Sfîntul Ipod şi Sfînta tabletă

De mai mult timp folosesc Biblia în format electronic, pe PCPocket, pe computer. Între prieteni am fost un fel de pioner al acestui gen de lectură. La un moment dat, la o predică la capelă am plecat fără Biblie în hard-copy spre amvon. Un coleg s-a oferit să îmi dea biblia lui. L-am refuzat politicos, arătîndu-i că am PCPocketul deschis la textul pentru predică.

A fost un pic de rumoare în sală, dar totul a reintrat în normal şi am predicat de pe PCPocket. Concluziile nu au fost mai puţin spirituale decît în cazul în care aş fi avut în mînă, Doamne fereşte, o Fidela legată frumos în piele (păcat de animalele sacrificate).

Nu aş predica într-o biserică de pe laptop sau de pe tabletă, dar alţii au făcut-o. Puneam zilele acestea o întrebare pe facebook. Dacă Biblia între coperţi tari este o carte sfîntă, atunci Ipodul sau PCpocketul, amărîtul meu de Nokia E63, pe care am scripturile, sînt sfinte sau sfinţite sau nu.

O biblie fără cititor este o bucată de hîrtie, n-are nimic sfînt în sine, este slovă moartă. Duhul din cititor naşte cartea la viaţă şi pixelii devin purtători de spirit. Nicio biblie tipărită nu este mai sfîntă decît un text biblic transcris de un copil de şapte ani pe caietul de dictando, nici mai spirituală decît un mecanism purtător de text.

Că nu aş face orice cu o biblie tipărită, aceasta este o altă discuţie la care voi reveni încercînd să tratez o patologie specific protestantă, relaţia cu materialitatea şi obiectele.

Trăim în epoca în care avem e-books pe kindle şi avem nostalgii după cărţile cu pagini. Şi eu sînt unul dintre nostalgici, deşi am sute de cărţi în format pdf pe toate cititoarele posibile. Albert Mohler are un articol interesant AICI despre acest fel de nostalgie. Mă tem că răspunsul la întrebarea lui este NU PIERDEM NIMIC dacă dispar librăriile, absolut nimic.

şi a propos, iată AICI cîţiva clasici gratuit.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Sfîntul Ipod şi Sfînta tabletă

 1. ILAN zice:

  E vorba doar de forma pe care o îmbracă funcţia (după cum spunea Fărăgău, care, de altfel, predică de pe un laptop – din nevoie). Fie că e cu coperţi, fie că e în carcasă de plastic, e vorba de Cuvântul lui Dumnezeu.
  Aş spune despre o Biblie tipărită că e Sfânta Scriptură tipărită pe aceste pagini, iar despre o Biblie de pe un gadget electronic e Sfânta Scriptură conţinută în acest gadget.

  Poate ni se pare mai sfântă Biblia tipărită, pentru că e permanentă, nu o poţi şterge de pe pagini şi să scrii altceva, ca şi în cazul disp. electronice.

 2. Bass player zice:

  Sa cititi Sfintele Versete de pe un Nokia E63 in public, e un pic „subtire”. Cred ca ati avea nevoie de un iPad – se pare ca in aceste zile va fi prezentata generatie a doua.

 3. evanghelismos zice:

  Citez: „O biblie fără cititor este o bucată de hîrtie, n-are nimic sfînt în sine, este slovă moartă”.

  Sunt ortodox, insa raman tot mai uimit cum protestantii, care cred in principiul Sola Scriptura, desacralizeaza in mod voluntar sau nu, textul Sf. Scripturi. Oare Dumnezeu e sfant doar in masura in care cineva intra in contact cu el? Versetele de mai jos nu vb. nimic?

  „Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh şi sunt viaţă”. Ioan 6:63b
  „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu”. 2Timotei 3:16a

  2+2=4 Acest calcul n-are nimic adevarat in sine, decat in masura in care eu cred ca asa este? O axioma este adevarata doar in masura in care eu o cred?
  Incredibil: „O Biblie…n-are nimic sfant in sine, este slova moarta”.
  Biblia este si ramane sfanta ptr. ca are valoare intrinseca, iar versetele sale au aceeasi valoare indiferent pe ce ar fi scrise.

