„Despre prostie”

Pentru că tot a circulat viral youtubizarea discuţiei dintre domnul Andrei Pleşu şi domnul Gabriel Liiceanu despre prostie, emisiunea de la TVR1 de duminică seara, m-am gîndit, prin contrabalans la fermecătoarele panseuri ale domnului Pleşu şi la ceva mai ştiinţific. şi clasicizant prin bibliografie măcar.

Prof. dr. Daniel David a scris un articol excelent intitulat Despre Prostie. Omul între Homo Sapiens şi Homo Stupidus. Aş răspunde cu un studiu despre prostie aşa cum se vedea aceasta din punct de vedere biblic, dar nu-i timpul trecut.

Articolul a apărut iniţial pe blogul dînsului de unde vă recomand să îl citiţi. Următoarea lectură? Laus Stultitiae a lui Erasmus, care s-a tradus şi în româneşte, dacă nu mă înşel. Eu am citit-o în latină şi traducerea în latină este bună :).

Iată cîteva rînduri:

Etimologic vorbind, în limba engleză, limba în care a fost scrisă cea mai mare parte a bibliografiei acestui text, termenul de prostie (stupidity) provine din latinescul „stupere” care înseamnă stupefiere (ex. mirare, uimire, uluire, toate într-o lentoare până la încremenire). Într-o definiţie de lucru, prostia se referă la capacitatea scăzută de a realiza concordanţa între scopurile pe care ni le propunem şi mijloacele de atingere a lor; aşadar, ea apare la interacţiunea dintre scopuri şi mijloacele de atingere a lor.Formula Prostiei şi a Inteligenţei:

 • P(prostia) = S(scopuri) ∩ M(mijloace)
  • Profilul: 1-0; Prost cu pretenţii/autentic: are/îşi propune scopuri variate (adesea ca urmare a presiunii şi modelelor sociale şi educaţionale), dar nu are mijloacele intelectuale adecvate realizării lor.
  • Profilul: 0-1; Prost simpatic/ignorant: nu îşi propune/nu are scopuri adecvate sau variate, dar ar avea mijloacele intelectuale necesare realizării lor.
  • Profilul: 1-1; Inteligent activ: are/îşi propune scopuri variate şi are mijloacele necesare atingerii lor.
  • Profilul: 0-0; Inteligent pasiv sau Prost adaptat; doar dacă îi mobilizezi în sarcini poţi să-i diferenţiezi. Moliere spunea cu referire la această situaţie că un învăţat (inteligent) care tace nu se deosebeşte de un prost care nu spune niciun cuvânt.
 • Legenda: 1-prezenţa sau exces; 0-deficit sau absenţă

Citiţi mai departe AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, dulce Românie, In-text-esant, zîmbetu din colţu gurii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la „Despre prostie”

 1. petruţa zice:

  oare prostia tine doar de scopuri si mijloace ??

  • Marius David zice:

   nu cred că asta vrea să spnă autorul, dacă citeşti tot articolul problema se complică..

  • Andrei C. zice:

   nu – omul spune clar că prostia ține de „normalitate” sau patologie. Dacă ai un coeficient de inteligență minim (sau scăzut) sau dacă ai tulburări psihice severe – ești prost datorită unui proces patologic (adică prostia te reprezintă așa cum ești tu – este o caracteristică a ta).

   • Cristina zice:

    „Dacă ai un coeficient de inteligență minim (sau scăzut) sau dacă ai tulburări psihice severe – ești prost datorită unui proces patologic (adică prostia te reprezintă așa cum ești tu – este o caracteristică a ta)”

    Aici trebuie corectata confuzia ta, in articol se spune taman pe dos, adica, daca ai tulburari psihice sau un coeficient de inteligenta scazut, prostia este rezultatul un proces patologic (cu alte cuvinte, este boala), doar daca nu se incadreaza in categoriile respective prostia devine o trasatura a persoanei, o caracterizeaza fara a putea avea scuza ca e bolnav (eu as zice ca asta este prostia autentica :)). In timp ce boala si coeficientul de inteligenta se mai pot modifica (intr-o mai mica masura IQ-ul si intr-o mai mare masura, tulburarile psihice), prostia ca trasatura e posibil sa ne urmareasca toata viata iar noi sa nu banuim nici o clipa.
    Mie mi s-a parut un articol excelent si in timp ce ma miram de putinele reactii la el, mi-a trecut prin minte vorba populara „se fereste ca dracu de tamaie” 🙂

  • Marius David zice:

   neapărat trebuie citit laus stultitiae a lui Erasmus.
   Lămuritor,
   prostia presupune … de la „dotare” naturală pînă la proastă poziţionare … toate variantele posibile.
   Adică tot omul poate fi prost!
   De ce?
   pentru că în păcat ne-au zămislit maicile.
   Dacă sîntem păcătoşi, atunci sîntem şi proşti,
   Prostia şi păcatul sînt fraţi gemeni.
   Iată de ce prostia nu ne ocoleşte pe niciunul.

 2. ACIDUZZU zice:

  Un vechi proverb romanesc spune: „Prostie si lenea nu dor…”

 3. Pomisor zice:

  Mmmm desi este un articol bun spre excelent totusi eu personal m-as feri sa caracterizez un om ca fiind prost. Daca respectivul om chiar nu are capacitatile necesare pentru a face anumite lucruri inseamna ca nu le are si atat (un truism… 😦 ). Si ar fi face foarte bine sa „se intinda cat le este plapuma”… ca altfel nu este prostie ci nebunie curata (opusul intelepciunii)… In plus Dumnezeu poate oferii oricui doreste intelepciunea sa isi foloseasca posibilitatile mici sau mari cat mai bine.
  Apoi legatura dintre morala si inteligenta/prostie este mai complicata… Ca ingerii cazuti au avut si au o inteligenta sclipitoare … dar acum multi dintre ei se prajesc in Adanc iar restul vor ajunge curand acolo si vor sfarsi cu totii in Lacul de foc. Deci la ce le-a folosit inteligenta? Fara morala inteligenta i-a ajutat doar sa capete un loc foarte caldut…

  • Marius David zice:

   Ei, sînt multe feluri în care putem înţelege prostia. Am scris despre felul în care poate fi înţeles apelativul din Matei 5, cine spune fratelui său.. PROSTULE.

   este foarte interesant.
   din păcate azi am aflat că mai sînt numai 12 exemplare din pseudocomentariul la Predica de pe Munte.

 4. Pingback: 100 de suflete, sunetul perfect, despre prostie, La mulţi ani, Siberia! « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.