Parabola conducătorului auto…UPDATE: „Mesaj către tinerii teologi care se simt „şocaţi” şi „trădaţi” de schimbările din teologia mea” Iosif Ţon

Eu sînt şofer! Am peste 600.000 de km (50.000 pe an în medie) făcuţi pe drumurile patriei şi nu numai. Slavă Domnului încă viu şi fără oase rupte, numai mila Lui.

Mărturisesc ispita mea pentru condusul sportiv…. Am visat, cînd alţi copii visau să se facă pompieri sau şoferi de salvare, să devin pilot de aviaţie militară. Acesta este motivul pentru care, Doamne iartă-mă, uneori … nu merg cu viteză… numai zbor prea jos. Dar şi de asta m-am pocăit în ultimul timp. Am văzut prea mult creier uns pe asfalt, prea multe maţe întinse în şanţuri.

Dacă merg, vorba unui coleg în această duminică, dacă merg cu viteză de unul singur ca burlac, tînăr şi fără familie, sînt un pic incoştient, de condamnat, dar… e pielea mea, dacă şoseaua este liberă.

Dacă sînt familist şi cu familia în maşină sau cu aceasta aşteptîndu-mă acasă… merg cu viteză… sînt iresponsabil, dar risc numai propria mea viaţă şi pe a familiei mele, dacă şoseaua este liberă.

Dar, dacă sînt şofer de autobuz şi ambele sensuri sînt înşiruite de maşini iar eu merg ca un zălud…. Mai este acelaşi lucru?

Ei, se tot întreabă oamenii de ce aşa de mare tevatură cu Iosif Ţon? De ce nu are omul libertatea personală să ia deciziile pe care „i le place”?

Dragii mei, Iosif Ţon nu este un „burlac” aventurier, nici nu-şi conduce maşinuţa pe o străduţă pustie, dar nici şofer de autobuz nu este … a fost mecanic de tren cu multe multe vagoane şi … a „adormit” la manetă. Este responsabil. S-a jucat cu destinul şi conştiinţele mult prea multor oameni.

Eu sînt un biet şofer de microbuz şi mă rog în fiecare săptămînă mai bine să-mi ia Domnul viaţa decît să fac de rîs familia, lucrarea, Biserica Sa prin tîrg şi lume. Responsabilitatea este mult prea mare.

De ce facem atîta tevatură? Ori vă daţi voi jos din tren, ori mecanicul trebuie să oprească trenul şi să se dea singur jos de la manetă.

Ce este de aşteptat?

1. Iosif Ţon, fie că trece cu totul la fraţii penticostali, ceea ce nu este nicio tragedie, fie că rămîne la baptişti, este dator cu scuze pentru toată tevatura asta.

2. N-ar strica, dacă tot începe cu scuzele, să revină şi asupra episodului cu Securitatea.

Sînt sigur că ştie ce are de spus în ambele situaţii.

(Ideea parabolei a fost a colegului D.H.)

Iată ce scriam ieri într-un comentariu:

1. Lupul străjeresc nu a făcut tam-tam, eu i-am legat talanca la gît că încerca să se furişeze mai departe prin biserici şi să muşte cînd în stînga cînd în dreapta.
Aveau o tactică excelentă, numai că Domnul i-a dat la iveală. Am avut mişcări dizidente în cult şi în alte vremuri, dar se separau, ieşeau şi îi blessuiam noi out… dar aceştia sînt învăţaţi de către prim-străjeri să stea în biserici, să contamineze mai departe şi pe alţii, ca nişte stînci ascunse la agapele noastre.

Talanca asta de internet îi stă foarte rău la gît lupului străjeresc. Cînd era să dea lovitura cea mai mare…. . atunci face zgomot la fiecare pas.

Curios lucru:

– Iosif Ton a încercat să prindă valul, dar valul l-a tras la fund. I-a fost fatal valul de oameni (spune tu dacă cifra de 50.000 nu te ameţeşte cînd într-un oraş mare rămîi la o conferinţă la sfîrşit cu vreo 30 de oameni plictisiţi… ) şi resurse promise.

I-a fost fatal carierei de teolog, de pedagog, de păstor, i-a dat o lovitură uriaşă credibilităţii adunate prin Europa Liberă şi prin manifestele şi scrisorile din anii 70. Grăsimea celebrităţii din trecut a fost arsă toată acum.

– Străjerii au încercat să se folosească de Iosif Ton, după ce l-au ademenit că le va fi călăuza, monitorul, profesorul şi teologul de serviciu, dar tocmai asta le-a fost pieirea, pentru că i-a scos din zona de sub nivelul radarului prin cooptarea unei asemenea personalităţi şi toate mişmaşurile le sînt acum date la iveală. Era mai comod înainte. Lucrau în taină şi tăcere şi … în consecinţă, foarte eficient. Acum este mult mai greu.

Spune şi tu dacă asta nu este stilul ironic de lucru al lui Dumnezeu: i-a făcut să se sprijine unii pe altul şi s-au dovedit unii pentru alţii trestii care le-au străpuns palmele. Amîndurora!

Sora Elisabeta îşi pune mîiinile în cap acum cînd vede în ce-a intrat. Alergiile la gluten au fost deja puse în glume de către prietenii mei medici. Străjerii fac cu plantonul la post şi rugă împotriva „plasei negre” (black net) care s-a arătat în profeţie acum cîţiva ani că le va face rău. Nu zic ba, profeţia asta s-a împlinit!!!!

Grozav lucru este să cazi în mîinile Dumnezeului celui Viu cînd vrea să te facă de rîs de-adevăratelea. Nu cred că putea fi vreo pedeapsă mai cruntă decît asta pentru Iosif Ton decît ce păţeşte acum. O merită? Unii s-au întrebat cînd a fost treaba cu Securitatea şi n-a dat niciun semn de părere de rău, ci ne-a luat de proşti ca şi acum… oare cît mai rabdă Dumnezeu ofensa asta? Inteligenţa naostră a fost jignită crunt atunci, se pare că Înţelepciunea lui Dumnezeu a fost mult mai puţin răbdătoare.

Îl doare unde suferă mai tare, la influenţă, la imagine, la credibilitate. A pierdut totul, toată agoniseala într-o singură lună, după 50 de ani.

Este, după părerea mea, cea mai mare şi spectaculoasă cădere mediatică din mediul baptist. Pe cît de mare stejarul, pe atît de mare zgomotul.
Oameni care l-au admirat, iubit, crezut fac un pas în spate şi spun:

1. Dacă aţi primit „darurile” în 68, pe noi de ce n-aţi dus cu pluta? Ne-aţi minţit? Aţi ascuns?La fel ca şi colaborarea cu Securitatea? Atunci este rău!
2. Dacă nu le-aţi primit … aţi fost cinstit în aceşti ani cu noi, dar minţiţi acum, cînd puneţi acel eveniment într-o biografie falsă…. Atunci şi asta este rău.
Ideea este că oricum o dă Iosif Ton acum iese rău…..

Şi n-am să mă apuc eu acum să construiesc ce Dumnezeu demolează. Şi nici să demolez ce El vrea să zidească.

UPDATE:

Am primit acest text în urmă cu vreo 20 de minute. Nu garantez autenticitatea lui totală. Scrisoare este „lucrată” un pic stilistic şi gramatical, dar stilul general şi modul de construcţie al ideilor este acelaşi cu cel cunoscut de atîţia ani. Fiind (încă destul de) tînăr (şi aproape teolog), fiind (destul de şocat şi) aproape surprins de „ieşirea din dulap”, consider că scrisoarea îmi este adresată şi mie şi tuturor celor peste 1000 de absolvenţi ai Universităţii Emanuel care au avut de-a face cumva într-un fel sau altul cu Iosif Ţon.

Astăzi la întîlnirea de la comunitate am văzut dezamăgirea, şurprinderea, şocul şi în ochii unora am văzut chiar sclipiri de lacrimi. Cred că meritau cu toţii explicaţii mai bune decît ceea ce urmează.

Nu pot înţelege cum un om ca Iosif Ţon poate asculta aberaţiile de astăzi ale lui Nelu Peia privitoare la vorbirea în limbi ca semn al mîntuirii şi despre felul în care Diavolul trebuie să „înveţe” limbile noastre pentru a ne putea ispiti. Speeeechlesss! Aproape….

Dumnezeu nu bate cu parul cînd bate, numai te lasă în voia minţii tale…

Dragii mei fraţi penticostali,

Dacă Iosif Ţon are vorbirea în limbi din 1968, ne-a minţit pe noi. E rău!

Dacă Iosif Ţon nu are vorbirea în limbi din 1968 şi o plasează acum acolo. E rău!

Hotărîţi, vă rog, care dintre minciuni este „validabilă”!

Foştilor mei studenţi şi tineri teologi care se simt şocaţi, tulburaţi şi chiar ”trădaţi” de schimbările din teologia mea

Pe de o parte vă înţeleg, deoarece s-a creat impresia că în ultima vreme am făcut transformări radicale şi greu de înţeles în teologia mea. Pe de altă parte, sunt surprins că n-aţi observat că toate aceste transformări s-au produs treptat şi s-au produs sub ochii voştri, la amvoanele voastre, în cursurile mele vorbite şi tipărite şi în cărţile mele din ultimii 14 ani!

După câte ştiu eu, doar doi oameni au fost cei care au observat aceste schimbări. Unul a fost Timotei Pop de la Portland, care a ieşit la atac virulent şi neprincipial împotriva mea în cartea lui ”Misticism sau creştinism autentic.” Celălalt a fost Ghermanov, un fost student al meu de la Oradea, actualmente profesor de teologie la Colegiul Teologic din Chişinău. Prin anul 2006, când am ţinut un curs despre Evanghelia după Ioan la Colegiul lui, el m-a tradus în limba rusă. După patru ore de curs, în pauză, mi-a spus: ”Frate Ţon, aţi făcut o schimbare paradigmatică în teologia dvs.”! M-am uitat la el cu ochi mari, l-am felicitat pentru perspicacitatea lui şi i-am spus: ”Te felicit pentru înţelegerea ta profundă. Eşti primul teolog care a remarcat această schimbare!”

Este vremea să vă semnalez eu care sunt transformările, când şi cum s-au produs ele. Mai întâi, schimbările s-au produs în trei faze:

(1) Faza cursurilor de viaţă spirituală (1996-2006);

(2) faza concentrării pe învăţătura Domnului Isus şi a construirii unei noi teologii creştine bazate pe această învăţătură; şi

(3) faza care a fost declanşată de minunea vindecării fiicei noastre Dora (14 septembrie 2010), printr-o consiliere de trei ore făcută prin telefon de Nelu Demeter.

Le voi lua pe rând.

(1) Faza cursurilor de viaţă spirituală. Studiile de viaţă spirituală reprezintă o lucrare de pionierat. Evanghelicii n-au fost preocupaţi decât sporadic să discute şi să jaloneze viaţa creştinului după convertire (pentru o expunere a acestor încercări sporadice, făcute anterior, vezi Keneth Boa, ”In His Image”, 2ooo). Richard Foster, cu cartea lui ”Spiritual Disciplines” (1979) a declanşat interesul într-o abordare sistematică a acestui atât de neglijat domeniu. L-au urmat Tim Whitney, Dallas Willard şi alţii. Eu am lucrat paralel cu ei şi am urmat o cale personală. Iluminarea mi-a venit când am studiat sistematic Evanghelia după Ioan şi când am văzut cum ni-L revelează Domnul Isus pe Dumnezeu ca pe o Triunitate de Persoane, precum şi modul în care face El evanghelizare invitându-ne la o relaţie personală cu cele trei persoane care ne oferă să locuiască în noi şi să ne înveţe părtăşia cu Ele prin ascultarea de învăţăturile Lui. Am văzut atunci că moartea Domnului Isus – cu scopurile ei: anularea dreptului de proprietate a lui Satan asupra noastră, împăcarea Justiţiei lui Dumnezeu cu noi şi oferirea sângelui Său pentru spălarea şi iertarea noastră de păcate – nu este obiectivul central la care ne cheamă Domnul Isus, ci este poarta de intrare în şcoala lui Isus, în care scopul Lui este să-I formeze lui Dumnezeu fii care seamănă cu Tatăl Său!

Descoperirea aceasta mi s-a părut atât de fundamentală şi de radicală încât la un curs de viaţă spirituală din Biserica Baptistă din Cluj-Mănăştur mi-am cerut iertare pentru modul în care am făcut evanghelizări până atunci şi am declarat că de acum înainte voi face evanghelizare după modelul Domnului Isus.

Fraţii mei, voi nu înţelegeţi nici acum că aceasta este o abatere radicală de la modul de evanghelizare făcut de la Martin Luther până astăzi? De ce n-aţi văzut-o? De ce n-aţi sărit atunci să mă declaraţi eretic? Sau, dacă este biblică, de ce n-aţi sărit să o salutaţi şi să o îmbrăţişaţi?

Tot atunci am definit părtăşia cu Dumnezeu ca pe o întâlnire cu cea mai frumoasă Persoană din Univers, în care El îmi vorbeşte şi eu Îi vorbesc şi în care ne exprimăm dragostea, El prin cuvinte ca cele din Isaia 62:5 şi Ţefania 3:17 (etc.) şi eu prin cuvinte ca cele din Cântarea cântărilor. În primul rând, faptul că El îmi vorbeşte face parte din credinţa ne-cesaţionistă că Dumnezeu vorbeşte şi astăzi şi, în general, face parte din fenomenul profeţiei. În al doilea rând, exprimarea dragostei de Dumnezeu prin cuvinte din Cântarea cântărilor este pentru unii o pricină de scandal! În al treilea rând, n-aţi văzut şi aici o abatere de la ”tradiţia baptistă” care zice că noi astăzi avem părtăşie numai cu Cuvântul scris, nu cu o Persoană vie?

De ce nu v-aţi sesizat la toate acestea?

La sfârşitul acestei faze, când am terminat lucrul la cartea ”Umblarea cu Dumnezeu în unire cu Domnul Isus, sub călăuizirea Duhului Sfânt”, mi-am dat seama că trebuie clarificate o serie întreagă de poziţii teologice şi de aceea am scris prefaţa de peste 70 de pagini cu titlul ”Bazele teologice ale vieţii spirituale.” Şi aici aţi fi putut vedea în câte domenii mi s-a schimbat teologia, dar nimeni nu mi-a făcut nici măcar un scurt comentariu.

2. Faza a doua. Am ajuns să înţeleg că de la Martin Luther încoace teologia protestantă se construieşte pe Epistola către Romani (mai exact, se consideră că ”Evanghelia” se reduce la ceea ce Pavel scrie în Romani 3:1 – 5:2). Eu am devenit convins că ”Evanghelia” este în cele patru Evanghelii şi am luat decizia să-mi construiesc teologia pe învăţăturile Domnului scrise în aceste patru Evanghelii. După câte ştiu eu, nimeni în epoca modernă n-a mai încercat un asemenea demers.

Ceea ce am obţinut eu este o nouă teologie creştină, sau, dacă vreţi, un nou fel de creştinism!

Nu vă voi semnala eu aici toate elementele de doctrină care reprezintă o noutate teologică. Pentru aceasta, trebuie să faceţi voi efortul să citiţi noua mea carte ”Bunătate – o teologie bazată pe învăţăturile Domnului Isus Cristos” (Editura Creştină, 2010) şi să le extrageţi de acolo.

Vreau doar să vă spun că Îl iubesc pe Domnul meu Isus Cristos nu numai ca Mântuitorul Meu, ci şi ca Învăţătorul meu, precum ca şi Modelul meu şi Conducătorul meu în războiul dintre Împărăţia lui Dumnezeu pe de o parte şi împărăţia lui Satan şi a duhurilor lui rele pe de altă parte. În clădirea întregii mele teologii pe învăţătura Domnului Isus şi abia apoi pe cea a apostolilor Lui, am urmat porunca lui Dumnezeu Tatăl, care ne spune despre Fiul Său: ”De El să ascultaţi”.

În loc să spuneţi că mi-am schimbat teologia şi prin aceasta v-am ”trădat”, şi în loc să spuneţi că sunt un om inconsecvent şi nestatornic, ce-ar fi să faceţi efortul şi să vedeţi că în toţi anii aceştia am făcut o lucrare de pionierat şi că am deschis drumuri noi în teologie?

Orice asemenea intreprindere, sau demers, produce la unii tulburare, consternare, revoltă şi-i determină să treacă la condamnare. Dacă am fi în evul mediu, oamenii aceştia m-ar arde pe rug! Dar pentru alţii, revenirea la învăţătura Domnului Isus ca bază a gândirii, a teologiei şi a trăirii va fi o nouă lumină dumnezeiască şi o adevărată Renaştere!

(3).Faza a treia. La naşterea primului ei copil, fiica noastră Dora, a căpătat alergie la gluten (boala numită ”ciliac”). Este o boală înspăimântător de dureroasă. Ani de zile nu a ştiut de unde vin aceste dureri cumplite. Descoperirea faptului că sunt produse de orice mâncare care conţine făină de grâu n-a schimbat cu mult situaţia, deoarece nu există tratament pentru această alergie şi oricât se fereşte cineva de produse din făină de grâu, tot mai greşeşte şi iarăşi se declanşează nemiloasele dureri.

În septembrie, anul acesta, Dora a primit de la Domnul gândul să-l sune pe fratele Nelu Demeter la Băile Felix, unde locuieşte el (ea era în Portland, OR). Au aranjat o sesiune de consiliere pentru vindecare prin eliberare şi la sfârşitul a trei ore de consiliere Dora a fost vindecată de Domnul de boala ei. A început să mănânce pâine şi de atunci este sănătoasă şi este o altă fiinţă. Soţul ei, Oliver Ghitea, care este medic, a fost profund schimbat prin experienţa soţiei lui şi apoi prin conversaţii personale cu Nelu Demeter.

Detalii despre toate acestea puteţi citi în mărturia personală a Dorei, care va fi publicată pe străjeri.ro

Vă puteţi imagina bucuria unui tată care s-a rugat în toţi aceşti ani cu mare stăruinţă şi cu multă agonie pentru vindecarea fiicei lui şi care a văzut minunea vindecării şi a transformării ei!

Pe lângă impactul personal în multe planuri a acestei minuni de vindecare, ea m-a dus şi la o serie de re-considerări teologice. Ca unul care tocmai am scris un volum de teologie pe baza învăţăturii Domnului Isus, m-am dus din nou la această învăţătură, de data aceasta acordând o nouă atenţie celor spuse de Domnul Isus despre duhurile rele, despre eliberarea de aceste duhuri şi despre vindecarea prin eliberare. Am fost şocat să văd câte sunt (!) şi să constat că eu nu le-am dat până acum nici o atenţie! Pănă acum am trecut cu neatenţie peste ele. Le-am văzut doar ca pe ceva specific pentru secolul întâi, dar fără relevanţă pentru noi cei din epoca modernă. Aici mi-am recunoscut propria limitare datorită gândirii ”moderne” care nu crede în demoni, în eliberări, în vindecări prin eliberare.

Dar cel mai mult m-a şocat faptul că un credincios, realmente convertit şi umplut de Duhul Sfânt, poate ajunge în situaţia să fie stăpânit de duhuri rele, să fie bolnav datorită lor şi să aibă nevoie de vindecare prin eliberare. Acesta este domeniul în care teologia mea a suferit o nouă şi profundă transformare. Dar, la urma urmei, şi această transformare s-a făcut datorită faptului că m-am întors la bază, la învăţătura Domnului Isus şi am luat în considerare un domeniu al acestei învăţături pe care îl ignorasem sau îl trecusem cu vederea până acum!

Încă odată: Este aceasta o ”trădare”, sau un alt aspect al acţiunii de pionierat prin care clădesc totul pe învăţătura Fiului lui Dumnezeu?

Cu privire la vorbirea în limbi.

Grupul de rugăciune pe care a început Dora să-l frecventeze încă dinainte de videcare este un grup de carismatici care au şi darul vorbirii în limbi. Dora mi-a vorbit foarte mult despre acest grup şi la un moment dat am simţit că între noi nu trebuie să fie nici o barieră şi atunci i-am povestit cum la un grup carismatic la care am ajuns eu în Anglia în 1969 am avut experienţa vorbirii în limbi. La scurtă vreme după aceea, Dora a participat la un grup de rugăciune special şi acolo a primit şi ea darul vorbirii în limbi.

Ştiind că ceea ce s-a întâmplat cu Dora va deveni cunoscut, am considerat că trebuie să manifest unitatea noastră şi am făcut cunoscut public, la Timişoara, faptul că şi eu am vorbit în limbi.

În grupul acela carismatic din Anglia, eu mi-am mărturisit un păcat pe care l-am făcut în timpul când eram departe de Domnul (1957-1967) şi care mă apăsa greu. Atunci a venit peste mine Duhul Sfânt într-o nouă plinătate şi atunci am vorbit în limbi. Actul acela a fost pentru mine o mare descătuşare şi o puternică confirmare că sunt pe calea cea bună. La scurtă vreme după aceea, m-am separat de grupul acela şi am plecat la studii la Oxford.

Câtăva vreme după acel act iniţial de vorbire în limbi, am continuat să mă rog în limbi, dar eu am fost structurat de Dumnezeu ca dascăl şi orice om cu darul de a-i învăţa pe alţii are ca dorinţă fundamentală să înţeleagă chiar şi cele mai adânci aspecte ale relaţiei cu Dumnezeu, pentru a le putea apoi explica şi altora. Ca să-i pot duce pe alţii la părtăşia cu Dumnezeu, trebuie să înţeleg eu mai întâi această părtăşie. De aceea am simţit nevoia să mă rog cu mintea şi, făcând aceasta, şi găsindu-mi toată împlinirea şi satisfacţia în aceasta, treptat am neglijat vorbirea în limbi şi ea a dispărut.