  • Paul Pantea zice:

   Ce cred ca dorea dl. Cruceru sa spuna e ca daca Biblia ar fi fost scrisa fara intentia de a fi citita vreodata de cineva, nu ar fi avut nimic sfant in ea. Altfel, perfect de acord cu dvs.

  • Marius David zice:

   dragul meu evanghelismos,

   1. şi eu sînt uimit de prostentaţi.
   2. şi u sînt uimit de cum înţeleg unii Sola Scriptura. Ai idee de ce înseamnă cuvîntul BIBLIOLATRIE? ei, eu la asta m-am referit, la închiarea bibliei ca obiect şi nu pentru conţinut, la ideea de talisman, să o luăm în maşină ca să nu avem accident, fără să o citim.
   3. Sigur, cuvîntele sînt DUH şi VIAŢĂ, cînd întră în contact cu DUHUL din tine şi cu VIAŢA din El, cu DUHUL-PERSONANA, care ne locuieşte ca în TEmplu, cu CRISTOS-VIAŢA, care trăieşte în noi… atunci se „activează” slova, care altrfel este moartă, dragul meu.
   4. Da, 2 plus 2 pot face cinci sau şase, dacă numeri fiinţe vii şi între acele fiinţe sînt două femei gravide. Depinde ce numeri şi s-ar putea ca unii să nu creadă pînă nu numără cu mîinile lor.
   5. nu sînt de acord cu altceva… un obiect fiind PUS DE-O PARTE (sensul în care înţelegem sfinţenia Veterotestamentară) nu poate şi nu trebuie să fie reconvertit.
   Fii sigur că nu mi-aş împacheta slănina în Cîntarea Cîntărilor.

 4. STEFAN T. zice:

  Cred ca este o chestie cu doua taisuri.Si eu sunt crazy dupa orice technologie/gadget si ma servesc de ele well in orice aspect din viata mea(business,scoala,comunicare,entertainment,etc).Nu cred ca este CHIAR o necesitate sa predici,citesti in fata bisericii de pe orice gadget,mai ales ca si pastor.Si eu am biblia in romana pe cel si am folosito de cateva ori cand miam uitat cartea si sunt sigur ca am dat impresia altor frati mai batrani de langa mine ca eram atent numai in cel pt alte lucruri de distractie,asa cum fac altii mai tineri si care pe mine ma enerveaza.Plus ca imi este si ca o distractie,unde fff usor sunt ispitit sa ma uit la un email/sms recent primit.Din cauza asta aleg sa il las in masina sau sa il inchid de tot,numai sa pot concentra la cuvant.Cartea propriu-zisa e deja marcata cu repere,versete importante highlighted si chiar imi este greu sa ma despart de ea.
  La nivel de pastor,pot sa vad cum este o pricina de poticnire in lucru asta,si cum un gest de acest fel poate sa ii faca sa gandeasca la altceva decat mesajul principal.Exact ca si cu o bijuterie care este purtata de cineva.
  In principal Cuvantul trebuie sa fie in inima noastra.Daca putem folosi techologia de azi sa avem CUVANTUL mai aproape de noi,e perfect dar nu cred ca sa facem un show din ea in fata altora.

 5. Una este o situație de excepție când îți uiți Biblia sau nu ai la dispoziție și alta este când predici. Ne lovim din nou de criza noului și de felul în care ceilalți primesc acest lucru. Și totuși, nu e un pas prea mare de la a trece de la Biblia în format electronic la net. Ești la un click distanță de a fi conectat. Am văzut cu ochii mei student de la teologie ce a stat în biserică pe…bloguri.

