un tată cool care cred că își dă seama că i-ai fost dat doar în custodie și nu lui îi aparții, ci unui alt Tată care te așteaptă.

  6. Pomisor zice:

    La multi ani Naum!
    Foarte important sa nu uiti niciodata: Odata cu libertatea vine si responsabilitatea… Vei fi mai liber dar vei si raspunde de faptele tale mai mult. Iti recomand sa citesti si sa memorezi cel putin cartea Proverbe ca sa fi intelept si sa ai cat mai putine probleme – lumea in care vietuim nu este roz-bombon ci rea si oamenii adeseori inseletori. Fa din Dumnezeu prietenul tau si te va sprijini cand vei avea nevoie! Cunoaste-L si vei vedea ca este mai placut decat orice poate oferi pamantul.

    De acum inainte este important, domnul Marius, sa mentineti o legatura de prietenie cu el. Depinde si de dumneavoastra. Cel mai usor o puteti mentine si castiga fiind corect si vorbind adevarul ambele in dragoste. Faptul ca el este mai liber va absolva, incet incet cu cresterea libertatii lui si pe dumneavoastra de responsabilitatea principala a faptelor lui. De acum incepe el sa fie responsabilul principal pentru deciziile lui. Aceasta este normal. Daca a vazut in familie un exemplu bun si a fost invatat bine nu mai ramane decat sa va rugati lui Dumnezeu pentru el ca ce a fost semenat ca invataturi sa rasara punandu-le in practica.

  7. Citind acest articol mi-a staruit in minte un singur cuvant: TULBURATOR si l-as scrie de zeci de ori (daca nu mi-ar fi ster comentariul pe motiv de spam 🙂

    Fara sa stiu ceva din toate acestea, foarte recent l-am intalnit si abordat pe Naum. Sper ca momentul si discutia au fost inspirate: despre pretuirea parintilor. Pe tot parcursul discutiei i-am tinut mana stransa barbateste (da, din strangerea mainii lui se vede ca e deja barbat!) si la final mi-a confimat si verbal si prin privirea calda ca a inteles – nu numai cele discutate dar si ca are parinti deosebiti.

    Ma rog ca Domnul sa il binecuvanteze!

    In acelasi timp am observat la dumneavoastra exact ceea ce descrieti in articol: tatonarile blande si grijulii, apropierile si abordarile aproape sfioase, extinderea libertatii de miscare la maximum. Iar la Naum se vede frenezia furtunoasa a vietii care se pregateste sa ofere ce poate mai mult, vulcanul actionarii si interactionarii inca nedescatusat pe deplin, dorinta de excelare si afirmare. (Cred ca in frazele acestea am exagerat stilistic dar nu am gasit cuvintele cele mai potrivite)

    „Copii mici: probleme mici, copii mari: probleme mari!”

    Indurarea Domnului sa fie peste familia Cruceru!

    • ACIDUZZU zice:

      …Sau puneti-i o undita in mana sa invete ca in tacere se prinde pestele. Doar cu o viata de linsite. Sau dati-i o harpa (ca tot mosteneste o sensibila ureche mizicala, atat spirituala cat si fizica) si cu care sa-si acompanieze psalmii trairii, la unicat dar la superlativ.!
      Mi-am facut intrarea pe…”spatele fratelui Daniel” ca sa-i urez tanarului vlastar Cruceru Naum-Lucas aceleasi urari care decurg din incarcatura semantico-etimologica a numelui propriu cu care a fost cadorisit la nastere. Asa cum i-am urat si l-am felicitat la debutul primilor pasii micuti facuti in aceasta vara in slujirea cu Evanghelia.
      La un asa tata mare, un asa fiu bun ! Mai ales bun !
      La multi ani si binecuvantai alaturi de Domnul si apoi fiind o adevarata binecuvantare pentru familia din care a „rasarit” !

    • Marius David zice:

      Mulţumim, mulţumesc şi epntru vorbele înţelepte spuse lui Naum.
      Mulţumesc pentru tot ajutorul dat de alţii în ucenicia lui.

