“Tăcerea mielului” (P)

De curînd în discuţiile dintre “foşti” şi ceilalţi au apărut argumente noi.

Mai nou, foştii securişti se uită senin şi cu priviri calde şi blînde la noi, făcînd pe eroii după ce războiul a trecut. Enervantă chestie!

Cînd unul dintre ei a fost întrebat:

“Domnule dragă, de ce acum, cînd sînteţi la sfîrşitul vieţii, al carierei, cînd nu mai aveţi nimic de pierdut, ba chiar de cîştigat mai mult respect, de ce acum nu ieşiţi în public cu o singură frază: “vă rog frumos să mă iertaţi, mi-am trădat idealurile şi fraţii de credinţă, am greşit!”. Atît!”

Răspuns:

“Nu, nu voi face asta, voi tăcea precum mielul care este dus la tăiere, aşa cum a tăcut Isus Cristos cînd L-au dus la crucificare. Voi tăcea în continuare ca să văd pînă unde merge răutatea voastră… ” etc.
Tupeu? Mai mult decît atît.

În mintea unor astfel de oameni s-a întîmplat ceva foarte grav.

Nu poţi trăi azi, dacă nu ai o explicaţie coerentă şi o scuză pentru cele de ieri. Asta am înţeles-o cu “servim patria” şi “am fost patrioţi” şi “nu înţelegeţi voi vremurile”, dar să pozezi în Mielul de jertfă acum este deja mai mult decît mi-am imaginat.

Asta nu este tăcerea mielului care este dus la jertfă, pentru că nu pregăteşte nimeni nici un altar şi nici o cruce pentru ei…

Staţi liniştiţi.

Eu cunosc o altă spusă a poporului nostru care trimite la o altă metaforă. Metafora include “păpuşoiul”. Mielul se sacrifică de Paşti, este vorba de celălalt animal care se sacrifică de sărbătorile care tocmai se apropie. Aşa… din Paştin în Crăciun… găsim fiecare tăcerile potrivite.

Ce tăcere eroică!Lăsaţi-i acolo, în porumbi, să creadă că acolo-i loc de jertfă, este doar un călduţ ascunziş!

Mare diferenţă, nu? Lung drumul între altar şi păpuşoi.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, dulce Românie, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

45 de răspunsuri la “Tăcerea mielului” (P)

 1. Un pacatos zice:

  Nu stiu de ce, dar raspunsul pastorului imi suna ca o blasfemie. Iisus Hristos n-a tradat si nu pentru asta a fost rastignit.

   • un fost ploiestean zice:

    Bun. Spune-mi unde este „dovada palpabila” a colaborarii lui Ton cu Securitatea. Daniel Mitrofan publica intreg dosarul de securitate al lui Iosif Ton in cartea lui „Pigmei si Uriasi”.
    Nu exista nici una dar absolut nici o singura nota informativa in care sa se vada negru pe alb ca Ton isi toarna unul din fratii lui la securitate. Singurele ‘dovezi’ ale colaborarii lui Ton cu securitatea sunt acuzele pe care i le aduce Aurel Popescu. In rest nimic. Aurel Popescu a facut o „descoperire senzatioanala” in Biblie si anuma ca comunismul este fiara din apocalipsa si ca toti crestinii trebuie sa lupte pana la moarte impotriva fiarei. Spun asta ca sa vedeti la ce aberiatii se poate ajunge cu teologia lui Radu Gheorghita „calauzirea doar prin Cuvant”. Iosif Ton a fost singurul care a avut intuitia prabusirii comunismului si le-a spus asta pastorilor din cercul lui , inclusiv lui Aurel Popescu. Le-a spus ca trebuie sa renunte la lupta impotriva comunismului care oricum se va prabusi si sa se concentreze pe formarea oamenilor pentru momentul cand libertatea va veni. Asta a spus-o de multe ori si la Europa Libera.
    Numai ca Aurel Popescu a refuzat chestia asta. Normal ca e mult mai usor sa clantani impotriva comunismului decat sa formezi oameni. Ca Aurel Popescu si-a ales un scop gresit ca si predicator s-a vazut, comunismul s-a prabusit exact asa cum a intuit Ton. Ba mai mult, a luptat atat de mult impotriva comunismului ca a fugit din tara cu prima ocazie care i s-a oferit
    Din acel moment Ton si-a schimbat atitudinea fata de autoritatile comuniste si a incercat ca prin colaborarea cu ei sa obtina drepturi pentru crestini. Ca a fost bine ca a fost rau Dumnezeu stie dar eu tin minte ca in 78 Jimmy Carter a fost in vizita la Bucuresti si a fost primit cu mare fala dar i s-a permis sa introduca in tara 1 milion de Biblii. Care este contributia lui Ton in chestia asta nu stiu sa spun dar e clar ca a avut o implicare. Acum dupa razboi vin multi viteji sa se dea mari. Daniel Chiu si Daniel Branzei si multi altii care au fugit din tara cu prima ocazie care li s-a oferit, ca sa le fie lor si familiilor lor bine au fost niste lasi care au fugit de pe front. Nu sunt cu nimic mai putin vinovati decat cei care au turnat la securitate. Spun asta pentru ca au fost si frati care au fost inchisi si care desi li s-a oferit ‘sansa’ de a pleca din tara au spus ca ei nu pleaca din tara ca nu isi tradeaza fratii. Astia insa au mult mai putina vizibilitate decat ‘americanizatii’ . Asa ca cei care si-au parasit fratii in perioada grea de comunism ar trebui sa fie ultimii care sa dea lectii de morala. Doar doi pastori au mai facut cate ceva pentru crestinii din Romania: Alexa Popovici cu emisiunile lui de la Monte Carlo si Iosif Ton prin predicile de la Europa Libera si prin implicarea in introducerea de literatura in tara.
    In rest, doar niste trancalai cu gura mare. Si stiu foarte bine ce vorbesc pentru ca am avut ocazia sa ascult multi pastori romani din America ca sa imi dau seama ca doar gura e de ei.