M-aţi întrebat de ce n-am vorbit nimănui despre experienţa aceasta până acum. Dar, vă rog să-mi spuneţi: Era o obligaţie să o fac? Vorbirea în limbi este un dar strict personal şi el trebuie practicat ca un dar pentru viaţa privată. De ce ar fi trebuit să spun cuiva că l-am primit şi că o scurtă vreme l-am practicat? Sau, v-aţi fi separat de mine dacă v-aş fi spus lucrul acesta?

Pot însă să vă spun altceva. După vindecarea fiicei noastre şi după experienţa ei, am intrat şi eu în procesul prin care a trecut ea, dar printr-un proces special de părtăşie personală cu Dumnezeu şi am fost vindecat de câteva boli.

Faptul că Nelu Demeter a fost folosit de Dumnezeu ca prin el s-o vindece pe Dora m-a făcut să iau contact cu el şi să caut să înţeleg ce daruri are şi ce lucrare face el în mişcarea străjerilor. Aşa am descoperit această mişcare. Uitându-mă cu atenţie atât la potenţialul extraordinar de înnoire pe care îl reprezintă această mişcare, cât şi la nevoia acestei mişcări de a se aduce în ea învăţătura Domnului Isus, am văzut clar că Domnul m-a pregătit tocmai pentru această lucrare. Pot să vă spun că tot ce am cunoscut în ultimele câteva săptămâni despre Nelu Demeter şi despre mişcarea străjerilor m-a convins şi mai mult că Dumnezeu ne-a făcut ca să venim împreună şi să lucrăm împreună.

Adaug aici o notă explicativă.

Străjerii şi-au început mişcarea lor de vindecare prin eliberare şi de umplere cu Duhul Sfânt şi de revitalizare a vieţii cu Dumnezeu acum cinci ani. Câţiva dintre liderii mişcării au făcut prima lor vizită la pastorul Chris în Africa acum un an şi jumătate! Când au văzut ce se face acolo, au exclamat: ”Dar noi facem lucrul acesta de ani de zile!” Prin urmare, ei n-au adus din Africa nici ideea de bază a lucrării lor şi nici modul de manifestare, chiar dacă au încercat mici acţiuni de imitaţie, dar nu de esenţă.

De asemenea, atât Nelu Peia cât şi Ilie Popa au declarat recent în publicaţii separate că nu sunt adepţii ”Evangheliei prosperităţii.” Nici Nelu Demeter nu susţine Evanghelia prosperităţii aşa cum a fost ea formulată în America, chiar dacă el a vorbit şi va mai vorbi despre propăşirea despre care vorbeşte Scriptura şi despre promisiunea Domnului Isus că celor care lasă totul pentru El le dă încă în viaţa aceasta bunuri materiale (case, câmpuri, etc.) ”plus prigoniri”, plus viaţa veşnică (Matei 19:29).

La un moment dat l-am întrebat pe Nelu Demeter dacă este adeptul mişcării din America numită ”Word of Faith”. El s-a uitat întrebător la mine şi mi-a zis: ”Ce-i aceea?” Lucrul acesta m-a convins şi mai mult că este imposibil să încadrăm mişcarea străjerilor într-o mişcare străină. Ea este o mişcare spontană născută în România. Dacă este în ea o contribuţie străină, o detectez în ”Ellel Ministries” al lui Peter Horrobin din Anglia. Mulţii dintre cei ce lucrează în calitate de consilieri la adunările de vindecare prin eliberare au învăţat la cursuri venind de la această organizaţie.

Mişcarea străjerilor n-a pornit prin definiţii teologice, ci prin puterea şi prin călăuzirea practică primită de la Duhul Sfânt. Ea are nevoie de definiri teologice şi toţi liderii ei recunosc acest lucru şi sunt deschişi învăţăturii.

În concluzie. Schimbarea radicală a teologiei mele nu stă în credinţa că darurile spirituale miraculoase ale Duhului Sfânt sunt active şi astăzi. Eu de mult spun lucrul acesta. Unele schimbări le-am semnalat mai sus. Poate cea mai radicală schimbare recentă este credinţa că cei credincioşi, prin alunecarea înapoi în păcate, ajung din nou sub robie demonică şi că ei au nevoie de eliberare, de vindecare şi de re-umplere cu Duhul Sfânt. Oare aceasta înseamnă rătăcire? Oare aceasta este ”trădarea”?

Controversa este stârnită de fapt de asocierea mea cu mişcarea ”Stăjerii” şi, mai ales, cu Nelu Demeter. Eu susţin că această mişcare, cu toate aspectele ei controversate, are un potenţial extraordinar de trezire spirituală în România. Eu n-am participat încă la vreuna dintre întâlnirile ei. Singurul lucru pe care îl cer de la voi este să-mi daţi timp să lucrez cu această mişcare şi veţi vedea ce va produce asocierea noastră. ”Pomul se cunoaşte după roadele lui.” Daţi acestui pom timpul să producă roade şi atunci vom avea cu toţii ce să judecăm. Eu sunt convins că aceasta este lucrarea lui Dumnezeu!

Cu deosebită conbsideraţie şi dragoste pentru toţi. Şi… rugaţi-vă pentru noi!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

288 de răspunsuri la Parabola conducătorului auto…UPDATE: „Mesaj către tinerii teologi care se simt „şocaţi” şi „trădaţi” de schimbările din teologia mea” Iosif Ţon

 1. eumiealmeu zice:

  vad mereu pe unele bloguri aceste subiecte si m/am interesat si eu, am incercat sa inteleg. domnilor, poate e de vina varsta. odata cu ea, omul mai pierde din capacitatea decizionala pozitiva… imi pare rau de situatie.

 2. Otniel Veres zice:

  pentru cei care nu au citit poate scrisoarea fratelui Radu Gheorghita adresata fratelui Ton, un fragment:

  „Problema capitală pe care dumeavoastră o aveţi acum este aceea a “onestităţii teologice”. Aici este nevoia mare a momentului: dumneavoastră să ne explicaţi şi noi să înţelegem care adevăr vă descrie mai bine: 1) aţi avut convingerile acestea dintotdeauna, dar nu le-aţi promovat din diverse motive; 2) nu aţi avut aceste convingeri până acum, dar, forţat de noi experienţe în viaţa cu Domnul, a trebuit să vi le modificaţi.
  Will the real Joseph please stand up?!
  Până nu ne clarificaţi aceste lucruri, cred că seria de clarificări pe care aţi început-o este un efort anex şi lipsit de importanţă. Din punctul meu de vedere ea nu ajută la nimic. Dacă poziţia (1) de mai sus vă descrie mai corect, lipsa onestităţii teologice ne obligă să nu vă ascultăm: V-aţi pierdut platforma legitimă de pe care să ne vorbiţi. Un teolog care crede un lucru, dar suţine public opusul lui, timp de 30 de ani, nu merită respect; şi-a pierdut auditoriul.
  Dacă însă poziţia (2) vă descrie mai fidel, cred că ar fi nevoie să vă puneţi timp deoparte, să vă clarificaţi în tihnă teologia, aşa cum face profesionistul, şi nu să o clarificaţi pe parcurs, în tumultul dialogurilor pe internet, între două conferinţe, etc. Cred că transpare – aşa cum au afirmat atât Gigi cât şi Daniel – că clarificările pe care ni le aduceţi sună mai mult a amatorism teologic decât a profesionalism (cuvintele sunt ale mele, nu ale lor, dar ideea cred că este aceeaşi). Ce am aştepta şi am citi cu mai mult folos este analiză teologică serioasă a doctrinei despre Duhul Sfânt elaborată într-un an sabatic de cercetare şi reflecţie teologică matură. Când începeţi să-i acuzaţi de liberalism teologic pe cei ce nu cred că Marcu 16:9-20 este un text original, sau altele acuze de acest gen (“eu am decis să cred toată Biblia”), aţi coborât nivelul discuţiei la unul care nu vă face cinste”.

  • Lucia zice:

   Referitor la scrisoarea fr. Radu Gheorghita, dupa parerea mea, explicatia este destul de simpla si clara. La vremea respectiva, fr. I. Ton nu s-a simtit nicidecum constrans sa se alature vreunei alte confesiuni, parasind-o pe cea baptista, doar datorita faptului ca a primit un dar. L-a primit pentru a-l folosi atunci si acolo, in activitatile si biserica in care era implicat. Darurile spirituale nu apartin exclusiv Bisericii penticostale. Nu sunt singurii necesationisti. Mai suntem si altii. Domnul le da cand vrea si cui vrea, indiferent de denominatiunea din care face parte credinciosul, fara ca acest fapt sa insemne migrarea dintr-o biserica in alta a celor care primesc darurile in functie de tipul sau specificul darurilor sau al bisericilor. Nu gasim in Biblie nicio referire in acest sens si nici nu incalcam Cuvantul scris daca ramanem in locul unde ne gaseam cand ne-au parvenit acestea. Nu darurile spirituale ne fixeaza locul in care ne vrea Dumnezeu sa slujim, ci El. Aceasta cred ca a functionat in cazul fr. Iosif Ton. Presupun ca daca peste noapte, m-as trezi exersand vorbirea in limbi, acest fapt nu ma va determina ca in zori sa-mi iau catrafusele sau jucariile si sa ma transfer la penti. Si nici n-as trimite vreo instiintare Uniunii Baptiste, incunostiintand-o ca nu mai fac parte din randurile ei de cand cu darul.
   Ca sa-mi continui incercarea de explicare, Dumnezeu a hotarat locul si modul in care sa-L slujeasca fr. I. Ton cu sau fara dar. Deci, in contextul respectiv, Dumnezeu nici nu i-a cerut fr. I. Ton sa se transfere in alta biserica, deoarece avea un scop, o lucrare cu el in locul in care se afla, in activitatile in care era implicat. Sa nu uitam ca Dumnezeu l-a folosit intr-un mod deosebit pe fr. Iosif Ton. Din afirmatiile unora de pe bloguri, am inteles ca la vremea respectiva, fr. I. Ton chiar a vorbit despre experienta pe care o avusese, se cunostea prin biserici ca avusese darul vorbirii in limbi. Ulterior, probabil acest dar a devenit irelevant. Si nici nu putea vorbi la nesfarsit despre o experienta trecuta, nu? Aceasta nu inseamna ca n-a mai recunoscut, ci pur si simplu n-a mai fost de actualitate evenimentul. Nu cred ca l-a retractat vreodata, chiar daca nu l-a mai pomenit in fiecare predica. Cum ar fi fost sa predice doar din nostalgia experientelor trecute fara sa aduca ceva proaspat? A primit un alt dar, al invataturii, care probabil a fost mult mai eficient in cresterea si zidirea bisericii. Aceasta insiruire fireasca de evenimente care au avut loc in viata fr. I. Ton, nu inseamna decat ca Dumnezeu l-a folosit cand si cum a socotit de trebuinta. Nu INSEAMNA ca fr. Iosif Ton si-a schimbat teologia cu privire la daruri. Nicidecum. N-a avut nimic de ascuns si nici vreun motiv anume de urmarit. Eventual, doar daca voia sa ne faca pe toti baptistii vorbitori in limbi, fara ca noi macar sa banuim … Insa ipoteza aceasta cade pentru ca nu argumenta in predici in acest sens. Ne ramane doar sa acceptam de buna o realitate evidenta din viata unui credincios. Un dar care a existat si s-a facut din nou referire la el. Oare ar trebui sa intelegem ca de fiecare data cand apar sau dispar daruri din viata copiilor lui Dumnezeu, acestia isi schimba teologia? Evident ca nu. Sunt doar experiente diverse, poate grade diferite de cunoastere si apropiere de Dumnezeu.
   Nici nu avem de fapt o statistica a darurilor care exista in Biserica Baptista, pentru a sti exact cum sta situatia. Unii probabil le pastreaza pentru ei, ca pe niste experiente pretioase, cei mai multi nici nu le incurajeaza, altii poate nici nu stiu sa le recunoasca…
   ,

   • Otniel Veres zice:

    da, dar daca v-ati trezi in aceasta noapte vorbind in limbi v-ati apuca sa vorbiti impotriva vorbirii in limbi?

    • elioR. zice:

     Pai de ce nu, cand altii vorbesc impotriva ei chiar daca au auzit? Nu dam nume.

    • Lucia zice:

     Nu, n-as incepe sa vorbesc impotriva darului vorbirii in limbi. Dar as avea cateva sublinieri. Ca de exemplu: vorbirea in limbi, desi poate fi un semn al prezentei Duhului Sfant, totusi nu e semnul mantuirii cuiva. Mantuirea nu presupune prezenta darului. Iar reversul nu e valabil. Adica, odata cu disparitia sau plecarea darului, nu pleaca si Duhul Sfant. Ci isi continua lucrarea de mijlocire, calauzire etc in credincios. Mai ar fi cateva chestiuni de lamurit in legatura cu darurile false…
     Totusi daca cineva ar fi si vorbit impotriva vorbirii in limbi, totusi nu este o greseala capitala, nu-i asa? Macar la acest capitol ne mai putem din cand in cand reevalua, ne mai putem redefini pozitia, in functie de unele descoperiri etc. Tocmai am afirmat ca nu e esential in procesul mantuirii acest aspect.

    • botezatu zice:

     Cand a vorbit Ton impotriva „vorbirii in limbi”?

     • elisa zice:

      botezatu,
      A dat Otniel Veres ceva din 2006, pare-se la Desamagire numele tau e Ton, in care el vorbeste despre crezul penticostalior.
      Intreaba-l si-ti va spune frOtniel.
      Este undeva postat pe-aici, nu stiu sigur la acre dintre postari.

 3. Andrei C. zice:

  Iosif Țon nu afirmă cumva că s-a pocăit public de faptul că a colaborat cu securitatea? La ce vă referiți când reamintiți despre acest episod? E mai vast decât a declarat dumenalui?

  • dani zice:

   buna intrebare … am aceeasi nedumerire … daca cineva poate da un raspuns mai dezvoltat la intrebare m-ar ajuta mult sa inteleg toate acuzatiile care i se aduc lui Iosif Ton … multumesc

   • mihai h zice:

    Pentru cei care nu stiu, Da Ton a recunoscut ca a colaborat cu securitatea in perioada lui de cadere anii 59 ,,68 dar colaborarea lui a fost si dupa aceea , anii 70 cind a fost pastor la Ploiesti si apoi la Oradea, aceasta el nu o recunoaste.

    • George zice:

     De unde ai aceasta informatie „pretioasa” precum ca Iosif Ton a colaborat cu securitatea si in perioada cat a fost pastor la Ploiesti si Oradea? De la ‘prietenii’ lui Iosif Ton? Eu iti dau un nume unde poti sa verifici contrariul: Vali Seiceanu din Portland Oregon. Era tanar pe vremea aia si el impreuna cu toti tinerii din generatia lui au trait in mijlocul trezirii spirituale care a avut loc in acea perioada la biserica baptista din Ploiesti. Cel putin in perioada celor 6 luni de interogatorii zilnice, mesajele fratelui Ton erau extraordinare. O gramada de oamen s-au pocait in vremea aia iar in tineri s-a aprins o flacara pentru Dumnezeu care nu s-a stins nici dupa 25 de ani.
     Ton vedea uneori direct de la securitate si era total nepregatit sa predice dar Duhul Sfant il inspira ce sa predice. Acele mesaje sunt unice, inegalabile.
     Un lucru e cert, asa cum spunea orbul vindecat de Isus: „Un lucru stim, ca Dumnezeu nu asculta pe pacatosi”. Daca ar fi continuat sa fie informator si in perioada aia, mesajele lui nu ar fi avut nici o valoare, ar fost doar cuvinte fara viata, asa cum sunt predicile multor pastorasi tineri din ziua de azi care nu au nici o vocatie pentru pastorat dar folosesc amvoanele doar ca sa isi castige existenta. Au fost si in perioada aia doctori in teologie care predicau foarte corect din punct de vedere biblic dar care aduceau moarte, nu viata.
     Cititi cartea „Putere prin rugaciune” sau „De ce intarzie trezirile” ca sa vedeti ca poti sa fii cel mai mare doctor in teologie si totusi sa semeni moarte in loc de viata, daca „viata ta de rugacine este moarta”
     Ca sa concluzionez, puterea mesajelor fratelui Ton din perioada Ploiesti , cand foate multi morti au fost adusi la viata si cand multi crestini adormiti din biserica au fost treziti din somn sunt dovada faptului ca Dumnezeu era cu fratele Ton atunci. Asa ca presupusa colaborare a lui Ton in acea perioada sunt minciuni

  • Marius David zice:

   cînd, unde a afirmat asta? S-ar putea să-mi fi scăpat mie!
   Şi-a cerut undeva iertare fraţilor pe care i-a vîndut? Spune-mi unde şi dau un link.

   • Lucia zice:

    Fr. Marius David, am sa relatez un episod. Cu mai multi ani in urma, l-am auzit pe fr. Iosif Ton vorbind despre o perioada neagra din viata dumnealui. S-a zugravit in fata noastra in culori atat de sumbre, si s-a innegrit pe sine insusi in descrierea facuta atat de mult, vorbind despre departarea lui de Dumnezeu si consecintele devastatoare ale caderii sale, incat m-am tot intrebat oare despre ce putea fi vorba. Nu intrase in detalii si pe atunci inca nici nu se pusese problema deconspirarii sub nicio forma. Apoi a povestit cum s-a pocait si a reintrat in randurile bisericii, a fost reprimit etc.
    Insa marturisirea aceea pentru mine a fost revelatoare si a demonstrat o pocainta autentica a fr. I. Ton, pocainta care avusese deja loc cu multi ani inainte.

    • Marius David zice:

     înnegrirea de care vorbeşti a fost numai rama, pun pariu că apoi a vorbit din nou… despre dînsul şi ce mari lucrări a făcut Domnul apoi prin EL.

     uită-te la ultimele predici din ultima perioadă.
     sînt pe video,
     nu ţi se pare ciudat că Ton şi aceşti oameni se lipsesc în vorbirile lor de două lucruri:
     1. de Cuvînt – nu văd scripturi deschise şi texte predicate sau predici din text sau texte din predici cum vrei să o iei
     2. de Cuvîntul- nu prea se aminteşte de Cristos, oamenii aceştia poruncesc duhurilor, văd demoni peste tot…

     fază (am permisiunea martorului de a o relata, el însuşi este gata să depună mărturie)
     Alaltăieri o fată primeşte un telefon.
     Începe să plîngă
     – A murit bunicul, a murit bunicul
     Vine Demeter, care vede problema, îl cheamă pe Peia, sau invers…
     – De ce plîngi..
     – A murit bunicul
     – Nu mai plînge….
     – Dar…
     şi încep respectivii
     – Duh de întristare ieşi din fata acesta, duh de plîns, părăseşte-o etc.
     – Dar … bunicul m-a crescut…. dar a murit bunicul
     – TACI …
     – Dar, fraţilor, vreau să plîng…
     – Taci … duh de obrăznicie, ieşi din fata asta… etc.

     Grotesque!!!
     Dacă faza este reală…. respectivul a pus telefonul să asculte la chestia asta şi interlocutoarea dînsului….
     cînd aceasta a auzit s-a cutremurat şi a spus
     – nu mai rezist… te rog!

     Dragii mei,
     asta este spălare pe creier cu apă murdară.
     Doi oameni fără bun simţ care văd duhuri peste tot, consilierii lu peşte, nesimţitori nici cît o gîscă la durerea celor din jur, cu o falsă autoritate, cu probleme mari, după părerea mea în patologia relaţională şi nu numai…

     Împotriva acestor lucruri merită tot acest scandal.

   • Dan Harabula zice:

    Ti-a scapat.
    Citeste-ti postarile & comenturile de pe „Patratosu”.

    • Marius David zice:

     se poate, Dane,
     Observ în ultimele tale comentarii nu numai ironie, întotdeauna am apreciat ironia de bună calitate, chiar şi atunci cînd a fost îndreptată împotriva mea, „tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le voi mai înainte.. „.
     Observ că te-ai dedat la calificări şi epitete răutăcioase (ţi le voi semnala, dacă am timp). Cred că ţi-am dat destul spaţiu de joacă, drept urmare te voi modera şi nu numai pentru jignirile aduse mie, mai ales pentru cele aduse altora, n-am nevoie aici de un alt….. autocenzurat… .care fără a face observaţii şi comentarii e substanţă umblă doar să zgîndăre.

  • Rodica Botan zice:

   Daca imi amintesc bine…scrisoarea de explicatie vizavi de activitatea dinsului (fratele Iosif Ton) cu securitatea, se termina ceva in genul…”si totusi eu sint ceea ce au avut baptistii mai bun”. Nu-mi amintesc tot ce a scris dar fraza de la urma a sters tot ce era scris inaintea ei…cel putin pentru mine…

 4. Iustin zice:

  eu unul multumesc pt. acesta postare… imi pare f. rau pt. fratele Iosif Ton, pe care continui sa-l iubesc, dar era de mult de tot nevoie de dezvaluirile ce se fac acum…
  sunt pt. adevar, indiferent de costuri… pt. stiu de unde isi are originea adevarul…

 5. gheorghe nagy zice:

  IUSTIN….in ADEVARUL fara de inceput gasim inceputul „adevarului ” omenesc ,…..mai interesant e sa vedem care e originea minciunii in viata celor care zic ca sunt in Adevar .

 6. Un pacatos zice:

  Desi sunt neutru nu pot sa nu remarc urmatoarele:
  ” Iisus Hristos, ieri si azi si in veci, este acelasi.” ( Evrei 13: 8.
  Cum ar putea cineva sa sa spuna ca propovaduieste drept Cuvantul cand el isi schimba teologia de fiecare data? Dupa cum Hristos nu se schimba, la fel si invatatura lui.