  8. Daniel Branzai zice:

    Draga Marius
    Welcome to the Club!
    Sa vezi ce urmează … Tată de om adult, tată de om casătorit, tată de tată, …
    In relația cu copiii, suntem ca la o partida de fotbal:
    La inceput, noi jucăm și ei stau în tribună, crezându-ne cei mai buni.
    Apoi, ei coboara alaturi de noi pe teren și jucam ca si prieteni, coechiperi.
    Mai tarziu, ei își incep partida lor și noi trecem pe banca antrenorilor, apoi chiar in … tribună.

    Să nu renunți niciodată să ții la echipa ta!
    Mulțumirea cea mai mare este să luăm împreună la sfârșit „cununa“!

  9. naomi zice:

    La multi ani Naum!!! … cam tarziu dar din toata inima. Fie ca fiecare an care va mai trece de aici incolo sa fie un margaritar atasat pe coroana biruintei care o vei primi la intampinarea Tatalui ceresc, fi binecuvantat.

  10. Sinela zice:

    Superb articolul. Avem ce invata.
    Multumim.

  11. Adrian.S. zice:

    A demonstrat că, dacă vrea, poate să fie bun în orice. Skating-ul este acum parte din pasiunile lui. Astăzi ne-a făcut bucuria de a se fi purtat matur într-o discuţie care putea să degenereze.
    Domnul sa-l binecuvanteze.Un skater m-a adus si pe mine la credinta.

  12. Adina zice:

    La multi ani! Frumos articolul! Deabia am descoperit blogul! Felicitari:)

  13. Elena zice:

    Înțeleg. Am și eu un copil, 27 ani, 195 cm, 140 kg, dar când mă uit la el văd tot fețișoara aceea cât palma, tot puișorul acela de om care avea mare nevoie de mine. Mă străduiesc să îl tratez ca pe un adult ce este, dar nici acum nu este chiar foarte ușor. Cred că acum este important să știe că, orice ar fi, voi fi portul sigur la care poate trage pe timp de vreme rea.
    La mulți ani! Fiți binecuvântați!

  14. Alex zice:

    La mulţi ani Naum! Şi la mulţi ani întregii familii! Sunt convins că îi vor fi de mare folos toate „lecţiile” de la „fabrica de bărbaţi” şi, în primul rând, educaţia primită într-o aşa familie frumoasă!
    Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţI!

  15. adrian zice:

    La multi ani, cu intarziere, din lipsa de semnal/internet.
    Fiul tau s-a nascut de Sfintii Mucenici Adrian si Natalia. 🙂

  16. Mira zice:

    Frate Marius mai facut sa lacrimez…………..frumoasa postare,sa fiti pregatiti mereu de a sta mai mult in rugaciune pentru Naum ,deoarece cresc si problemele odata cu ei ,va spun din experienta mea.Fie ca Domnul sa va dea intelepciune in continuare sa-l sfatuiti corect si el sa ia aminte.
    La multi ani ,Naum ! Domnul sa te faca sa alegi corect in viata si tine cont de sfaturile parintilor ,caci ei sunt cei mai sinceri oameni de langa tine.

  17. Pingback: Care este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face de ziua ta? (41) | Marius Cruceru

  18. Pingback: Cîteva sfaturi despre creşterea copiilor din partea unui tată nereuşit | Marius Cruceru

  19. Pingback: Rezultate licitaţie Simon and Patrick: răsturnare spectaculoasă de situaţie! | Marius Cruceru

  20. Pingback: Cateva sfaturi despre creşterea copiilor din partea unui tată nereuşit! « Daniela Delibas

  21. Pingback: Cîteva sfaturi despre creşterea copiilor din partea unui tată nereuşit | Biserica Penticostala Maranata Vulcan

  22. Pingback: Pentru colegii mei (20 de ani de la absolvirea facultății și 25 de ani de la absolvirea liceului) – despre DRAGOSTE | Marius Cruceru

  23. Pingback: Educația transgenerațională din perspectivă biblică – making room for … kids | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.