 2. ADA-Z zice:

  (Corpul ) pastoral care au tolerat asemenea pastori in cult dupa 1989 sunt la fel de vinovat ca si cei care au tradat.O parere.

  • Sanyi zice:

   ADA-Z, nu pastorii tolereaza ci Dumnezeu, asa ma tolereaza si pe mine dar si pe tine, toti avem nevoie de toleranta atunci cand gresim cu fapta sau cu gandul. Dumnezeu ne tolereaza pentru ca vrea sa ne pocaim si sa traim.
   Aceasta este scopul lui Dumnezeu, ne vrea sfinti si din acest motiv nu ne trazneste atunci cand gresim.

  • Marius David zice:

   o părere nenuanţată. Corpul pastoral n-a ştiut! Cînd s-a descoperit despre unii… a fost şoc şi groază.
   n-au ştiut nici nevestele lor.

 3. Rodica Botan zice:

  Parca si Iuda si-a recunoscut gresala…

 4. Rodica Botan zice:

  Am gresit…trebuia…Pina si Iuda si-a recunoscut gresala…

 5. elisa zice:

  Nicicare dintre ei.
  Rodica,
  eu mai adaug..ca i-a parut rau lui Iuda;
  inseamna ca a fost totusi un om; nu purcel.
  . 😦

  • elisa zice:

   era in legatura cu postarea..animalul de Craciun fiind cel pe care l-am pomenit;
   de Pasti–mielutul. 🙂

   • Elisa
    Nu ţie îţi era adresat comentariul meu, nădăjduiesc că nu te-am ofensat sau supărat cu ceva.
    Spuneam fără cuvinte la asta: „Nu, nu voi face asta, voi tăcea precum mielul care este dus la tăiere, aşa cum a tăcut Isus Cristos cînd L-au dus la crucificare. Voi tăcea în continuare ca să văd pînă unde merge răutatea voastră…”

    • elisa zice:

     Corneliu,
     Nu, nu m-as fi suparat, mai gresesc si eu, ca om sunt. 🙂
     Da, ai dreptate….cum sa spui ca esti miel, cind tu ai fost intreaga viata un lup?. 😦
     dar tot ele, oile vindute, sunt rele.
     Cineva spunea ca este un om foarte destept.
     Hmmm!pina acolo incit sa -i creada pe cei din jur prosti?

 6. alamb zice:

  Sa presupunem ca toti cei vizati vor fi plecat sau vor pleca la Domnul fara sa-si (fi) ceara (cerut) iertare. Ce sa va intimpla cu ei si cu cei din biserica de vreme ce nu si-au cerut iertare, de vreme ce noi nu putem sa-i mai tragem la raspundere?
  Sa presupunem ca in zilele urmatoare va aparea un anunt ca acesta: „subsemnatul, Iosif T, domiciliat in cutare loc, identificat dupa cutare date, DA, recunosc ca am colaborat cu securitatea intre anii …, recunosc ca am avut un comportament nepotrivit in multe situatii, recunosc ca anumiti frati de-ai mei au avut de suferit datorita acestei colaborari. Ma fac vinovat de multe pacate, de multe din cele consemnate cu generozitate pe blogul dvs, printre ele, de lipsa de transparenta, intentii ascunse, dorinta de putere, de faima, versatilitate teologica, indecizie, ipocrizie. Recunosc toate aceste lucruri, in consecinta ma pocaiesc si-mi cer iertare in fata fratietatii! Va rog sa ma iertati! As dori ca de acum incolo sa ma lasati sa cred ceea ce doresc eu si ceea ce consider drept chemare din partea lui Dumnezeu, de asemenea va indemn, fratii mei, opriti tot acest razboi, totodata incercati sa va apropiati de sarbatoarea Nasterii Mintuitorului intr-o atmosfera de pace si linistire sufleteasca! Nimeni nu va avea de cistigat, in nici un caz noi, de pe urma acestei campanii conflictuale, dimpotriva.”
  Ati fi multumit, v-ati linisti, ati pune punct, ati incheia aceasta ‘elegiaca’ paranteza???