  • Marius David zice:

   Cineva a scris un articol… De ce se merită să twittereşti cît eşti în biserică! Mi s-a părut interesantă argumentaţia.
   Tind să nu-l condamn pe respectivul dacă predica era coruptă, coruptibilă şi era din „cum spune poetul de cîntare”

 6. daniel zice:

  dar atunci cand este proiectata pe un ecran? Proiectorul
  urmeaza cipul care este si mai performant sa u ai baterie ci sa fi tu bateria si sa l ai tot timpul la tine … oare cum o sa para asta (ultimul ragnet de gaget). cred ca ai dreptate
  oamenii au folosit ce aveau din todeauna.
  sunt avantaje enorme sau nu mu pot sa zic. dar daca nu esti azi pe facebook poti fii usor in afara multor discutiii/ sa folosim facebookul ? nu stiu nici asta
  este o chestie personala cred . nu ai cum sa dai un sfat altcuiva.

 7. ACIDUZZU zice:

  Nu conteaza in ce format ai Biblia sau Sfanta Scriptura ci UNDE o ai (in buzunar sau in inima), CAT o ai adica (tot in inima) si cat la suta traiesti din ea( cu viata personala).
  Mesajul spiritual proclamat public, prin cuvinte sau fapte este direct proportional cu procentele de Biblie traita personal, prin credinta si nicidecum tangentional sau ocazional-sporadic, oratoric, folosidu-te de…arta elocintei…

 8. Luca zice:

  De ce spuneti ca nu ati predica de pe laptop sau de pe tableta, care este diferenta in a predica de pe PCpocket sau de pe un alt suport electronic?

 9. daniel zice:

  nu conteaza de unde predici din ce format. daca esti orb tot nu vezi ce srie acolo.
  nu cred ca formatul conteaza . cel mai simplu este sa te uiti la semnele care i va insotiii pe cei ce vestesc evanghelia. singra formula data de Isus.

 10. horvathliviu zice:

  Trebuie sa definim ce inseamna sfanta. Ca daca e doar deosebita e una, insa cand ne gandim de exemplu la Scriptura tradusa „fidel” ca la Tablele Legii purtate in Chivot e alta. Aici am exagerat un pic. Mi-aduc aminte ca la un studiu despre Scripturi, Beniamin Faragau a calcat Scriptura Cornilescu in picioare, sa ne faca sa intelegem ceea ce vreti sa ne spuneti dumneavoastra aici.
  Mi-aduc aminte ca la o predica am folosit o alta traducere decat Cornilescu. Fratii au crezut ca predic din Talmud, asa s-au suparat. Pai nu zice Pavel sa nu ascultam o alta Evanghelie? E treaba multa cu fundamentalistii.

  • Marius David zice:

   Sfînt este PUS DE O PARTE, SEPARAT, DEDICAT.
   deşi am pus această problemă, nu cred că aş face ce a făcut Beni Fărăgău vreodată t tocmai pentru că am o altă înţelegere asupra relaţiei cu obiectele, materialitatea, dedicarea, aşa cum nu cred că aş transforma, aşa cum fac prietenii mei americani, sanctuarul bisericii în sală de sport în timpul săptămînii.

 11. NicuS zice:

  „Dati vă rog click la Evanghelia după…., capitolul x”

 12. zimerman zice:

  frate Marius,
  ati amintit de kindle; eu unul nu ma pot hotara daca sa mi-l procur sau nu, vreau mereu sa am la indemana de citit, la monitorul computerului nu imi place sa stau mult, plus ca port ochelari de distanta si stiu ca imi strica sa stau mult timp; pe de alta parte, imi place mai mult sa simt cartea in mana;
  afisati va rog in cateva cuvinte un review personal despre kindle, daca e posibil, ca din partea unui cititor rascitit )

 13. Agnusstick zice:

  Off topic, http://techcrunch.com/2011/03/03/wordpress-com-suffers-major-ddos-attack/
  Nu a fost Marius ţinta, dar s-au resimţit mai multe bloguri VIP (Marius fiind VIP…).

  • Marius David zice:

   din cîte am înţeles eu a fsot un atac de flooding cu ţintă precisă. habar nu am cum se poate şi care sînt detaliile tehnice, nu vreau să redau paragraful trimis de ei, ca să nu dau idei altora.

 14. Pingback: Sfînta tabletă?, critică textuală, zile mai scurte?, despre linişte « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.