Ce sînt „Desculţii”?

Aşa cum vă spuneam, sîmbăta trecută m-am trezit în mijlocul unei manifestări excelente despre care Doru Radu mi-a spus că de fapt este un fel de eveniment „homecoming” al Desculţilor. Îi văzusem pe internet şi primeam mesaje de la un grup yahoo.

De autnci m-am tot întrebat ce sînt Desculţii şi tot Doru Radu mi-a trimis acest pasaj lămuritor:

”Desculti”-Romanian Homecoming, este un grup de partasie crestina al unor evanghelici romani, din diaspora si din Romania, “in spatiul virtual”.

Rugaciune, comunicarea unor experiente spirituale, meditatii si grup de suport pentru cei cu probleme speciale, aceste sunt valorile grupului.

Acest grup se intalneste “in spatiul real” la O Sarbatoare in Cinstea Domnului, anual, in al doilea weekend al lunii octombrie, la Hickory N.C. SUA si în Arad-Sega Romania, pentru trei zile de cantare, rugaciune, poezie.


Intalnirea “desculti” ar putea deveni o “miscare” numai daca ea este mai mare decat oricare dintre noi; mai mare chiar decat noi impreuna. (florian)

”Desculti” este o stare muzicala. Cand fara prejudecati si cu mastile jos, laudam pe Dumnezeu” (dr. Puiu Caciora)

Dragostea propriuzisa nu are un “plan”. Ea este “desculta” si risca totul pentru “spontan” si “viu”. (dr. Puiu Cocian)

Grupul “desculti” este creator de comunitate, nu de programe.
(dr. Sorin Covaci)

… La inceput numele a stirnit reactii de protest din partea … intelectualilor, comparatii neinspirate cu Zaharia Stancu… Mi s-a parut enervant ca un nume a creat atita teorie… Apoi, a cistigat prin substanta… Altii au teologizat numele cu descaltarea de la rugul aprins etc.

Ideea a inceput spontan, prin anii 60; in intunecimea comunista tinerii erau descurajati spre a veni la biserica.

O orchestra era ceva si mai subvesrsiv… Dupa repetitii obositoare, Nicolaie Iovin, zicea copiilor: “inchideti caietele si cintam desculti”…Cintau pina la miezul noptii de placere fara un repertoriu prescris; unul zicea un nume sau numa de cintare…N. Iovin era aspru, repetitiile serioase.

Daca nu se rugau cum trebuie, ii trimitea acasa anulind repetitia. Dintre “descultii” de-atunci au venit intilnirea de la Arad… Daniel Blaj si Florin Iovin…

Ideea a fost preluata acum vreo 6 ani in emigratia romana -de la Sega- din USA si acum nu mai are nimic cu Sega..

PS- termenul de desculti e si mai vechi..

Cind bisericile baptiste fusesera inchise de Antonescu, credinciosii -femei si copii, barbatii fiind la razboi- se adunau la salasele izolate de linga Arad … si cintau, slavindu-L pe Domnul multe ore in sir, “desculti” – nu mai aveau partituri si cintau din inima, in ilegalitate… Ei au folosit primii termenul…

Apoi Doru Radu adaugă:

Ce sunt intrunirile desculti?
In primul comment am prezentat un istoric. Iata mai jos filozofia grupului.

Ea n-a rezultat intr-un grup de studiu, ci a emanat, s-a conturat in 6 ani de intilniri.. Ea nu e oficiala pentru ca descultii nu sunt formalizati. Filozofia lor e supsusa maturizarii pe masura ce miscarea se maturizeaza:
“In ultimii 5 ani, in comunitatea neoprotestanta romana din America a inceput sa se practice [desigur restrans] un mod original de partasie numita “O sarbatoare in cinstea Domnului:

-Intalnirile “desculti” nu sunt o creatie a unui om, ele au inceput si s-au format ca urmare o experientei multora, cu pasiune pentru cantare si inchinarea prin cantare. Ei se aduna o data pe an, pentru trei zile ( la Hickory NC) pentru rugaciune si cantare . Cantarea ocupa 60-75% din timp. Cuvantul ia forma marturisirii unor experiente si trairi personale, si a “meditatiilor pastile” la adevarurile biblice. Rugaciunea este prezenta, de-alungul intalnirii, sub forma laudei si a multumirii.

-Se canta majoritatea timpului in comun chiar si atunci cad un grup sau un solist isi aduce contributia. Fie doar la refren sau la anumite strofe, toata asistenta canta. Oamenii sunt incurajati sa cante facand armonia pe care o stiu, (60-70% din pocaiti au cantat candva in cor sau alte formatii muzicale).
Cantaretii sunt liberi si chiar se asteapta sa improvizeze, (Col.3:16, traducera KJV facand melodii Domnului in inimile voastre) si sa se implice personal cat pot de adanc in cantare. Fiecare trebuie sa cante ca si cum el insusi ar fi scris cantarea si s-o cante in duh de inchinare, considerand ca aduce o jertfa Domnului.