  • Rodica Botan zice:

   alamb…faina presupunere. Acuma sa presupunem ca ne dai si raspunsul…

  • Sanyi zice:

   alamb, crede-ma ca nu astept o scuza din partea lui Iosif Ton, nici nul acuz pentru „evanghelia” pe care o vesteste acum cu aderarea la „Miscarea Strajerii”, eu unul am zidit mult pe temelia credintei pe care Iosif Ton a pus, cu toate ca acuma vine si scoate cate un segment din temelie si-m spune ca temelia pusa de dansul pana acuma nu este cea corecta, insa vreau sati spun ca „casa” pe care am cladit-o pe temelia pusa de ton a fost o temelie al cui „Arhitect” a fost Isus Cristos, asa ca imi este de ajuns jertfa de pe Calvar si Harul lui Dumnezeu ca sa raman in credinta si „casa” sa nu se darame daca unii sau altii incearca sa strice fundatia.
   Nu judecati sa nu fiti judecati, ne spune Domnul Isus.

  • un fost ploiestean zice:

   Alamb
   Daca tu ai gresit fata de sotia ta, trebuie sa iti ceri iertare in fata intregii omeniri sau doar in fata ei?
   Iosif Ton a fost informatorul securitatii intr-o anumita perioada din viata lui, perioada in care nu mai era crestin. In acea perioada i-a turnat la securitate si pe unii dintre frati. Nu stiu detalii dar asa se pare ca a fost.
   Dupa ce s-a pocait s-a dus la fratii aia si si-a cerut iertare. In perioada cat a fost pastor la Ploiesti nu a fost informatorul securitatii. Asta se poate citi si in dosarul de securitate publicat in „Pigmei si Uriasi”. In plus chiar „prietenul” lui Ton, Aurel Popescu recunoaste ca in perioada Ploiesti Ton nu a fost informatorul securitatii pentru ca puterea cu care predica Ton in perioada respectiva si impactul extraordinar care l-a avut, oamenii care s-au pocait in perioada aia arata clar ca nu a colaborat. Si ca o paranteza: securstii au incetat ancheta impptriva lui Ton dupa ce au murit trei persoane intr-un mod dubios. Securistul care a condus perchezitia a murit la 4 zile dupa asta, o fetita a unui alt securist a murit calcata de masina iar nevasta unui al treilea securist a murit in conditii neelucidate. Spun asta din surse sigure pentru ca am locuit in Ploiesti peste 20 de ani. Colaborarea ulterioara a lui Ton cu securitatea nu a fost la nivelul turnator ci la un nivel mult mai inalt. Comunistii s-au folosit de Ton pentru ca el sa faca loby in America in randul evanghelicilor si asta cu scopul ca Romania sa nu piarda clauza natiunii celei mai favorizate care insemna 1 miliard de dolari anual pentru Romania. Colaborarea asta s-a facut insa in schimbul unor concesii pe care comunistii le-au facut. Si pentru cine a trait acea perioada stie bine in ce au constat concesiile. Inainte de a veni Ton din Anglia crestinii se puteau aduna doar sambata seara si duminica dimineata, lista cu candidatii de botez trebuia aprobata de imputernicitul cultului si multe alte restrictii. Dupa protestul initat de Ton si de alti pastori s-au schimbat multe. In plus in tara au fost introduse foarte multe biblii tot ca moneda de schimb pentru pastrarea clauzei. Dar repet, in dosarul de securiatate a lui Iosif Ton nu exista absolut nici o nota informativa care sa dovedeasca ca el si-a tradat fratii.

 7. elisa zice:

  Alamb,
  cum te cheama ?. 🙂

 8. Pomisor zice:

  Corect! Cum sa vorbeasca?

  Dar daca inaintea oamenilor acum nu au curajul sa isi rezolve relatiile rupte si sa mai indrepte putin balantele dreptatii, cine crede ca in viata de dupa moarte va avea acest curaj?

  Este mai usor sa traiesti intr-o minciuna decat sa iesi din aceasta pestera in adevar dar finalul este ca minciuna pierde pe cei care ii acopera (si nu vor sa vina la adevar, Ioan 3:19-21)…

  • eLioR. zice:

   dar pt ce iti trebuie curaj in viata de dupa moarte? se pot si dincolo indrepta lucrurile?