  • Alin Haiduc zice:

   A promovadui drept Cuvantul, este o chestiune subiectiva. Il propovaduiesti asa cum ai reusit sa il cunosti. Numesti „drept”, maximum cat cunosti la un moment anume. Isus e acelasi, ieri azi si in veci, insa noi oamenii suntem schimbatori. Si ce bine ca suntem asa! altfel, in cazul in care am fi pornit pe o cale gresita, incapacitatea (nedisponibilitatea) noastra de a ne schimba ne-ar duce la pierzare.
   Sa fii deschis spre schimbare, cred ca este o calitate! numai trebuie sa ai grija spre ce te deschizi….

   • Un pacatos zice:

    Totusi, putina constanta nu strica, ca nu cred ca Duhul Sfant, pe care pretinde Ton ca-l are, e asa de schimbator.

    • elisa zice:

     Nota10!
     Duhul Sfint Nu e schimbator.
     Ce raspuns simplu.
     „very good punch”.

     • Un pacatos zice:

      ” Sileste-te sa te arati incercat, inaintea lui Dumnezeu lucrator cu fata curata, DREPT INVATAND CUVANTUL ADEVARULUI.” ( II Timotei 2: 15).

     • Alin Haiduc zice:

      “very good punch” ?! Cui?
      N-am zis nicaieri ca Duhul Sfant e schimbator!
      Am zis ca e ok ca oamenii sa fie schimbatori. Schimbatori … in sensul bun. Sa te schimbi de exemplu dintr-un crestin superficial, intr-unul autentic.
      Care-i problema daca un om ca si Ton isi schimba la un moment dat teologia? Suntem intr-un proces continuu de sfintire si asemanare cu Cristos. Asta implica continua schimbare! Da, ne schimbam „teologia” ori de cate ori vedem ca ceva nu e bine in „teologia” cu care ne hranim!

     • Un pacatos zice:

      ” Iar voi ungere aveti dela Cel Sfant si stiti toate.” ( I Ioan 2: 20).

     • Ciprian Simut zice:

      nu orice schimbare e buna si nu orice e numit „adevar” e si adevar!

      de aceea, nu orice teologie e teologie buna … de fapt, nu orice teologie e teologie in acord cu Scriptura.

    • Dan Harabula zice:

     La ce fel de schimbare te referi?
     In caracter? – nu
     In lucrare – da. Exista un anume dinamism al Duhului. Pana la urma El este cel care impinge istoria in directia randuita de Dumnezeu.

   • elisa zice:

    Alin H.am raspuns sub „un pacatos” care sublinia ca Duhul Sfint nu e schimbator, ca celm a lui Iosif Ton.

    • Un pacatos zice:

     Ma intreb ce o fi peste 10 ani, ca atuni Tson va retracta tot ce a spus astazi. Ca din cate vad, o teologie il tine cam 10 ani. Ba e calvinist, ba e arminian. Cum poti dezbate cu un om care nu e niciodata hotarat incotro s-o apuce.

     • Dyo zice:

      Cand a fost Iosif Ton calvinist? Ar fi tare interesant de stiut …

      • Marius David zice:

       în perioada 95-96, am ascultat două predici pe tema asta, una a fost în capelă la ceea ce se numea pe atunci Institutul Biblic Emanuel din Oradea. În decurs de cîteva luni a ţinut o altă predică care afirma exact contrariul. Îmi amintesc foarte clar că studenţii au fost atît de bulversaţi că unii au cerut audienţe direct la dînsul, mai ales studenţii din Republica Moldova erau foarte marcaţi de aceste dezbateri absolut noi, necunoscute pentru ei.

     • Un pacatos zice:

      Vedeti, domnule Dyo, un articol al lui Iosif Ţon: ” Calatoria mea teologica intre arminianism si calvinism”.

 7. Highlander zice:

  Frate Iosif Ton, va rig cititi/ ascultati materialul acesta prezentat intr-un articol recent al fratelui Cruceru; nu cred ca va puteti asocia acestei teologii si aberatiilor acestui „pastor” Chris din Africa. Ok, daca asocierea ar fi strict cu strajerii, sa avem rabdare cum ziceti (desi faptul ca fr Demeter e prezent acolo si aproba si lauda ce se face si ce se spune acolo, il/va asociaza direct cu acel personaj) Sa zicem ca asocierea e doar cu Strajerii, care se delimiteaza de escrocheria ce se petrece in Africa, dar daca asocierea este cu acest sarlatan si impostor Chris si teologia lor aberanta, asta este imposibil de inteles. Va rog ascultati integistrarea/ cititi transcrierea/traducerea acestui material si asteptam o opinie din partea dumneavoastra dupa aceea:

  https://mariuscruceru.ro/2010/12/06/spechless-evanghelia-elevului-demeter-de-la-chris-inspirata-si-la-iosif-ton-aderata/

  • Marius David zice:

   dragul meu, pastorul Remus Burcă i-a dat telefon personal.
   I-a spus toate aceste lucruri.
   Nimic! Se duce în continuare mai departe crezînd că el va putea cîrmi mişcarea cu oameni şi resurse aşa cum doreşte dînsul.
   „”Nu înţelegeţi voi… dar oamenii aceştia au potenţial!

   Aşa spun şi eu , pînă i-am dat pe faţă aveau potenţial … dar distructiv.
   Acum s-a mai tocit lama.

 8. Alin Haiduc zice:

  Am citit cateva din nenumaratele postări legate de acest subiect. Nefiind atasat nici de „partea baptista” nici de cea a carsmaticilor, citind lucrurile astea, cred ca inteleg ce spune fr. Ţon. Aş tinde foarte mult să îi dau dreptate şi îmi place cum a încheiat „Daţi acestui pom timpul să producă roade şi atunci vom avea cu toţii ce să judecăm.” Poate unii se simt trădaţi şi nu au răbdare să ii mai acorde timp, considerând că a avut destul. Păcat….
  Chiar dacă nu sunt ataşat de „partea baptistă”, întotdeauna am apreciat preocuparea lor intensă pentru studiul Scripturii, lucru care nu se manifesta la fel de intens între penticostali, loc de unde provin şi eu. (În momentul de faţă m-aş declara mai mult o combinaţie între baptişti, penticostali şi carismatici, încercând să iau ce e mai bun de la fiecare.)
  O constatare pe care o fac, privind şi ascultând baptiştii, este că multe pasaje din Scriptură au cam fost ocolite pentru că, probabil, erau puţin incomode. Cu 20 – 25 de ani în urmă, discuţiile despre primirea Duhul Sfânt într-un mediu baptist erau 100 % pricină de scandal. Acum, parcă s-au mai domolit lucrurile, însă „detalii” legate tot de lucrarea Duhului Sfânt, sunt pricină de scandal.
  Mă întreb oare care ar fi poziţia „atacatorilor” dacă într-un oarecare interval de timp, mai mulţi lideri baptişti ar îmbrăţişa o astfel de „convertire” a gândirii. Este doar o supoziţie …
  Eu am să aştept să văd ce rodeşte „pomul”…. până atunci însă, nu o să ţin nici cu lupul, nici cu ursul. 🙂

 9. Peter zice:

  1. Nu pot sa cred cum Demeter, prin simplu fapt ca i-a spus ca nici macar nu stie ce este ”Word of Faith”, l-a convins pe Ton ca nu are nimic de-a face cu asta. Ori, inregistrarile de la conferinta de la Tg. Mures dovedesc exact contrariul: „declara slujba, casa, masina care o vrei si le vei primii!” (citat din Demeter) – ce este asta?
  2. Când au văzut ce se face acolo, au exclamat: ”Dar noi facem lucrul acesta de ani de zile!”, adica ce vor sa spuna ei (Strajerii) este de fapt ca erezia cu aberatiile din Africa sunt „normale” pentru ei. Cum de Uniunea sau Comunitatea Baptista nu au facut nimic pana acum?
  3. Cand vom avea si noi, muritori de rand, o reactie oficiala a mai marilor nostri? Nu de alta dar daca este trezire sa o stim si noi, iar daca nu este sa dormim linistiti?

  • Marius David zice:

   Sper eu că mîine, Petrică Bohuş, dacă am citit bine adresa ta de email. confirmă-mi dacă eşti tu sau nu.
   Identiatea ta în acest context este importantă.
   DAcă nu, scuze, cineva s-a dat cu adresa ta.

   • Peter zice:

    nu sunt Petrica Bohus, nici nu cred ca as vrea sa fiu in pielea lui acum, cand probabil cantareste lucrurile – continua sa se asociaze cu Demeter si Strajerii sau se delimiteaza de ei si continua lucrarea de marturie printre politistii din Romania!

    • Marius David zice:

     mulţumesc pentru confirmare-infirmare.
     Da, poliţiştii creştini atraşi în această mişcare au mari probleme acum dacă se sesizează autorităţile.

     Cum poate fi un poliţist, care prin natura slujbei trebuie să fie obiectiv, cum poate fi implicat îjn mişcări care văd pretudindeni duhuri….
     dacă vreunuia i se năzare că aude o voce: „trage în criminal” şi, înarmat fiind pune mîna pe pistolulk din dotare şi săvîrşeşte vreo bazaconie?

     Dacă aş fi în conducerea poliţiiei române i-aş chema urgent la ordin pe aceşti coducători ai poliţiştilor creştini la fel cum au fost chemaţi unii implicaţi în MISA şi alte mişcări din astea.
     O persoană publică cu o asemene responsabilitate nu-şi poate permite implicarea şi participarea în asemenea chestii.

 10. uwe zice:

  Eu unul m-am saturat de Iosif Ton ca subiect de disputa si invective. Si recunosc ca ma apuca o mica greata cand vad dezbateri sterile in absenta personajului. E si el o persoana ca oricare alta, si ar fi fost bine daca toti cei care-i faceau plecaciuni pana in urma cu cateva saptamani ar fi considerat la fel. Pana una-alta, majoritatea dadeau pe spate la predicile lui. Atunci n-ar fi zis nimeni nimic. Ei, uite ca acum fac toti abstractie de asta, si sunt in stare sa considere ca tot ce-a zis el atatia ani, n-are nici o valoare. Niste ipocriti.

  • Marius David zice:

   PErsonajul nu este absent. A pomenit în discursurile sale ce se întîmplăî pe aici. Citeşte şi ştie tot ce am spus, inclisv video-urile despre fecioarele berlineze.
   Nu, astazi la comunitate tocmai asta am discutat vreo oră. cum putem să facem distincţia, dacă se poate… între opera valoroasă (pentru unii) şi personaujj….

   cristos nu ne spune să ne uităm la predicile înregistrare şi la cărţile scrise, ci la … sîrşitul lor de vieţurile.

   Iosif Ton a mai trecut de trei ori prin acest fel de scandaluri, întotdeauan a avut timpul de partea lui, retorica, carisma,
   acum nu mai are aceste atuuri.

   • uwe zice:

    Da? Pai atunci spune-le si celor din biserica locala pe care o pastoresti, sa nu se uite la predicile tale, ci sa aiba rabdare pana va veni momentul in care sa-ti poata da nota. Iar apoi, daca binevoiesc, sa tina cont de ce ziceai tu. Cu acordul Uniunii, evident.

    Daca asa privesti lucrurile, nici nu ma mir ca sunt atatia naivi care-o iau pe urmele lui. Pentru ca n-au fost in stare sa discearna.

    • Marius David zice:

     Asta le-am şi spus, dacă le voi predica vreodată vreo altă evanghelie să se lepede de mine şi să fiu anatema.

    • Ciprian Simut zice:

     interesanta perspectiva, uwe: de ce sa nu ma dau pe spate la auzul unor predici bune si sa pornesc de la prezumptia de nevinovatie? si care e problema ca dupa cativa ani buni, cand aflu ca respectivul la ale carui predici ma dadeam pe spate, nu e cel care credeam ca e, sa ma dezic de el?

     ipocrit esti mai degraba tu (ca tot am ajuns la etichete) afirmand o chestie din asta, punandu-te astfel mai presus, moral, decat incultii ca noi, care nu preferam sa ne uitam si la produsul unui om.

     la urma urmei, acolo la final, ideea e chiar trista: de ce sa nu admir un om pentru munca pe care a depus-o? iar daca a gresit, de ce mi-ar mai placea de el? i don’t get it!

     • uwe zice:

      Habar n-ai sa respecti un om, si sa discerni ce e bun si rau in ceea ce zice, fara sa dai pe spate, nu? Nici eu nu-ti pricep ideea, dar cel putin stiu cand se pune si cand nu litera p.

     • Ciprian Simut zice:

      da, corect e prezumtie, nu prezumptie. nici nu ma voi chinui sa justific.

      deci, sa clarificam: respectul se castiga. cand m-ai bagat in oala cu ipocritii a trebuit sa raspund. nu e normal sa ma las acuzat de chestiuni nedrepte.

      la final: poti sti cand se pune „p” dar asta nu justifica eticheta pe care ai pus-o.

     • Ciprian Simut zice:

      apropo uwe,

      recunosc: știi sa folosești „p” dar virgula știi sa o folosesti?

      inainte și dupa „și” nu se pune virgula, decat cu o singura exceptie.

      deci, nu mai deturna discutia cu chestii din astea.

     • uwe zice:

      Nu tin minte sa te fi facut vreodata ipocrit, habar n-am despre ce vorbesti. Daca te-ai simtit atins, nu e treaba mea. Iar eu virgula o pun de fiecare data cand as face o mica pauza in caz ca as spune ceea ce scriu. Imi permit sa am regula proprie.

      • Silvia zice:

       Nu, uwe, asa ceva chiar nu-ti poti permite! Chestia cu virgula… Nu poti sa faci tu reguli noi de punctuatie decat daca ti se admit unele „licente”… Altfel, te contrazici singur, tu cel care ii pui pe altii la punct ca nu sunt consecventi… Citesc tot ce scrieti. Nu e fascinant deloc. E de-a dreptul halucinant: ce preocupari aveti, preiubitilor! Si banuiesc ca toate in numele jertfei Domnului. Ma limitez a reaminti doar sublinierea pe care o face robul domnului, Pavel: „… Căci n-am avut de gând să ştiu între voi altceva decât pe Isus Hristos, şi pe El răstignit…”

       • Silvia zice:

        Erata: in loc de robului domnului a se vedea Robul Domnului… Evident! 🙂 Cu bine…

     • cipriansimut zice:

      bine, fiecare cu regulile lui.

      asadar, adevarul e relativ.

 11. CRISTIAN zice:

  Oameni buni, si daca majoritatea se inseala? Si daca nu este chiar asa cum ni se tot induce sa credem? Cine cum si cand isi va cere public iertare? Cine isi va da demisia si cat de repede din structurile manipularilor Bapticostale?
  Nici macar nu vreau sa stiu raspunsul la intrebarile mele! Mare dreptate avea unul din unchii mei cand a refuzat asocierea cu UNIUNI si ASOCIATII lumesti….iar in afara ca a fost hulit si scuipat din tara lui nu a avut nimic de pierdut….food for thought!!

  • Marius David zice:

   draga Cristian, eu nu am îndoieli de genul acesta.
   Ce să fac? Sînt prea sigur pe ce am crezut!
   Am îndoieli în altele ,dar nu înlucrurile pe care mi-am zidit credinţa şi nu-i zidită pe majorităţi.

   • botezatu zice:

    Sa inteleg ca ti-ai zidit credinta pe „nu-l mai cred pe Ton”?

   • Dan Harabula zice:

    Sa inteleg ca esti cesationist?
    E o intrebare la care se poate raspunde prin „da” sau „nu”…

    • Marius David zice:

     Ia ghici! Ce alte întrebări mai ai? Adună-le repede.
     Am dat un examen la comunitate în faţa cetei păstorilor, întrebări la care am răspuns foarte clar şi prin da şi nu şi mai complex.

     Ce înţelegi prin cesaţionist? Eşti sigur că înţelegi complexitatea întrebării? Eu nu cred!

 12. boso zice:

  Citez: „Ceea ce am obţinut eu este o nouă teologie creştină, sau, dacă vreţi, un nou fel de creştinism!”

  O nou fel de crestinism??? What?? Am crezut ca Domnul Isus a stabilit lucrul acesta deja! – Trist… chiar foarte trist !! 😦

  • andrei zice:

   „if new not true, if true not new”

  • Marius David zice:

   mă mir cum nu observă nimeni faptul că se face o distincţie foarte rafinată între EVANGHELII, un fel de first hand de Scripturi şi Epistole, un fel de second hand, o Scriptură mai puţin importantă în definirea acestui nou tip de creştinimsm

   Dacă spunea.. vreau să abordez holistic noult testament, să nu rămînem numai la romani sau la Evanghelii,…. dar contrapunerea aceasta între Evanghelii şi Epistole mi se pare o bombă cu ceas.

   Omul este cu totul în bălării din punct de vedere teologic cu acest fel de afirmaţii.

   • evedyahu zice:

    Asta cam asa e. Buna observatia.
    Poate nu-l intelegem noi bine pe Iosif Tson, dar numai liberalii fac distinctii intre salvarea (sau judecata etc) in evanghelia dupa X si salvarea in evanghelia (sau epistola) dupa Y.
    Acum, nimeni nu constesteaza ca evanghelistii folosesc cateodata in limbaj specifica si accentueaza diferite laturi ale mantuirii/salvarii…dar a face o distinctie intre mantuiri sau teologii bazate pe diferite parti ale scripturii nu e sanatos si e prevalent in teologia liberala care vede o lipsa de unitate in scriptura.

    Si intr-adevar, cum a fost aratat mai sus, o afirmatie de genul asta „Ceea ce am obţinut eu este o nouă teologie creştină, sau, dacă vreţi, un nou fel de creştinism!” ridica semne de intrebare serioase! Si pare si arogant – if you ask me! 🙂

    • Lucia zice:

     Si totusi … S-ar putea ca expresia fr. I. Ton sa nu fie cea mai fericita… dar cred ca aspectul teologic vizat se dorea a fi aprofundarea, sectionarea mai adanca in miezul subiectului, ca sa zic asa, pentru ca omului evanghelizat sa i se prezinte intr-un mod mai clar Evanghelia.
     Cam in ce stadiu a ajuns modul de evanghelizare de astazi? La anumite lozincarii si formularii, de genul: deschide-ti inima…. primesti sau nu primesti…gata! esti mantuit sau nu. Uite aici o bratara ca sa-ti amintesti. Altul la rand! Este o abordare atat de simplista si reductionista. Daca aducem noutati in aceasta teologie a evanghelizarii, care-i problema?
     NU avem pe paginile Bibliei aceste lozincarii. Domnul avea o abordare diferita pentru fiecare caz. Tanarului bogat i-a zis ceva, altuia, altceva… Noi ii bagam pe toti la gramada… Aceeasi matrita pentru fiecare.

    • Marius David zice:

     Da, Evedule, asta spuneau şi alţii într-un fel sau altul: sîntem luaţi de proşti, obicei vechi la susnumitul.
     Cînd te gîndeşti că în primele sale ne-clarificări Iosif Ţon ne acuza pe noi că sîntem prinşi de paradigma modernă şi, de fapt, teologia pe care o practicăm nu este nici mai mult nici mai puţin de sorginte libgerală.

     Aroganţă? Este un eufemism pentru mîndrie.

   • DRAGO zice:

    @marius,
    Dece ai starnit acest „tsunami cu talanga” fata de fr.Ton.
    El NU sa lepadat de Dumnezeu Tatal,Isus Cristos fiul si Dumnezeu Duhul Sfint.
    Tu afirmi ca fr.Ton „..face o distinctie foarte rafinata intre EVANGHELII,un fel de first hand de Scripturi si Epistole,un fel de second hand..”
    Acest fapt se poate explica prin urmatoarele;
    1- Primele care au aparut-in ordine cronologica- au fost EVANGHELIILE si APOI Epistolele.

    2- In EVANGHELII sint relatate CUVINTELE SI FAPTELE Domnului Isus Cristos -fiul lui Dumnezeu.pe cind in Epistole se gasesc si ANUMITE PARTI ce sant scrise DAR NU DIN PARTEA DOMNULUI .( Pavel specifica; Celorlalti le zic eu, NU DOMNUL..-(1Cor.7;12,25 etc)

    3- Primul care ” este nedumerit” asupra Epistolelor lui Pavel este ap.PETRU care afirma;
    ” ..In ele(Epistolele lui Pavel) sunt unele lucruri greu de inteles,pe care cei NESTIUTORI si NESTATORNICI le rastalmacesc ca si celelalte Scripturi spre pierzarea lor.”(2 Petru 3;16)

    4-S-ar putea ca fr.Ton sa „fii primit ” o „lumina” deosebita .meditand la acest verset,fapt ce la determinat SA -SI indrepte FOCUSUL pe EVANGHELII (conform propriilor declaratii) unde SINT CUVINTELE SI INVATATURILE PERSONALE ALE DOMNULUI ISUS CRISTOS.
    Personal consider ca este FOARTE BINE decizia luata,deoarece PANA IN PREZENT -poate- s-a axat mai mult pe Epistolele lui Pavel (in special Romani)

    Sa avem rabdare fiindca „..timpul coace ciresele.”

    • elisa zice:

     Drago,
     sa scoatem textele din Biblie pina raminem doar cu copertile?
     Adica nu toata Scriptura este insuflata si lasata noua spre mustare si invatatura?
     Pavel calca pe urmele Pastorului si ne indeamna sa calcam si noi pe urmele lui.
     Poate face asta si domnul Ton, sa ne spuna sa calcam pe urmele lui?
     In 1Cor 7 12,25 se refera strict la viata de famile, unde Pavel prin Duhul care locuia in el, sfatuieste pe femeile a caror soti vrea sa traiasca mai departe cu ele dupa ce se pocaiesc , sa ramina impreuna, apoi despre fecioare, carora nu le porunceste ce sa faca, doar le da sfaturi” ca unul care am harul de a fi crezut”
     „Harul de a fi crezut”!!!!!!!!!!!!!!
     Nu este acelas lucru cu cele afirmate de noua teologie a domnului Iosif.
     I-am sorry!