-Marturiile si meditatiile sunt limitate la 5 minute, barbati si femei se ridica daca simt nevoia si marturisec o experienta, sau o meditaie. Marturia este o istorie si nu o filosofie; ea trebuie facuta concis si cu cat ma multa implicare personala. Daca o marturie este mai lunga ea se poate prezentata in reprize.

-Partasia la intalnirile “desculti” nu trebuie sa fie “Show-ul” nimanui. Fiecare trebuie sa se simta parte egala, chiar daca este aprope imposibil sa realizezi un asemenea echilibru. Orice retinere in favoarea altuia face de fapt parte din trairea in Lumina, conditia absoluta a partasiei crestine.

-Originalitatea ” Intalnirii desculti” este spontaneitatea, improvizatia prin influenta Duhului Sfant, si implicarea tuturor participantilor; intalnirea este fara spectatori. Spre deosebire de partasiile obisnuite cand numai un anumit grup slujeste si cand in mod implicit apare si o tendinta de a impresiona audienta prin performanta, “Intalnirile desculti “Isi propun sa inspire participantii la inchinare, prin pasiune, stimuland implicarea personala.

-”Desculti” este o atitudine, o stare si nu are nimic de a face cu ciubotele.

“Desculti” este o experienta, a partasiei, si nu in exerciutiu intelectual ori artistic.

Formulari scurte din filosofia grupului “desculti”:

1-Pasiunea inainte performantei.
2-Improvizatia (calauzita de Duhului Sfint), regia fiind minimala
3-Intalnirile sunt fara spectatori.
4-Cuvantul are forma marturiei si nu a predicarii
5-Retragerea din centru, descurajarea show-lui
6-Inima buna = pamantul cantarii (sa nu cantam Cantarile Domnului pe pamant strain)
7- Aplaudaul este o expresia bucuriei si se adreseaza Domnului si nu oamenilor.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Ce sînt „Desculţii”?

 1. costica H. zice:

  Fratele N.iovin cred ca nu s-a gandit la atatea definitii.
  Ce este incontestabil insa la desculti, este creativitate si in loc de improvizatie as numi inspiratie.
  Asta insa nu se poate fabrica, nu are deaface in primul rand cu talent sau pregatire muzicala, depinde in ce relatie te afli cu Cel ce da darurile, si cat de credincios esti in folosirea darului spre gloria Celui ce l-a dat.
  As spune deasemenea ca conceptul, sau fenomenul desculti,este intr-o continua definire si prefacere.ch.

 2. Flavius zice:

  Am fost si eu la Desculti-Hickory de 3 ori si abia astept Desculti-Atlanta 🙂

  …adevarul este ca fenomenul Desculti a ajuns sa fie asa de cunoscut si asteptat in cea mai mare parte din cauza fratilor si surorilor din Hickory. Ei sunt cei mai buni primitori de oaspeti din cate am intalnit pana in prezent. O adevarata marturie vie!

  (daca ar exista un premiu acordat bucatareselor crestine, surorile din Hickory ar castiga detashat la categoria: mancarea gatita cu cea mai multa dragoste)

 3. Doru Radu zice:

  Multumesc pt atentie…nu ma-am asteptat.
  De multe ori in bisericile noastre din diaspora nu putem rezolva problema muzicii contemporane vs. imnuri… Pe de-asupra apre si limba engleva vs. romana…
  Un lucru interesant e ca la desculti am vazut tinerii romani americani chinuinduse cu Moldoveanu si am vazut batrini care n-au fugit afara la CCM. Cred ca principalul motiv e, asa cum se spune in filozofia descultilor, felul in care cum cintam. Cintam ca o inchinare, identificindu-ne cu autorul, personalizind cintarea? Inspiram cind cintam? Copii cu chitari, sora Milosvici cu voara ei, batrine cu mandolinele lor cintau fiecare din banca de la locul lor fara sa-i amplifice cineva, sau sa-i reliefeze cineva…
  ..Cind au fost la Sighet, descultii au intiziat o zi si 2 ore. Fratii care i-au asteptat au concluzionat: „nu stiu cum se face ca voi cintati citnarile noastre, le-am cunoscut pe toate, dar parca-s altfel”…
  .. Cind au fost la Sega, un batrin de 75 ani -conservator beton-, absolvent de Seminar, a iesit fuga si a sunat pe un coleg de generatie: „Vino sa vezi ca asa ceva n-ai mai azutit tu; cinta cintari de-a noastre vechi”…
  Sunt si lucruri de criticat. Cred insa ca am cistiga daca am reusi sa implicam intr-adevar „publicul” in inchinarea/cintarea sau ,de ce nu, predicarea noastra. Daca e numai „noi catre voi”… e o dubla dezamagire…
  Cel mai greu mi-e cind conduc ora de rigaciune si nu se roaga oamenii decit dupa amenintari; odata am sa fug de la amvon…

  • costica H. zice:

   draga Doru;
   care crezi ca sant motivele pentru care unii frati nu se roaga decat foarte rar sau greu?
   Poate ar fi un subiect interesant de dazbatut,nu-i doar in america fenomenul ,el se gaseste si in alte parti ale lumii,mai putin in locurile unde este persecutie si mai cu seama in tarile sarace.