   • Pomisor zice:

    In viata de dincolo nu se pot indrepta lucrurile. Mai corect spus nu asa cum ar fi de dorit, ca de fapt se indreapta… cu sentinte date de dreapta judecata a lui Dumnezeu. De preferat insa este sa nu ajungi acolo in calitate de vinovat…
    De curaj se pare ca insa este nevoie, insa curaj adevarat izvorat din intelepciune si dreptate nu variante cum sunt tupeul sau nebunia… Asta rezulta din faptul ca pe una din listele de pacatosi care merg in iad sunt trecuti … fricosii (Apoc. 21:8).

 9. naomi zice:

  Daca ar durea vina ce apasa constiinta, multi ar zacea in spitale, dar de fapt oricum le afecteaza sanatatea mentala. Oamenii astia nu mai au discernamant, povara care o poarta li-a patruns in carne si face deja parte din ei, ii schimonoseste si ei nici macar nu vad asta, cred ca e povara crucii. Va intreb, ce pedeapsa mai grea le trebuie? fara sa ne gandim la tiapa care o vor lua „dincolo” unde ei cred ca vor fi binecuvantati. Mie mi mila de ei.

 10. Cristina zice:

  In linkurile de mai jos puteti citi doua experimente foarte cunoscute cu rezultate cat se poate de surprinzatoare ce ar explica intr-un fel comportamentul „fostilor securisti” si, generalizand, s-ar parea ca fiecare dintre noi avem sanse mari sa dovedim ca putem deveni inumani intr-o situatie data.
  Ar fi interesanta o replica a experimentelor cu subiecti crestini …
  Si, marea intrebare: de ce n-au avut ceva in plus „fostii securisti” fata de subiectii obisnuiti din respectivele experimente?
  Daca din punct de vedere stiintific s-ar contura o explicatie (ca se incadreaza intre cei multi, cei peste 60%), din punct de vedere crestinesc care este aceasta si cum isi justifica apartenenta la grupul din care sustin ca fac parte daca nici simplul „iarta-ma, am gresit” nu reusesc sa-l foloseasca? (… unii dintre subiectii lui Milgram sau Zimbardo probabil au reusit)

  http://www.prisonexp.org/psychology/1

  si in romana:
  http://www.scientia.ro/homo-humanus/52-psihologie-experimente-cu-oameni/369-experimentul-inchisorii-universitatea-stanford-august-1971.html

  http://www.age-of-the-sage.org/psychology/milgram_obedience_experiment.html

  in romana:
  http://www.dadalos.org/frieden_rom/grundkurs_3/milgram-experimente.htm

 11. Cristina zice:

  Mi-am amintit si cuvintele lui Marin Preda:

  ” Puterea celui cu adevărat puternic astfel se manifesta : să ştii ca poţi distruge pe cineva, să n-o faci, si acela să nu ştie. „

 12. elisa zice:

  Corneliu,
  lasa sa creada ca noi am ramas prosti; dar nu asta a fost motivul ca multi frati au tacut; au tacut pentru ca le era frica sa nu-i manince lupul. 🙂
  ba, au avut mult-multa rabdare.

  • LaviniaM zice:

   adica au tacut din lasitate? … si asta-i de bine?

  • Sanyi zice:

   Elisa, si ce se castiga daca strigau cu gura mare „hotul, hotul”?
   Noi, credinciosii avem drepturi limitate dar suntem nelimitati in obligatii.
   Oare Domnul Isus de ce tacea cand era acuzat de mari preoti?
   Cand sau dus in gradina ca sal prinda, de ce nu a chemat un „regimenet” de ingeri ca sa-L apere?
   Suntem obligati sa ne rugam pentru cei slabi si suntem obligati sa ne rugam neincetat, ca sa nu cadem si noi in ispita.

 13. adrian zice:

  Data tu gresesti fata de sotul tau sau fata de sotia ta, trebuie sa te duci sa-ti ceri iertare in fata intregii omeniri sau in privat?
  Cam asta ii pretindeti voi lui Iosif Ton sa faca. El a fost informator intr-o perioada in care nu era pastor. A turnat pe niste frati in perioadaa respectiva si fratii au avut de suferit. Ton a spus ca si-a cerut iertare de la acei frati de mult si ca fratii l-au iertat.
  Din momentul in care a devenit pastor nu si-a mai tradat fratii la securitate. Asta am citi in cartea Pigmei si Uriasi. In dosarul lui Ton publicat in carte, in documentele originle de la securitate se spune clar ca Ton nu mai coopereaza cu securitatea.
  Ca lucrul asta e adevarat o dovedeste puterea cu care a vestit Evanghelia si sutele daca nu miile de suflete care s-au pocait. Dumnezeu nu binecuvinteaza lucrarea unui tradator.
  Acuma ca sunt unii care l-au vazut pe Ton ca un sfant din icoane si I s-au inchinat iar acum cand vad ca Ton nu a fost chiar un sfant si se simp ofensati, pretinzandu-i lui Ton pocainta si umilinta publica, asta e idiotenia lor. Biblia spune foarte clar: blestemat este cine se increde in om. Ca am vazut o gramada pe forumuri care spuneaau cam asa: cum ramane acum cu toti cei care l-au ascultat pe Ton daca Ton si-a schimbat teologia?
  Ton nu si-a schimbat nimic esential din teologia lui ci a ajuns sa creada niste capitole din Biblie pe care el dar si toti baptistii le-au scos din Biblie.