     • DRAGO zice:

      @elisa

      Apreciez raspunsul tau,dar MAI INTELES GRESIT ,deoarece ;

      A- Cu privire la Versetele Bibliei

      1- Eu N-AM AFIRMAT NICI-UNDE sa „SCOATEM AFARA VERSETELE DIN BIBLIE.”

      2- Din contra -TREBUIE CERCETAT TOTUL-.fiindca „UN VERSET BIBLIC SE EXPLICA SI SE LAMURESTE PRIN ALT VERSET BIBLIC”.

      B- Cu privire la ap.Pavel.

      Eu am spus si sustin ca ap.Pavel -care AVEA Duhul Sfint- A DAT SFATURI INTELEPTE
      …..dar IN UNELE PASAJE din Scriptura – a CLARIFICAT SI SPECIFICAT CONCRET ca….
      ACESTEA SINT DELA EL si NU DELA DOMNUL.
      Se naste intrebarea.. Dece a procedat asa,cind era PLIN de Duhul Sfint..??

      Consider ca sint mai multe explicatii ,dar una din explicatii ar consta in faptul ca ;

      1)-inainte de convertire Saul lucra cu multa „inversunare si aplomb”-ca un nebun- CREZIND SINCER ca face lucrarea lui Dumnezeu .. dar ERA GRESIT.(Fapte 26;9-12)

      2)- dupa convertire , ca urmare a INTILNIRII DE GRADUL „0”(cu ISUS) pe drumul Damascului si PRIMIRII Duhului Sfint(Fapte9;3-18), SA TREZIT si A INTELES cu cine are dea face,lucru de care a TINUT SEAMA TOT TIMPUL in lucrarea lui.

      3)-Pavel ,”vorbind in icoana de vorbire”(1 Cor.4;6)afirma cu indrazneala-
      – „..va rog sa calcati pe urmele mele”(1 Cor.4;16)
      -„Calcati pe urmele mele,intrucit si eu calc pe urmele lu Hristos.”(1 Cor.11;1)

      ..dar IN ACELASI TIMP isi RECUNOASTE SI „NEPUTINTA” – descriind-o astfel;
      a)-..” sint pamintesc,vindut rob pacatului”(Rom;7;14)
      b)-..”caci nu stiu ce fac:nu fac ce vreau, ci fac ce urasc.”(Rom.7;15)
      c)-„Si atunci nu mai sint eu cel ce face lucrul acesta, CI PACATUL care locuieste in MINE.”(Rom; 7; 17)
      d)-..”caci binele pe care vreau sa-l fac ,nu-l fac,ci raul,pe care nu vreau sa-l fac,iaca ce fac!”
      e)-” O,nenorocitul de mine! Cine ma va izbavi de acest trup de moarte?..”

      C – Cu privire la 1Cor. 7; 12,25

      a)- Elisa ,scumpa, -desi eu am scris CLAR cum se exprima Pavel,vad ca tu N-AI CITIT -cu atentie-NICI Biblia si NICI ce am scris eu.
      Nici o problema,pentru LAMURIREA ta (si a altora) redau din nou versetele respective;
      -„Celorlalti le ZIC EU nu Domnul:.”(1Cor.7;12)
      -” Cit despre fecioare,N-AM O PORUNCA din parte Domnului. Le dau insa un sfat..”(1Cor.7;25)

      b)-N-am contestat si nu contest ca SFATURILE – date de ap.Pavel – nu sint intelepte..dar NU SINT din partea Domnului (cum el personal afirma potrivit versetelor citate mai sus) CI SINT din intelepciunea lui.

      Pe linga aceste aspecte relatate,mai sint si alte pasaje, dar necesita un spatiu mai larg de discutie,asa ca ma opresc aici.

      D- Referitor la decizia fr.I.TON.

      – Repet ,din nou, PRESUPUN ca fr.I.Ton -care s-a ocupat pe indelete de „teologia lui Pavel” a luat decizia-CE A LASAT PERPLEX intrega Comunitatea Baptista deoarece;

      a)- a ajuns cu siguranta la O CONCLUZIE CERTA cu privire la MANTUIRE ,ceeace la determinat SA SE INTOARCA LA „CARARILE VECHI” adica la CUVINTELE ROSTITE DE INSA-SI FIUL LUI DUMNEZE ,Domnul Isus Cristos ,pentru MANTUIREA LUI SI A FAMILIEI SALE.

      b)- A inteles”Nedumerirea” lui Petru-fata de „unele lucruri greu de inteles..”(2 Petru 3;16)ce se gasesc in Epistolele lui Pavel, COMPARATIV cu CEEACE CUNOSTEA EL(Petru) dela Domnul Isus Cristos ,cu care a umblat 31/2 ani, A AUZIT SI A VAZUT TOT CE A facut Domnul Isus.
      Petru a AUZIT SI VAZUT cu mult mai multe lucrari ce le-a facut Isus si care nu sint scrise in Biblie

      E- Referitor la DUHUL SFINT

      a)- PRIMIREA DUHULUI SFINT- se DA LA CERERE

      „Deci,daca voi,cari sinteti rai,stiti sa dati daruri bune copiilor vostri,cu cit mai mult Tatal vostru cel din ceruri VA DA DUHUL SFINT CELOR CE IL CER.”( Luca 11;13)(Cuvintele lui ISUS)
      ” Acestia(ap.Petru si Ioan) au venit la Samariteni,si sau RUGAT PENTRU EI, ca sa PRIMEASCA Duhul Sfint.”(Fapte.8;15)
      „Anania a plecat;si dupa ce a intrat in casa,a pus miinile peste Saul,si a zis:-Frate Saule, Domnul Isus,care ti Sa aratat pe drumul pe care veneai,ma trimes ca sa capeti vederea,si sa te umpli de Duhul Sfint”(Fapte 9;17) Deci SA RUGAT Anania pentru Saul)

      ..iar fr.I.TON a inteles -PE DEPLIN aceste versete-si A FACUT PASUL INAINTE , a CERUT si a PRIMIT dela Domnul Isus DUHUL SFINT promis.(conform Ioan 16;7)

      b)-Conform afirmatiilor fr.I.Ton, fratii baptisti AU RAMAS „INTEPENITI” la versetul scris de Pavel;
      ” Si voi,dupa ce ati auzit cuvintul adevarului(Evanghelia mintuirii voastre),ati crezut in El,si ati fost pecetluiti cu Duhul Sfint,care fusese fagaduit” (Efes.1;13)
      CARE ESTE NECESAR dar INSUFICIENT in sensul ca DUHUL SFINT TREBUIE CERUT dela Dumnezeu IN NUMELE LUI ISUS( ISUS spune la Luca 11;13)
      Daca RAMANEM numai la acest verset atunci NU MAI TREBUIE nici botezul in apa-fiindca NU ESTE SPECIFICATA aceasta cerinta in versetul respectiv.

      c)-Nasterea din nou se face din „apa si Duh”(Ioan 3;5)

      F- Referitor la ” a calca pe urmele fr.I.Ton'”

      Fata de deciziile si declaratiile facute de catre fr.Ton si de catre Liderii Cultului Baptist, eu am inteles ca;
      1- Fr. I.Ton a luat aceasta decizie ca urmare a INTERVENTIEI DIVINE in familia sa.
      2-Fr.I.Ton NU sa lepadat de Dumnezeu Tatal,Isus Cristos Fiul si Duhul Sfint,ci din CONTRA sa alipit MAI PUTERNIC de TRIUNITATE, ca urmare Interventiei Divine.
      3- Potrivit Comunicatului lui Paul Negrut,
      Fr. I.Ton sa LEPADAT DE CREDINTA BAPTISTA , credinta CARE NU ESTE PREVAZUTA IN BIBLIE deci ca atare Fr.I.Ton
      N-A INCALCAT prevederile Bibliei
      4-Din declaratia fr.Ton se retine ca el” a dat
      semne mai demult timp -prin predicile sale-CA CEVA ESTE PUTRED IN CREDINTA BAPTISTA” dar TOTI(cu exceptia celor doi) fratii baptisti SINT CU OCHII INCHISI SI INTEPENITI.
      5-Toti fr.baptisti -care N-AU LEGATURA PERSONALA CU DOMNUL( aceasta legatura O AVEAU GRESITA prin fr.TON)- acum SE VAD DESCOPERITI,ORFANI,NEPUTINCIOSI si au inceput sa URLE.
      6-Liderii Baptisti SINT LA MARE INGHESUIALA ,deoarece NU STIU cum sa DESPARTA -INVATATURILE TEOLOGICE ale fr.TON(care le-a constituit si le constituie HRANA SPIRITUALA) ..-de AUTORUL acestor invataturi IOSIF TON (care i-ar fi tradat,asa cum au declarat).

      Draga elisa, personal, ITI recomand FA PASUL INAINTE (impreuna CU ALTI FTRATI si SURORI) , IESITI DIN „INTEPENIRE”, FACE-TI LEGATURA PERSONALA CU Domnul Isus PRIN PUTEREA DUHULUI SFINT si va ASIGUR in Numele Domnului Isus ca NU AVETI NIMIC DE PIERDUT CI NUMAI DE CISTIGAT INCLUSIV VIATA VESNICA.

      DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE CU DUHUL SFINT SI VIATA VESNICA, AMIN!

    • Marius David zice:

     draga Drago,
     1. un adevăr pe jumătate spus este o minciună. Iosif Ton vesteşte acum o altă evanghelie.
     2. nu cred că ai înţeles implicaţiile afirmaţiilor pe care le face susnumitul.
     3. nu cred că ai înţeles nici ce spune Petru.
     4. nu cred că Ton a primit o lumină deosebită. Tocmai a intrat în întuneric şi problema este că duce şi pe alţii, dacă nu se opreşte în al 12-lea ceas măcar.

     Nu, nu întotdeauna timpul vindecă. Dacă ai o infecţie, timpu nu te vindecă, trebuie luat repede bisturiul.

     Talanca respectivă a fost o acţiune chirugicală, dacă vrei. Strig tare că este incendiu, salvaţi-vă, strig tare că în Trupul a apărut o infecţie. TREbuie stoarsă şi dată afară. Aruncată la coşul de gunoi al istoriei, acolo unde îi este locul.

     • DRAGO zice:

      @marius
      Draga Marius,

      Commentul tau in 4 puncte imi aminteste de ” un scurt metraj” din alte vremuri-dar vare e in vigoara si azi- care suna cam asa;
      ” Aliosaaa…..Nemetzki pa uliteee…trrrr..papapapa….KONETZ FILMA!”

      Am inteles ca „esti profesor(invatator)”la o institutie de invatamant cu profil crestin, deci o
      persoana „erudita” care preda si invata pe altii „tainele imparatiei lui Dumnezeu”.

      Deaceea -in umilinta mea-ma adreses tie cu intrebarea;
      „Cum asi putea sa inteleg,daca nu ma va calauzi cineva?”
      ..,, pentru” deslusirea” mai pe larg a celor 4 puncte enumerate in raspunsul tau anterior si anume;
      1-Te citez” Iosif Ton vesteste acum o alta evanghelie.”
      Am urmarit in Live ,transmisia facuta-pina in prezent-dela Intrunirea Strajerilor la Baile Felix,si-n special mesajele fr.Iosif Ton cu referire la DUHUL SFINT SI ROADELE DUHULUI SFINT( axat pe BUNATATE ,MILA etc.)
      Personal am constata ca fr.Iosif Ton VESTESTE O EVANGHELIA MULT MAI COMPLETA( gen ap.Petru la Cincizecime) bazat pe Cuvintul lui Dumnezeu aflat scris ATIT IN EVANGHELII CIT SI EPISTOLELE LUI PAVEL.
      Te rog DEZVOLTA – pe baza Biblica-Care este NOUA EVANGHELIE VESTITA de I.Ton?

      2- Te citez ” nu cred ca ai inteles implicatiile afirmatiilor pe care le face susnumitul.”
      Sa-mi fie cu iertare ,dar „insist ” si eu ca- Mos Ioan Roata- in episodul cu BOLOVANUL..”..dela VORBA pina la FAPTA este MARE DEOSEBIRE..” Ca sa EXPLICI -pentru mine si altii- pe baza de REFERINTE BIBLICE- Ce reprezinta si CARE sint IMPLICATIILE afirmatiilor pe care le face susnumitul ..??
      3)- Te citez ” nu cred ca ai inteles nici ce spune Petru.”( 2Petrru 3;16)
      Cu alte cuvinte tradus ; „Tu(Drago) N-AI INTELES ce EL(Petru) NA inteles dar Eu(Marius) am inteles.”
      Tocmai deaceea te rog si INSIST sa ma faci SA INTELEG -poate si alti cititori- ce NA INTELES ap.Petru cind a facut afirmatia ca;”..In ele(Epistolele lui Pavel) sint unele lucruri GRELE de INTELES,pe care cei NESTIUTORI si NESTATORNICI le RASTALMACESC ca si pe celelalte Scripturi,spre pierzarea lor..”(2 Petru 3;16).
      Despre ce ar fi vorba..?? cind;
      a)- Ambii apostoli Petru&Pavel AU FOST umpluti cu acelas DUH= DUHUL SFINT.
      b)-Ambii apostoli Petru&Pavel il MARTURISEAU pe Domnul Isus.
      c)- Desi ERAU calauziti de acelas DUH totusi AVEAU O PERCEPTIE (INTELEPCIUNE) diferita asupra ACELORAS lucruri.
      d)-Ap.Pavel avea o intelepciune (IQ) mai RIDICATA (datorita rapirii in al 3-lea cer) ..DECAT ap.Petru care a UMBLAT cu Isus si A AUZIT si VAZUT toate lucrarile ce le-a facut Isus.
      4)-Te citez” nu cred ca Ton a primit o lumina deosebita.T

     • DRAGO zice:

      Continuare la marius
      Nu stiu ce sa intimplat,caci eu n-am facut CLICK pe Trimite ,dar CINEVA mi-a ‘TRIMIS” commentul FARA A FI TERMINAT.

      Reiau;
      4)-„Nu cred ca Ton a primit o lumina deosebita.
      Tocmai a intrat in intuneric si problema este ca duce si pe altii,daca nu se opreste in al 12-lea ceas macar.”

      Dupa ascultarea LIVE a celor 2 mesaje ale fr.Ton la Adunarea Strajerilor din Baile Felix- CONVINGEREA mea TOT MAI MULT este ca;

      a)-Fr.Ton a INTELES ce ALTII N-AU INTELES referitor la APLICAREA PRACTICA a INVATATURILOR Scripturale.

      b)-Fr.Ton A IESIT(sa destepenit) din TURMA formata MAJORITAR din oameni a caror CARACTERISTICA este;” Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu,caci ,pentru el,sint o nebunie;si nici nu le poate intelege,pentruca trebuiesc judecate duhovniceste.”(1Cor.2;14)

      c)-Fr.Ton A INTRAT in TURMA formata MAJORITAR din oameni a caror CARACTERISTICA este”.Omul duhovnicesc,dimpotriva,poate sa judece totul,si el insusi nu poate fi judecat de nimeni.”(1Cor.2;15)
      DECI NA INTRAT IN INTUNERIC.

      d)- Marius – ai „indus „ideea ca fr.Ton „este INFECTAT SPIRITUAL” ca prin „talanga”respectiva „a-i intervenit „chirurgical” facand totodata si pe „pompierul”.
      Sa analizam un pic-aceste actiuni-luate de tine;
      -Potrivit Tratatelor de medicina- O INFECTIE nu apare”instantaneu” ci are o perioada de „incubatie”.

      Pentru „tratarea infectiei” se cauta CAUZELE ce au produs-o. In aceasta idee se nasc urmatoarele intrebari;

      a)- In ce „mediu” a STAT fr.Ton..??
      Mediul BAPTIST.

      b)-Pe ce „credinta ” sa bazat..??
      Credinta BAPTISTA.

      c)- Ce „medic” l-a tratat..??
      Dr.rev. PAUL N.-Doctor psihiatru
      .
      d)-Ce „tratament”(pastila) ia-ti aplicat..??
      ANATEMIZAREA(afurisenia) fr.Ton din cauza LEPADARII de credinta BAPTISTA si ARUNCAREA LUI la COSUL DE GUNOI.

      e)-Cine l-a asistat pe Dr. Paul N..??
      1)- Asist.Marius- care A PUS TALANGA si a TRAS (TRAGE incontinuare..) TOATE CLOPOTELE ce le poate pune in miscare prin TOATE SFORILE SI FUNIILE cu care este LEGAT,IMOBILIZAT SI INTEPENIT.
      2)- Pompierul Marius- care a INCERCAT (si incearca incontinuare…) sa STINGA FOCUL Duhului Sfint -fiind IMPOTRIVITOR lui Dumnezeu care spune;” NU STINGETI DUHUL”(1Tes.5;19)

      CONSTATARE;
      Starea fr.Ton -in prezent- este urmatoarea;
      a)- Sanatos FIZIC si-n special SPIRITUAL.
      b)-De curind A FOST si ESTE TRATAT de MEDICUL MEDICILOR Domnul Isus Cristos.
      c)- Se „afla ” sub puterea si „FOCUL” Duhului Sfint care-l tine in permanenta miscare si la aceasta virsta
      d)- El binecuvinteaza pe cei care-l urasc si batjocoresc.

    • elisa zice:

     Drago,
     dupa cum spui tu, I.T. numaia cum s-a trezit la viata, da?
     Da! atunci ce a facut pina acum ce-a fost :
     O viata adormita si intepenita?
     Spui despre Pavel ca a prigonit Biserica? da, cind era Saul, dar dupa ce s-a intors la Domnul, a mai facut el asa ceva?
     Nu! atunci lasa comparatiile, nu sunt demne de crezare.
     Eu nu ma bazez pe „trezirile „cuiva, care din cind in cind le tot are si isi tot schimba crezul.
     Domnul sa aiba mila, de cei care cautind senzatii atri, cred ca au descoperit adevarul, recunoscind prin asta, ca nu au trait in adevar pina acum.
     E singurul adevar acceptat acesta.
     Duhul Sfint nu locuieste in oameni nestatornici.

     • Un pacatos zice:

      V-am raspuns la Cum am ajuns aici, la ce e metanoia.

     • DRAGO zice:

      Marius,
      Pentru-ca mi-ai pus o intrebare;Multumit?
      revin cu urmatoarele aspecte;
      Este libera ta alegere sa NU MAI DEZVOLTI mai analitic AFIRMATIILE facute inainte,si la care ti-am solicitat lamuriri.
      Pentru-ca elisa ma ACUZAT ca AM INTRAT pe blogul tau SA TE TRAG DE LIMBA etc. eu VREAU PUBLIC sa-mi CER IERTARE ,daca te-am suparat cu ceva- DAR TE ASIGUR -cu tot respectul pe care tI-l port ca INTRAREA pe blogul tau NA FOST CU INTENTIA de care sint acuzat CI DATORITA AFIRMATIILOR TALE referitoare la fr.I TON si anume’
      a)- diferentierea pe care o face intre EVANGHELII si EPISTOLE.
      b)- vestirea UNEI NOI EVANGHELII.

      Avind in vedere ca -in ultimul tau raspuns-ai afirmat CA ESTE O PARERE PUR SUBIECTIVA, ca sint PROSTII( poate aceasta „rasucire la 180” rezulta din EXPLICATIILE date detine ..UNDEVA.)
      TE ROG si eu
      CA PUBLIC SA-TI CERI IERTARE dela fr.I.TON despre care ai AFIRMAT PUBLIC acele PROSTII cu implicatii FOARTE GRAVE asupra imaginii lui.

      POTI FACE ACEST GEST..???

      Eu , again, te rog sa ma ierti si TOTODATA ii multumesc lui Dumnezeu si tie pentru GAZDUIREA mesajelor mele pe blogul tau.

      MERRY CHRISTMAS!!!
      GOD BLESS YOU & YOUR FAMILY!!

      • Marius David zice:

       draga Drago,
       1. multumesc pentru merry Christmas. Este scris corect.
       2. ca sa putem dialoga, te rog sa incerci sa iti corectezi gramatica,
       3. nu mai scrie cu majuscule. Am impresia ca tipi la mine, la noi.
       4. nu am de ce sa imi cer scuze deocamdata. Astept sa mi se implineasca profetiile.
       daca mi se implinesc, tu va trebui sa iti ceri scuze si o gramada de altii.l

       Maria Crist-născu!

   • Dan Harabula zice:

    Pai de unde stii ca nu la o abordare holistica s-a referit? L-ai intrebat? Sa- crezi asta pentru ca il pune in dezavantaj?

   • Din nou atrag atentia la ce spuneam acum vreo 2 ani despre ce invata Ton despre Augustin. Si se pare ca s-a tinut de promisiune si vine cu nou tip de crestinism. Ce e interesant pt mine e ca nu suna deloc nou. CEl putin in America „Noua perspectiva asupra lui Pavel” este in voga si distruge multe biserici, de aceea in ultimul timp si Piper si Dever si Mohler si MacArthur i-au pozitie tot mai clar impotriva ei. Una din tezele principale a acestei miscari teologice condusa de Sanders si de Wright si altii e ca: „Luther a interpretat gresit biblia prin ochii secolului 16” si noi trebuie sa o reinterpretam, bineteles ca va fi un nou fel de crestinism, cu o noua evanghelie si cu alt tip de crestini.
    Si ei pun in contradictoriu invatatura Domnului Isus cu teologia paulina si spuna ca Pavel a reinterpretat gresit invatatura lui Isus.
    Deci nu e nimic nou, si nu vad care este elementul nou prin care Ton se deosebeste de toti teologii de azi. Poate insumeaza mai multe curente la un loc, dar asta nu e nimic original. Eu unul personal nu vad nimic nou sau original la Ton, cred ca este un traducator bun, dar cam atat, poate si cu sinteza sta bine, dar la originalitate, cred ca pot pt fiecare invatatura „noua” sa ii arat cel putin 3 personaje care in istorie au crezut acelas lucru, poate multi contemporani cu noi.