   • Radu Oprea zice:

    „…unii frati nu se roaga decat foarte rar sau greu…mai putin
    in locurile unde este persecutie si mai cu seama in tarile sarace”

    ….probabil in tarile „bogate” se canta…mai mult ! Ce importanta
    este totusi tara in care traim.Wow !

  • Marius David zice:

   Nicio problema, cred că acest comentariu a fost lămuritor pentru mulţi.
   din descrierile tale totuşi întîlnirea de la Arad nu a fost tocmai desculţă desculţă cu totul.
   S-a cîntat foarte profesionist în cea mai mare parte a timpului. unii au ascultat, ceilalţi au cîntat… dar, aşa cum spui… libertatea este mai importantă, libertatea în Duhul.

 4. Pingback: “DESCULTII” – o stare muzicala… | Petrica Moisuc

 5. Doru Radu zice:

  -Cred ca intilnirea de la Arad a fost si desculta Ea a lasat o anumita libertate… dar si-a propus si o tenta educativa. Lucru necesar fiecaruia dintre noi; cine a ajuns desavirsit? Eu, nu. Si pina la urma, daca s-ar impune un anumit mod de intilnire desculti n-ar mai fi libertatea Duhului si nici n-ar mai fi desculta. Nici la Hickory nu se reuseste tot timpul asta. Filozofia descultilor e si un deziderat…
  -De ce nu se roaga oamenii la OR, Costica? Ma tem sa nu fiu eu cel ce stinge Duhul de rugaciune, cind conduc OR. … Apoi e foarte posibil ca forma de inchinare sa fie nepotrivita. Mai nou, am invatat de la Americani sa ne impartim in grupuri in timpul OR si ne rugam pe rind in grup, fara a striga. Exista avantaje evidente. Cel mai tare imi place sa le combinam. Rugaciunile conversationale mi se par cele mai grozave; n-am mai reusit de cind eram student.. si a trecut ceva vreme… Sunt oameni care nu se pot ruga public… cei veniti din afara spatiul evanghelic. Imi place sa ma rog de mai multe ori, scurt; rupind lantul monotoniei. Apoi, sunt unii care n-au o viata de rugaciune personala, de ce-ar avea una publica… Apoi, unii ne omoara cu rugaciuni lungi…Am facut post pt bolnavi. A fost plina biserica… De ce nu e si la alte subiecte? Noi nu agonizam pt mintuirea oamenilor, sfintirea noastra, cunoasterea voii lui Dumnezue cum agonizam pt sanatatea/viata celor iubiti…
  Sper ca toti sa traim toti rugaciunea privata la nivelul psalmistului: „inima mea zice din partea Ta, cauta fata Mea. Si fata Ta o caut Doamne!” -Ps 27
  wow – am amutit…

  • costica H. zice:

   Duhul Domnului lucreaza uneori si in programe programate…
   Dar de regula El se afla dincolo de programele noastre,sau poate fi si in programarea noastra doar daca aceasta este supusa dreptului lui Dumnezeu,al lui Isus capului Bisericii ca El sa aiba todeauna libertatea de a o folosi sau a o schimba daca El vrea.(nu vorbesc aici ca fiecare sa faca ce vrea, nu ma uit la aceasta extrema dezgustatoare)
   Depinde ce asteptari avem, nu vorbesc de asteptare pasiva,ci una activa…
   …seamana si vei secera dar nu uita; Domnul face sa creasca!

  • Marius David zice:

   da, cred că asta a fost parte din agenda ascunsă a întîlnirii, partea educativă, ca răspuns probabil, la alte conferinţe „contemporane” acesteia, în care au cîntat şi trupe de „fraudă şi întinare”.

 6. cryssimonca zice:

  Thank you for this post. Christ is resurrecting His body even today! Praise Him. In a day in which young adults and youth become fragmented and dislocated from worshipping with the older generation, Desculti is an environment where the Body of Christ can come together as one bride. From my experience, Desculti is a blessing to Romanians and the younger Romanian/American generation as well. I’ve experienced an atmosphere of reflection, conviction, celebration and praise. Praise God the Holy Spirit is gaining ground!
  1 John 4:9

 7. Pingback: Cristoşii lor, Miki Zsekely, cum se distruge o înregistrare, dragostea cîştigă?, « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.