  • Sanyi zice:

   adrian, m-a facut sa zambesc afirmatia aceasta „Ton nu si-a schimbat nimic esential din teologia lui ci a ajuns sa creada niste capitole din Biblie pe care el dar si toti baptistii le-au scos din Biblie.”

  • adrian zice:

   @adrian („al II-lea”?)
   Ar fi bine sa ne decidem asupra numelor pe care le folosim in interventiile de pe acest blog.
   Amundoi suntem „adrian”, se pot ivi confuzii.
   Cred ca nici dvs. nu vreti sa fiti luat drept eu, nici eu drept dvs.
   Cum facem? Sa-mi zic eu „adi de la ploiesti”?! 🙂
   Sau recurgem la dreptul primului venit?

 14. Ionut zice:

  Un fost ploiestean, eu inclin sa cred ca I. Ton nu a intuit,ci a stiut exact cind va cadea comunismul.

  • un fost ploiestean zice:

   Asta e o exagerare totusi. Nimeni in afara de Dumnezeu nu a stiut cand o sa cada comunismul. Sa fim seriosi totusi.
   Ceea ce mi se pare mie aberant in toata lupta asta si mai ales cu cartea lui Mitrofan este tinta falsa pe care satana o ofera bisericii.
   „Marea problema a bisericilor baptiste este trecutul colaborationist al pastorilor”. Nimic mai fals. Marea problema a bisericilor baptiste este prezentul, sunt pastorii care nu sunt pusi de Dumnezeu sa fie pastori ci doar ocupa o functie in urma careia castiga un salariu, dar suntem si noi credinciosii care venim duminica de duminica la biserica si uitam ce s-a predicat imediat ce iesim din biserica, ce sa mai vorbim de a pune in practica. Ne jucam de-a crestinismul. In fond ce importanta poate sa aiba pentru mine astazi in 2010 faptul ca Iosif Ton a colaborat cu securitatea in anii 60? Nu ar trebui sa aiba niciuna iar relatia mea cu Dumnezeu ar trebui sa nu depinda de asta. Daca pot sa ma hranesc spiritual din cartile pe care Ton le-a scris bine, daca nu pot sa ma hranesc singur din Biblie plus ca astazi avem acces la foarte multa literatura crestina, mult mai multa ca pe vremea comunismului.
   Suntem mult prea incrancenati in a ne dovedi ‘dreptatea’ si in a-l judeca pe unul care a cazut la un moment dat in viata. Am observat ca asta e ceva specific romanilor. Se cearta pe politica, isi arunca cu noroi unul in capul altuia doar pentru opinii politice diferite. Nu suntem capabili sa purtam un dialog civilizat chiar daca avem opinii diferite, fara sa nu ajungem la atacuri personale. Din punctul asta de vedere suntem mult in urma fata de multe alte tari pe care le consideram mai inapoiate. Asta e boala romanului, ca se crede buricu pamantului, cel mai frumos, cel mai destept dar am ajuns sa speriem Europa in scurt timp

  • Marius David zice:

   da, li se întîmplă des celor care sînt în sistem.

   • un fost ploiestean zice:

    Acuma tu sugerezi ca securistii stiau ca sistemul comunist se va prabusi si cand se va prabusi. O idee interesanta si destul de viabila daca am vorbi de anii 80-85. Incepuse perestroika, erau evenimentele din Polonia, deja era clar ca sistemul scartaie. Plus ca securitatea avea spionii ei si probabil aveau ceva informatii cu ce se pune la cale in cercurile mai inalte. Dar daca vorbim insa de anii 70 o astfel de idee mi se pare neplauzibila.
    Mi-e greu sa cred ca securistii stiau inca din 75 ce se va intampla in 89. Poate ca existau ceva informatii si in perioada aia dar cu siguranta ca nu erau accesibile oricui si in nici un caz unor ofiteri de securitate care il anchetau pe Ton si pe Aurel Popescu. Asa ca ideea asta ca Ton ar fi stiut inca din 75 ca sistemul comunist si asta pentru ca ar fi facut parte din sistem mi se pare destul de neprobabila. Ar fi trebuit sa aiba grad de general de securitate ca sa aiba informatia asta.
    Ar fi insa foarte interesant de vazut daca Ton a fost de fapt omul serviciilor de informatii externe Daca se vor deschide si acele dosare am putea afla ceva. Spun asta pentru ca in discutia pe care Ton a avut-o cu Mitrofan, a oferit multe informatii interesante dar s-a oprit exact in momentul in care povestea devenea mai interesanta. A spus ca securistii au preluat ideea lui si au incercat sa o implementeze prin Bunaciu dar nu au reusit. Dupa asta nu a mai spus nimic esential, nu a spus daca intr-un final a ajuns la un acord cu securistii si daca a lucrat pentru ei. Evenimentele ulterioare sugereaza ca da, a lucrat, dar nu ca sa tradeze fratii ci ca sa ii ajute. Cel putin asta e punctul meu de vedere format analizand evenimentele care au urmat, vizita lui Jimmy Carter si aducerea celor 1milion de biblii, vizita lui Billy Graham negociata de Ton plus anii 80 in care a fost mult mai multa libertate pentru crestini. Spun asta pentru ca am trait in acea perioada si nu eram chiar un copil ci student.