    Pt cei interesati de „Noua perspectiva asupra lui Pavel” va recomand cartea „Nu tot ce luceste este aur” de John MacArthur si materiale de pe site-ul IX Marks despre acest subiect unde ni se explica clar ce este cu aceasta miscare si care sunt „noutatile” pe care ea le propune crestinilor de azi.

    Un exemplu :http://www.9marks.org/audio/biblical-theology-mike-gilbart-smith-michael-lawrence-and-jonathan-leeman

    Madalin

   • Shifu zice:

    Da, aduce a von Harnack, potrivit căruia miezul Evangheliei adevărate se află în sinoptice, pe când epistolele lui Pavel reprezintă o grecizare nefericită, precum și o corupere a adevăratului mesaj propovăduit de Isus. Nu e cazul lui Iosif Țon, însă distincția dintre Evanghelii și restul Scripturii m-a făcut să mă gândesc imediat la von Harnack și asta nu-i a bună…

  • Syme zice:

   Hristos nu a stabilit niciun fel de creștinism, ci un fel de relație. Și probabil că acest fel de relație poate exista în mai multe feluri de creștinism.

   Așa că tristețea este în altă parte. Poartă numele de ignoranță. Și eu nu obișnuiesc să fiu ironic, așa că nici ce spun aici nu este ironie.

 13. Shifu zice:

  Am citit de trei ori scrisoarea și tot de trei ori mi-a venit în minte cuvântul “grandomanie”. Iosif Țon parcă se vede alături de Luther, Zwingli și Calvin, punând temelia “unui nou fel de creștinism”, unei “noi teologii creștine”. Dacă nu lângă cei trei, atunci măcar lângă Wesley, Edwards și Whitefield. Iar dacă nu lângă ei, atunci cu siguranță lângă Demeter, Peia și Popa… Apoi ne urechează că nu i-am văzut “lucrarea de pionierat” (!?) sau că nu-l ridicăm în slăvi pentru a fi deschis “noi drumuri în teologie” (che cosa???). Cel mai mult mă irită obsesia pseudo-martirajului, de vreme ce martirajul – mulțumim lui Dumnezeu – nu e nici măcar o posibilitate în lumea (occidentală) în care viețuim, deși “never say never”. Care va să zică l-am fi ars pe rug de eram în Evul Mediu. Nu știu ce-am fi făcut noi și nici ce-ar fi făcut domnia sa dacă ar fi fost pus într-o atare situație în Evul Mediu, dar știu că acum n-are nimeni nimic cu dumnealui cu condiția să nu vorbească în numele baptiștilor de pe poziții penticostale (și ăsta nu-i un atac la adresa penticostalilor, ci doar un îndemn la păstrarea verticalității confesionale atât în cazul penticostalilor, cât și al baptiștilor: cu alte cuvinte, cine-i penticostal să nu spună că-i baptist, ci să-și mărturisească propriile convingeri și credința la modul onest, și vice versa).

  • Otniel Veres zice:

   da, asta m-a lasat si pe mine cu gura cascata; bietul Luther ce-a ajuns!

  • botezatu zice:

   Draga Shifu, chiar de trei ori ai citit scrisoarea?
   Pai nu mai insista adca-i grea, daca-i degeaba. Ramai la conditionarile tale, la „felul tau” de crestinism – ca tot „un fel” este si acesta.

   Cat despre „in numele baptistilor”, esti tu autoritatea care reglementreaza aici, ce interzice si aproba? Ai cumparat tu brandu, ca numele stiu ca l-au dat alti. Sau ai sondat tu opinia tuturor baptistilor si ai ajuns la concluzia ca trebuie exclus Ton? „Autoritatea” cu care vorbesti te acuza cu insasi cuvintele tale, „grandomanie…”.

   De „ridicat in slavi”, continuam sa o facem, prin insasi „atentia” pe care i-o acordam de un timp incoace lui Ton.

   Daca judecam „pseudo-martirajul” dupa cantitate si rautatea cuvintelor ce i-au fost adresate, ma tem de metamofoza cuvantului dintre ghilimele.

   • Shifu zice:

    Botezatule, ai dreptate că îi acordăm prea multă atenție lui Iosif Țon, însă și el “clarifică” multe lucruri. Nu, n-am cumpărat eu brand-ul, dar știu care e diferența între teologia baptistă și cea penticostală. Eu n-am zis să fie exclus, dar nu poate face declarații teologice esențialmente penticostale de pe poziția de baptist. Ție ți-ar place dacă Țon ar face afirmații catolice? Nu te-ai burzuli atunci? Sau poate l-ai lăsa să zică tot felul de chestii, că tot n-are importanță ce este: baptist, catolic, penticostal sau ce-ar mai putea fi. Cuvântul dintre ghilimele nu se metamorfozează, stai liniștit… Și DA, am citit scrisoarea de trei ori.

   • Shifu zice:

    Iar îți dau dreptate: e posibil să fiu grandoman, nu zic nu, dar Iosif Țon mă întrece.

 14. GIM zice:

  Parerea mea este ca pe masura ce te apropii de Dumnezeu tot mai mult ,El ti se descopera in toata splendoarea Lui .Cred ca acelasi lucru sa intimplat si cu fr.Ton,vorbesc din postura de fost pastor baptist ,care am fost fortat de mai marii de la conducerea cultului sa cobor din barca ptr.o experenta asemanatoare cu a fr. Ton.
  Cit despre manifestarile pastorului Cris nu pot sa le accept si nici nu l-asi asocia pe fr.Ton cu acestea.Oricum ptr.bisericile baptiste lucrul acesta trebuie sa fie un semnal de alarma in vederea schimbarii in ceia ce priveste rugaciunea ,acceptind ceia ce spune Biblia si renuntind la doctrina stabilita de muritori.Frate Ton Domnul sa va binecuvinteze ptr.curaj.

 15. Ovidiu C zice:

  Aveti cumva o referinta care sa sustina afirmatia dvs.: „aberaţiile de astăzi ale lui Nelu Peia privitoare la vorbirea în limbi ca semn al mîntuirii şi despre felul în care Diavolul trebuie să “înveţe” limbile noastre pentru a ne putea ispiti.” ? Multumesc.

  • Marius David zice:

   vrei o notă de subsol? Este mărturia unui om care a fost de faţă.

   • Cornel zice:

    Draga Marius,
    Am vazut multe, am auzit multe la viata mea, dar asta le intrece pe toate… In mod deosebit sfarsitul:
    „Cu deosebită consideraţie şi dragoste pentru toţi. Şi… rugaţi-vă pentru noi!”
    Nu „rugati-va” ci… Post si rugaciune! Stii de ce.

 16. vasile zice:

  Este biblic a crede in Vorbire in limbi astazi?

  • DRAGO zice:

   @vasile,
   Iti raspund tie,prin commentul trimis lui Shifu, vis-a-vis de EREZIA propagata si sustinuta de el(raportat la DUHUL SFINT), si dela care SE ASTEAPTA incontinuare explicatiile de rigoare pe suport BIBLIC.

   @Shifu,
   Din cele prezentate de tine,am inteles ca TU CREZI CA DUHUL SFINT =DUMNEZEU DUHUL SFINT= O PERSOANA.
   ASA CRED SI EU. Pina aici SINTEM AMANDOI (si altii) de ACORD si nu avem probleme.

   Mergem mai departe SA DEPISTAM , unde ne DESPARTIM SI CE ESTE ERETIC..??

   a)-Duhul Sfint detine O ZESTRE de DARURI-peste numarul de 9- descrise in Biblie(1 Cor.12:4-11)- prin analogie un MESTER detine (unelte,pirghii,scule etc) De acord…??

   b)-Duhul Sfint DA(distribuie) aceste daruri (scule etc) -credinciosilor (meseriasilor) CUI VREA EL ,IN CANTITATEA
   SI NUMARUL stabilit de El(1Cor.12:11) pentru FOLOSIREA LOR IN EXECUTAREA SI DESAVIRSIREA LUCRARII stabilite de Dumnezeu .(1 Cor.12:6) De acord…??

   c)-Lucrarea lui Dumnezeu,ce se face de Duhul Sfint -prin impartirea darurilor(sculelor etc) credinciosilor (meseriasilor) alesi de El- SE REFERA la ..” desavarsirea sfintilor in vederea lucrarii de slujire pentru zidirea trupului lui Cristos,pina vom ajunge TOTI la unirea credintei si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu,la statura de om mare,la inaltimea staturii plinatatii lui Cristos…sa CRESTEM in toate privintele,ca sa AJUNGEM la Cel ce este Capul,Cristos”.(1Efes.4:12-15)
   De acord….???

   d)- Analizand “gramatical’ -verbele din versetele citate- se constata ca sint la PREZENTUL CONTINUU ,ceeace demonstreaza ca LUCRAREA LUI Dumnezeu de DESAVARSIRE a sfintilor NU SA TERMINAT ci CONTINUA pina la VENIREA Domnului Isus HRISTOS.
   De acord…???

   e)-Avind in vedere ca LUCRAREA lui Dumnezeu NU SA TERMINAT -implicit- Duhul Sfint CONTINUA sa DEA(distribuie) darurile (uneltele,sculele etc) catre SLUJITORII SAI( meseriasii) pentru FINALIZAREA lucrarii lui Dumnezeu.
   De acord..??

   Si acum EREZIA propagata si sustinuta de TINE- ce CONTRAVINE BIBLIEI SI CU CARE EU NU SINT DE ACORD- este ca;

   1)- Tu NU MAI CREZI ca Duhul Sfint DA (distribuie) TOATE DARURILE (uneltele,sculele etc) pentru FINALIZAREA LUCRARII LUI DUMNEZEU
   .
   2)- Tu SUSTII ca Lucrarea lui Dumnezeu SE FACE de catre Duhul Sfint FARA darurile (sculele) vorbirii in limbi ,proorocie etc.

   3)- Duhul Sfint ar lucra NUMAI PARTIAL si NU ca UN TOT UNITAR.
   Este cumva Duhul Sfint..MUT.??…OLOG..? CIUNG..?
   asa dupa cum SE INTELEGE din PREZENTAREA TA.

   In CONCLUZIE;
   – Te rog sa prezinti SUPORT BIBLIC din care sa REZULTE
   urmatoarele;
   a)- Duhul Sfint LUCREAZA partial..???
   b)-Nu mai DA(distribuie) darurile sale in TOTALITATE…????
   c)- Dela care data Duhul Sfint LUCREAZA NUMAI CU O PARTE din darurile Sale…???
   d)- Care sint darurile ABANDONATE de Duhul Sfint CA NEFOLOSITOARE in lucrarea lui DUMNEZEU..???.
   e)-Data de cind Duhul Sfint a ABANDONAT sau ABANDONEAZA darurile sale.???

   Te rog in numele lui Isus NU IGNORA ACEST MESAJ.
   pentru-ca iti DORESC TOT BINELE.

   • elisa zice:

    Draga Drago,
    iti raspund aici, neavind loc acolo unde mi-ai raspuns.
    Era obligatoriu sa scrii si Cap 8 Romani; dupa 7;
    unde Pavel aduce multumiri lui Dumnezeu prin care avem biruinta; apoi undeva spune:”nici eu singur nu ma mai judec, caci n-am nimic impotriva mea”(1cor4 -3)
    Invataurile baptiste sunt cele mai apropiate de Cuvint; nu interpun intre noi si Dumnezeu nici moaste, nici Sabat; nici vorbirea in limbi.
    (Domnul Isus de ce n-a vorbit oare in limbi?)
    Drago, in legatura cu alipirea mea de Duhul Sfint, vreau sa-ti fac cunoscut ca Domnul a facut-o acum 16 ani.
    Cam tirziu, si nu prin Duhul ai facut-o, daca era prin El stiai macar asta, nu?. 🙂
    Nu sunt intepenita cum spui; ca si cel care abia acum afirma ca s-a destepenit ,dupa 60de ani de „pocainta” si predicare si care foloseste lucuri care sa izbeasca; dar pe care le-a avut totuis acum 50de ani.
    Te-ai gindit cum de a tacut si n-a mai vorbit in limbi?
    Mie nu-mi este „invatator” acest om pe care Duhul mi l-a descoperit de la prima sa conferinta, cind l-am auzit pentru prima data.
    Pe drum i-am spus fiului meu: de ce se inghesuie lumea sa-l asculte pe omul asta? nu inteleg, mie nu mi-a placut deloc.Am avut o stare de disconfort; in loc sa fie de bucurie, nu?De ce?
    Tocmai pentru ca Duhul Sfint care locuia in mine si care ma ajuta sa discern dudhurile mi-a facut cunoscut ca ceva nu e in regula la persoana in cauza; pentru ca nu-l cunsteam deloc si nu aveam nicio parere preconceputa.
    Cind un om e plin de Duhul lui Dumnezeu, acesta te coplesteste; primesti acea bucurie inaltatoare.
    Apoi l-am avut 2 ani ca pastor, deci l-am cunoscut pe viu. 🙂
    (dar nu si frate)
    Aici as vrea sa inchei discutia despre persoana de mai sus.
    Domnul sa te binecuvinteze sa vezi tot ce e de vazut prin El, prin Duhul Sfint; care nu e ca si oamenii ca sa insele.
    Daca esti sincer si nu minat de altele, vei ajunge la adevar.
    Domnul sa te binecuvinteze.

 17. exateu' zice:

  in calitate de crestin evanghelic penticostal(in aceasta ordine),ma disociez radical de miscarea strajerilor.cred ca e necesara o disociere in acest sens din partea liderilor penticostli(biserici si adunari),sper (si ma rog) ca acest episod sa nu duca la o racire a relatiilor fratesti intre baptisti si penticostali,ci din contra la unitate contra acestui flagel(strajerii) pe care ar trebui sa-l privim f.f. serios.pot sa afirm cu toata convingerea ca orice miscare carismatica nu are nimic in comun cu penticostalii si nici cu lucrarea Duhului Sfant,ci este mai degraba o forma f.periculoasa si perversa de new age infiltrata in crestinism pt. al distruge din interior;cred totusi ca ar trebui sa ne rugam pt cei dinauntru (e evidenta cautarea sincera a unora-cred ca toti suntem vinovati daca „lumina” noastra nu razbate in toata confuzi a care azi se cheama crestinism).mare parte din invatatura eretica de acolo(a strajerilor si a(anti)chris-ului e de fapt cabala impletita cu o pervertire a evangheliei.imi amintesc ca un expert in tehnici de manipulare intr-o analiza a unui film cu B. Hinn spunea ca folosind aceste tehnici(hipnoza,distrgera si recostruirea personalitatii,cunoastera si manipularea unor centrii energetici si puncte de presopunctura,etc) cineva ar putea „vindeca” si in numele lui homer simson-sa nu ne lasam deci amagiti doar pt ca unu uzurpa numele Domnului Iisus.despre iosif ton ,eu unu ma rog si mai sper-astept sa-l vad week-end-ul asta in barlogul lupului la Felix(apropo or fi toate „portile spirituale” pe care le tot deschid acolo de ani de zile cei din misa?)Pacea Domnului sa fie cu noi toti!

  • Dan Harabula zice:

   Draga exateule, deocamdata dezicerea ta este utile fratilor baptisti si o vor folosi. Se pare ca in prezent se agata de orice argument sau pseudoargument prin care il pot discredita pe Ton. El este obiectivul principal in acest moment.
   Dar nu-ti face iluzii, personajele care se exprima pe aici sunt cesationiste. Asta inseamna ca o gramada din lucrurile practicate in miscarea penticostala intra tot sub incidenta demonicului.
   In aceasta privinta se pare ca functioneaza dictonul ala cu infratirea cu dracu’ in scopul trecerii puntii.
   Dupa….

   • Dan Harabula zice:

    Da, sunt inginer de meserie……
    🙂

    • Marius David zice:

     ei, atunci eu m-aş ţine mai prudent la afirmaţii privitoare la „umanioare”. Ştiţi cumva cine a fost Machiavelli?
     nu de alta, am şters comentariiul dvs. pentru că apropierea de Machiavelli, pentru cine ştie şi cunoaşte, este mult prea laudativă pentru mine,.
     Machiavelli a fost un tip extrem de deştept.
     Eu sînt numai deştept 🙂
     Nu „trezit”, numai deştept! 🙂

   • Otniel Veres zice:

    cum spunea cineva, „ideile fixe si putine nu fac cinste”.

    oare cine?

   • Marius David zice:

    Baţi cîmpii şi încă fără graţie, Dan Harabula!
    Ţin să îţi amintesc că am studenţi penticostali şi discutăm liber despre aceste lucruri.

    Ton obiectivul principal?
    Glumeşti!
    dacă era aşa, ajungea cîte o recenzie la „capodoperele” din ultimul timp, la noul „tip de creştinism” inventat de dînsul. Ton a început să o ia la vale pe tobogan pe cînd chestia cu securitatea şi balansarile între declaraţii contradictorii.
    Iosif Ton si-a inceput încheierea carierei în ruşine cu cîţiva ani înainte.
    Speram să nu fie părăsit cu totul de simţul raţiunii.

 18. eMi zice:

  Dubioşenii observate de mine:
  1. „Vorbirea în limbi este un dar strict personal şi el trebuie practicat ca un dar pentru viaţa privată.” – 1 Corinteni 12:7!
  2. „am fost vindecat de câteva boli.” – De toate?
  3. „De aceea am simţit nevoia să mă rog cu mintea…” + „tată care s-a rugat în toţi aceşti ani cu mare stăruinţă şi cu multă agonie pentru vindecarea fiicei lui”. – Deci rugaciunea cu „mintea” nu prea da rezultate?…
  4. „printr-o consiliere de trei ore făcută prin telefon” – ei, in Evanghelii Isus nu avea nevoie nici de telefon, nici de TREI ORE. Se pare ca ‘noul model’ nu-i varianta finala…

  Sunt dubiosenii mult mai grave, dar eu sunt mai surprins de erorile puerile…

  • Sunt interesante observatiile. Acestea mi-au atras si mie atentia (1-3). Nu le consider dubiosenii, ele se regasesc deja in interpretarea Scripturilor, le-am mai intalnit. Problema se pune ca apar in acest context si daca strajerii vor fi de acord cu ele (de fapt cu tot ce se afla in teologia din spatele lor, pe care o va promova Iosif Ton intre ei si care va conduce la anumite concluzii practice, concluzii cu care, de fapt, nu stiu daca vor fi de acord – ramane de vazut).

   Referitor la 4 – pe vremea aceea nu exista telefon, nu va suparati, dar argumentul acesta nu are sens. In plus, Cristos nu are nevoie de nimic, noi avem nevoie.

   • eMi zice:

    corect, eu ma exprimasem ironic tocmai pentru a sublinia doua lucruri:
    – avantajele tehnicii moderne, fara de care probabil multi crestini probabil ar fi ramas nevindecati. Ce ar fi daca nu ar exista telefonia, radiourile crestine cu emisiuni in care poti cere vindecari, televiziunile unde poti trimite din timp scrisoarea cu solicitarea de vindecare, etc.
    – contrastul dintre practica si ‘noua teologie’ a lui Ton fundamentata principial pe evanghelii (in detrimentul epistolelor). Adica de ce ‘trei ore’? de ce atat credit la telefon? de ce neaparat pe alta parte a Globului? Oare aceste lucruri nu minimalizeaza prezenta si puterea lui Cristos in viata credinciosului si a Bisericii?

    Sigur, sunt interpretari, dar trebuie facute delimitarile clare (cel putin din partea baptistilor – de ex. in marturisirea de credinta la partea despre Duhul Sfant este doar o mica insiruire de versete…), altfel servim tot felul de ‘gogosi’ puse sub paravanul interpretarii, cum este si asta: „În clădirea întregii mele teologii pe învăţătura Domnului Isus şi abia apoi pe cea a apostolilor Lui, am urmat porunca lui Dumnezeu Tatăl, care ne spune despre Fiul Său: ”De El să ascultaţi” (I.T.).

    • Dan Harabula zice:

     „de ce ‘trei ore’” – de ce nu-l intrebi?
     Apropos: de ce trebuie sa ne rugam mai mult de 2-3 minute, suficient pt. a-i aduce lui Dumnezeu lista cu lucruri pe care vrem sa le faca?

    • elisa zice:

     eMi , poate a vorbit in limbi 3 ore. 🙂
     daca nu exista telefonul cum o vindeca Demeter? nu inteleg mecanismul.
     Daca iavorbit in 1969 in limbi, de ce a predicat imptriva acestora pina in 2010?
     Cred ca e aceesi treaba ca si cu Securitatea: esti ateu cind informezi/tradezi/ vinzi / pe frati; apoi te nasti a doua oara din nou, pentru ca nu inteleg cum sa devii ateu dupa ce ai fost nascut din nou?
     Devii ateu ca sa ai justificare;?
     dar citi atei au facut acesta fapta rusinoasa de a -si trada fratii, dar a dormi linistiti noptile ani de zile? ce suport trebuie sa ai?
     E o performanta uluitoare in a persist in minuciuna si falsitate sin sa nu crape in tine fierea, cum se zice, de suprasolicitare.
     ca sa rezisti, sa nu inebunesti din cauza dedublarii?

  • sorin zice:

   eMi, apropo de pc.2 si 3, in evanghelii, cand Isus merge in zona lui de bastina pentru a-si face lucrarea, nu prea poate din cauza inimii celor de acolo. fara credinta, cred ca si daca te rogi mult sau putin, cam tot degeaba…
   Matei 13: 58 Şi n-a făcut multe minuni în locul acela, din pricina necredinţei lor.
   Marcu 6:5-6 N-a putut să facă nicio minune acolo, ci doar Şi-a pus mâinile peste câţiva bolnavi şi i-a vindecat. Şi Se mira de necredinţa lor. Isus străbătea satele dimprejur şi învăţa pe norod.

   pt pc.1, cred ca are dreptate Ton – in Scriptura, darul asta e destinat intaririi personale – vorbirii tainelor cu Dumnezeu

   iar la pc 3, e cam penal sa cronometram asa ceva. Si Isus a rezolvat cu unii in 30 de secunde, iar cu altii si-a luat mai mult timp, si cam in toate cazurile, metoda a fost diferita – de la a le vorbi direct, la scuipat amestecat cu pamant, la punerea mainilor.

