Dosar „Abdicări şi complicităţi între stat şi biserică”


Noutati:

Deşertăciunea pactului „stat” – „biserică”. Şi reforma sistemului de asistenţă socială ce aşteaptă, strategic, după colţ /de Cristina Rat

Cireasa de pe tort, sau bomboana de pe coliva serviciilor sociale / de Costin Militaru

+ Intreg dosarul:

BOR SRL / de Claude Karnoouh

Voia Domnului si vointa omului / de Suzana Dobre

Un cadou sinistru de 8 Martie: monopolul masculin al asistenţei sociale / de Ioana Vrabiescu

Osînză rîncedă de struţ / de Dan Ungureanu

Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului…..dar cum? Despre împărţeală şi alţi demoni. / de Bogdan Mihai Radu

“Sincer, este cineva care nu şi-ar dori o Maică Tereza a creştinismului ortodox românesc?” Sincer? Da! Eu! / de Marius Cruceru

Cu toata viteza înapoi – caritate etatizată, cezaro-papism şi cum se înfundă modernizarea României / de Victoria Stoiciu

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Dezbatere, dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Dosar „Abdicări şi complicităţi între stat şi biserică”

 1. CNI zice:

  E buna si stanga, cand se intampla sa fie de partea aceleiasi baricade ideologice, sau nu?
  Domnule Cruceru, fratii si sponsorii dvs. din Statele Unite lupta de vreo doua-trei decenii sa-si marite din nou bisericile cu statul. Ce parere aveti?

  • Marius David zice:

   draga CNI,
   1. adevărul este unul singur, dacă un comunist şi un capitalist spun amîndoi că 2 şi cu 2 fac patru, ce-are Marx cu Einstein în cazul de faţă?
   2. fraţii mei sînt, sponsorii mei, nu! Nu trăiesc şi am evitat tot timpul să trăiesc sponsorizat.
   3. Cine umblă să mărite bisericile cu statul, că n-am cunoştinţă. La ce vă referiţi?

   • ACIDUZZU zice:

    Cred ca referirea se face la traditia de…a face cununia odata cu botezul, adica si cu pirostriile-n cap si cu…burta la gura !

    • ACIDUZZU zice:

     Inca sunt nedumerit de expresia folosita: „E buna si stanga…” Oare ca e la fel de indemanatic ca si cu dreapta sau „sa nu stie stanga ce face dreapta” ? Ca de „aceleasi baricade ideologice” nu poate fi vorba decat in dreapta credinta…Adica, sa faci ce face popa…

 2. ela zice:

  Nu mai tampenii. Nu stiu cum pot unii sa scrie asa ceva. De exemplu, tovarasa Ioana Vrabiescu spune: „Bărbatul nu poate fi direct vinovat, doar e ispitit, nu-i aşa?! Şi în acest caz, aş îndrăzni să vorbesc chiar de complicitate între legislatori şi clerici: o tăcere suspectă înconjoară povestea.” Si nu este singura care a aberat din pacate. Doamne fereste-ne!
  Nu am putut sa citesc tot, pentru ca ma doare capul!

 3. Marius Tepelea zice:

  Am citit cu intristare articolele din „blogul” copie a GDS-ului despre legea care inca nu a fost promulgata, referitoare la parteneriatul „Stat-Biserica”. Dincolo de studiul lui Marius, pe care din motive lesne de inteles nu doresc sa il comentez, am observat o singura directie a prezentarilor: o singura directie, de infierare a legii, a „BOR” (ironie la moda, mai ales la d-nul Karnoouh) din partea unor intelectuali nu de mana intaia. Despre lege stiu si eu cate ceva. Nu se refera doar la Biserica Ortodoxa, ci la toate cultele recunoscute legal in Romania. Veti zice ca ortodocsii isi vor lua partea leului, ca doar sunt majoritari, vorba ceea, 80 si ceva la suta. Pentru cine a citit cu atentie legea, si garantez ca multi dintre autorii amintiti mai sus nu au citit-o articol cu articol, nici un cult religios nu este favorizat. Sumele vor fi date pe proiecte si nu pe ochi frumosi, iar banii vor fi verificati de Curtea de Conturi. Despre faptul ca legea nu era oportuna este o alta discutie si aici sunt de acord cu Marius. Putini stiu insa ca majoritatea ONG-urilor ce opereaza in domeniul asistentei sociale nu sunt religioase, cele religioase sunt mai putin de 10 %. Si atunci, ce rost mai au studiile de mai sus, din moment ce ONG-urile laice au partea leului in asistenta sociala, si pe buna dreptate?
  Externalizarea serviciilor sociale va fi facuta pe mana ONG-urilor laice, in proportie de peste 90%, conform unei legislatii din 2006. Ca la mijloc statul curteaza Bisericile cu foc si dor aprig este alta poveste, doar vin alegerile. Dincolo de toate, m-a mahnit cel mai mult articolul plin de prejudecati, inexactitati si neadevaruri al lui Claude Karnoouh. Din respect pt profesorul francez ma abtin sa nu zic prea multe. Am citit pe blogul original cateva din raspunsurile sale prompte la criticile bine venite la adresa articolului sau. Raspunsuri slalom, sabloane, texte rupte din context. Ma asteptam la o analiza mai profunda din partea unui prof univ. Cu unele mucuri de idei adevarate nu faci impresie buna, impanate cu idei preconcepute, neintelegerea crasa a istoriei poporului roman si mai ales a „BOR srl”, cum ii place domniei sale sa zica. Dar, cum e la moda sa te dai mare ‘telectual daca dai in „bor”, unde toti popii sunt legionari, securisti, corupti si ahtiati numai dupa bani, iar crestinii „buni” sunt doar greco-catolici sau protestanti, nu mai zic nimic. Ar fi bine sa ne uitam si in propria ograda, caci fiecare padure isi are uscaturile ei, numai ca ale celor majoritari se vad mai mult, fireste. Imi cer scuze ca m-am lungit, dar ne consumam prea multa energie unde nu merita si trecem cu vederea lucruri importante din crestinism, care ne-ar putea apropia.

  • Marius David zice:

   draga Marius, îmi pare rău pentru întristarea ta, sper să nu fiedin cauza mea. Mi-aş face mari mustrări.
   Am pus acest dosar pentru a arăta că gîndim diferit asupra aceleaşi probleme, argumentele sînt diferite pentru a spera acelaşi rezultat.
   Noi, ca baptişti, avem prin hotărîrile cultului distanţa faţă de acest fel de iniţiative. Ca istoric ştii prea bine cum stăm la acest capitol. În dreptul meu i-am sugerat domnului Vasileanu faptul că scena religioasă este un pic mai diversă decît o împarte dînsul între BOR şi stîngişti-atei. Se pare că n-a înţeles nici ce am spus şi nici miza dezbaterii. Face nişte salturi în lateral şi nişte flick-flack-uri care n-au de-a face cu o dispută serioasă.

   Speram ca să avem o dezbatere serioasă pe acest subiect, dar, aşa cum ai observat, inclusiv personalităţi cunoscute-recunoscute …. se lenevesc la idee şi iată ce iese.
   Oricum legea va ieşi.
   Sper ca baptiştii să fie consecvenţi cu hotărîrile lor interne şi să nu accepte implicaţiile legii în ce-i priveşte… în rest… mă tem că va fi un nou prilej de a ne arăta cît de co-rupţi sîntem în coate.
   uite ce se întîmplă cu Legea Învăţămîntului Naţionale…
   Neapărat aş vrea să vorbim zilele astea…
   cu mare simpatie, ca întotdeauna,
   mc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.