 15. sam zice:

  lustratia la pocaiti!

  avem buzunarele pline de pietre si cautam tinte de lovit.nu mai avem nimic de facut, ne-am implinit menirea si santem in cautare de subiecte!
  Dumnezeu sa aibe mila de noi!

 16. un fost ploiestean zice:

  Pana la urma fiecare crede ce vrea despre Ton. Eu nu am simpatii sau antipatii pentru Ton si nici pentru Aurel Popescu. Nu vreau sa sustin un punct de vedere sau altul dar vreau sa privim cu obiectivitate la biografia unui om, atata cat putem, biografie care este interesanta dar in acelasi timp invaluita in mult mister. Si asta ca o reactie la atacurile unora care spun ca Ton nu a facut defapt nimic pentru crestinii romani.
  Acuma uitandu-ne la impactul pe care lucrarea lui Ton a avut-o, la sutele daca nu miile de oameni care s-au pocait la predicile si studiile lui iti este greu sa crezi ca in acelasi timp cat facea astea, Ton era un vanzator de frati si un om mandru si arogant asa cum il descriu unii. „Dumnezeu sta impotriva celor mandri dar celor smeriti le da har”. Acuma sa nu imi spuneti ca Dumnezeu poate lucra si prin pagani (asa cum a lucrat prin Nebucadnetar) ca nu se poate aplica asta in contextul bisericii. Si nici macar versetul acela : Doamne Doamne nu am facut noi minuni in Numele Tau …. pentru ca acel verset se refera la oameni ca Beni Hinn sau Cris care sunt convinsi ca fac lucrarea lui Dumnezeu cand ei in realitate sunt stapaniti de duhuri demonice.
  Ca unii dar mai ales unele spun ca Ton nu a facut nimic e doar o chestie de rautate personala. Oameni care s-au pocait datorita lucrarii pe care Dumnezeu a facut-o prin Ton stau marturie ca lucrurile stau altfel. Chiar Aurel Popescu nu a crezut ca Ton a fost vinovat de tradare pentru ca stia ce lucrare puternica a facut Ton la Ploiesti. A fost ‘convins’ cu greu de catre altii sa creada asta asa cum spunea cineva intr-o alta postare.
  Dar pana la urma eu vin si pun urmatoarea intrebare: cine este mai tradator, un om ca Petre Dugulescu care e adevarat ca a fost frant de securitate la un anumit moment dar dupa aia si-a asumat riscuri mari ca sa propovaduiasca Evanghelie si era cat pe ce sa fie omorat de securitate, de cateva ori, odata chiar si dupa revolutie sau un pocait care a fost mobila de biserica si care nu si-a asumat nici macar riscul de a spune vecinilor si colegilor ca este pocait ca sa nu sufere nici macar batjocora colegilor?
  Si sa nu imi spuneti ca nu exista astfel de crestini, au existat si pe vremea comunistilor si sunt pline bisericile de ei si astazi. Asta e intrebarea corecta.
  Noi romanii suntem priceputi la toate si la politica si la fotbal si la teologie, la orice.
  Avem minstri de finante poeti, ministri ai invatamantului constructori, primari doctori. Suntem cei mai buni comentatori din tribuna, stim perfect ce ar trebui sa faca fotbalistul dar daca ar fi sa coboram in arena ar fi vai de noi. Cam asa e si cu problema asta a ‘tradarilor’. Pana la urma Ton mai are putin si pleaca unde si-a pregatit locul. Ce ramane dupa el? Exista pastori care sa fie cu adevarat pasionati de Dumnezeu si care sa aiba impact in socitatea romaneasca? Prea putini. Avem din pacate foarte multi teologi care cunosc foarte multe DESPRE DUMNEZEU dar care nu-l cunosc cu adevarat PE DUMNEZEU. E o mare diferenta. Despre Dumnezeu poti sa cunosti studiind teologia, pe Dumnezeu il cunsti traind cu Dumnezeu zi de zi asumandu-ti riscul sa asculti de El indiferent de consecinte. Asta e mult mai greu decat cativa ani de seminar teologic