 19. „Vorbirea în limbi este un dar strict personal şi el trebuie practicat ca un dar pentru viaţa privată. De ce ar fi trebuit să spun cuiva că l-am primit şi că o scurtă vreme l-am practicat?” (Iosif Ton)

  Problema este ca strajerii nu-si practica manifestarile in baza unei definitii ca aceasta. Ramane sa vedem cine se va schimba in cele ce urmeaza.

 20. biruitorul zice:

  parerea mea este ca fratele Ton nu a adormit la maneta ,ci mai degraba la sunetul altor (trenuri ) sa trezit.nu credeti?

 21. Aurel zice:

  Am si eu o intrebare. Care este atitudinea Uniunii condusa cu onor de Fr. Oti? Nu se aude nimic, doar fr. Negrut a avut o intentie de raspuns. Conducerea Uniunii doarme?

 22. Liviu zice:

  @biruitorul
  Personajul in discutie, in clarificarile sale, face o afirmatie naucitoare: „pe cand unii de la noi(baptistii) au repulsie fata de astfel de manifestari de bucurie(dansul in sinagogile evreilor imprumutate de charismatici) si prefera sa stea intepeniti in bancile lor si sa cante cantari adormitoare si de foarte multe ori triste”.
  Ce supliciu pt. personajul in discutie, sa stea in mijlocul nostru atatia ani intepenit si gata,gata sa adoarma atunci cand fratii laudau pe Domnul cu astfel de cantari!….
  Ce jignire pt. toti acei compozitori crestini(multi din ei niste anonimi) care au compus aceste cantari:”adormitoare si triste” dar care au fost inspirate dintr-o traire reala cu Domnul lor de cele mai multe ori in prigoane, in inchisori, in suferinta si in lipsuri de tot felul( fr. Moldoveanu si multi altii ca el)
  Poate „rockul crestin”din adunarile charismatice o sa-i mai dezmorteasca putin oasele….

 23. ioan8 zice:

  Ton intre Erezie si Apostazie

  Situatia este foarte grava. Mi-am pierdut complet respectul fata de Pastorul Ton in urma celor scrise pe forumul pastorilor Baptisti Romani din America. Acesta afirma cu seninatate ca are „abateri radicale” de la Reforma lui Luther, ca Evanghelia este prezenta numai in cele patru Evanghelii, ca el a re-descoperit invatatura lui Isus, ca el si-a propagat treptat schimbarile teologice sub ochii nostri timp de 14 ani fara ca noi sa observam (cu exceptia a doua persoane), ca el- Ton, are o noua teologie Crestina si un nou fel de Crestinism, si bineinteles el individual este tinara din Cintarea Cintarilor cind vorbeste despre dragostea lui Dumnezeu fata de el.
  Va invit sa vedeti comentari in detaliu aici: http://ioan8.wordpress.com/
  Daca pastorul Cruceru e de acord, pot posta totul pe blogul lui.

  Pastor Paul Dan

 24. elisa zice:

  Domnule Harabura cititi va rog mai sus unde fr pastor Dan Paul scrie , nu ca Dv stra
  cu cutitul mare desfasurat la timpla fr Marius>

 25. elisa zice:

  Scuze pt greseala de a fi citit gresit numele domnule Harabula; de ceea ce condamnati pe alti, faceti si Dvstra uz, si inca din greu.
  Multa pace sa aveti>

  • Dan Harabula zice:

   Cu numele e OK…au mai patit-o si altii.
   Cat despre ceea ce condamn si ce fac, ma straduiesc sa gasesc dreapta masura. Sa raman normal si sa ma fac totodata inteles. Strasnica provocare!
   Pana acum asta e ceea ce am gasit…
   Apropos, va amintiti versetu acela cu „raspunde totusi nebunului dupa nebunia lui…”?
   Pace si dumneavoastra, atata cata mai poate fi pe aici.

 26. Faceti acelasi lucru pe care le acuzati. Cum sa fie asta?

 27. crestinul ieri, azi si miine zice:

  Daca toti pastorii baptisti ar fi chestionati cu privire la problema teologica a darurilor Duhului Sfint, si nu numai, cu siguranta ar fi atitea pareri, nuante teologice, citi respondenti. La ora actuala, cu tot respectul o spun, zestrea de carte teologica avindu-i ca autori pe corifeii promovati (si in format audio) prin intermediul acestui blog, este destul de saraca, desi ne face placere sa ne purtam ca niste seriosi si de luat in seama reprezentanti ai teologiei evanghelice. Pe de alta parte, la ce categorie ar putea fi incadrate predicile cu iz psihologic (persuadari prin afirmatii repetate; presiune emotionala asupra auditoriului in vederea smulgerii acestuia din fundul iadului, iminenta acestuia, mesaje apocaliptice etc)? Un reprezentant important al acestui stil de predicare nu poate fi regasit in persoana distinsului invatator si calauzitor spiritual al celui fara de cravata? I se pot imputa multe lucruri fr Ton, iar faptul ca este versatil devine probabil destul de tulburator, insa nu inteleg de ce nu il lasam sa-si defineasca teologia pe care o vrea dinsul, de ce nu-l lasam sa caute si sa inteleaga, sa scrie sau sa vorbeasca, sa-si consolideze ideile sau sa si-i le schimbe, de ce nu este lasat sa traiasca si sa moara in liniste? Ce atitea lacrimi si smiorcaieli publice? Nu ne inflamam prea mult pentru nimicuri? Sa fim seriosi, cultul baptist nu se va scinda din cauza aceasta… Sper ca in subtext sa nu se doreasca tocmai acest lucru, iar cazul Ton sa fi venit, iata, la tanc!!!

  • Marius David zice:

   deci? care-i confuzia… ?

   Creştinule, tu chiar crezi că o personalitate ca Iosif Ton, al 77 de ani îşi poate3 permite să aibă nelămuriri, să îl lăsăm să caute, să înţeleagă, să se frămînte…
   vorba lui Radu Gheorghiţă, să se retragă un an în munţi într-un sabatic, să lase internetul şi să se apuce să se lămurească întîi pe sine, că ce spune este strigător la cer prin inconsecvenţă.

   a propos, ultima scrisoare către tinerii teologi dezamăgiţi a apărut pe site-ul străjerilor, după carea dispărut, acum mai avem numai „înceţosări 2”. Adică, curată bătaie de joc, monşer!
   da, sînt de acord cu un lucru, cazul lui Iosif Ton vine exact la ţanc!!!
   Slavit să fie Domnul!
   Pe bune de această dată!

  • crestin zice:

   Sa ii lasam timp lui Iosif Ton sa isi defineasca teologia dupa ce a predicat zeci de ani de la amvoanele bisericilor? Doar mie mi se pare ilogica postarea asta? In rest sunt si eu de acord ca predicile cu iz de manipulare psihologica sunt groaznice, baptistii chiar au un IQ mediu destul de ridicat si nu ii poti lua mereu cu povesti despre Pakistan ( repetate mereu la nesfarsit). Repetarea acelorasi povestioare emotionante indica de multe ori lipsa de inspiratie de la Duhul Sfant si bazarea mai mult pe inteligenta si cunostiintele proprii, specifice de multe ori predicatorilor baptisti.

 28. Otniel Veres zice:

  cine a incercat sa ii atraga pe penticostali de aceasta parte? cine a spus de superba unitate intre baptisti si penticostali?

  in rest, observatii repetate de atitea ori in comentarii: barbi si petarde („ti-a fost cumva Paul Negrut profesor?@”)

  • eLioR. zice:

   Dl Cruceru a incercat. Daca bine retin, a spus ca va contacta (poate a si facut-o) pastori penticostali pt sustinere impotriva strajerilor.
   Am auzit ca s-au dus si la cult, dar au fost refuzati.

   • Marius David zice:

    Nu, n-am fost refuzaţi, eLioR, dimpotrivă, avem o bună colaborare cu fraţii penticostali şi în AGA, la RVE, s-a luat deja decizia ca emisiunile cu Iosif Ton să fie cumplet eliminate din programe. Fraţii penticostali au susţinut acest lucru deopotrivă.

    Şi dînşii sînt conştienţi că această învăţătură este o învăţătură falsă care pune într-o lumină defavorabilă predicarea Evangheliei autentice indiferent de locul în care se predică, biserica baptistă sau penticostală.

    • elioR. zice:

     Nu era vorba de colaborarile anterioare si prezente care stiu ca sunt.
     Cat despre suspendarea emisiunilor cu un anumit pastor, cunosc si alte cazuri. N-a durat mult.

 29. inorogus zice:

  Excelentă analogie, cea cu șoferul de autobuz. Dar mă întreb eu, retoric, dacă autobuzul e deja în mișcare, condus de 2-3 oameni care au carnet doar pentru mașină mică, nu au o idee clară unde merg sau cum stă treaba cu șofatul de autobuz (și poate nici nu sunt pe deplin conștienți de dezastrul care s-ar produce în cazul unei coliziuni, atât pentru cei de pe strada cât și pentru cei din autobuz) și cineva care a mai condus asemenea mașinării sare din mers, ia volanul și încearcă să țină (sau să găsească) calea dreptă, oare nu ar trebui să îi dăm puțin timp și spațiu să vedem încotro se îndreaptă?

 30. exateu' zice:

  pt. fratele Harabula (in special):faptul ca baptistii(majoritatea,ca de altfel majoritatea crestinilor) sunt cesationisti nu ma impiedica sa am cu ei partasie si o dragoste frateasca fata de ei sincera(daca altii o mimeaza e probema fatarniciei lor);a crede (si a poseda si practica) darurile Sfantului Duh,astazi la fel ca-n perioda apostolica,sau a nu crede asta nu e ochestiune ce tine de problema mantuirii,a comuniunii cu Dumnezeu,etc.,de aceea pt mine oricine e nascut din nou din Dumnezeu(baptist, penticostal ,crestin dupa evanghelie,ba chiar ostas sau de ce nu ce stiu eu ce alta denominatiune)imi e frate-problema e :nasterea ta din nou a fost una autentic din Dumnezu?-sau doar o emotie manipulata intentionat sau nu(eventual pe fondul unei lipse vaste de cunostinta)-cum verifici asta?( nu cadeti in capcana :”tote indoilile vin de la diavol”-ai dubii rezolvale-eu cred ca cei din strajerii ar trebui sas le aiba-pt aceasta problema v-as recomanda tuturor cu caldura predicile pastorului(baptist)Paul Washer(chiar ma mir ca fratele(sper)Ton nu stie sau nu pomeneste de el cand spune ca doar el a sensizat probleme in privinta evanghelizarii ;doar pt fatul ca cei ce se numesc carismatici(apropo pe Terra,15%din catolici se declara asa-sa vedeti pe la ei „manifestari”) cred aparent (sau mai corect pana la un punct) acelasi lucru ca si mine penticostal despre actualitatea carismelor Duhului Sfint (si le si practica ,confundand intesitatea si „calitatea” manifestarilor cu trezirea )nu-i facea fratii mei.-ma explic:din ce am inteles si cred eu botezul in Duhul Sfint poate veni doar dupa nasterea din nou( despre autenticitatea careia la strajeri ma indoiesc),la nasterea din nou primim sigiliul Duhuluio Sfant-acesta (Duhul) produce in noi sfintire treptata si pocainta continua,ca urmare noi produem roade ale acestei comuniuni (1corinteni 13) si” fapte mnocainta”,daca mai apoi prin harul Domnului primimsi botezulin Duhul Sfant atunci darurile acestuia(1corinteni12)trebuie sa produca in noi roade(1corinteni13) manifestate in ordine(1corinteni14)sre ziderea in primul rind a bisericii si a noastra personala-a-si indrazni sa fac comparatia cu curentul electric acelasi curent(ca principiu) e si intr-o baterie de3volti si si intr-o linie de inalta tensiune-curentul(harul) mai intens ar trebui sa alimenteze lucrari mai intense(10 talanti trebuie sa rodeasca alti 10);adica eu cred ca pt cine a primit o masura sporita de la Duhul Sfant mai importante sunt roadele(si da in primul rind dragostea agapaos)Duhului decat darurile-deci pe mine nu ma imresioneaza unu care maimutareste darurile dar nu manifesta celelte lucruri esentiale ale lucrarii Duhului Sfant,ale comuniunii cu Tatal si trairii cu Domnul Iisus ,ba din contra . oricum as aminti ca ar trebui dupa exemplul Mantuitorului sa urim pacatul si nu pacatosul.

  • Dan Harabula zice:

   Cu partasia sunt de acord. Totusi…de crezi ca un cesationist ar fi dispus sa aiba partasie cu dumneavoastra?
   Cesationismul presupune ca darurile supranaturale ale Duhului Sfant au incetat odata cu perioada apostolilor.
   Prin urmare, vorbirea in limbi (de ex.) este fie demonica, fie psihologica (in cel mai bun caz).
   Din cate stiu eu, ideea de partasie o implica pe aceea de minim respect reciproc.
   Ce fel de respect credeti ca poate sa aiba pt. dv care sunteti un „demonizat” un cesationist adevarat.
   Lucrul pe care il vad din ce in ce mai mult in jurul meu este ca baptistii, slava Domnului, nu sunt cu adevarat cesationisti.
   Mai degraba au intrebari, cautari, tatonari….
   Si cel ce cauta din toata inima, va gasi.

 31. Victor Dobrescu zice:

  Onorabile frate Iosif Ton,

  dupa cum ati scris „Foştilor mei studenţi şi tineri teologi”, „la sfârșitul a trei ore de consiliere ,… prin telefon.., cu fratele Demeter, [ fiica dumneavoastra] Dora a fost vindecată de Domnul de boala ei.

  Apoi ati precizat : „După vindecarea fiicei noastre și după experiența ei, am intrat și eu în procesul prin care a trecut ea, dar printr-un proces special de părtășie personală cu Dumnezeu și am fost vindecat de câteva boli.”

  Va rog sa detaliati procesul prin care ati trecut? Ati fost consiliat pentru vindecare prin eliberare de sub puterea demonilor si dumneavoastra de catre fratele Demeter prin telefon tot trei ore ?

  Daca nu este asa, in ce consta procesul special de părtăsie personală cu Dumnezeu prin care singur ati reusit sa intrati in procesul de vindecare prin eliberare de sub puterea demonilor si ati fost vindecat de cateva boli?

  Sper ca nu doriti sa tineti secret acest proces special de părtăsie personală cu Dumnezeu, fiindca altfel va purta pecetea practicilor oculte.

  Cu respect,
  Victor Dobrescu.

  • George zice:

   Am observat ca multi ridiculizeaza vindecarea divina prin eliberare de demoni.
   Desigur cei de la Strajerii exagereaza cand spun ca in spatele oricarei boli se afla un demon. In spatele unui dureri de dinti se afla o carie sau o infectie.
   Daca ti-ai rupt piciorul, ‘boala’ asta nu e cauzata de nici un demon ci de faptul ca ti-ai rupt piciorul. Si as putea sa continui lista.
   Dar daca citim evangheliile si privim atent si obiectiv la viata lui Isus Hristos, fara ochelarii de cal ai prejudecatilor teologice sau de orice fel, nu putem sa ignorma faptul ca Isus a vindecat prin eliberare de demoni.
   Indracitul din Gadara era un bolnav de epilepsie al vremurilor noastre. Dumnezeu l-a eliberat de legiunea de demoni care era in el si asa a fost vindecat. Femeia garbova era tinuta de Satana legata.
   Multe boli psihice, depresiile si multe altele de genul asta pot fi boli cauzate de posesii demonice.
   Acum, faptul ca in bisericile noastre evanghelice dar mai ales la baptisti si crestini dupa evanghelie am fost invatati decenii la rand ca Dumnezeu vorbeste astazi doar prin Cuvand si ca nu mai exista nici un fel de interactiune supranaturala cu Dumnezeu a avut si partea reversa. Nu exista nici demoni.
   Cate predici ati auzit voi, in bisericile noastre, despre existenta demonilor si influienta lor in viata oamenilor. Eu unul nici una.
   Nu e de mirare acuma cand apare o miscare care afirma ca Duhul Sfant se manifesta cu putere si astazi dar si ca duhurile demonice influienteaza viata oamenilor si sunt uneori cauza unor boli, ni se pare ciudat. Dar asta pentru ca suntem superficiali si ne-am obisnuit sa luam de-a gata tot ce ni se ‘vinde’ duminica la biserica ca si hrana spirituala ca in rest, in timpul saptamanii suntem prea ocupati cu afacerile noastre ca sa mai avem timp sa studiem Biblia. Asta e simptomul zilelor noastre, superficialitatea. Petrecem ore intregi in fata televizorului,pe internet, pe bloguri si foarte putin cu studiul personal al Bibliei. Ca daca am studia Biblia cu constiinciozitate, in fiecare zi, nu ne-am mai simti dezamagiti sau dezorientati ca IT si-a schimbat teologia. Cand ai picioarele pe stanca, nimic nu te clatina. Dar cand esti pe nisip, orice mic val sau vant te darama. Din pacate multi au luat din predicile lui IT doar ce au vrut sa auda si nu ce a spus el iar acum normal ca sunt foarte dezorientati si dezamagiti

   • Otniel Veres zice:

    Nu, domnul meu,

    noi Il predicam pe Cristos cel rastignit, nu demonii.
    te rog sa dai un singur caz in care baptistii au negat existenta demonilor.

    • Otniel Veres zice:

     auzi domnule George, nu ne tragem de sireturi, ok?

     vorbesti fara nicio acoperire concreta, cu generalitati si generalizari barbare.
     „Daca ai fi intrebat pe orice pastor ce trebuie sa faci ca sa iti iubesti dusmanii ti se spunea: ei mai frate, nu o lua si tu chiar asa, asta e un ideal.Mie mi s-a spus asta de multe ori de catre oameni care se ridicau la amvon sa predice.”

     ai stat de vorba cu toti pastorii din Romania? ai fost in toate bisericile sa auzi ce se predica? cum poti sa spui toti pastorii.
     sau toti pastorii sint cei cu care ai vorbit tu?

     si cred ca stii faorte bine si orice batrin si nana credincioasa stie ce are de facut in calitate de copil al lui Dumnezeu.
     nu a venit Demeter si Ton sa ne dea secretul vietii de crestin, bine? au trait oamenii vieti autentice si pina la el.
     si cred ca stii si ai stitut si tu faorte bine si tu ce ai de facut. daca nu ti-ai iubit dusmanul crezi ca a fost din cauza vreunui demon?
     nu mai da atit de mult vina pe demoni, ca de multe ori demonii sintem noi.

     si cine l-a despartit pe Cristosul rastignit de cel inviat?

    • „E simplu sa predici pe Hrsitos cel Rastihnit dar e mult mai greu sa traiesti ca un Hristos inviat.”

     Exemplu: „Lasa barbologia pentru cand te ridici la amvon.”

    • Cornel zice:

     George,
     ai scris: „sa traiesti ca un Hristos inviat”? Ajuta-ma sa inteleg ce doresti sa spui. Cum a trait Hristosul inviat? In Evanghelii ni se spune prea putin.
     Sper ca nu esti din tabara celor care se declara „dumnezeii”… si in consecinta „hristosi”.

    • elisa zice:

     unde spune sa iubim pe cei care strica Cuvintul?
     asa-L citesti?

   • @”Desigur cei de la Strajerii exagereaza cand spun ca in spatele oricarei boli se afla un demon.”

    Tocmai ca nu exagereaza. A exagera un tantar inseamna a face din acel tantar un armasar. Problema este nu ca se exagereaza, ci ca se absolutizeaza. Adica, a face din tantar absolutul, infinitul. A spune ca in spatele FIECAREI boli se afla un demon e o afirmatie absoluta, dar, cum spuneti si dvs. rizibila. Asadar, nu avem de-a face cu o bautura pe care s-o mai indulcim. Si e important asta!

    @”…Nu exista nici demoni. Cate predici ati auzit voi, in bisericile noastre, despre existenta demonilor si influienta lor in viata oamenilor. Eu unul nici una.”

    🙂 Cate predici ati auzit despre busoni? Dar despre biogeneza? Dar despre Groapa Marianelor? Dar despre vorbitorii de Khadi-Boli?

    In plus, angelologia este un dat in Scriptura, o chestiune non-istorica. Dumnezeu nu ne mai vorbeste prin ingeri, dar exista totusi ingeri care ne vorbesc.

    Eu am auzit predici despre ingeri. Totusi, la sfarsitul acestor zile, Dumnezeu ne-a vorbit prin Fiul. Fiul este mai mare decat ingerii si lucrarea Sa este mai mare ca lucrarea lor. Toata atentia noastra trebuie sa fie data Fiului.

    • George zice:

     Busonii nu-ti influienteaza viata spirituala si deciziile din viata. La fel nici biogeneza si tot ce ai mai spus tu acolo. Influienta demonica poate insa sa iti influienteze complesitor viata.
     Cand minti, cand injosesti un om ( chiar si aici pe forum ), cand te uiti la un program la care nu trebuie, cand esti rau si multe altele, astea toate sunt influiente demonice. Isus insusi i-a eliberat pe oameni de demoni si uneori ca rezultat al eliberarii de demoni a fost si vindecarea fizica. Nu mai intru in detalii dar cine citeste evangheliile nu poate sa nu vada asta.
     Asa ca toata postarea ta a fost mult prea subtine. Vino cu argunente mai solide

     • Dvs. spuneti ca demonii se afla si in spatele busonilor si biogenezei, atunci? Fiindca doar faptul ca ati scris acest comentariu implica viata dvs provenita din alta viata si materia din care sunteti constituit.