 17. elisa zice:

  Domnule ploiestean-fost,
  va rog sa-mi spuneti, considerati crestineste sa sustineti niste lucruri, care oricum se cunosc deja; de pe pozitia unui anonim?
  Mie nu mi-e drag sa ascult ce zice cineva care nu are curajul nici macar numele sa si-l dea ; dar sa-l mai si cred.
  Atunci cum mai puteti vorbi, ca si cind ati fost dublura acelui om, pe toate drumurile pe care a calcat si noi sa va credem, cind nici macar nu stim cine sunteti sinteti si ce hram purtati.
  Hai sa fim seriosi; care este scopul, cind de fapt aici s-au pus alte probleme:
  de erezie, de o noua teologie descoperita numai acum la 77 ani; despre evanghelia propseritatii.
  DVstra va faceti o expunere f. amanuntita, ca si cind ati fi persoana in cauza.
  Degeaba spuneti ca nu aveti niciun interes ; asa reiese.
  Credeti ca sub anonimat sunteti credibil?
  Eu nu am dat date de la Ploiesti desprea acea bataie fizica, pentru ca erau implicate si alte persoane , a caror nume nu doresc sa-l fac public; sper ca e limpede si oricum nu asta era miezul problemei.
  Daca sunteti din Ploiesti cunosteti si problema si pe sora mea, care e membra de f multi ani acolo.
  Era vorba de acesti strajeri, la care s-a alaturat domnul Ton; care nu au inteles ca Domnul ne-a rinduit la suferinta; toti copiii Lui trebuie sa fie sanatosi ; in spatele fiecrei boli e un duh.etc= erezii.
  Apostolul Pavel spune:
  Ma bucur acum in suferintele mele pentru voi si in trupul meu implinesc ce lipseste suferintelor lui Hristos, pentru Trupul Sau care este Biserica.
  Deci acesti eretici aducind o invatatura gresita pot influenta in rau viata oamenilor care nu cunosc inca Cuvintul.
  Despre aceste lucruri s-a discutat in ultima vreme.
  Si nu are rost sa va informez, ca domnul Ton mi-a fost doi ani pastor ca sa stiti ca il cunosc.
  Ceea ce spuneati Dvstra ca se spune pe nedrept, despre aroganta dinsului, este inca o dovada ca sunteti partinitor.
  Nu e numai arogant, ci si dispretuitor.
  Nu voiam sa va raspund la cite probleme ati ridicat; nu imi face placere; dar trebuia sa va lamuresc niste aspecte.
  Sa fiti sanatos; nu mai am rabdare sa citesc si nici sa ascult povesti nemuritoare.

  Lasati-o mai moale; nu are rost.

  • un fost ploiestean zice:

   Eliza, pe mine nu ma intereseaza disputele teologice, nu sunt teolog de meserie asa ca ii las pe cei care cred ca se pricep sa se certe pe chestia asta. Eu personal am convingerile mele si cred ca Dumnezeu poate sa lucreze asa cum gaseste El cu cale si consider o mare aroganta si mandrie ca un om sa spuna: Dumnezeu nu mai lucreaza astazi in felul ala sau ala. Am vazut cu ochii mei vindecari reale si nu din astea cu ‘mi-a disparut durerea de cap’. In biserica lui Buni Cocar din Bucuresti am vazut cum unei surori,pe care o stia lumea de zeci de ani ca avea un picior mai scurt cu 10cm si avea incaltaminte la comanda, i s-a lungit piciorul ca si cum cineva a tras de el si asta la rugaciunea unui frate american care avea darul asta de vindecare. Despre aberatiile gen Cris si Benny Hinn stiu foarte bine si am si spus ca oamenii astia lucreaza cu puteri demonice nu cu Duhul lui Dumnezeu dar nu mi se pare corect sa ii pun in carca lui Ton toate aberatiile astea, asa cum a facut Daniel Chiu.
   Iar in ce priveste teologia strajerilor precum ca suferinta nu este pentru crestini aia este o mare aberatie, nu iti trebuie multe cunostinte teologice sa intelegi asta. Crestinii din primul secol nu numai ca au suferit dar au fost si martirizati pentru credinta asta.Dar chiar Ton vorbeste despre suferinta si incercari ca fiind mijlocul prin care Dumnezeu ciopleste in noi caracterul Fiului Sau. Ton chiar are o predica renumita cu ‘Noi suntem pietre in templul viu’ in care vorbeste despre suferinta. Si eu am unele retineri in ce priveste alierea lui Ton cu Strajerii, dar nu pot acuma sa anulez tot ce a predicat Ton de-alungul anilor,predicile despre dragoste, bunatate, iertare sunt superbe si foarte practice.
   As fi tentat sa te cred in ce priveste chestia cu faptul ca Ton ar fi fost arogant si dispretuitor dar am unele retineri. Un om arogant si dispretuitor este in esenta un om mandru si stim ca Dumnezeu sta impotriva celor mandri dar celor speriti le da har. Ton a avut parte de mult har iar sufletele care s-au pocait prin el sunt dovada faptului astuia. Cand un om e mandru sau cand iese din planul lui Dumnezeu pentru el, se duce si harul. Am cunoscut astfel de cazuri, nu mai dau nume ca sa nu se simta nimeni ofensat dar e vorba de mari evanghelisti care odaca ce au plecat in America s-a dus si puterea cu care ii inzestrase Dumnezeu pentru lucrare. Nu vreau sa mai discut in contradictoriu pe tema Ton ca deja e prea mult. Ton este pana la urma un om ca oricare altul, cu calitatile si defectele lui si care este si el in proces de ‘cioplire’ ca fiecare crestin care se afla pe calea mantuirii. Nu mi se pare insa corect sa fie tratat cu atata ura si dispret de catre unii din ‘fratii’ lui, mai ales ca nu exista probe chiar atat de evidente precum se spune privind colaborarea lui cu securitatea.