      Eu zic ca mai sus ca ingerii este Fiul. De aceea, eu nu ma gandesc la demoni cand pacatuiesc, ci la Fiul, stiind ca in El pot gasi iertare de pacate. Ura, egoismul, mandria si lipsa de cunoastere fata de Dumnezeu…

      Recunosc ca postarea mea este subtire. In acelasi timp, v-ati face un bine sa o recititi cu calm si atentie, chiar daca-i mai fluida. Sugeram ceva ce va e de folos.

    • George zice:

     Nu vreau sa intru in polemica dar din pacate multi crestini iti traiesc viata int-o naivitate si ignoranta cumplita. Am auzit sute de predici de genul: intoarce-te la Domnul si viata iti va fi roz dupa aia. Desigur nu astea erau cuvintele dar asta era mesajul. Si din pacate multi crestini chiar cred asta. Realitatea este insa mult mai dura. Viata de credinta autentica descrisa in Biblie seamana mult mai mult cu un razboi spiritual crunt decat o viata roz bombon. Este adevarat ca avem de partea noastra cea mai mare Putere dar razboiul tot trebuie purtat. Si uneori cadem si ne ranim. Lumea ca si filozofie de viata,”firea pamanteasca”,Diavolul astia ne sunt dusmanii. Uneori pacatuim pentru ca ne lasam influientati de lume, alteori cadem in pacatele firii pamantesti si alteori cadem sub influiente demonice.
     Ce sunt gandurile sinucigase daca nu influiente demonice. Iti amintesti ce i-a spus Ilie lui Dumnezeu? Doamne i-ami viata. Altfel spus : Doamne nu vreau sa imi iau eu viata dar ia-mi-o tu. Tot gand sinucigas era si asta. Multe din bolile psihice cauzate de de asa zisul stres pot fi cauzare de influiente demonice.

   • dorin zice:

    #Indracitul din Gadara era un bolnav de epilepsie al vremurilor noastre. #
    Aveti dreptate domnule , dar mai sigur in directia dumneavoastra ca nu prea cercetati scripturile. Unde ai vazut dumneata vreun epileptic care sa doarma prin morminte? Sau legat cu catuse si obezi , sa le rupa?
    Inapoi la Scriptura, George?

 32. viorica zice:

  E de plins ,oare cand ne vom pocai noi pocaiti?
  Dati inainte fratilor,ii facem un servici Satanei .fr.Ton a vorbit asa de frumos ,pe cand noi ce face? Sa asteptam sa vedem roadele .Sa nu confundam artistul cu tabloul.Pina tabloul nu a fost terminat nu poti critica artistul.

  • Un pacatos zice:

   Draga Viorica, iti scrie un crestin ortodox nu un neoprotestant.
   SI DIAVOLUL VORBESTE FRUMOS, aminteste-ti ce i-a spus Satana lui Adam si Evei:
   ” veti fi ca Dumnezeu” ( Facerea/ Geneza 3: 5).

 33. gabe zice:

  bietul om..varsta isi spune cuvantul..am vazut si eu ceva manifestari ale carismaticilor si vorbiri in limbi si tremuriciuri aici in romania live..sa te fereasca Dumnezeu..!!si Pastor Chris si Benny Hinn si Marjoe Gotner si multi alti impostori care fac bani din naivitatea si ratacirea nebunilor…pentru cei care cred in miscarea „strajerii” le sugerez sa vizioneze documentarul „Marjoe” care este un documentar despre un fel de „Pastor Chris” al anilor 70..vizionare placuta..vai de voi!

 34. Otniel Veres zice:

  de fapt a vorbit doua, nu trei ore. o spune Demeter:

  ce simpla-i medicina dupa Demeter; saracii doctori …

  • Marius David zice:

   omul aberează…
   atunci ce caută la farmacie?
   pe unde au intrat duhurile de boală? PE gură… logic!
   Deci cancerul de sîn se vindecă vindecînd în primul rînd duhul de impotenţă şi duhul de plecare de acasă în Spania!
   Cancerul se tratează cu antibiotic?
   LA numele bolilor cum se vor pronunţa… în limba română, numele latinesc? Să iasă duhul de „apenticită”, spre exemplu!
   Îmi spuneţi şi mie cum fac ăştia de ajung iar la sex?

   O dezbastere teologică mai amplă? Păi străjerii au o teologie superbă, dar lipseşte cu desăvîrşire. Ce să dezbaţi.

   • Otniel Veres zice:

    „sa cautam gaurile” – imi place

    • elisa zice:

     Fata bietului Demeter e de obez; care inainte nu o avea; l-am vazut acum citiva ani; pe un DVD; de ce nu
     se trateaza?
     sa nu mai plece nici el de-acasa:in Spania..pardon Africa.
     Se ajunge mereu la sex, pentru ca acest subiect atrage tinerii; simplu: ca sa-i atraga aratind cit de grijuliu este,fata de probleme lor.

   • Un pacatos zice:

    Cauze ale cancerului la san:
    – pubertatea precoce
    – menopauza tardiva
    iradiatii
    – nasterea primului copil dupa 30 de ani.

    • Marius David zice:

     păi Demeter sugerează altceva: şi anume … prima cauză este lipsa vieţuirii sexuale împreună. Efectul sigur? Cancer la sîn!
     Oare cum poate sta un absolvent de Oxford să ia notiţe la aşa ceva?

   • Yuliya zice:

    Foarte trist dar si amuzant; eu dupa ce am nascut am facut alergie la machiaj; oare ce ar zice domnul asta din Felix, vre-un duh? 🙂

    • Marius David zice:

     cu siguranţă…
     mergi la oglindă şi spune: duh de alergie la machiaj, dispari…lasă-mă să mă machiez spre slava domnului meu, bărbatul… etc.

     sînt duhuri de plîns la copiii, de furuncule, coşuri, riduri, crăpături de frig la buze, bătături, alunecări pe gheaţă, duhul de viraj prea strîns, duhul de tamponări bară faţă şi bară spate (diferite), duhul de şuruburi destrînse şi de pene de cauciuc.

  • Dyo zice:

   Deci: veniti la noi la Strajeri, stati trei zile in post si rugaciune, stati si trei zile la scoala de vindecare si apoi … oare la ce rezulate se referea omul ăsta, fie-mi iertată ireverenţiozitatea? Cred ca o sa zic pas …

  • Mihai zice:

   Zaharul NU produce diabet.Daca ai diabet trebuie sa ai grija cat zahar consumi.Reciproca nu e valabila.Deci ”duhul” de diabet nu intra pe gura.

   • Marius David zice:

    ok, nu vreau să mă gîndesc pe unde intră alte duhuri…

    Noica spunea într-o conferinţă la Iaşi, la Casa Pogor, înainte de 1987… „una dintre cele mai mari încercări pentru fiinţa umană este să-şi poarte cu demnitate cele nouă orificii ale corpului…. chiar şi în suferinţă sau plăcere „.

    • Mihai zice:

     Nu pot sa inteleg,oricat as vrea, cum un om cu ratiune poate sa creada gogomaniile spuse de Demeter. Trebuie sa-ti lasi creierul nu la intrare, la 500m de intrare. Pe de alta parte , e ‘normal’ sa apara tot felul de miscari ciudate.Biblia ne avertizeaza.’Da, da’ nu de astia e vorba!Or sa vina altii.’ Of,of.

     • Otniel Veres zice:

      asta ma socheaza si pe mine.
      ba la aberatiile lui Demeter ti se cere sa vii cu argumente teologice.

      pacat ca Iosif Ton degradeaza Oxfordul la nivelul acestui om care nu stie sa faca nici acordul intre subiect si predicat

 35. Otniel Veres zice:

  luati de aici, ungerea scrisorilor cu untdelemn

  • „Duhul de viata sta in spatele sternului”

   „poruncesc incheieturilor: dezlegativa… orice infectie sa se dizolve”

   „duh mut si surd, iti poruncim: iesi afara din baiatul acesta” (e surd duhul, oameni buni, rugati-va Domnului pentru baiat, Dumnezeu aude!)

   „…si limba dezleaga-te, dezleaga-te si vorbeste…” (ironie maxima – vezi cum vorbeste cel care zice asta)

   In rest, sa ne rugam Domnului pentru bolnavi si sa-I cerem vindecare, cu credinta. In acelasi timp, sa acceptam din partea Lui raspunsul pe care binevoieste sa ni-l dea El.

  • elisa zice:

   Desfintati spitalele!
   Scoateti doctorii in somaj!
   Ca ulei avem suficient: 6lei litrul.
   . :(((
   Oare nu prin suferinte a zis Domnul ca vom intra in Imparatie?
   ca sa fim partasi suferintelor Lui?

   • Dan Harabula zice:

    Inconsecvent acest Isus: mai intai spune ca trebuie sa intram in imparatie prin suferinte si apoi vindeca bolnavii. Adica inlatura tocmai ceea ce trebuia sa ne duca in imparatie.
    Hm…

    PS: apropos, cel care a spus ca „in imparatia lui Dumnezeu” trebuie sa intram prin multe necazuri, a fost Pavel, nu Isus.

    • Mihai zice:

     O singura intrebare am.Vi se pare normala, sau biblica vindecarea si ungerea scrisorilor cu untdelemn?

     • Mihai zice:

      Erata : ‘vindecarea prin ungerea’

     • elisa zice:

      Pai da, daca e sfint adus de prin A-frica?. 🙂
      In Scripturi nu se faceau vindecari in masa.
      Nici cu tam-tam, nici cu renumitul O>T>V>
      Acum ni s-a urcat la cap nestiinta , o sa dam in
      bilbiala de atita nerozie.

     • eLioR. zice:

      Este normala. Ungerea bolnavilor este o practica biblica. Tu cand te rogi pt bolnavi, musai trebuie sa fie langa tine? Nu. Ungerea batistelor, plicurilor sau mai stiu eu ce, e ceva simbolic. Asa cum e si cina Domnului. O poti lua atat la biserica, cat si acasa. Functie de posibilitati.

      • Marius David zice:

       mare eroare să pui chestia asta lîngă Cina Domnului… Pavel spune… ce am învăţat aceea vă învăţ şi ne spune cum să facem… nu ne transmite în predanie şi prostia asta cu ungerea scrisorilor

       am şi o problema de tehnologie… rugăciunea la tembelizor ca şi cum oamenii ar fi de faţă. Cum îţi pui mîna peste cineva …. Ah, era un teleevanghelist care spunea:

       „eu pun mîna pe cameră… tu pune mîna pe ecran, mîinile noatre se vor întîlni şi îţi voi transmite puterea … etc.”

       E tare chestia asta cu unsul scrisorilor.
       Părerea mea este că ar trebui re-expediate toate la destinatar ca cercul simbolic să fie complet,
       cel care le primeşte să le pună cu tot cu ulei în zona dureroasă (tumori, chisturi, dureri de varice, hemoroizi etc.) şi în felul acesta să se petreacă vindecarea.
       altfel nu poate merge.
       Face Alfa şi Omega TV acest oficiu? Retrisimirea scrisorilor?
       atenţie la ulei, să nu curgă pe jos.

     • Mihai zice:

      Cina Domnului a fost instituita de Domnul Isus.Era o practica de baza a bisericii primare.Unsul scrisorilor cu untdelemn cine l-a instituit?Toate persoanele care au trimis scrisori au fost vindecate?Daca nu, de ce?Noi putem sa ne rugam pentru multi bolnavi.Unii poate vor fi vindecati,altii nu,totul e in mana Domnului, dar sa faci show din vindecari…sa fim seriosi.

     • Ciprian Simut zice:

      elior,

      nu orice extrapolare e automat validata ca practica biblica. faptul ca ungerea bolnavilor era o practica biblica, nu e acelasi lucru cu ungerea scrisorilor.

     • eLioR. zice:

      Ungerea bolnavilor a instituit-o (daca putem spune asa) Iacov. Eu nu vad nimic gresit in a face ungerea pe niste baptiste, plicuri, etc.
      Nu toti bolnavii care s-au atins de acele plicuri au fost vindecati, asa cum nu toti bolnavii pt care te rogi tu Mihai, se vindeca.
      Numai show vedeti in fata ochilor. Nasol.

     • Mihai zice:

      Ungerea apare intr-un singur verset in Iacov.De acord.Daca nu toti se vindeca, unde e darul vindecarii? In privinta rugaciunii exact asta spuneam si eu.Nu toti bolnavii pentru care ma rog se vor vindeca.Totul e in mana Domnului.Nasol este ca dumneavoastra nu vedeti showul.

    • dorin zice:

     Acelasi lucru spune si Domnul Isus (Ioan 16. 33}
     Mai cerceteaza scripturile…

    • elisa zice:

     Da, domnule Harabula(fost penticostal, de ce?)
     Pavel , cel in care traia deja Hristos,vorbeste prin Duhul Sfint daca nu ati auzit inca. 😦
     Sa inteleg ca sunteti adeptul teoriei luim Iosif T.care separa evangheliiile de restul noului testament?
     Pe unii ii vindeca, pe altii nu!
     sau nu stim ca in Scoala Lui Hristos trebuie sa aiba loc o zdrobire , in urma careia trebuie sa fie inaltat Fiul lui Dumnezeu?
     Domnul in intelepciunea Lui infinita stie de ce anume avem fiecare nevoie pentru ca EUL nostru sa nu mai traiasca.
     Uiati-va mai sus, sa vedeti ca marea boala lui Iosif Ton nu s-a vindecat; tocmai ea ii da de lucru:TRUFIA>

  • Marius David zice:

   cum se poate face o critică la „transferul de ungere”???

   cum se poate analiza teologic un asemenea comportament. Asta nu-i de domneiul teologiei, ci de competenţa sociologilor şi psihologilor.

   revedeţi temele: „cuvîntul locuieşte în gura mea… genetica… boalal faliment sărăcie … cuvîntul din gura mea se transformă în viaţă, legătura care vine din „generaţionalul meu”…. duhul morţii…. duhul de viaţă stă în spatele sternului – poruncesc încheieturilor dezlegaţi-vă… (păi asta este dezastru… ), ”

   şi ce s-a întîmplat cu copilul?

 36. George zice:

  O mare rugaminte. Nu stiu prea multe detalii despre pastorul Chris despre care vorbeste Nelu Dementer dar am gasit aici un link
  http://questionmarkmag.com/2010/11/pastor-chris-oyakhilome-in-35-million-usd-cash-transfer-fraud/
  Aici e vorba tot de un pastor Chris din Africa, tot cu dar de vindecare dar nu stiu daca e acelasi. Nu fac misto ci chiar sunt curios daca e acelasi.
  Nu de alta dar se pare ca acest Chris a fraudat cu 35 milioane biserica lui la fel cum Benny Hinn a fraudat enoriasii lui cu milioane de dolari si si-a zidit un palat de 10 milioane, avion personal si multe altele.

  • elisa zice:

   George, ei sunt, fara dubii.

   • George zice:

    Pai atunci e tare grav. Eu sunt in America de 10 ani si din prima secunda cand l-am vazut pe Benny Hinn la TV am zis ca e demonizat si nu plin de Duhul Sfant asa cum sustineau multi penticostali. Am fost curios sa ii aflu biografia si am fost socat de ce am aflat. Si nici nu mi-a trebuit mult timp. O simpla cautare pe google si afli GB de informatie despre el. Acuma si in America exista o gramada de spalati la creier, care vor sa transpuna si in biserici „american dream’ si de fapt evanghelia prosperitatii nu este nimic altceva decat ‘american dream’ in biserica: health and wealth. Acest Chris este fratele siamez a lui Benny Hinn. Pana si in fraude financiare il copiaza. Spalare de bani de 35 milioane dolari nu e o acuza minora.
    Eu nu stiu dece astazi, in epoca internetului, multi romani se lasa dusi de nas de orice impostor cu pretetie de vindecator.
    Mai ales ca vindecarile miraculoase nu sunt garantia prezentei Duhului Sfant in om si Biblia vorbeste de prooroci mincinosi care vor face semne si minuni.. Si demonii pot sa faca semne si minuni. Si apoi nimeni nu a vazut un orb vindecat de Chris / Benny Hinn, nici un om fara picior sa ii creasca piciorul la loc.
    Eu personal am vazut un caz de vindecare, o sora a carui picior era mai scurt cu 10cm iar cand cel care avea darul de vindecare s-a rugat pentru ea , piciorul i s-a lungit cu 10cm. Se intampla la biserica lui Buni Cocar in 1983. Dar omul care a facut vindecarea nu facea spectacol, era de o umilinta extraordinara, aproape ca nu exista. Ton, daca vrea sa mai aiba credibilitate si un cuvand de spus in mediul evanghelic, trebuie sa isi clarifice pozitia fata de acest Chris. Nu poate pur si simplu sa pozeze in ignorant si naiv, pretinzand ca nu stie cine e si ce face pentru ca nu tine. A stat in America, stie de Benny Hinn si de evanghelia prosperitatii.

 37. Paul Dan zice:

  Dyo,
  Am citit pe blogul tau „clarificarea clarificarilor cu privire la Ton”. Nu este convingatoare… De ce iti este greu sa spui ca ai fost gresit? Ai fi fost un exemplu pentru multi in contextul discutiei despre Ton. Multi nu inteleg ca pastorii au o intuitie aparte cu privire la „lupi”, iar daca este nevoie stiu sa fie si fermi.

  Cu sinceritate,

  Paul Dan

 38. sorin zice:

  Eu unul imi amintesc ca intr-un seminar video cu Iosif Ton pe care l-am vazut acum cativa ani, cand vorbeste despre daruri, Iosif Ton spune explicit ca vorbirea in limbi trebuie practicata acasa/in privat, conform Bibliei, nu in public, pt ca e un dar personal pentru zidirea personala. Cred ca seminarul era intitulat, ca si cartea pe care Ton o mentioneaza in articol – Umblarea cu Dumnezeu în unire cu Domnul Isus, sub călăuzirea Duhului Sfânt.

  Din punctul meu de vedere, Iosif Ton nu s-a trezit brusc la aceste revelatii, ci a fost un proces, asa cum zice si el. Eu as fi un al treilea care sa pot observa o evolutie in teologia fratelui Ton.

 39. gheorghe nagy zice:

  Cind un abate a venit la Voltaire si i-a spus ca l-a trimis Dumnezeu ,Voltaire i-a replicat sec :”Aratati-mi scrisorile de acreditare” Privind un pic atent in scrisoarea de acreditare de mai sus a domnului Iosif Ton iata ce gasim :…”Fostilor mei studenti….teologia mea…in teologia mea….in cursurile mele…in cartile mele….in teologia dvs(un eu in oglinda !)……sa va semnalez eu….eu am lucrat paralel cu ei si am urmat o cale personala….o abatere radicala de la modul de evanghelizare facut de la Martin Luther pina azi….am definit…..nimeni in epoca moderna n-a mai incercat un asemenea demers….am obtinut eu o noua teologie crestina…..un nou fel de crestinism. Trebuie sa f aceti voi efortul sa cititi noua mea carte…..ca Mintuitorul Meu ( nu e o gresala asa a scris meu cu M…….e si domnia sa un fel de zeu)….intregii mele teologii…am facut o lucrare de pionerat….am deschis drumuri noi in teologie ” Astazi am trait un moment unic ,am putut sa privesc un om iesind din istorie…si intrind in mitologie! Daca nu l-as fi intilnit acum pe domnul Iosif Ton nu mi-as fi putut inchipui cum ar fi ajuns Narcis daca ar fi trecut peste episodul cu fintina…si ar fi ajuns batrin. Azi privindu-l pe Iosif Ton am realizat cum arata „un Narcis ” octogenar .Si incep sa-l inteleg un pic si pe Lucifer….cel inainte de cadere! Paradoxal ,azi cind se discuta despre o credinta planetare ,…cind pamintul teologic pare prea mic , domnul Iosif Ton se redescopere pe sine (pentru a cita oara ? ) ,de parca ar vrea sa reia de la capat intrebarile ,pentru a afla unde a gresit. Cu pretentii de „om nou” ,domnul Iosif Ton lasa locul omului in carne si oase …EU ,EU ,EU….si cele citeva boli vindecate in trupul sau. Azi intrebarea lui Hamlet mi se pare rau pusa. ” A fi sau a nu fi ?” . Nu . A reusi sau a nu reusi…..aceasta-i intrebarea zilei !!

  • Dan Harabula zice:

   Nu.
   Intrebarea lui Hamlet este „a fi sau a nu fi impostor”
   Si culmea imposturii intelectuale este sa comentezi carti pe care nu le-ai citit.
   Apropos…ati citit cartile lui Ton?

   • George zice:

    Felicitari pentru replica. Mai exista un pastoras cu ceva fantezii sexuale, care nu a depasit inca varsta adolescentei si care ne sugera ca Ton promoveaza erotismul spiritual in cele 500 de pagini sau cate or fi in cartea despre trairea cu Dumnezeu …
    Apoi chiar ca trebuie introdus un control psihiatric la absolvirea seminarelor ca ne-am saturat de nebuni in parlamentul Romaniai, nu avem nevoie de ei si la amvoane

    • Otniel Veres zice:

     pai probabil ca si tu, sotia, te deschizi si El, Cristos, sotul, te umple, nu?
     si va vorbiti cu versete din Cintarea cintarilor (ai grija cu care).

     a, si am uitat, tu esti Biserica de fapt (ca doar textul din Efeseni vorbeste despre Biserica si Cristos).

    • gheorghe nagy zice:

     Domnule George, 1).Care e aspectul de aplaudat si felicitat !? Postarea domnului Dan Harabula ,nu are nimic de a face cu ceea ce am am dorit a scoate in evidenta . ..2)Controlul psihiatric….. nu crezi ca ar trebui sa inceapa cu cei din categoria Cris ,Demeter ,Peia …..?Ceea ce a u facut ortodocsi cu moastele lor sau catolici cu indulgentele e nimic pe linga deviatiile celor anterior amintiti . Dupa ungerea in direct a scrisorilor la televizor……va urma probabil imprastierea uleiului din aer cu elicopterul !!Cit de perfid a devenit diavolul in anul de gratie 2010 !!