  • un fost ploiestean zice:

   Eliza,stii ce m-a facut sa rad citind comentariul tau? Imi spui ca nu am credibilitate pentru ca postez sub nume anonim in timp ce si tu postezi tot anonim pentru ca femei cu numele Eliza pot sa fie cu miile
   Eu sunt plecat din Romania de 10 ani, l-am mai intalnit foarte rar pe fratele Ton dupa aceeia ( da,pentru mine ramane tot frate) iar tot ce am scris sunt informatii culese de pe net, din dosarul lui Ton, din discutia lui Ton cu Mitrofan ,informatii pe care le stiu de la frati care au colaborat cu Ton si din ce stiu si eu ca s-a intampalt in perioada respectiva. Cand a fost Ton in ultima lui vizita in Ploiesti si cand a spus ca pleaca in America pentru o vreme ( si asa a si fost) se vorbea ‘printre randuri’ ca pleaca pentru o misiune speciala. Si am scris cam care a fost acea misiune, cel putin asa cum o inteleg eu.
   Am incheiat. Sa ai parte de sarbatori binecuvantate

 18. lucia zice:

  Domnule Cruceru, nu va cunosc, ma adresez nominal semnatarului articolului asa cum e normal si doresc sa va astern aici cateva lucruri, fara a avea pretentia dreptatii absolute pe care numai Dumnezeu o detine, dar vorbind la indemnul Duhului din mine pe care il pretuiesc mai mult decat orice. Ma voi referi doar la fraza din articol:
  „Mai nou, foştii securişti se uită senin şi cu priviri calde şi blînde la noi, făcînd pe eroii după ce războiul a trecut. Enervantă chestie!”
  Nu stiu exact ce convingere spirituala aveti, de care parte a Prapastiei Vesnice ati ales sa va situati, insa va pot spune ca in sufletul dvs nu exista Pacea si Iertarea, un „apanaj divin ” pe care ateii il considera exclusiv al sfintilor deci greu de atins, dar crestinii urmaresc sa il ajunga. Judecata este a lui Dumnezeu si daca El iarta si foloseste Creeatura Umana in slujba trezirii altora, dvs tot ca si Creeatura a Domnului sunteti ultimul care sa faceti „adnotari moralizatoare” pe aceasta tema. Daca ma adresez unui ateu am de spus doar ca va angajati mediatic intr-o Lume a Divinului si Credintei Neconditionate despre care nu o patrundeti decat poate intelectual. Daca sunteti un potential candidat la Imparatia Cerului si va straduiti sa ganditi asa ca mine, atunci poate ar trebui sa cititi atent despte viata si lucrarea lui Pavel din Biblie, un… „fost” al vremii sale.
  Cat priveste cerutul in public a unor scuze pline de umilinta de catre „fosti”, pe care le doriti dvs cred numai spre a va oferi o satisfactia omeneasca, scrutati-va constiinta si incercati sa va imaginati daca dupa ce ar face-o, dvs l-ati ridica pe ingenunchiat si i-ati spune privindu-l cu dragoste „Da, frate, te-am iertat!”. Nu spuneti cu cusurinta, „as face-o!”. Fraza de la care am inceput comentariul ma face sa ma indoiesc ca ati putea-o face.
  Ton si altii ar fi putut imbratisa un alt destin comod dupa Revolutia romaneasca sau fiecare dupa propria sa „Revolutie” interioara. A ales sa faca asta, atinge inimi, trezeste la viata crestina pe multi, nimic altceva din ce comentati dvs nu are importanta!
  Pace in suflet va urez din inima , Slavit fie Dumnezeu in Veci de Veci caci numai El ne numara clipele , amin!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.