    • Marius David zice:

     am eu o listă întreagă, George, cu unii care ar trebui trecuţi obligatoriu prin consult. Am şi înaintat cîteva nume în Consiliul Uniunii.

   • gheorghe nagy zice:

    Domnule Dan Harabula………1)-Cu respectul cuvenit,sper ca observatiile domniei voastre despre culmi nu-mi sunt adresate mie . …..2)-O vorba din imbatrinita intelepciune a poporului, spune ca celui carui e teama sa fie furat e …..chiar hotul .In aceasta logica ma intreb (RETORIC ) daca cumva „HAMLET”-ul dumneavoastra preocupat pina ….peste de impostura……n-o fi un mic impostor !!. Va propun macar 24 de ore de meditatie inainte de a raspunde . ….3)-Daca nu va considerati cumva un mic zeu ,va rog permiteti fiecarui sa-si puna intrebarile lui . „Hamlet”-ul meu deocamdata spune : „Va reusi sau nu va reusi……” .Cei suficienti de inteligenti inteleg despre ce e vorba .Cred ca sunteti foarte inteligent ! …..4)-Apropos……de apropos….propuneti un concurs ??

   • Marius David zice:

    nu, nu aia este culmea imposturii intelectuale, eşti foarte optimist şi reducţionist.
    hăul este mult mai mare decît îţi imaginezi.

 40. gheorghe nagy zice:

  Costyconsult……pe mine nu ma doare nimic ,dar as indrazni sa te intreb :care e fondul formei tale? Si inca ceva . De care legume vorbesti ? De cele de la sarbatoarea de multumire pentru roade ? Ca daca e vorba de alte „legume ” ar fi bine sa stim si noi ce fel de….leguma esti !……P.S -Sti de ce nu a fost aleasa rosia , „regina legumelor” ?.

 41. Ben zice:

  Intr-un articol recent, fratele Ton sustinea ca a avut parte de toate darurile Duhului Sfant: vorbirea in limbi, profetia, vindecarea, scoaterea catorva draci… Eu imi pun intrebarea, daca dumnealui e carismatic, si a facut vindecari in trecut, si a scos draci, de ce nu a reusit dumnealui in persoana sa o elibereze de demoni si sa o vindece pe fiica dansului? De ce a fost nevoie de Demeter si de 3 ore de convorbire telefonica transoceanica scumpa?

  • Otniel Veres zice:

   poate fiica nu a avut credinta destula atunci …
   eterna scuza a esecurilor vindecatorilor

  • eLioR. zice:

   Cel care are dar de vindecare vindeca atunci cand vrea Dumnezeu, si daca este voia Lui. Altfel s-ar duce toti astia cu dar de vindecare sa goleasca spitalele de bolnavi.

   • Ciprian Simut zice:

    O excelenta aplicatie: ar trebui sa il luam pe Chris si sa il plasam in vreun spital ales de domniile noastre! 🙂 acolo sa vindece!

    da, elior, Dumnezeu este Cel care vindeca atunci cand vrea El. Iar un prieten de-al lui Chris, un ucenic, a spus ca Dumnezeu naste Dumnezei, iar caracteristica principala a unui Dumnezeu este faptul ca poate crea, deci, orice om care crede ca si Chris este un Dumnezeu creator. Asta inseamna ca el vindeca atunci cand vrea persoana sa, nu cand vrea Dumnezeu.

    so, facem experimentul cu spitalul? cine il convinge pe Chris sa mearga intr-un spital pe nepregatite?

    • eLioR. zice:

     Poate tu. : ))
     Nu stiu cine ce-a declarat, si nu ma prea intereseaza. Nu iau de bun tot ce zice cineva.

    • George zice:

     Am citit de curant opiniile unui teolog american contemporan care a fost preocupat de problematica vindecarii si a studiat Biblia multi ani. El spunea ca nu exista dar de vindecare, asa cum este spre exemplu darul vorbirii in limbi sau proorocia.
     Dupa o analiza atenta a noului testament si-a dat seama ca nici apostolii nu aveau un dar special de vindecare. Prin ei s-au facut vindecari dar asta facea parte din ce scrie in Biblie: iata semnele care ii vor insoti pe cei ce vor crede: vindecari, minuni ….. Au fost cazuri insa cand Pavel nu a putut sa il vindece pe Timotei.
     Daca ne uitam in viata Domnului Isus, vindecarile au fost un mijloc prin care Isus si-a revelat dumnezeirea Lui si nu un scop in sine. Intr-un anumit loc Isus nu a facut nici o minune din pricina necredintei lor. Altfel spus Isus nu a facut ‘risipa’ de minuni pentru ca stia ca acei oameni oricum nu vor crede in El.
     Dumnezeu face minuni si astazi si vindeca si astazi dar toate astea cu scopul ca El sa se descopere ca Dumnezeu in vietile celor vindecati si ale celor din jurul lor.

     Ca acest Chris e un impostor este mult prea evident. Doar naivii orbiti de dorinta de a experimenta supranatural cu orice pret nu vad asta. Maria sa google-ul ne dezvalui amanunte extrem de interesante despre acest Chris chiar si dupa 5 minute de cautare.

     • Nu stiu de unde tragi concluzia ca Pavel nu a putut sa il vindece pe Timotei. Poate ca Timotei avea probleme cu stomacul din cauza apei cu care nu era obisnuit. Aceasta nu inseamna boala. In acest caz sfatul apostolului Pavel este foarte intelept: sa nu mai bea numai apa ca sa nu mai aiba probleme. Ce vindecare ai fi vrut sa faca in acest caz?

      Mi se pare foarte interesant cum se anuleaza toate vindecarile relatate in Noul Testament cu cateva versete care nu sunt clare si pot fi interpretate in fel si chip.

     • Dan Harabula zice:

      citez din memorie: „din cauza stomacului tau si a deselor tale imbolnaviri…”

     • Dan Harabula zice:

      Nu se anuleaza nimic. N-ai inteles ce am vrut sa spun….

  • Dan Harabula zice:

   Buna intrebare.
   Apropos, si eu ma intreb de ce nu i-o fi vindecat Pavel pe Epafrodit si Trofim?
   Si Timotei, indemnat sa mea vin datorita stomacului sau bolnav.
   De ce nu i-a vindecat Pavel?
   Hai sa fim consecventi cu logica domniei voastre si sa concludem ca Pavel nu a vindecat niciodata pe nimeni.

  • gheorghe nagy zice:

   George , ai coloana vertebrala ? Care e numele si prenumele pentru „aceste pastor ambulant” ?

  • Marius David zice:

   pen că nimeni nu e profet în ţara lui, satul lui, familia lui… noroc cu fibra optică, pasele magnetice şi abracadabrismele merg mai uşor, cu satelitul este şi mai bine că trec prin ceruri şi se răped din nou la pămînt …

  • anonim zice:

   buna intrebare…asta ma intrebam si eu!!Cu un asa tata credincios si faimos…!Am observat si eu ca in loc sa ne propovaduiasca pe Cristos ne tot indruma la cartile lui..!pai el din ce ar trai???

 42. elisa zice:

  Mai incet va rog cu paralelele intre Iosif si Pavel.
  E cam tot ca „nuca-n perete”DACA NU PENIBILE.
  Gheorghe Nagy,
  bine prinsa toata povestea EU-lui!
  Am mai citit ceva de dinsul, IN ACESTE ZILE:”eu sunt tot ce a avut Romania mai bun intre BAPTISTI”. :)))))

 43. mihai h zice:

  Uite aici ,se vede ca conducatorul ,Ton aluat-o demult pe aratura.
  http://www.predici-reformate.com/index.php?option=com_content&view=article&id=126

 44. Ciprian Simut zice:

  Pe Iov nu l-am citit vreodata spunand ca el este Dumnezeu sau ca este creator. Pe nici unul dintre strajeri nu l-am vazut rupt precum Iov.

  Atentie la exegeza si context.

 45. gigi l zice:

  Am crezut ca numai pe mine m-a preocupat sa vad atata ,,eu,, in scrisoarea in care IT da explicatii fostilor studenti .
  Oare de ce ,,pe timpuri,, (nici prea indepartate ) credinciosii foloseau in vorbire , Dumnezeu , mi-a descoperit , sau Dumnezeu mi-a vorbit….? sau poate este mai sincer sa spui : eu am descoperit ?
  Am fost invatat probabil gresit , ca tot ce fac si sint este prin mila si harul lui Dumnezeu.
  Dar probabil ,,teologia MEA,, nu este asa de tare 🙂
  Unele comparatii intre Pavel si IT mi se par exagerate. Si aici am fost invatat gresit ca Biblia in intregimea ei mi-ar fi putut fi de ajuns fara sa mai adaug un eventual apostol, prooroc …dar si aici ,,teologia MEA,,…
  Probabil trebuie sa ami schimb ,,cultul,, adaugind ceva sfinti care sa ma invete ceva ,,teologie,, 🙂
  un salut tuturor cititorilor.

 46. Pingback: Două texte de(spre) egocentrism « Biografistu'

 47. elisa zice:

  Frate Marius ce parere aveti de acest comentariu?

  @Dragilor, nu înțeleg de ce vă chinuiți să căutați explicații religioase pentru ultima ispravă a domnului Țon. Problema este mult mai simplă. Dumnealui a rămas mereu nostalgic după vremurile frumoase petrecute în țară în compania iluștrilor săi colegi cu ochii albștri… Și totdeauna va rămâne la fel. Prietenii știu de ce! Asta e doar următoarea misiune încredințată. N-are nicio legătură cu religia; o să mai vedem despre treaba aceasta. Cănd veți auzi că mișcarea asta cu străjerii a început să se destrame, atunci înseamnă cu “fratele” Țon și-a împlinit misiunea. Nici nu bănuiți câți “frați” cu ochi albaștri sunt încă activi!

  Reply

 48. Dan Harabula zice:

  Marius,
  observ ca mi-ai sters unul din comentarii.
  Ma rog, blogul tau – dreptul tau.
  Din fericire internetul e un spatiu mare si e loc pentru toti.
  In rest, numai bine.

 49. Ben zice:

  Am ascultat aseara, Live, pe internet predica fr. Ton de la adunarea strajerilor de la Baile Felix. Nu vreau sa comentez ci doar sa amintesc ca in mijlocul prezentarii noii sale teologii, a spus o fraza interesanta. Din pacate nu am stiut sa inregistrez predica si pot doar sa reproduc din memorie ceea ce fr. Ton a spus si care suna cam asa: „Bagati bine de seama, daca vreodata miscarea strajerilor se va abate de la teologia asta (pe care eu o prezint acum) imediat ma voi despati de voi”. (Rog pe cei ce au auzit mesajul si au memorie mai buna sa corecteze…). Ideea e clara: sunt cu voi, cat timp voi sunteti cu mine. Eu sunt etalonul, nu voi…
  E oare o noutate atitudinea asta? Mie mi se pare ca asta e portita de scapare, lasata clar si larg deschisa.
  Asa cum vad eu, chiar acum teologia strajerilor difera de cea a lui Ton. Chiar daca in ultimile zile am primit din partea strajerilor comunicate peste comunicate de dezicere de Chris, de evanghelia prosperitatii si de vindecarea prin autosugestie, chiar dupa ce Ton s-a pus jos, fr. „pastor” Demeter a spus: „Domnul Isus si Dumnezeu nu te vrea sarac si bolnav. Daca esti sarac si bolnav tu singur esti de vina…” Ce teologie o fi asta?
  Ce sa va intampla, daca fratii strajeri nu vor „reusi” (vrea) sa comute spre teologia lui Ton? Sau daca miscarea, renuntant evantual la teologia prosperitatii isi va pierde popularitatea? Va parasii Ton barca sau isi va reconsidera iarasi, pentru a nu stiu cata oara, teologia?
  (Citatele sunt din memorie, nu am pretentia sa fie acurate – rog pe cine are inregistrarile audio/video sa ma corecteze)

  • Marius David zice:

   Aceste evenimente se vor întîmpla destul de repede.
   Iosif Ton a venit ultimul, dar cu pretenţii de primadonă. Nimeni nu acceptă aşa ceva.
   Cum să nu fie asociaţi Străjerii cu prosperitatea şi cu Chris. Domnnul Mihăilescu a fost acolo? Da!
   Pe situl bisericii sale se mai găsesc proclamaţiile chriseniene? SE pare că da! Dacă nu, anunţaţi-mă şi pă mine!
   Spuneam ceva de organizaţia domnului Caba! A fost acolo? Da! Buun!
   Ce alte profeţii mai doriţi să mai fac?

 50. marius zice:

  daca se poate sa ma lamuriti si pe mine intr-o chestiune:
  Baptistii cred ca invatatura[teologia] lor este infailibila si completa?

 51. ioan zice:

  Dragii mei, Iosif Ţon nu este un “burlac” aventurier, nici nu-şi conduce maşinuţa pe o străduţă pustie, dar nici şofer de autobuz nu este … a fost mecanic de tren cu multe multe vagoane şi … a “adormit” la manetă. Este responsabil. S-a jucat cu destinul şi conştiinţele mult prea multor oameni.

  Nimeni da nimeni nu poate” conduce toata viata nici trenul nici autobuzul nici microbuzul” recomandam predarea carnetelor dupa 70 ani

 52. Marinica D, zice:

  Uite ca intra sa scrie printre cei cu scoala multa si teologie si un crestin simplu,de rind cum se spune.Urmaresc de la inceputuri aceasta teribila desfasurare si mi-am spus mie aceste citeva ginduri care v-i le spun si ds:
  1-Nu sunt „Tzonist”
  2-Nu cred in vre-un circ spiritual,indiferent de nume
  3-Nu cred ca Dumnezeu se lasa batjocorit(asa scrie in Scriptura care o am eu)
  4-Daca aceasta lucrare este de la oameni,..se va prabusi cu cei care o sustzin
  5-Cred ca Duhul Sfint,da daruri fiecaruia cum voieste EL(nu noi)
  6-Iosif Tzon,poate ca oricine altcineva sa faca,sa adere unde vrea,.:focul lui Dumnezeu” v-a lamuri exact adevarul
  7-Cu aceasta ocazie(Dumnezeu o stia),se vede lamurit,ca bisericile baptiste,nu stiu prea mult sau multe despre „daruri,vorbire in limbi,vindecari”
  8- Deci,lipsa de interes si cred sigur,lipsa de pregatire si cunostintza de cauza a pastorilor,…si bisericile…aproape…habar n-au.
  9-Nu am stiut,nu am putut crede ca cei care pastoresc bisericile(unii dintre ei,cei care si-au exprimat parerile),au aratat atita venin si ura,..incredibil,..chiar daca se numesc, Negrutz,Paul Dan,Marius C,Daniel Chiu,(indiferent de ce argumente se aduc)
  10- Daca mai traiesc nu una ci doua vietzi,niciunul idiferent din cei care ii cunoasteti,nu vor egala ce a facut acest om al lui Dumnezeu,Iosif Ton,prin predicile de la europa libera,scrisori trimiese la ceausescu(si noi tremuram toti)predici si interviuri la TV in tzara,carti,predari in facultatzi si seminarii
  11- Acesta este secretul: Domnul ISUS,nu a procedat ca asa!!!
  12- Ce este fals,se v-a da pe fatza

  Cam atit azi,
  M,

 53. vali zice:

  Am citit marturia lui Dora, si parerea mea e ca Dumnezeu a lucrat intr-adevar in mod miraculos sa o vindece. Ceea ce mi se pare bizar si nebiblic in legatura cu interpretarea pe care ea o da ea vindecarii este referirea la pacatele generationale. De unde a aparut aceasta doctrina, pentru ca, in opinia mea, ea nu are nici un suport biblic serios? Dimpotriva, este nebiblica. La Ieremia 31:29-30 se spune in mod foarte clar: ‘In zilele acelea nu se va mai zice: ‘Parintii au mancat agurida si copiilor li s-au strepezit dintii’ ci fiecare va muri pentru nelegiuirea lui: oricarui om, care va manca agurida, i se vor strepezi dintii’. Aceste versete sunt foarte importante, intrucat ele fac parte dintr-un pasaj mai mare in care este profetit Noul Legamant Ieremia 31: 27-40. Ori Noul Legamant, dupa cum bine stim, a fost inaugurat in Christos. Orice crestin traieste in Noul Legamant, si pentru orice crestin promisiunea din Ieremia 31: 29-30 este valabila. A crede in pacate generationale inseamna pur si simplu o intoarcere la Vechiul Legamant. Si ca aceasta promisiune nu se aplica crestinilor este foarte clar si din Ezechiel 18: 20b: ‘Fiul nu va purta nelegiuirea tatalui sau, si tatal nu va purta nelegiuirea fiului sau! Neprihanirea celui neprihanit va fi peste el, si rautatea celui rau va fi peste el.’ Cititi in intregime capitolul 18 din Ezechiel! Tot pasajul se refera la aceeasi promisiune: ‘Pentru ce spuneti voi zicatoarea aceasta in tara lui Israel: ‘Parintii au mancat agurida, si copiilor li s-au strepezit dintii’? Pe viata Mea, zice Domnul, Dumnezeu, ca nu veti mai avea prilej sa spuneti zicatoarea aceasta in Israel’ (Ezechiel 18:2-3). Mie mi se pare ca vindecarea lui Dora are o explicatie mai simpla: ea a luat in serios Iacov 5:14-16, si si-a marturisit pacatele; Biblia promite clar – si pasajul lui Iacov spune acelasi lucru cu alte pasaje din Scriptura – de exemplu Isaia 59:2 – ca pacatele nostre pun un zid de despartire intre noi si Dumnezeu si-L impiedica sa ne asculte. Dora si-a marturisit pacatele, si-a cerut iertare pentru ele, iar Domnul a putut sa-i asculte rugaciunea. Ca pacatele sau demonii ar fi putut sa-i cauzeze boala, e posibil (vezi cazul femeii garbove din Ev. dupa Luca), dar nu e neaparat evident. In Noul Testament exemple de boli despre care sa sa spuna clar ca au la origine demoni sau pacate sunt foarte putine (cu execeptia cazurilor de demonizati – insa cu siguranta Dora nu facea parte din categoria demonizatilor…)…

  • Marius David zice:

   Am citit şi eu mărturia. Absolut banal, după părerea mea. Acesta este Dumnezeu. Şi pe mine m-a vindecat de trei ori şi încă de chestii mai grave decît o alergie (problematică, dureroasă, cumplită, nu neg) şi????
   eu „cred” şi în coincidenţe… şi în autosugestie, Doamne, iartă-mi puţina credinţă!

   În rest… tot respectul pentru experienţele minunate cu Domnul. Toţi avem, dar asta nu-mi anulează simţul raţiunii.

   Da, de acord, Dora n-a fost demonizată. Cum spuneţi!

 54. Sandu Roman zice:

  Fratele Ţon scrie: “M-aţi întrebat de ce n-am vorbit nimănui despre experienţa aceasta până acum. Dar, vă rog să-mi spuneţi: Era o obligaţie să o fac? Vorbirea în limbi este un dar strict personal şi el trebuie practicat ca un dar pentru viaţa privată. De ce ar fi trebuit să spun cuiva că l-am primit şi că o scurtă vreme l-am practicat?”

  Câţi dintre fraţii baptişti dizidenţi (charismatici), penticostali sau străjeri sunt sau vor fi convinşi de acum înainte că “vorbirea în limbi este un dar strict personal şi că el trebuie practicat ca un dar pentru viaţa privată”?

  Cât timp credeţi că ar fi fost tolerat un păstor penticostal în cadrul cultului penticostal, dacă ar fi mărturisit public faptul că are îndoieli cu privire la necesitatea vorbirii în alte limbi ca semn al umplerii cu Duhul Sfânt? Cineva ar putea spune că nici acesta nu ar fi obligat să spună cuiva despre convingerile sau îndoielile lui… La urma urmei nici comuniştii nu credeau în lucrurile pe care le propovăduiau, şi unii dintre ei îşi mai făceau cruce pe ascuns când treceau prin faţa unei biserici ortodoxe.

  Eu consider că momentul ales pentru această dezvăluire a fost cât se poate de “strategic”, iar întârzierea lui are mai mult de-a face cu “inconvenienţele” pe care le-ar fi provocat la vremea respectivă.

  Nu sunt de acord cu atacurile neprincipiale, disproporţionate şi necreştineşti împotriva fratelui Ţon, şi mă număr printre penticostalii care îl respectă pe fratele Ţon pentru capacitatea lui deosebită. Chiar din acest motiv “justificarea” lui cu privire la acest detaliu mă dezamăgeşte!

  ¿Să existe oare vreo asemănare între această dezvăluire şi cea făcută în Fapte 23:6 de către apostolul Pavel?

 55. Estera zice:

  Frati si surori, parerea fiecarui om ce a scris aici este subiectiva si poate multi oameni au scris in necunostiinta de cauza…de aceea vreau sa va rog ceva…nu judecati!!!!!Dumnezeu ne cunoaste pe fiecare in parte si El stie fiecare gand al nostru de aceea lasati-l pe El sa ne judece! Domnul cu voi si sa va ajute sa luati decizia inteleapta in ceea ce trebuie sa faceti si cum sa va traiti viata!
  p.s. sunt sigura ca multi oameni care inca cauta pe Domnul intra pe acest site de aceea v-am scris acest mesaj!ei vad cum ne acuzam unul pe altul…
  p.s.s. frate Cruceru nu va cunosc dar din descrierea care ati facut-o despre dumneavoastra spuneti ca sunteti un pesimist insa in poza care apare pe site sunteti cu zambetul pana la urechi! :)…va sta bine asa!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.